Jak v roce 2023 vybrat sportovní hodinky?

Sportovní chytré hodinky jsou na trhu už několik let. Rok co rok však výrobci vylepšují technologie a přicházejí s novými funkcemi. Rok 2023 není v tomto směru výjimkou. Jak v roce 2023 vybrat chytré hodinky tak, abyste byli s jejich funkcemi nanejvýš spokojení? A jaké žhavé novinky přinesl rok 2023?

Na jaké parametry se zaměřit při výběru chytrých hodinek?

Stejně tak, jako je široký cenový rozptyl jednotlivých chytrých hodinek, tak je široká i výbava, kterou dámské a pánské chytré sportovní hodinky nabízejí. Obvykle platí přímá úměra, tedy čím jsou hodinky dražší, tím bohatší výbavu mají, jsou spojeny s delší výdrží baterie a prémiovými materiály. Hodinky byste však neměli vybírat jen a pouze podle ceny, ale je dobré zaměřit se i na další parametry. Jaké?

Funkce

Zásadním parametrem při výběru chytrých hodinek jsou bezesporu jejich funkce, kterých může být nespočet. Funkce je možné rozdělit na ty univerzální (kalendář, volání, psaní SMS, budík, bezkontaktní platba, hudební přehrávač apod.) a na sportovní.

Mezi základní funkce chytrých hodinek patří měření tepu a spálených kalorií, krokoměr nebo různé sportovní profily. Některé hodinky jsou také vybaveny například turistickými mapami nebo navigací, funkcí automatického plánování tréninku či zhodnocením výkonu nebo třeba sledováním kvality spánku. Na trhu jsou samozřejmě k dostání i vodotěsné chytré hodinky vhodné i na plavání.

Tréninkové aplikace

Pokud chcete z každé své sportovní aktivity vytěžit maximum, doporučujeme hodinky propojit s mobilními aplikacemi. Nezapomeňte si tedy zjistit, s jakými chytrými tréninkovými aplikacemi jsou vámi zvolené sportovní hodinky kompatibilní. Důležitý pro vás bude i vestavěný snímač tepu.

Ovládání

Jednotlivé modely chytrých hodinek se liší i ovládáním. Některé hodinky je možné ovládat pomocí dotykového displeje, jiné tlačítky po stranách ciferníků. Řada sportovních hodinek nabízí kombinaci obou typů ovládání. Záleží jen na vás, která varianta vám vyhovuje nejvíce. Na sportovní využití je za nás ideální mít možnost ovládat hodinky i tlačítky.

Výdrž baterie

Častým požadavkem sportovců je najít takové chytré hodinky, které nebudou muset po každém sportovním výkonu nabíjet. V případě, že sportujete několikrát týdně, ideálně zvolte takové hodinky, které v režimu chytrých hodinek vydrží až 7 dnů a budete je tedy průměrně nabíjet jednou týdně. Pokud toužíte po ještě delší výdrži baterie, doporučujeme zvolit hodinky poháněné solární energií, jež nabízí značka Garmin.

Design

Dáváte přednost elegantnímu designu hodinek, který je vhodný i na nošení do práce? Nebo hledáte outdoorové chytré hodinky, které budou masivní a odolné? Výrobci reaguji na potřeby všech sportovců, takže co se designu týče, výběr barev hodinek, tvarů, velikostí a použitých materiálů je takřka nekonečný.

Hmotnost a rozměry

Důležitým parametrem při výběru chytrých hodinek by měl být i komfort. Hodinky proto volte tak, aby velikostí displeje i řemínku odpovídaly velikosti vašeho zápěstí a aby pro vás nebyly příliš těžké.

Jazyk

Požadavkem řady lidí je, aby chytré hodinky nabízely menu v českém jazyce. Ať už hledáte dámské chytré hodinky v češtině nebo pánské chytré hodinky v češtině, podívejte se třeba na naši nabídku značky Garmin, která zahrnuje jak velmi elegantní modely hodinek, tak i ty ryze sportovní. Všechny hodinky od nás jsou z oficiální distribuce a jsou v češtině. Více o výběru dámských sportovních hodinek.

 pulsmetry-jak-vybrat-sportovni-hodinky-golf-rok-2023
Na trhu jsou k dostání chytré hodinky třeba i pro golfisty.

Výběr hodinek podle sportu

V současné době jsou na trhu k dostání desítky modelů chytrých hodinek. Řada z nich patří k takzvaným multisportovním hodinkám, nazývaným také jako univerzální chytré hodinky. Jak už jejich název napovídá, tyto hodinky jsou navrženy tak, aby sledovaly a zaznamenávaly aktivitu z různých sportů, ať už se jedná o běh nebo třeba cyklistiku a turistiku.

Zvolit však můžete i sportovní hodinky, jejichž funkce odpovídají konkrétním sportům, tedy například:

Tyto hodinky přijdou vhod všem, kteří se aktivně věnují především jednomu sportu. Využít je však samozřejmě můžete i při jiných sportovních aktivitách.

Novinky pro rok 2023 aneb jaké chytré hodinky by neměly uniknout vaší pozornosti

Jak už jsme zmínili v úvodu, v roce 2023 spatřily světlo světa nové modely GPS hodinek, které okamžitě zaujaly sportovce napříč celým světem. Novinkami v letošním roce nešetřila například značka Garmin, která patří k nejprodávanějším značkám chytrých hodinek v České republice. Jakými modely značka Garmin potěšila sportovce? Pojďme se jim podívat na ciferník.

Garmin Instinct 2X Solar

Hodinky Garmin Instinct 2X Solar, které nadchnou všechny milovníky outdooru, představují druhou generaci oblíbeného modelu Instinct. Tyto hodinky stejně jako celá řada Instinct splňují náročné vojenské standardy a vyznačují se až neskutečně dlouhou výdrží baterie, která je při zapnuté GPS za použití solárního dobíjení až 145 hodin. Hodinkám nechybí vícekanálový přijímač GPS a jsou vybavené řadou taktických a chytrých funkcí, mezi které patří například platby Garmin Pay nebo možnost ovládat hudební přehrávač v telefonu.

Podívejte se na naši recenzi Garmin Instinct 2X Solar.

 
Chytré hodinky Garmin Instinct 2X Solar.

Garmin Forerunner 265 a 265s

Hodinky Garmin Forerunner jsou v běžeckém světě pojmem. V roce 2023 byly představeny nové modely této řady v podobě chytrých hodinek Garmin Forerunner 265 a menší verze Garmin Forerunner 265s. Jak se liší od svého předchůdce – hodinek Forerunner 255? Zejména elegantnějším vzhledem, kontrastním Amoled displejem s vysokým rozlišením a delší výdrží baterie.

Garmin Forerunner 965

Dalším nováčkem z řady Forerunner, představeným na začátku letošního roku, jsou hodinky Garmin Forerunner 965, které jsou primárně určeny špičkovým běžcům, triatlonistům, atletům a cyklistům. Tyto hodinky nabízejí celou řadu sportovních funkcí společně s velkým kontrastním displejem a dlouhou výdrží baterie. Oblíbeným hodinkám Forerunner 955 ze stejné řady konkurují především díky tenkému tělu a nízké hmotnosti. Jejich předností je i titanová luneta. Podívejte se na naši recenzi Garmin Forerunner 965.

Závěrem

Majitelé chytrých hodinek nám pravděpodobně dají za pravdu, že s těmito praktickými pomocníky získává sportování zcela nový rozměr. Pokud hledáte opravdu kvalitní sportovní chytré hodinky, které se vyznačují přehledným displejem, nespočtem sportovních funkcí a dlouhou výdrží baterie, zkuste se porozhlédnout mezi novinkami značky Garmin pro rok 2023.