Vybíráme LED světlo na kolo

Patříte k zapáleným cyklistům a neumíte si představit jarní a letní dny bez vyjížděk po okolí? Pak už pravděpodobně máte kvalitní kolo. Možná vám ale chybí vhodné osvětlení na kolo, díky kterému můžete bezpečně objevovat krásy světa nejen přes den, ale také v noci či za zhoršené viditelnosti. Čím se řídit při výběru světla na kolo?

Co patří k povinné výbavě na kolo?

Na silnici se nemůžete vydat jen tak s ledajakým kolem, ale pouze s takovým kolem, jehož součástí je povinné vybavení. K povinnému vybavení kola patří dvě na sobě nezávislé účinné brzdy, cyklistická přilba (ta je ze zákona povinná pouze pro cyklisty mladší 18 let) a také několik odrazek na kole. Jakých?

  • Zadní odrazka červené barvy: Tato odrazka může být kombinovaná se zadní červenou svítilnou nebo může být nahrazená odrazovými materiály, které se vyznačují obdobnými vlastnostmi. Plocha odrazky červené barvy nesmí být menší než 2 000 mm2.
  • Přední odrazka bílé barvy: Umístění této odrazky musí být v podélné střední rovině nad povrchem pneumatiky předního kola u stojacího kola, opět nesmí být plocha odrazky méně než 2 000 mm2 a i tato odrazka může být nahrazená odrazovými materiály obdobných vlastností.
  • Odrazky oranžové barvy na obou stranách pedálů: Tyto odrazky je možné nahradit materiály odrážejícími světlo, které jsou umístěny na obuvi nebo v její blízkosti.
  • Alespoň jedna boční odrazka oranžové barvy na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol: Opět tyto odrazky nesmí být menší než 2 000 mm2 a mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatiky, případně na koncích blatníků nebo na bočních částech oděvu cyklisty.

 pulsmetry-vyber-led-svetla-na-kolo-02
Při jízdě v lese si na cestu sviťte výkonným předním světlem.

Povinná výbava na kolo za snížené viditelnosti

V případě snížené viditelnosti musí být povinná výbava doplněná o zařízení pro světelnou signalizaci a osvětlení. Osvětlení jízdního kola je zakotvené v zákoně o silničním provozu.

Paragraf číslo 58 Zákona o provozu na pozemních komunikacích uvádí, že má cyklista povinnost za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícený světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. V případě, že je vozovka dostatečně a souvisle osvětlená, může cyklista světlomet nahradit svítilnou bílé barvy s přerušovaným světlem. Za jízdu bez povinné výbavy hrozí cyklistům pokuta.

Jaká výbava vám na kole ještě přijde vhod?

Kromě povinné výbavy můžete kolo doplnit i o užitečnou nepovinnou výbavu, která zvyšuje bezpečnost při cyklistice, například v podobě zámku na kolo, krytu řetězu, zvonku na kolo nebo dalších reflexních prvků, jako jsou třeba reflexní pásky a reflexní vesta.

Jak vybrat LED světlo na kolo?

Nyní už se dostáváme k samotnému výběru LED světla na kolo, které patří ke klíčovým bezpečnostním prvkům každého cyklisty. Správné osvětlení je důležité nejen z hlediska vaší bezpečnosti, ale také bezpečnosti ostatních účastníků silničního provozu.

Světla se liší v celé řadě parametrů. Jak se tedy mezi nimi orientovat? Poradíme vám.

Vybíráme přední světlo na kolo

Nabídka předních světel na kolo, nazývaných také jako cyklosvítilny, je v současnosti velmi široká a světla se liší jak svou cenou, tak i použitým materiálem nebo svými funkcemi. Jaké parametry tedy vzít při výběru předního světla na kolo v potaz?

Světelný tok

Hlavní funkcí světla je pochopitelně svícení, o kterém vám mnohé napoví světelný tok, který se udává v lumenech (lm). Světelný tok určuje míru světla, které vychází ze zdroje. Platí, že čím je hodnota světelného toku větší, tím více svitu ze světla vychází.

Světelný tok zadních světel se nejčastěji pohybuje okolo 20 až 50 lm. Co se týče světelného toku u předních světel, orientačně je možné říci, že by mělo mít světlo pro bezpečnou noční jízdu alespoň 300 lm. Čím extrémnější jsou však podmínky pro jízdu, tím více lumenů by mělo světlo mít. Profesionální světla mívají 500 lm a více.

 
Špičková nabíjecí cyklosvítilna Fenix.

Počet LED diod

Světelný tok jde obvykle ruku v ruce s počtem LED diod. Čím více LED diod tedy světlo má, tím větší je světelný tok.

Dosah světla a světelný kužel

Se svítivostí je velmi úzce spojen i dosah světla a světelný kužel. Opět platí jednoduché pravidlo, že čím je dosah světla větší, tím více před sebe uvidíte. Jak je to se světelným kuželem?

Úzký světelný kužel je dostatečný pro silnice a cyklostezky. Pokud se však budete pohybovat v neosvětleném prostředí, například v lese, doporučujeme, aby byl světelný kužel širší a vy viděli i do stran.

Doba svitu

Kromě toho, jak intenzivně a jak daleko světlo svítí, by vás mělo zajímat i to, jak dlouho vydrží svítit. Pokud se chystáte na delší jízdu, doporučujeme sáhnout po světlech s vyměnitelným napájecím akumulátorem.

Napájení

Když už jsme zmínili akumulátor, pojďme si přiblížit možnosti napájení světla. Levnější světla bývají napájena knoflíkovými, tužkovými nebo mikrotužkovými bateriemi. Nevýhodou takového napájení je, že se musí baterie pravidelně měnit. U dražších LED světel se setkáte s napájením z akumulátoru, kdy se vybité světlo jednoduše připojí ke zdroji energie a nabije se. Praktickou novinkou posledních let je nabíjení přes USB, dnes nejčastěji typu USB-C, takže svítilnu nabijete ze stejné nabíječky jako mobil, případně novější notebook. Některé modely dokonce umožňují nabíjet světlo během jízdy.

Upevnění

Přední LED světla na kolo jsou také spojená s různými typy upevnění. Standardně se přední světla umísťují na řídítka, ale setkáte se i s takovými světly, která je možné umístit na helmu. Výhodou tohoto umístění je, že světlo svítí tam, kam se právě díváte, což je zejména v terénu velmi důležité.

TIP: Čelovky na kolo

Čelovky na cyklistickou helmu jsou spojeny s tou výhodou, že svítí ne tam, kam směřují vaše řídítka, ale tam, kam se díváte.

Opět je na trhu k dostání mnoho různých LED čelovek, jež využijete nejen na kole, ale také třeba při běhu nebo turistice. Zvolit můžete například jeden z modelů výkonných LED čelovek Fenix spojených s nízkou hmotností a skvělými parametry. Nejpokročilejší čelovky Fenix nabízejí výkon i 1 600 lumenů, dosvit až 290 metrů a výdrž baterie až 800 hodin.

Praktické funkce

Kromě několika intenzit svícení může světlo nabízet i další funkce, jako je možnost nastavení světelného kuželu, několik režimů blikání nebo třeba SOS blikání.

Odolnost

Pokud na kole vyjíždíte často, oceníte světlo vyrobené z kvalitních a odolných materiálů, ideálně by mělo být osvětlení voděodolné. Odolnost vůči vodě se udává ve stupnici IPX, přičemž IPX 0 znamená nulovou ochranu proti vodě, kvalitní světla mívají IPX 5 nebo IPX 6. S těmi se rozhodně nemusíte bát ani silného lijáku.

 pulsmetry-vyber-led-svetla-na-kolo-03
Vhodné osvětlení je základem bezpečnosti při jízdě na kole v silničním provozu.

Vybíráme zadní světlo na kolo

Kromě předního světla na kolo by mělo být vaše kolo vybavené také zadním světlem neboli červenou blikačkou. Blikačky bývají cenově dostupné a zpravidla nabízejí několik režimů blikání a svícení.

Kromě základních blikaček si můžete pořídit i pokročilá zadní světla, která mají extra výkonný svit, nabízejí hned několik režimů blikání nebo třeba disponují bočním dosvitem. Nejčastěji se zadní světla umísťují na sedlovku, zvolit však můžete i světla, která se připevňují na rám nebo na batoh.

Specialitou pro náročné cyklisty jsou cyklistické radary od Garminu, které mají zabudovanou kameru. Díky nim uvidíte, co se děje za vámi, třeba na svém mobilu. To se vám může hodit i v případě nehody jako důkazní materiál pro pojišťovnu nebo policii.

Příslušenství k osvětlení na kolo

Kromě předního a zadního osvětlení na kolo doporučujeme zakoupit i praktické příslušenství, ať už v podobě adaptérů, nabíjecích kabelů, držáků pro cyklosvětla nebo obalů na čelovky.

Závěrem

Pokud cyklistika patří k vašim oblíbeným sportům, rozhodně doporučujeme na předních a zadních světlech nešetřit, protože za snížené viditelnosti a v noci chrání vás i ostatní cyklisty, motoristy a chodce. Zvolit můžete například kvalitní světlo na kolo Garmin nebo světlo na kolo značky Fenix.

Objevte také výhody cyklopočítačů a navigací od Garminu, či cyklopočítačů od Sigmy.

Pokud chcete doplnit cyklo tréning i o indoorovou aktivitu doporučujeme přečíst si článek na téma výběru cyklotrenažéru, nebo porovnání cyklotrenažéru a rotopedu.