Co je lepší: cyklotrenažér, nebo rotoped?

Chcete spálit tuky, posílit svaly nebo zlepšit vytrvalost? Těchto stanovených cílů můžete dosáhnout s pomocí rotopedu i cyklotrenažéru. Jaký je mezi těmito fitness stroji rozdíl, jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody a jaká varianta je vhodná právě pro vás? V tomto článku se vše dozvíte.

Co je to rotoped?

Rotoped a cyklotrenažér najdete ve stejné kategorii fitness vybavení, mezi těmito trenažéry však existují zásadní rozdíly. Začněme ale tím, co to vlastně rotoped je.

Rotoped je trenažer pro domácí cvičení, který připomíná jízdu na kole. Není ale určen pro ryze sportovní trénink. Většina rotopedů téměř bez výjimek používá magnetický brzdný systém, který je velmi tichý. Při jízdě na rotopedu tedy nebudete rušit sousedy ani ostatní členy domácnosti. Časy laciných modelů z 90’let minulého stolení, které místo magnetu používaly brzdný pás jsou už naštěstí dávno pryč. Zátěž při jízdě lze u levnějších modelů volit manuálně, většina modelů ale nabízí komfortnější elektronickou regulaci odporu a různé tréninkové programy. Tepovou frekvenci je možné měřit většinou dotykovým dlaňovým sensorem nebo přesnějším hrudním pásem. V dnešní době ale většina uživatelů používá pro sledování tepové frekvence chytré hodinky s optickým měřením ze zápěstí.

Výhody a nevýhody rotopedu

K hlavním benefitům rotopedu patří skutečnost, že málo zatěžují klouby. Jejich konstrukce je navržena tak, aby umožnovala komfortní vzpřímený posed. Jízda na rotopedu je proto vhodná i pro osoby s mírně zhoršenou motorikou, případně bolestmi zad.

Nevýhodou rotopedů oproti cyklistickým trenažérům je, že jsou nevhodné pro vyšší zatížení a delší tréninky a nenabízí tak autentický pocit z jízdy na kole jako cyklotrenažéry. Je to dáno výše zmíněným komfortním posedem. Brzdný systém rotopedu také není určen pro jízdu ze sedla

Pro koho je rotoped vhodný?

Je vhodný spíše pro rekreační cvičení a trénink všeobecné kondice a vytrvalosti. Případně k posílení dolních končetin, zvláště v období rehabilitace po úrazech nebo dalších obtížích.

Rotoped je vhodným trenažerem pro lehký aerobní trénink v případě hubnutí a udržování zdravého oběhového systému. Osoby se srdečními obtížemi by takový trénink měli vždy konzultovat se svým lékařem.

Více se dozvíte v článku Jak vybrat rotoped.

pulsmetry-cyklotrenazer-nebo-rotoped-102023-2
Rotoped pro rekreační cvičení.

Co je cyklotrenažér?

Cyklotrenažér neboli cyklistický trenažér je věrný simulátor jízdního kola, který dokáže efektivně nahradit intenzivní trénink na kole. Cyklotrenažéry tedy na rozdíl od rotopedů, které jízdu na kole pouze připomínají, nabízejí autentický pocit z jízdy. Kromě toho také cyklotrenažéry v porovnání s rotopedy umožňují přesnější nastavení zátěže a intenzivnější trénink. Jsou mezi nimi ale velké cenové i funkční rozdíly.

Výhody a nevýhody cyklotrenažéru

Jaké jsou hlavní výhody cyklotrenažérů? Jedná se o přístroje, které reálně napodobují cyklistický posed. Výhoda také spočívá v tom, že cyklotrenažéry umožňují jízdu vestoje, čímž dochází k protažení větší skupiny svalů. Rotopedy stání při cvičení neumožňují.

Smart cyklotrenažéry můžete propojit s mobilní aplikací, díky čemuž můžete trénovat a závodit i na skutečných trasách ve virtuálním světě. A nevýhoda cyklotrenažérů ve srovnání s rotopedy? Vyšší cena.

Komu přijde vhod cyklistický trenažér?

Cyklistické trenažéry jsou vhodné pro všechny, kteří mají rádi jízdu na silničním i horském kole a chtějí trénovat za každého počasí. Cyklistické trenažéry umožňují i intenzivní trénink, proto jsou vhodné i pro profesionální sportovce.

pulsmetry-cyklotrenazer-nebo-rotoped-102023-3
Cyklotrenažér pro profesionální sportovce.

Hlavní rozdíly mezi rotopedem a cyklotrenažérem

Jeden z největších rozdílů mezi rotopedem a cyklotrenažérem spočívá v odlišném držení těla. Zatímco při cvičení na cyklotrenažéru je tělo ve stejné poloze jako při jízdě na kole, při cvičení na rotopedu by měla být záda po celou dobu rovná. Rozdíl také spočívá v tom, že je rotoped určený pro lehčí domácí tréninky a cyklotrenažér je vhodný i pro profesionální sportovce, kteří vyžadují náročnější trénink. Na cyklotrenažéru jsou jsou svalové partie zapojovány stejně jako na kole, takže kilometry najeté doma poznáte i při první venkovní jízdě.

Finální verdikt: Vítězem se stává cyklotrenažér

Žádný jiný fitness stroj nenapodobuje jízdu na kole tak dobře jako cyklistický trenažér, který potěší i profesionální sportovce. Umožňuje totiž nastavení vyšší zátěže a sportovnější styl jízdy. I když je obvykle cena cyklotrenažérů vyšší než cena rotopedů, investice se vám vrátí tím, že se budete při cvičení cítit, jako byste doopravdy jeli na kole.

TIP: Trenažéry Tacx

V současné době se obrovské oblibě těší trenažéry na kolo Tacx, například novinka v podobě chytrého cyklotrenážéru Tacx Neo 3M Smart Trainer, které patří ke špičce na trhu. Tyto cyklistické trenažéry jsou navržené tak, aby poskytovaly zcela autentický požitek z jízdy. V nabídce značky najdete i takzvané smart cyklotrenažéry ovládané pomocí aplikace. Nespornou předností těchto trenažérů je i konektivita s cyklonavigacemi a chytrými hodinkami Garmin.

V našem testovacím centru Tacx v Pardubicích si můžete na vlastní kůži vyzkoušet trenažéry Tacx Neo Bike Plus, Tacx Neo Bike, Tacx Neo 2T, Tacx Flux S a Tacx Flux 2. Rádi vám poradíme s výběrem trenažéru i kompatibilního chytrého příslušenství Garmin, aby vše fungovalo, jak má.

Dále vám poradíme jaký dárek vybrat pro cyklistu., nebo vám předvedeme recenzi novinky Tacx Neo 3M Smart Trainer.