Jak správně cvičit na rotopedu

Důvodů, proč cvičit na rotopedu, je celá řada. Rotoped účinně posiluje partii hýždí, stehen a lýtek, cvičení na něm je šetrné ke kloubům a při správné technice dochází ke spalování tuků a zpevnění svalstva celého těla. Kromě toho má také pozitivní vliv na krevní oběh a tlak a zvyšuje kapacitu plic. Chcete si pořídit rotoped a využít jeho výhody na maximum? Poradíme vám, jak na něm správně cvičit.

Rotoped: domácí cvičení pro každého

Pro ty, kteří se s rotopedem seznamují poprvé, jsme si připravili krátké představení. Rotoped je oblíbená fitness pomůcka pro domácí cvičení, která připomíná jízdní kolo. Na rozdíl od kola se však rotoped nepohybuje, ale je postavený na místě. Rotoped je pro řadu lidí pohodlnější než klasické kolo, vyznačuje se totiž širokým sedlem a jeho výhodou také je, že umožňuje být po celou dobu ve vzpřímeném sedu.

S čím vám rotoped pomůže?

Jak už jsme nastínili v úvodu, při správném cvičení na rotopedu dochází ke zpevnění svalstva celého těla, posilovány jsou zejména nohy. Vzhledem k tomu, že při cvičení dochází i ke spalování tuků, je rotoped vhodnou cvičební pomůckou pro všechny, kteří chtějí zhubnout. Pomáhá také zlepšit fyzickou kondici a cvičení na něm má relaxační účinky. 

K měření výsledků a tedy i motivaci vám pomohou fitness hodinky.

Pro koho je rotoped vhodný?

Z výše uvedeného vyplývá, že rotoped je vhodný pro všechny, kteří chtějí zhubnout, zpevnit tělo a zlepšit si fyzickou kondici. Rotoped není příliš náročný na techniku cvičení a je možné na něm navolit i lehkou zátěž, proto je také doporučovaný i pro lidi bojující s nadváhou a obezitou, seniory nebo lidi v rekonvalescenci po úrazu či operaci. V případě zdravotních obtíží je však třeba se o zátěži a intenzitě cvičení na rotopedu pobavit se svým lékařem.

Jaké typy rotopedů existují?

Nyní už se dostáváme k tomu, jak se orientovat v nabídce rotopedů. Typů rotopedů existuje totiž hned několik. Rotopedy můžeme dělit:

  • podle ovládání zátěže na manuálně ovládané rotopedy a počítačem řízené rotopedy
  • nebo na základě brzdného systému na rotopedy s magnetickým brzdným systémem a rotopedy s elektromagnetickým systémem brzd.

Při výběru můžete narazit také na takzvaný mini bike. Pojďme si jednotlivé typy přiblížit.

Manuálně ovládané rotopedy

V případě manuálně ovládaných rotopedů si stupeň zátěže regulujete manuálně sami, ať už otáčením kolečka nebo posouváním na stupnici. Tento typ rotopedů bývá levnější než počítačem řízený rotoped.

Počítačem řízené rotopedy

Modernější a technologicky vyspělejší kategorií jsou rotopedy řízené počítačem, u kterých nastavení zátěže zajišťuje počítač. Jedná se však o cenově náročnější variantu.


Počítačem řízený rotoped TUNTURI E80 Endurance pro náročné.

Rotopedy s magnetickým brzdným systémem

Magnetickým brzdným systémem většinou disponují levnější rotopedy, v tomto případě odpor při šlapání zajišťuje permanentní magnet. Ten funguje tak, že mění brzdný účinek změnami polohy vzhledem k setrvačníku. Výhodou je, že je brzda tichá a pyšní se dlouhou životností.

Rotopedy s elektromagnetickým brzdným systémem

Ještě více výhod je spojeno s rotopedy s elektromagnetickým brzdným systémem, který se většinou objevuje u dražších modelů. U tohoto typu rotopedů je brzda tvořena cívkou s elektromagnetem. Jedná se o naprosto tichý, přesný a bezporuchový systém, který si poradí i s větší zátěží.

Mini bike

Cvičební pomůcka známá jako mini bike se vyznačuje kompaktními rozměry a velmi příznivou cenou. Může sloužit nejen na cvičení, ale také jako rehabilitační pomůcka.

Jak správně jezdit na rotopedu

Aby bylo cvičení na rotopedu co nejefektivnější, je samozřejmě důležité cvičit správně. Jak jezdit na rotopedu?

Nastavení správné pozice pro cvičení

V první řadě je třeba nastavit správnou pozici pro cvičení. Při jízdě na rotopedu by měla být kolena v dolní poloze téměř propnutá a páteř by měla být rovná. Při jízdě se neprohýbejte v bedrech ani nezaklánějte hlavu. Řídítka by měla být nastavená tak, aby poskytovala tělu oporu a nemuseli jste se hrbit.


Správná pozice je při cvičení na rotopedu důležitá.

Nezapomínejte na rozcvičku

Každému sportovnímu výkonu by měla předcházet rozcvička, což samozřejmě platí i pro cvičení na rotopedu. Rozcvička by měla být složená z několika cviků, které protáhnou celé tělo. Protáhnout byste se měli i po skončení cvičení.

Jak dlouho cvičit na rotopedu?

Možná si pokládáte otázku, jak dlouho jezdit na rotopedu, aby se co nejdříve dostavil viditelný výsledek. Možná už správně tušíte, že 15 minut cvičení denně nestačí. Doporučená délka cvičení na rotopedu se pohybuje od 30 do 60 minut.

Jak často cvičit na rotopedu?

Aby při cvičení na rotopedu došlo k řádnému spalování tuků a k formování postavy, měli byste cvičit alespoň 3 až 5x týdně. Důležitá je nejen četnost cvičení, ale také správná intenzita a tepová frekvence. Intenzita cvičení by se měla pohybovat okolo 60 až 80 % vaší maximální tepové frekvence.

A jak zhubnout na rotopedu? Pokud chcete spalovat tuky, mělo by se jednat spíše o spodní hranici, tedy okolo 60 až 65 % vašeho tepového maxima. Zjistěte, jak spalovat tuky na rotopedu s pomocí kalkulačky na výpočet tepové frekvence pro spalování tuků.

Jak vypočítat maximální tepovou frekvenci?

Orientační výpočet maximální tepové frekvence je jednoduchý, od čísla 220 odečtete svůj věk. Například maximální tepová frekvence u 25leté ženy je 195 tepů za minutu. Pro přesné zjištění maximální tepové frekvence je třeba vzít v potaz také váhu a pohlaví. K měření tělesného tepu vám pomohou chytré hodinky Garmin.

Kdy je ideální čas na cvičení na rotopedu?

Chcete-li za pomocí rotopedu zhubnout, fitness trenéři radí cvičit ráno po probuzení. Pokud totiž budete cvičit nalačno, zásoby krevního cukru budou na nízké úrovni, proto bude muset tělo sáhnout do rezerv, čímž dojde k pálení tuků.

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, posílit tělo nebo zhubnout, rotoped pro vás bude tím pravým. Na rotopedu byste měli cvičit alespoň 3 až 5krát týdně po dobu 30 až 60 minut a před cvičením i po něm zařadit rozcvičku. Výsledky se brzy dostaví.

Jak jíst před a po sportu

Rozhodně není dobré jít cvičit hladový nebo na lačno, protože jednak nebudete mít dostatek energie k podání očekávaného výkonu a jednak vaše tělo nebude správně spalovat tuky či nabírat svalovou hmotu. Hodinu předem pohybovou aktivitou si dejte malou svačinku, například banán, jablko, nebo třeba jogurt. Nejezte těsně před tréninkem.

Podle toho, co od sportu očekáváte, zda hubnutí, zvýšení fyzické kondice nebo svalovou hmotu, zvolte jídlo, které vám může pomoci ke zvolenému cíli. Pokud hubnete, najezte se nejdříve po 60 minutách po skončení tréninku. Výživa před a po sportu je velmi důležitá.

 Alternativou pro rotopedy jsou cyklotrenažery, z nich doporučujeme cyklistické trenažéry Tacx.

Rotopedy často používají ženy, prozkoumejte i kategorii dámských sportovních hodinek.