Jak vybrat chytré hodinky a nenechat se při tom ovlivnit reklamou

Chytré hodinky, chcete-li smart hodinky a náramky nebo GPS hodinky jsou stále častější součástí našeho každodenního života a začíná je používat stále více z nás. To si samozřejmě uvědomují i jejich výrobci všech kategorií od těch seriózních s vlastním vývojem až po „asijské kopírky“, co napodobí vzhled čehokoliv. Bohužel, lacinou kopií vzhledu to končí a s funkčností už si hlavu nikdo neláme.

Pohled do historie – „Sportovní kořeny” všech chytrých hodinek sahají do Finska

Seppo Säynäjäkangas založil společnost Polar Electro Oy v roce 1977. Působil jako profesor na univerzitě v Oulu a jeho snahou bylo přinést nové možnosti v diagnostice sportovní zátěže. Jeho značka Polar od 80. let patřila k lídrům ve vývoji sporttesterů. I v dnešní době, kdy měřiče tepové frekvence plynule přešly do segmentu dnešních GPS a chytrých hodinek, hraje v oboru hodinek zaměřených na sport stále důležitou roli.

Druhá značka, která přispěla k rozvoji chytrých hodinek, pochází také z Finska. Založil ji už v roce 1936 Tuomas Vohlonen, finský orientační běžec a vynálezce polního kompasu plněného kapalinou. Suunto se v 80. letech stala přední společností nabízející potápěčské computery a hodinky a v 90. letech své působení rozšířila o sportovní a outdoorové hodinky včetně měření tepové frekvence.

Přesuňme se nyní do Kansasu, kde je sídlo společnosti Garmin. Ta přispěla do rozmachu dnešních chytrých hodinek masivním využitím a vývojem v oblasti GPS. GPS technologie dala chytrým hodinkám nový rozměr a Garmin je nyní jedním z hlavních hráčů na trhu.

O masivní zájem o chytré hodinky mezi „nesportující“ veřejností se postaral až v roce 2015 sám „velký“ Apple uvedením první generace svých Apple Watch. I když nebyl rozhodně první, kdo nabídnul přímé propojení hodinek a telefonu, ukázal nové možnosti, a hlavně motivoval mnoho dalších výrobců všech cenových kategorií vstoupit do světa nositelné elektroniky.

pulsmetry-jak-vybrat-chytre-hodinky02
Garmin Fenix 6X PRO s integrovanou mapou.

Kolik ta „nositelná“ elektronika stojí ?

Cenové rozpětí na trhu začíná na 500 korunách za „opravdové zázraky“ a končí u hranice přibližně 60 000 Kč za stylové top modely prémiových značek. Nad touto hranicí je ještě zvláštní skupina, která nemá horní cenový limit a kterou produkují luxusní švýcarské hodinářské značky.

Abych vás s cenou nevyděsil hned na začátku textu, funkční a použitelné modely etablovaných značek začínají přibližně na 2 500 - 3 000 Kč, nejčastěji prodávané modely střední třídy lze pořídit v rozpětí mezi 5 – 10 tisíci korunami a špičkové modely mezi 10 – 20 tisíci.

Smart hodinky za pár stovek vám možná zvednou tep i tlak

Nejnižší kategorii „chytrých hodinek“, uvozovky jsou v tomto případě namístě, tvoří z velké části kopie úspěšných modelů prémiových značek. Zkopírován byl ovšem pouze vzhled za použití nejlevnějších materiálů, nikoliv funkce. Napodobeniny disponují na e-shopech dokonalými produktovými obrázky, které nás mají přesvědčit, že není třeba vydávat větší částky za značkové produkty, které vlastně „vypadají stejně“. Fotky jsou samozřejmě doplněny výčtem funkcí, ve kterém chybí snad už jen mytí nádobí. Možná vás to překvapí, ale i na tento segment jsou u nás specializované e-shopy, které se umí tvářit velmi seriózně. Nabídku občas proloží nějakým extra předraženým modelem, aby vše vypadalo, že i oni mají své technické top modely.

V nejnižších cenových patrech najdeme ještě základní modely různých fitness náramků prodávaných již bez snahy někoho napodobovat. Ty sice často nesou logo známého výrobce elektroniky, nelze ale od nich očekávat nic zázračného. Spočítají vám kroky, kalorie, v lepším případě orientačně změří tepovou frekvenci. Před pár lety se prodávaly ve velkém, ale jejich uživatelé postupně přechází na lepší modely nebo je přestávají nosit úplně.

pulsmetry-chytre-hodinky_polar-unite-white
Elegantní model Polar Unite.

A z čeho můžete vybírat v roce 2021?

Pohled do historie nám trochu napověděl. Dalo by se říct, že základ má většina chytrých hodinek stejný. Většina z nich komunikuje s telefonem a nějakou aplikací v něm, lze je propojit i s počítačem, disponují vlastní GPS nebo umí sdílet tu v telefonu (to není úplně praktické), umožňují čtení zpráv z telefonu a zobrazí příchozí hovor. Většina jich také měří tepovou frekvenci, kroky, kalorie, monitoruje spánek a pomocí zmíněné GPS změří ušlou nebo ujetou vzdálenost, případně ji zanesou do nějaké mapy. Chytré hodinky nabízejí vlastní více či méně povedené sportovní aplikace.

Možnosti jsou tedy opravdu široké a chybu rozhodně neuděláte, pokud vsadíte na ověřenou klasiku, tedy na zavedené značky, které na trhu působí už delší dobu. Levné napodobeniny sice můžou vypadat podobně hezky na zápěstí, ale nikdy vám nenabídnou dostatečné funkce, životnost ani spolehlivost.

Vybírejte chytře mezi chytrými hodinkami u nás v e-shopu.