Chytré vs. sportovní hodinky: Jakou cestou se vydat?

Laikům by se mohlo zdát, že kromě ceny není v pojetí chytrých a sportovních hodinek rozdíl, ale je to přesně naopak. Vše se sice prolíná, ale každá cesta je jiná. Napadá mě přirovnání k autům, kde můžete volit třeba mezi limuzínou, SUV nebo sportovním kupé. Do cíle vás dovezou všechny, stejně jako vám všechny hodinky změří čas. Zaměřte se proto na jejich účel a další funkce.

Cesta první – Jablečnou alejí a Androidí stezkou

Co do počtu výrobců a prodaných kusů je tato kategorie rozhodně největší. Hlavními hráči na trhu jsou výrobci telefonů v čele s Applem a Samsungem. Následováni jsou všemi dalšími výrobci chytrých telefonů jako Huawei, Honor nebo Xiaomi. Doplňují je výrobci všemožné elektroniky ve všech cenových kategoriích. Okrajově se v této kategorii objevují i tradiční výrobci hodinek, například Festina se svojí řadou SmarTime nebo značka Lotus. Apple používá tradičně svůj iOS, často je zastoupen systém Android Wear OS a dalšími.

V této kategorii hodinek je kladen velký důraz na smart funkce a co nejlepší propojení s telefonem. Dalo by se říct, že hodinky v této kategorii slouží jako taková prodloužená ruka telefonu. V nabídce funkcí nechybí možnost volat přímo z hodinek, a to buď v dosahu telefonu nebo dokonce pomocí e-sim zcela bez telefonu. Samozřejmostí je čtení zpráv, někdy i možnost odpovídat na ně a ovládání většiny funkcí telefonu, jako je hudební přehrávač nebo fotoaparát. K dispozici jsou i služby pro placení hodinkami.

Kvalitnímu displeji s vysokým jasem bývá obětována výdrž baterie. Sice se objevují modely, kde je udávána výdrž baterie 5 dní i déle, ale to je spíš v rovině přání a teorie. Asi něco jako normovaná spotřeba benzínu u aut. Zkrátka vysoce kontrastní displeje typu Amoled v kombinaci s nároky operačního systému hodinek, které neustále komunikují s telefonem, si vybírají své. Reálná výdrž na jedno nabití je proto 1–2 dny.

Naprostá většina hodinek z této kategorie nabízí nějaké sportovní funkce a měření tepové frekvence. Samozřejmostí je krokoměr, sledování spánku, kalorií atd. Hodně modelů má slovo „sport“ přímo v názvu. Reálné využití hodinek pro sport je ale velmi omezené a za specialisty velmi zaostává. Ať už úrovní tréninkové aplikace, nevhodným stylem ovládání, zmíněnou krátkou výdrží a ve většině případů absencí integrované GPS.

pulsmetry-chytre-sportovni-hodinky02
Smart hodinky jsou vhodné pro denní nošení a rekreační sportovní aktivitu.

Pokud hledáte chytré hodinky pro denní nošení, vyžadujete Amoled nebo podobný typ displeje a co největší provázanost hodinek s telefonem, sportujete spíše na úrovni všeobecné pohybové aktivity a chcete mít přehled o vaší kondici, je tato kategorie určena pro vás. Na nějaké aktivní sportování to ale není. Budete si muset zvyknout na časté dobíjení, ale hodinky pro vás budou každodenním pomocníkem.

Schopné modely lze vybírat přibližně od 4 000 Kč, střední třída se pohybuje v rozmezí 5 000 – 8 000 Kč. Majitelé iPhonů asi sáhnou po „jablečných“ hodinkách a využijí tak naplno propracovaného ekosystému. Pokud budou chtít aktuální modely, budou si muset připlatit něco na 10 000 Kč. Co se stylu týká, budete moci vybírat ze sportovně „střižených“ modelů přes lifestylově vypadající až po elegantní modely.

Cesta druhá – po stopách sportovních nadšenců a objevitelů

Zcela na druhém konci nabídky stojí tradiční výrobci sporttesterů, tedy Polar a Suunto. Nejsou ale zdaleka sami. Své chytré modely má i Timex, který byl dlouhé roky ikonou se svými sportovními hodinkami řady Ironman. Tento název dnes nesou i jeho GPS modely. V ČR se ale chytré modely této značky téměř neobjevují. Dalšími zástupci jsou třeba německá Sigma nebo značka Coros, která se snaží prosadit na trhu. Do sportovní kategorie lze zařadit i v USA velmi úspěšný Fitbit, který se proslavil svými fitness náramky.

Naprostá většina sportovních modelů zachovává konektivitu s chytrým telefonem. Takže se dozvíte o příchozí zprávě, většinou si ji i přečtete, budete vědět kdo vám volá. Funkce jako krokoměr, měření kalorií a tepu ze zápěstí a sledování spánku jsou rovněž téměř samozřejmostí. Tím ale shoda s výše zmíněnou kategorií končí.

Vzhled bude převážně sportovní nebo lifestylový, elegantních modelů moc nenajdete. Důležitá je mechanická odolnost, případně nízká hmotnost. Dotykové ovládání ve většině případů buď úplně chybí, nebo je kombinováno s klasickými tlačítky, která mají hlavní roli. Věřte, že je to dobře. Když totiž běžíte v dešti a nemůžete „popadnout dech“ nebo plavete v bazénu, hledat něco mokrými prsty na malém dotykovém displeji není žádná výhra.

U displeje ještě zůstaneme. Jeho hlavní předností je vynikající čitelnost ve tmě i na přímém slunci v kombinaci s nízkou spotřebou. Už není tak důležité oslnit vás barvami a schopností přehrávat Youtube videa. Mnohem důležitější je, aby hodinky zvládly na jedno nabití váš celodenní nebo i dvoudenní cyklistický výlet, a to včetně zapnuté integrované GPS. Nebo několik běžných tréninků v týdnu. Díky nízké spotřebě nemusíte hodinky nabíjet každý den, ale jednou za týden nebo třeba i za 14 dní, a to s celodenním monitoringem pohybové aktivity, tepu, spánku a kalorií.

pulsmetry-hodinky_suunto-9-g1-baro-red
Sportovní hodinky Suunto pro aktivní sportovce.

Tyto hodinky vám nabídnou samostatné režimy pro běh, cyklistiku, turistiku, fitness, jógu… Zkrátka pro všechny sporty, stačí si jen vybrat. U levnějších modelů budete samozřejmě muset z nároků ubrat. Vše lze přehledně nastavit, ovládání se snaží být intuitivní, neplatí to ale vždy. Od střední cenové kategorie dostanete zhodnocení vašeho tréninku a doporučení pro odpočinek, v nejvyšších kategoriích potom ještě podrobnější statistiky, zhodnocení VO2 Max, případně některé pohybové metriky. K dispozici jsou ve většině případů i další externí čidla na kolo, přesnější snímače tepu v podobě hrudního pásu atd.

Nedílnou součástí hodinek je i navazující tréninková aplikace. Výrobci kombinují její mobilní a počítačovou verzi. Ta vám umožní s naměřenými daty dále pracovat a vyhodnocovat je, plánovat tréninky, aktivity, sdílet vaše úspěchy s přáteli. Asi nejpropracovanější je aplikace Polar Flow. Poměrně žádaná je také konektivita hodinek se speciálními aplikacemi, z nichž nejznámější je STRAVA.

Levnější modely sportovních chytrých hodinek se pohybují v cenovém rozpětí 3 000 – 5 000 Kč, v této kategorii není ještě samozřejmostí integrovaná GPS. Střední třídu tvoří modely mezi 5 000 - 10 000 Kč, které již vyhoví i náročným uživatelům a kategorie od 10 000 do 15 000 Kč nabídne to nejlepší, co lze dnes pořídit.

Zkratkou přes Kansas (do Garminu)

V předchozích dvou kapitolách jsem tuto značku záměrně vynechal. Garminu se totiž daří jít svojí vlastní cestou a kličkovat mezi myšlenkami dvou předchozích strategií s takovou elegancí, že to vypadá, jako kdyby se mu zúčastněné značky klaněly a samy ustupovaly na stranu. Garmin totiž mistrně kombinuje výhody dvou předchozích směrů, a navíc přináší v obou inovace a je jejich lídrem.

Nabízí dnes nejširší paletu modelů, a to od elegantních přes lifestylové a outdoorové až po čistě sportovní hodinky. Od laciných za 3 000 Kč až po luxusní za 60 000 Kč. Většina modelů používá úsporné displeje se speciální vrstvou, která odráží denní světlo. Díky tomu jsou perfektně čitelné i na přímém slunci. Pokud se neobejdete bez kontrastního Amoledu, i ten je u vybraných modelů k dispozici. Garmin má svůj vlastní systém bezpečných plateb Garmin Pay, který umožňuje platbu hodinkami bez nutnosti mít u sebe telefon nebo kartu. Samostatnou kapitolou jsou podrobné offline mapy přímo ve vybraných hodinkách, mapy golfových hřišť nebo lyžařských areálů. Integrované hudební přehrávače umožňují přehrávat mimo jiné playlisty Spotify a dalších streamovacích služeb.

pulsmetry-hodinky_garmin-venu-sq--slate-gray-band
Garmin mistrně kombinuje sportovní a smart funkce.

Nejmenší a základní modely vydrží na jedno nabití 4-5 dní, většina modelů týden až deset dní, vlajkové lodě až měsíc v režimu chytrých hodinek, v režimu GPS se výdrž na jedno nabití pohybuje dle modelu od 12 až po 120 hodin. V poslední době se začíná prosazovat i solární dobíjení prodlužující už tak dobrou výdrž. Aplikace Garmin Connect pro telefony a počítače je funkčně nejobsáhlejší ze všech aplikací, které znám.

Že Garmin před cca 15 lety začal vyrábět sportovní hodinky v momentě, kdy se začala snižovat poptávka po automobilových navigacích, byl více než prozíravý tah. Sázka na tuto kartu a velké investice se vyplatily a dnes má i díky svému technologickému zázemí před většinou jiných značek poměrně velký náskok. Před lety se o něco podobného pokusil další velký hráč ze světa navigací TomTom. Přes slibný začátek chytré hodinky pojal jako „přidruženou výrobu“ a z programu se po zhruba 5 letech stáhl.

Závěr

Tento text vám neměl doporučit nějaký konkrétní model chytrých hodinek, měl vám pouze ukázat, jaké jsou možnosti a že zkrátka nejsou hodinky jako hodinky. Zatím není na trhu model, který by dokázal splnit kritéria všech uvedených skupin na 100 %. Proto je důležité určit si nejprve, jaké funkce a vlastnosti pro vás mají hlavní význam a potom začít vybírat v konkrétní kategorii.

Vybírejte chytře :-)