Jak vybrat chytré hodinky pro (ne)sportující děti a puberťáky

Vybrat hodinky pro mladého sportovce není snadná záležitost. Do výběru totiž zasahují faktory, které zkrátka u dospělých řešit úplně nemusíme. V tomto článku se budeme věnovat výběru pro děti cca od 10 let výše. Samozřejmě, věk je individuální záležitost, takže pokud máte doma ještě o něco mladšího neposedu nebo budoucí šampiónku a chcete podpořit jejich sportovní nadšení nebo zájem o technické hračky, klidně čtěte dál :-)

Chyba číslo 1 – koupíme fitness náramek

Ano, toto je nejčastější chyba rodičů při výběru. Argumentem pro výběr je často cena (když to ztratí nebo rozbije, tak ať nás to moc nebolí) nebo domněnka, že fitness náramky jsou malé, lehké a skvěle padnou na dětskou ruku. Dalším omylem je názor, že jednoduchý náramek = jednoduché ovládání.

Pokud vezmu v potaz cenu, tak ty desítky modelů a generací různých „mých fitness bandů“ s cenou od 500 do 2 000 Kč „papírově“ měří a ukazují všechno, ovšem reálně (přesně a smysluplně) téměř nic. Je otázkou, proč je vlastně kupovat, a to nejen dětem. Jejich užitek bude minimální a děti jejich používání moc dlouho nejspíš bavit nebude. Pro aktivní sport jsou úplně k ničemu. Dražší modely z trhu pomalu mizí, protože i jejich výrobci pochopili, že za tu cenu je lepší nabídnout mnohem lépe využitelné chytré hodinky.

Co se týká tvarování fitness náramků, je pro dětskou ruku zcela nevhodné, pokud má tedy náramek měřit tepovou frekvenci. Většina náramků je sice lehkých a tenkých, ale mají podlouhlý tvar, který zkrátka neobejme útlé zápěstí, nejen to dětské. O přesném měření tepové frekvence nemůže být řeč.

Ovládání je kapitola sama pro sebe. Pokud si někdo pořídí náramek pro pasivní používání ve smyslu sledování denních kroků, potom je to OK. Jakékoliv aktivnější ovládání, zvláště potom při sportu, je spíš utrpením. K čemu takový náramek bude dětem, netuším.

pulsmetry-vyber-hodinek-pro-deti-2
Motivujte své děti k pohybu.

Chytré hodinky pro kluky i holky ve věku 10–13 let

V kategorii chytrých hodinek pro děti bude určitě hrát důležitější roli cena, odolnost a co nejmenší rozměry. Stále je zde poměrně vysoké riziko, že když se váš potomek vrátí domů bez hodinek na ruce, na dotaz kde jsou, jen pokrčí rameny nebo řekne, že neví. Další možností je, že je přinese s utrženým řemínkem nebo prasklým displejem. Displej se dá ochránit nalepeným tvrzeným sklem a řemínek koupit nový. Všechny modely, které zde uvedu, jsou běžně použitelné i pro dospěláky. Pokud je tedy svým dětem pořídíte, tak jim je potají neberte a kupte si i svoje :-)

Garmin Forerunner 45S

Aktuální základní a zároveň nejmenší model Garmin. Hmotnost pouhých 32 g, užší řemínek, malé tělo hodinek. Proti ostatním modelům nabídne méně možností nastavení, počet sportovních profilů v hodinkách je omezený na 6, ale lze je zaměňovat. Je to často vyhledávaná volba rodičů. Nabízí se i ve větší velikosti 45, ale ta už nemá kouzlo tak drobných rozměrů.
Přejít na model Garmin Forerunner 45S

180_garmin-forerunner-45s-optic-black
Nejmenší model Garmin se perfektně hodí pro děti.

Garmin Forerunner 55

Stačí připlatit aktuálně cca 800 Kč a můžete mít novinku z června 2021. Výbavou a parametry se jedná o model, který kromě toho, že je o generaci novější, působí, že je o kategorii výš. On tak nejen působí, ono tomu tak skutečně je. Tělo těchto chytrých hodinek už není tak drobné a řemínek tak úzký, ale díky použití řemínku Quick Release s volným uchycením lze hodinky velmi pohodlně dotáhnout i na dětské ruce. Hmotnost je příjemných 37 g.
Přejít na model Garmin Forerunner 55

Polar Unite

Velmi pěkně provedené sportovní hodinky s jasným dotykovým displejem a tenkým tělem. Mají slušnou sportovní výbavu, ale nemají vlastní GPS. Mohou případně využít sdílenou GPS telefonu, ale to není dobré řešení pro pravidelné použití. Hmotnost hodinek je pouhých 32 g.
Přejít na model Polar Unite

Dětské GPS hodinky: pro mladé pány a slečny

Kromě modelu Garmin Forerunner 45S neuděláte žádnou chybu ani výše uvedenými modely Garmin Forerunner 55 nebo Polar Unite. Výběr máte ale mnohem širší, a to nejen díky zřejmě vyššímu cenovému limitu. Ten dává smysl, ať již kvůli tréninkům nebo tomu, že v tomhle věku je třeba „bejt cool“ a vaši ratolest asi nenadchnete čímkoliv.

Více sportu

Polar Vantage M2

Novinka z jara 2021 od Polaru nadchne všechny mladé atlety, cyklisty nebo triatlonisty. Předchozí generace byla poměrně hodně používána ve sportovních klubech a u této novinky tomu zřejmě nebude jinak. Hodinky jsou lehké, ale na ruce působí větším dojmem.
Přejít na model Polar Vantage M2

Garmin Forerunner 245 / 245 Music

Proti Polaru Vantage M nabídne kompaktnější rozměry a opět nekompromisní sportovní výbavu. Nenabízí ale multisportovní režim pro triatlon. Verze Music má i hudební přehrávač, což může být velké plus při výběru. Společně s modely Forerunner 55 a Polar Vantage M2 tvoří nejsportovněji zaměřené chytré hodinky z našeho přehledu.
Přejít na model Garmin Forerunner 245 / 245 Music

Více stylu

Garmin Venu SQ / Venu SQ Music

Venu SQ asi úplně nenadchnou atletického trenéra, ale náctiletým radost určitě udělají. Určitě připlaťte za verzi Music, která má vlastní hudební přehrávač. Celkově hodinky nabízí příjemný mix smart a sportovních funkcí včetně služby Garmin Pay. Moderní styl v několika barvách, z nichž si vyberou kluci i holky.
Přejít na model Garmin Venu SQ / Venu SQ Music

282-2_garmin-venu-sq--orchid-orchid-band
Stylové sportovní hodinky Garmin pro mladé slečny.

Více elegance pro mladé slečny

Garmin Vivoactive 4S jsou menší než Venu SQ, navíc nabídnou ještě o něco lepší výbavu. Jedná se o jeden z nejprodávanějších dámských modelů Garminu vůbec. Žádná slečna jimi nepohrdne, jen zvolte tu správnou barvu.

Více rebelství

Garmin Instinct je model přesně pro mladé rebely. Outdoorový vzhled i funkce, zvýšená odolnost splňující vojenské normy, barvy od zářivých až po vojenské. Nemá sice barevný displej, ale zato nabídne řadu technických vychytávek.

Ať již vyberete jakýkoliv model z uvedeného přehledu chytrých dětských hodinek, podpoříte tím možná zájem a aktivní pohyb u vašich dětí. Zároveň jim tím dopřejete technickou hračku a stylový doplněk. Každá věková skupina to asi bude vnímat trochu jinak. Výběr určitě ovlivní, jestli váš potomek aktivně sportuje v nějakém oddíle a má vyšší ambice, nebo jestli se v něm zkrátka snažíte udržet kladný vztah ke sportu.

Modely uvedené v přehledu respektují požadavky zmíněné na začátku článku a berou ohled i na vaši peněženku. Přehled těchto dětských hodinek je jen orientační a můžete samozřejmě vybírat z mnohem širší nabídky.

Podívejte se na další modely, nejenom Garmin chytrých hodinek.

Aleš Rohlík
Pulsmetry.cz