Jak vybrat cyklopočítač? Poradíme vám

Patří cyklistika k vašim oblíbeným koníčkům, nebo dokonce na kole jezdíte profesionálně? V tom případě vám kromě kvalitního kola přijde vhod cyklopočítač. Jaký je základní rozdíl mezi cyklopočítačem a cyklonavigací a na základě čeho vybrat ten správný model?

Praktičtí pomocníci na cyklistiku: Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Při výběru cyklopočítače můžete narazit nejen na klasický cyklopočítač, ale také na cyklopočítač s jednoduchou navigací a navigace, které mají i funkci cyklopočítačů. Jaké jsou mezi těmito zařízeními pro cyklisty rozdíly?

NÁŠ TIP: Hledáte dárek pro cyklistu? Podívejte se na naše tipy, které udělají radost všem milovníkům cyklistiky.

Cyklopočítače

Cyklopočítače, nazývané i jako cyklistické počítače, počítače na kolo nebo cyklocomputery, jsou určené k měření základních parametrů jízdy na kole, ať už se jedná o měření průměrné, maximální nebo aktuální rychlosti, měření celkových ujetých kilometrů, měření celkové doby jízdy nebo měření spálených kalorií.

Cyklopočítače s jednoduchou navigací

Jak už ze samotného názvu vyplývá, cyklopočítače s navigací kromě výše uvedených základních funkcí disponují i GPS. Cyklopočítač s GPS vás tak dokáže při jízdě i navigovat. Cyklopočítače s navigací bývají obvykle dražší než cyklopočítače bez GPS.

GPS navigace na kolo s funkcí cyklopočítačů

Pokud od zařízení na cyklistiku primárně požadujete, aby disponovalo pokročilejšími navigačními funkcemi a přehlednými mapami, doporučujeme se podívat po navigacích, které zároveň nepostrádají všechny důležité funkce cyklopočítačů. K nejoblíbenějším navigacím na kolo patří cyklonavigace Garmin, které lze navíc využít i při tréninku na cyklotrenažéru Tacx. Navigace na kolo jsou zpravidla z výše uvedených zařízení nejdražší.

pulsmetry-vybirame-cyklopocitac-012024-2
Špičková navigace na kolo Garmin Edge 840.

Jak vybrat počítač na kolo?

Máte jasno v tom, že pro vás bude ideální variantou cyklopočítač? Poradíme vám, na jaké parametry se při výběru zaměřit.

NÁŠ TIP: Kromě cyklopočítače vám při jízdě na kole přijdou vhod i sportovní hodinky a LED světlo na kolo.

Základní funkce

K základním funkcím cyklopočítačů patří měření aktuální, průměrné a maximální rychlosti, ujeté vzdálenosti, času jízdy a měření spálených kalorií. Počítače na kolo, které jsou vybavené pouze základními funkcemi, patří k těm nejlevnějším. Jejich cena začíná už na několika stokorunách.

Pokročilejší funkce

Některé modely cyklistických počítačů jsou vybavené pokročilejšími funkcemi, ke kterým se řadí například měření teploty a tlaku, měření tepové frekvence (tato funkce vyžaduje doplňkový hrudní pás či senzory na řídítkách kola) či režim více kol. V některých případech cyklistické počítače disponují i tréninkovými funkcemi nebo technologií Bluetooth či WiFi, díky které je možné zařízení propojit s chytrým telefonem.

GPS

Velmi užitečnou pokročilou funkcí počítačů na kolo je GPS, díky které zařízení zaznamenává ujetou trasu. Modely s GPS jsou často vybavené také mapami a navigací pro cyklisty.

Displej

Při výběru cyklopočítače se zaměřte i na displej. Některé displeje jsou podsvícené. Setkat se můžete i s dotykovými displeji nebo barevnými displeji. Na základě velikosti displeje je možné cyklistické počítače rozdělit na malé, střední a velké. Za zlatou střední cestu se dají považovat cyklopočítače s úhlopříčkou okolo 2,5", které jsou také nejprodávanější.

Drátové a bezdrátové cyklopočítače

Cyklopočítače se dělí na drátové a bezdrátové. Výhodou drátových cyklistických počítačů je nižší cena a okamžitý přenos. Nevýhodou je však náročnější instalace a skutečnost, že se může kabel časem poškodit. K výhodám bezdrátových cyklistických počítačů se řadí snazší instalace, nehrozí také přerušení kabelu. Nevýhody spočívají ve vyšší ceně a přenosu s malým zpožděním.

Výdrž baterie

Důležitým parametrem je i výdrž baterie. Pokud chcete, aby byla výdrž co nejdelší, doporučujeme zvolit modely s hybridním solárním dobíjením, jejichž výdrž se pohybuje i okolo 20 hodin.

pulsmetry-vybirame-cyklopocitac-012024-3
Na delších vyjížďkách oceníte dlouhou výdrž baterie cyklopočítače.

Cena

Většina cyklistů se při výběru pochopitelně zaměřuje i na cenu. Cyklocomputery je možné rozdělit do několika cenových kategorií, ty nejlevnější stojí od několika set korun do 2 000 Kč. V cenové kategorii od 2 000 do 5 000 Kč najdete zařízení s pokročilejšími funkcemi a dlouhou výdrží baterie. Do kategorie nad 5 000 Kč spadají špičkové cyklistické počítače, které potěší i náročnější a profesionální cyklisty.

NÁŠ TIP: Neholdujete zimní cyklistice? Udržte se v kondici a připravte se na letní sezónu s profesionálním cyklotrenažérem nebo rotopedem.

Osvědčená značka

Při výběru cyklopočítače je dobré vzít v potaz i výrobce. Velmi oblíbenou volbou cyklistů jsou cyklopočítače Sigma a cyklopočítače Garmin, které jsou spojené s pozitivními zákaznickými recenzemi a jsou dostupné hned v několika cenových kategoriích.

Pokud se nechcete při nákupu cyklopočítače spálit, doporučujeme vyhnout se supermarketům, kde často nabízejí počítače na kolo nízké kvality. Zařízení zakupte ve specializované prodejně.