Jak vybrat správně rotoped na doma


… aby se neproměnil ve „věšák na prádlo“

Hodně z nás má v hlavě vzpomínku na nějaký ten rotoped, který jsme si my nebo naši rodiče pořídili domů v 90. letech. A chudák rotoped touto naší vzpomínkou trpí. Pamatujeme si ne příliš stabilní „stroj“ s brzdícím pásem, který při zvýšení zátěže zvyšoval spíš hluk v místnosti a časem začal prokluzovat. Doba se naštěstí v tomto ohledu změnila.

Doba magnetická

Nástupem magnetického brzdného systému zmizel hluk a u kvalitních rotopedů i různé povrzávání a skřípání. Přesto jsou rozdíly v kvalitě a parametrech magnetických rotopedů stále veliké a v nabídce hypermarketových „odborníků“ se stále najdou kousky, kterým je lépe se vyhnout. Takové speciály u slušného obchodníka nenajdete. Přesto ne každý model z nabídky seriózního prodejce je vhodný pro kohokoliv.

Proč zvolit právě rotoped?

Proti ostatním fitness trenažerům jsou výhodou rotopedu relativně kompaktní rozměry. Na šířku zabere cca 60 cm a na délku většinou od 90 – 120 cm. Naprostá většina rotopedů má převozní kolečka ke snadnému přemístění po místnosti. Pokud bojujete doma s nedostatkem místa, zvolte skládací rotoped, který můžete jednoduše uklidit do skříně nebo třeba pod postel.

Rotoped je vhodný k tréninku dolních končetin a kardiovaskulárního systému. Lze s jeho pomocí udržovat nebo zlepšovat aerobní kondici, případě je dobrým pomocníkem při hubnutí. Rehabilitační rotoped je vhodnou pomůckou v případě rekonvalescence například po úrazu nebo delším onemocnění, kdy je třeba se vrátit zpátky do formy, případně udržovat aktivní svalstvo na nohou. Obzvláště vhodné jsou rotopedy pro seniory, kterým pomáhají udržovat pevné zdraví, optimální váhu a svalovou hmotu, aniž by zatěžovaly klouby.

Výhodou šlapacího rotopedu je na rozdíl od cyklistického trenažeru komfortní posed ve vzpřímené poloze. I to je důvod, proč je vhodný například pro rehabilitaci. Pro zdravé a aktivně sportující uživatele může být vhodným tréninkovým prostředkem zvláště pro aerobní a regenerační tréninky. Rotoped je určen výhradně pro jízdu v sedě. Pro náročnější tréninky pro zdatnější uživatele je vhodnější volbou zmíněný cyklistický trenažer, který ve většině případů umožní i jízdu vestoje a sportovní posed.

Zjistěte více o rozdílech mezi rotopedem a cyklistickým trenažérem.

pulsmetry_rotoped-tunturi-e80-endurance
Rotoped Tunturi E80 Endurance.

Pro náročnější uživatele jsou určeny cyklistické trenažéry

Jak už jsme nastínili výše, pokud od tréninku očekáváte zlepšení kondice, vytrvalosti či zvýšení síly, budou pro vás vhodnější volbou cyklistické trenažéry. Ty uživatelům z řad aktivních sportovců poskytují plnohodnotný trénink srovnatelný s jízdou na kole.

Na cyklistickém trenažéru si můžete zvolit požadovanou intenzitu tréninku, přesně nastavit zátěž či střídat jízdu vestoje a ve sportovním posedu. Na cyklotrenažéru posilujete nejen kardiovaskulární systém a nohy, ale v závislosti na zvoleném stylu jízdy i celé tělo. Ve srovnání s cvičením na šlapacím rotopedu nabízí cyklotrenažér mnohem autentičtější simulaci jízdy na kole. Cyklotrenažéry tedy častěji volí profesionální a aktivní sportovci, kteří chtějí na kole trénovat za každého počasí. Dalšími oblíbenými alternativami k rotopedu jsou kola na spinning a eliptické trenažéry.

NÁŠ TIP: Ty nejlepší cyklotrenažéry v současnosti nabízí značka Tacx. Trenažéry Tacx se vyznačují nejen perfektní konstrukcí, ale také smart funkcemi. A jako bonus můžete tyto trenažéry propojit s hodinkami Garmin, díky čemuž získáte cenné údaje o vašem tréninku a pokrocích. Nejžhavější novinkou je Tacx Neo 3M Smart Trainer, který již máme skladem, ještě více se dozvíte v recenzi Tacx Neo 3M Smart Trainer.

Na jaké parametry si dát při výběru rotopedu na doma pozor?

Maximální hmotnost uživatele – zvláště u levnějších modelů je dobré tuto hodnotu o 20 % snížit, protože často bývá nadhodnocena i u značkových výrobků. Například rotoped s udávanou nosností 150 kg je vhodný pro uživatele spíše do 120 kg. Údaj o maximální nosnosti rotopedu bývá ve většině případů kromě ceny vázán na maximální zátěž, kterou zvládne brzdný systém rotopedu plynule přenášet. 50kilová slečna vyvine logicky menší sílu než 100kilový atlet.

Výška uživatele - tento parametr není vždy udáván, je ale velmi důležitý. Opět je ale většinou vázán na cenu a maximální nosnost. Velmi obecně lze říct, že rotopedy s udávanou nosností do 130 kg a cenou cca do 7 000 – 8 000 Kč jsou vhodné pro postavy do 180 cm. Pokud jste vyšší nebo výrazně silnější postavy, na menším rotopedu nenajdete vhodnou a pohodlnou pozici pro jízdu.

Nastavení sedla a řídítek – řídítka nejsou konstrukčně uzpůsobena k výškovému nastavení, ale měla by být dostatečně rozměrná pro najití vhodného úchopu. Téměř vždy je možné nastavení jejich sklonu, a tím je přiblížit nebo oddálit. Nastavení sedla je vždy výškové. Zvláště pro menší postavy je vhodné, aby měl rotoped i podélné nastavení sedla. Toto nastavení se provádí pomocí aretačního ovladače. Sklon sedla lze až na výjimky nastavit pomocí klíče. Pokud chcete, aby mohly rotoped používat i menší děti, je důležitá minimální nastavitelná výška sedla.

Ovládání zátěže - u rotopedu máme na výběr dva způsoby. Mechanický, chcete-li manuální a elektronický. U mechanického dochází pomocí otočného ovladače k napínání nebo povolování lanka, které přitahuje nebo oddaluje magnet od setrvačníku. Tím dochází ke změně zátěže. Elektronické ovládání k tomu používá elektromotorek, který reaguje na pokyn elektroniky, kterou ovládáte pomocí tlačítek u displeje. Nadstavbou elektronického ovládání mohou být různé tréninkové programy, které mění průběžně zátěž, nebo ji upravují podle vaší tepové frekvence. V posledních letech se objevují i rotopedy, které je možné propojit s tréninkovou aplikací v tabletu nebo telefonu. Elektronika „řadí“ jemněji, mechanický volič má většinou 8 poloh zátěže, elektronika 15 nebo i více.

Hmotnost setrvačníku - hmotnost setrvačníku je jedním z hlavních, ale ne jediným parametrem, který nám napovídá, jak velký silový efekt vašeho šlapání zvládne brzdná mechanika rotopedu plynule přenášet, aniž by docházelo k prokluzování. Hmotnost setrvačníku se pohybuje většinou od 5 do 9 kg. Menší hodnota by vás měla varovat.

Výrobce - nekvalitní rotoped nadělá více škody než užitku. Posed je nepohodlný, rotoped vrže, zadrhává a viklá se. Trénink je nekvalitní a motivace je brzo ta tam. Vsaďte proto na ověřené výrobce, jakými jsou rotopedy Tunturi a rotopedy Housefit. Právě rotopedy těchto značek vedou žebříčky oblíbenosti.

pulsmetry_rotoped-tunturi-e60-performance
Displej a ovládání rotopedu Tunturi.

Rozdíl mezi ergometrem a rotopedem

Ergometr je konstrukčně i pozicí při jízdě podobný rotopedu, je ale řízen elektromagnetickou brzdou, která je schopna dávkovat zátěž přesně v určitých krocích, většinou po 5 wattech. Rozsah zátěže bývá většinou od 20 W až po 250 W, 300 W nebo 400 W. Můžete tak poměrně přesně sledovat vývoj vaší kondice. Například při určitých otáčkách a tepové frekvenci zvládnete při pravidelném tréninku vyvinout větší výkon ve wattech. Některé lepší rotopedy udávají zátěž také ve wattech a dokonce bývají označovány jako ergometry, ale mají pouze magnetickou brzdu, která není kalibrována na přesnou zátěž jako ta u opravdového ergometru.

Kolik za rotoped utratit?

Pro představu uvádím cenová pásma, která vám pomohou zorientovat se v cenové nabídce. Samozřejmě se někdy může najít lepší rotoped v nižším pásmu a obráceně.

1 000 - 4 000 Kč: v této ceně se jedná spíš o „hračky“, které jsou spíš k zlosti než užitku.

4 000 – 6 000 Kč: základní „slušné“ modely pro méně náročné uživatele určené spíše pro rehabilitaci. Ovládání bude téměř vždy manuální. Maximální výška jezdce by neměla být více než 180 cm a hmotnost cca 80 kg.

6 000 – 9 000 Kč: střední třída, ve které se už objevují modely s elektronickou regulací zátěže nebo konstrukčně bytelnější modely s mechanickou regulací. V této ceně už lze najít bez problémů modely pro dlouhány nad 180 cm s hmotností atakující 120 Kg.

9 000 – 15 000 Kč: tady již začíná pásmo pro náročnější uživatele, uživatele s dobrou silovou kondicí nebo naopak s výraznější nadváhou. Ovládání je téměř vždy elektronické a v mnoha případech s možností Bluetooth připojení tabletu a aplikace.

NÁŠ TIP: Kupujete rotoped jako dárek? Podívejte se na naše další tipy, čím cyklistům rozhodně uděláte radost.

Co je ještě dobré vědět před nákupem kvalitního rotopedu?

Záruka – většina modelů je nabízena s prodlouženou zárukou. Důležitá je záruka na celý stroj. Volte raději model s 3letou zárukou na celý rotoped než model s 2letou zárukou a 5letou zárukou na rám.

Servis u zákazníka - kupujte jen takový model, u něhož je zajištěn případný servis u zákazníka. Posílat rotoped do servisu není nic snadného ani levného.

Hluboký nástup - pokud kupujete rotoped pro starší rodiče nebo jste po úrazu a máte zhoršenou motoriku, případně omezenou hybnost, zvolte model s tzv. hlubokým nástupem. V takovém případě je mezi tělem rotopedu a „krkem“ vedoucím k displeji prostor, díky němuž nemusíte při nastupování nebo sesedání překračovat tělo rotopedu.

Věříme, že vám naše rady pomohou při správném výběru a nesáhnete vedle. Nebudeme tvrdit, že rotoped patří do každé rodiny, ale stále je vhodným prostředkem k udržení dobré kondice.

Rotoped určitě nepatří do starého železa!