Průvodce paleo stravou pro sportovce

Milujete pohyb? Vyzkoušejte paleo stravu, která se těší oblibě nejen u sportovců. Zjistěte, jaké suroviny jsou při této dietě povolené a jaké nikoliv. Inspirujte se našimi chutnými a jednoduchými recepty.

Co je paleo strava?

Pod označením paleo strava se skrývají pokrmy, které konzumovali již naši předkové v době kamenné. Znamená to, že jídelníček neobsahuje průmyslově zpracované produkty, obiloviny, mléko, luštěniny ani cukr. Naopak se skládá převážně z masa, ryb, ovoce, zeleniny, vejcí a dalších surovin, které může nabídnout příroda. Jídelníček v rámci paleo stravy se tedy skládá z výrazně menšího množství surovin, než jaké v dnešní době známe.

pulsmetry-paleo-strava-pro-sportovce-092023-2
Hlavní roli zaujímá maso a zelenina

Paleo dieta a sport: jde to dohromady?

Každý sport je v něčem odlišný. To znamená, že i energetická náročnost a skladba stravy se bude u každého sportovce lišit. Při některých aktivitách jsou například cennou složkou takzvané rychlé cukry, které v paleo jídelníčku nemají své místo. Řeč může být například o profesionálních atletech či cyklistech, kteří potřebují energii efektivně doplňovat v průběhu pohybu. Pokud ale hovoříme o rekreačních sportovcích, paleo strava u nich může mít své čestné místo.

V rámci paleo způsobu stravování je klíčový přísun kvalitních bílkovin, které pocházejí především z živočišných zdrojů. Dále je podstatný vysoký přísun vitamínů a minerálů, například prostřednictvím doplňků stravy, pro udržení zdraví a dobré kondice.

Výhody a nevýhody paleo jídelníčku pro sportovce

Mezi výhody paleo jídelníčku lze zařadit zejména zajištění dlouhodobého hubnoucího efektu, ustálení hladiny krevního cukru a vysokou kvalitu konzumovaných surovin. Paleo strava je pro naše tělo geneticky velmi blízká a přirozená. Budete konzumovat dostatek masa a také ovoce a zeleniny.

Z nevýhod lze zmínit fakt, že vám mohou chybět sacharidy. Z toho důvodu se nejedná o ideální druh stravování pro všechny sportovce. Pokud nebudete konzumovat mléčné výrobky, může vám navíc klesnout hladina vápníku v těle. Jelikož se paleo dieta skládá ve velké míře z masa a vajec, není vhodná pro vegetariány či vegany.

pulsmetry-paleo-strava-pro-sportovce-092023-3
Paleo strava je bohatá na příjem vlákniny

Jak vám s novou dietou pomohou chytré hodinky?

Pokud se chcete do paleo diety pustit, budete možná chtít aspoň ze začátku sledovat příjem kalorií, respektive jednotlivých makroživin. Obecně platí, že v rámci paleo stravování byste měli pamatovat na vyšší příjem bílkovin (kolem 2 až 2,5 gramů na kilogram tělesné hmotnosti) a také vyšší příjem tuků (kolem 1 až 1,5 gramů na kilogram tělesné hmotnosti). Naopak příjem sacharidů je nižší.

Ke sledování příjmu kalorií vám mohou pomoct právě chytré hodinky. Kromě toho s jejich pomocí můžete sledovat svůj výkon při sportovních aktivitách a snadno tak zjistit, zda je pro vás paleo strava prospěšná, nebo zda do budoucna dáte přednost spíše jiné dietě. Dále vám pomohou také se sledováním vaší tepové frekvence v průběhu dne a stanou se vaším pomocníkem v rámci monitoringu spánku.

Vyzkoušejte paleo recepty s moderními technologiemi

Paleo strava rozhodně neznamená, že byste jednotlivé pokrmy měli připravovat na ohni jako naši předkové. Využití moderních technologií nic nebrání. Skvělým pomocníkem je při tomto druhu stravování například vakuovačka, která dokáže prodloužit čerstvost masa, ovoce a zeleniny.

Právě těchto surovin totiž budete spotřebovávat nejvíce a pravděpodobně oceníte, pokud je budete moct mít v lednici v zásobě a nevyrážet do obchodu každý den. Při krájení jednotlivých surovin se také neobejdete bez kvalitního a dobře naostřeného kuchařského nože. A jaké paleo recepty můžete vyzkoušet?

Silný hovězí guláš

Hovězí guláš je pomyslnou klasikou, které se ani v rámci paleo stravování nemusíte vzdávat.

Budete potřebovat:

  • 750 g hovězí kližky
  • 750 g cibule
  • 750 ml hovězího vývaru (nebo vody)
  • 100 g vepřového sádla
  • Balení rajského protlaku
  • Koření: mletá sladká paprika, drcený kmín, majoránka, česnek, pepř

Postup:

Sádlo necháme rozpustit a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Následně přidáme zhruba jednu lžíci drceného kmínu.

Cibuli restujeme do hněda, poté přidáme maso. Přidáme sladkou papriku a přikryjeme poklicí. Promícháme, přidáme sůl, pepř, zbytek kmínu, rajský protlak a zalijeme částí vývaru.

Směs dusíme přibližně dvě hodiny a postupně do ní přidáváme vývar. Na závěr přidáme majoránku. Do hotového guláše přidáme prolisovaný česnek dle chuti.

Dýňová polévka s krevetami

Pokud dostanete chuť na hřejivou polévku plnou chuti, můžete vyzkoušet třeba tuto lehce pikantní dýňovou polévku s nádechem exotiky.

Budete potřebovat:

  • 1 máslová dýně
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 1 l vývaru
  • 1 lžíce ghí
  • 150 ml kokosového mléka
  • 400 g krevet
  • Koření: sůl, pepř, kari, nové koření, bobkový list, zelený koriandr

Postup:

Dýni důkladně oloupeme a zbavíme semínek. Nakrájíme ji na větší kostky.

V hrnci si na lžíci ghí osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na kostky a osmažíme. Přidáme také dýni.

Směs ochutíme pomocí soli, pepře, kari a zeleného koriandru. Zalijeme vývarem a necháme vařit, dokud nebude zelenina měkká. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr přidáme kokosové mléko na zjemnění. Dále dochutíme bobkovým listem a novým kořením.

Na pánvi si zvlášť orestujeme krevety na troše ghí. Osolíme a opepříme. Podáváme s polévkou.

Závěrem

I když jsou suroviny v rámci paleo stravy omezeny na minimum, stále s nimi můžete vykouzlit spoustu zajímavých a chutných receptů. Pomocníkem se vám stanou moderní kuchyňské nástroje, které vám práci značně usnadní. Vše můžete doplnit také chytrými hodinkami pro přesné sledování vaší aktivity a zdraví.