Představení chytrého tlakoměru Garmin Index BPM - Vítej do rodiny

Garmin přináší na trh nový chytrý tlakoměr Index BPM, který je navržen tak, aby perfektně zapadnul do ekosystému dalších produktů značky zaměřených na sport a zdravý životní styl. 

 

Tlakoměr Garmin Index BPM můžete používat i v případě, že nemáte žádný další produkt značky. Lze jej používat i tzv. v off-line režimu, pro samotné měření není nutné žádné propojení s aplikací v chytrém telefonu. Nevyužít tuto možnost by byla škoda. 

Design a uživatelská přívětivost

Tlakoměr má moderní minimalistický design. Ovládá se pomocí tří tlačítek. K zobrazení údajů slouží OLED displej s úhlopříčkou 3,3 cm. Jeho svítivost je dostatečná, ale je trochu vidět, že se myslelo i na úsporu energie. Napájení zajišťují čtyři tužkové baterie formátu AAA. Výrobce udává jejich životnost až 9 měsíců, bude ale záležet na konkrétních bateriích a počtu měření. Celkově je jedná o kompaktní tlakoměr, který nezabere moc místa v cestovní tašce.

krevni-TLAK2

Hmotnost bez baterií je 280 g. 

Měření a přesnost 

Garmin zvolil pro svůj tlakoměr možná méně pohodlné měření pomocí manžety na paži, toto řešení je ale obecně považováno za přesnější než měření tlaku na zápěstí. Manžeta má rozsah pro paži o obvodu 22 až 42 cm. Rozsah měření je pro systolický krevní tlak 60 až 250 mmHg a Diastolický krevní tlak 40 až 180 mmHg. Výrobcem udávaná přesnost měření je je +-3 mmHg nebo +- 2%, přesnost u měření tepu je +-5 %. Krevní tlak je měřen oscilometrickou metodou měření.

Garmin Index BPM je zdravotní pomůcka a nám v rámci jeho testování nepřísluší jakkoliv posuzovat přesnost měření. Proto vám přinášíme pouze základní informace a naše uživatelské zkušenosti. 

Systolický krevní tlak je horní číslo měření krevního tlaku a ukazuje tlak v tepnách v okamžiku, kdy srdce bije a pumpuje krev do těla. Tato hodnota měří sílu, kterou srdce používá k pumpování krve, a tlak, který vzniká v cévách. Vysoké systolické hodnoty mohou naznačovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Diastolický krevní tlak je spodní číslo měření a ukazuje tlak v tepnách, když je srdce v klidu mezi jednotlivými údery a naplňuje se krví. Tato hodnota měří odpor v tepnách, když srdce odpočívá mezi údery. Diastolický tlak je důležitý pro posouzení celkového zdraví cév.

Oscilometrická metoda měření krevního tlaku využívá elektronický manžetový tlakoměr, který zaznamenává tlakové oscilace v tepnách. Manžeta se nafoukne nad očekávaný systolický tlak a postupně vyfukuje, přičemž senzory měří tlakové vlny odpovídající srdečním úderům. Z těchto údajů se elektronicky vypočítá systolický a diastolický tlak. 

krevni-TLAK2

1 nebo 3 měření 

Garmin Index BPM provede stisknutím prostředního tlačítka jedno měření. Pokud toto tlačítko podržíte cca 3 vteřiny, budou provedena v minutovém rozestupu 3 měření a jejich výsledek bude průměrován. Před měřením je třeba být několik minut v klidu a měření provádět v sedě.  

1 + 15 uživatelů a režim host

Pokud chcete využít tlakoměr Garmin naplno, tak jak zamýšlel výrobce, určitě ho budete chtít propojit s aplikací Garmin Connect. V takové, případě tlakoměr přidáte v Connectu jako další zařízení, podobně jako hodinky nebo navigaci. Zároveň nastavíte WI-FI síť, těch zvládne přístroj až 7. Pokud máte tlakoměr spárovaný s vašim telefonem a aplikací, stanete se primárním uživatelem. V Aplikaci můžete přizvat až 15 dalších uživatelů.Každý z uživatelů si nastaví svoje v aplikaci svoje iniciály.

Po zapnutí tlakoměru si konkrétní uživatel opakovaným stiskem zapínacího tlačítka navolí svůj profil a může zahájit měření. Po jeho ukončení tlakoměr automaticky odešle naměřená data do jeho účtu v aplikaci Connect. Pokud nejste mezi uživateli, můžete zvolit profil s otazníkem a dojde k měření v režimu host, naměřená data se zobrazí jen na displeji, ale nikam neodešlou. 

Intuitivní ovládání 

Jak jsem psal již v úvodu, Index BPM lze používat pouze jako základní tlakoměr bez připojení k telefonu, WI-FI a aplikaci. Nebo ho můžete používat jako chytrý tlakoměr a této konektivity využít. V obou případech je ovládání navrženo intuitivně a nebude dělat nikomu problémy. Lze říct, že i uživatel bez technického zaměření je schopen tlakoměr používat po vybalení z krabičky, aniž by se podíval do návodu. 

Pro ověření tohoto tvrzení jsem jako „testera“ využil svého otce, který spadá do věkové kategorie 70+. Je uživatelem hodinek Garmin, takže zná prostředí Connectu. Tlakoměr jsem mu půjčil bez návodu a jakékoliv doprovodné informace. Zároveň si neměl možnost cokoliv dohledat na internetu, protože tlakoměr nebyl ještě v prodeji. Když jsme se po třech dnech potkali, ukazoval mi v Connectu historii měření a pochvaloval si, že bude výsledky případně ukazovat lékaři. Odpadá mu tak problém, který řeší jako většina lidí, kdy jim lékař vlivem nervozity naměří vyšší hodnoty. 

Prevence 

Garmin Index BPM neslouží jako diagnostický přístroj pro odhalování onemocnění. Diagnostiku a léčbu onemocnění (včetně vysokého krevního tlaku) smí provádět pouze lékař. Hlavní přínos je v přesném, ale preventivním monitoringu, zvláště při pravidelné sportovní aktivitě. V kombinaci s dalšími daty, které vám zprostředkují ostatní zařízení Garmin získáváte cenný přehled nad vaším aktuálním fyzickým stavem a adaptací na zátěž. V případě podezření na zdravotní komplikace můžete včas kontaktovat svého lékaře. 

Cena

Garmin se cenou nikdy nepodbízí a platí to i v případě Indexu BPM. Určitě najdete na trhu podobně přesné tlakoměry v nižší cenové relaci. Jenže podobně jako je tomu u hodinek Garmin zjistíte, že celkový poměr výkon / cena při zahrnutí všech benefitů produktu je naopak ve většině případů lepší než u konkurence. 

Díky konektivitě a možnosti až 16 uživatelů pro jeden přístroj může mít přehled o svém krevním tlaku a jeho historii celá rodina, menší sportovní oddíl nebo pracovní kolektiv.   

Klady

  • kompaktní rozměry a hmotnost
  • Intuitivní ovládání s aplikací i bez
  • Možnost automatického trojího měření po sobě s průměrovaným výsledem
  • Provázanost s aplikací Garmin Connect, která ale není povinná 

Zápory 

  • Pro starší uživatele mohou být tlačítka příliš malá
  • Dobře čitelný displej by mohl mít o něco vyšší jas
  • V balení by mohl být cestovní obal