Dospělý Garmin Instinct 2X Solar

Označení X u Garminu již roky znamená větší velikost. Ve spojení 2X, kdy dvojka označuje druhou generaci modelu Instinct jako by Garmin signalizoval, že jde opravdu o velkou věc.

Skoro si opět říkám, proč tohle provedení nepřišlo dřív. Řada Instinct je v nabídce výrobce trochu atypická, ale má své přednosti a získala si řadu příznivců. Loni uvedená nejmenší velikost S se ale zatím moc nerozšířila a určitě nepatří mezi nejžádanější modely značky. U nejnovějšího přírůstku do nabídky v podobě 2X Solar si dovoluji odhadnout, že půjde o pravý opak a stane se bestsellerem. Proti svým dvěma menším „sourozencům“ nabídne řadu výhod.

Velikost X a 45 mm vs 50 mm

V přímém srovnání je rozdíl obou verzí výraznější, než by se mohlo zdát podle papírových údajů. Instinct 2X Solar je velikostně plně srovnatelný s řadou Fenix 7X nebo Enduro 2. Při této velikosti si ale udržuje hmotnost pouze 67 g. Instinct ve velikosti 45 mm je mnoha uživateli oceňovaným modelem právě pro svoje kompaktní rozměry. Větší sourozenec zaujme majitele silnějších zápěstí nebo všechny, kdo mají radši výraznější design a velikost hodinek - tedy řadíme je spíše k pánským chytrým hodinkám. Velmi dobře se totiž nosí i na standardním zápěstí, a jsou tedy vhodné i jako sportovní hodinky pro ženy.

poslednich-6h

Odolnost na prvním místě

Celá řada Instinct splňuje náročné vojenské standardy odolnosti MIL-STD-810. Subjektivně působí použité materiály opravdu „nezničitelným“ a zároveň lehkým dojmem. Z dosavadních zkušeností s ostatními verzemi lze říct, že to není jen dojem a hodinky snesou i méně vybíravé zacházení. Odolnost není jen o materiálech, ale i o důmyslné konstrukci hodinek. Sklíčko sice není safírové, ale je hluboce zapuštěné pod lunetu, ta má na vnitřní straně použité i měkčené materiály s hrubým povrchem.

  • Tlačítka jsou dostatečně velká i pro ovládání v rukavicích.
  • Zároveň velmi málo vystupují, takže je riziko jejich vytržení nebo jiné poškození minimální.
  • Mají nízký zdvih s jasně definovanou odezvou.
  • Důmyslné je také uchycení řemínku, u kterého nehrozí náhodné vytržení.

Chytře je do těla hodinek zapuštěna také integrovaná svítilna, kterou svým tvarováním chrání právě část řemínku.

Téměř nekonečná výdrž baterie 

Architektura Instinctu je kromě zvýšené odolnosti založena také na úsporném systému. V hodinkách není nic, co by zbytečně zvyšovalo jejich energetickou náročnost. Není zde datové úložiště pro mapy a do hodinek si nenahrajete ani hudbu jako u jiných modelů. Úsporný je také kontrastní dobře čitelný, ale jen monochromatický displej.  Ten má navíc nižší rozlišení proti jiným modelům značky. Naopak velký poměr z plochy krycího sklíčka zabírají solární panely. Kombinace zmíněných faktorů dokáže Instinct 2X Solar v režimu chytrých hodinek udržet bez nabíjení ze sítě v provozu nekonečně dlouho!  (tuto vlastnost mají i menší Instinct 2 Solar). Platí to ale jen za ideálních podmínek. Garmin jako podmínku udává poměrně konkrétní údaj: nošení 3 hodiny venku denně při intenzitě světla 50 000 luxů. V okamžiku, kdy použijeme GPS nebo svítilnu tato vlastnost přestává platit. Bez použití solaru je výdrž až 40 dnů. 

Při zapnuté GPS je Garminem udávaný provoz až 60 hodin,
se solárním „dopingem“ až 145 hodin.

Tyto hodnoty dokáže srazit zapnutí více satelitních systémů a více kanálový příjem. Naopak jsou k dispozici i úspornější režimy, které tyto hodnoty se solárem dokážou prodloužit opět až na „nekonečno“, což je velmi důležitým parametrem v rámci military/vojenských hodinek.

Displej 

Rozměr displeje je 27 x 27 mm, chcete-li 1,1“ x 1,1“ palce. Rozlišení displeje je 176 x 176 bodů.

Stejně jako u ostatních „členů rodiny Instinct“ se jedná o monochromatický, na přímém slunci dobře viditelný, transflektivní MIP (memory-in-pixel) typ displeje. Pro srovnání 45 mm verze má displej 23 x 23 mm.

Rozdělení displeje na hlavní část a menší kulatou plochu zůstalo zachováno a je to jakýsi podpis celé modelové řady. Malou „vadou na kráse“ jsou odlesky solárních panelů pod určitým úhlem, působí to trochu rušivě při sledování displeje, ale není to nic zásadního.  

Nasazení velmi úsporného displeje a jeho zobrazovací schopnosti zásadně ovlivňují použití těchto hodinek. Jednoznačným benefitem je perfektní čitelnost za všech světelných podmínek. Nevýhodou je menší velikost a rozlišení a s tím spojená menší přehlednost při zobrazení některých údajů, klasicky čtení notifikací textových zpráv Pro mnoho uživatelů může být vadou na kráse také absence barev. Tento displej zkrátka nelze srovnávat s 1,4“ displejem u řady Fenix 7X nebo snad se stejně velkým Amoled displejem u řady Foreruner 965. U Instictu se zkrátka hraje čistě na funkčnost za všech podmínek. Navíc za podstatně nižší cenu proti zmíněným modelům. 

Světlo

Svítilna je trefa do černého 

Integrovaná svítilna se postupně zabydluje u všech outdoorově zaměřených modelů. Počáteční rozpaky některých zákazníků nad tímto prvkem výbavy se postupně rozplývají s tím, jak přibývá množství nadšených uživatelů, mezi které se řadím i já. Osobně svítilnu v režimu blikání používám při běhu po setmění jako bezpečnostní prvek. Praktická je také ve všech situacích, při kterých jsme si zvykli svítit mobilem. Hodinky jsou v tomto ohledu mnohem praktičtější, protože zůstávají volné obě ruce. Svítilna u Instictu má několik režimů a stejně jako u Fenixu 7X nebo Enduro 2 pracuje s bílým a červeným světlem. (Tactix 7 používá bílé a zelené světlo). 

Multi-band GPS 

Po vzoru všech nově uváděných sportovních a outdoorových modelů hodinek Garmin disponuje i Instinct 2X přesnějším vícekanálovým přijímačem GPS. Současně je možné zapnout více družicových systémů jako je Glonass a Galileo. Pokud jste uživateli o generaci nebo více starších GPS hodinek, budete s přesnosti určování polohy současných takto vybavených modelů velmi příjemně překvapeni. Výpadky signálu v náročných podmínkách jako je les nebo vysoká zástavba jsou proti starším modelům minimální.

100 % Outdoor 

Kromě map, které do Instinctu z výše uvedených důvodů dostat nelze nechybí pro vyznavače outdooru a dobrodružství vůbec nic. Navigace a trasování tzv. slepou mapou je samozřejmě k dispozici. Kromě uvedených družicových systémů a svítilny je ve výbavě výškoměr, barometr, krokoměr, kompas, teploměr, informace o slunci, měsíci, přílivu a odlivu. Bouřkový alarm, vertikální rychlost, graf plánované nadmořské výšky nebo výpočet plochy.  K tomu celá řada profilů pro všemožné aktivity v přírodě. Samozřejmostí je vodotěsnost hodinek až do 100 m resp. 10 ATM.   

Sport na jedničku 

Jestli bych něco nečekal, tak takhle bohatou sportovní výbavu. Instinct první generace jasně dával najevo, že atleti nebo cyklisté nejsou jeho cílová skupina. Kompromisů ve výbavě pro cílený výkonnostní trénink bylo příliš. Nyní je ale situace zcela odlišná. Skoro by se dalo říci, že jako výkonnostní sportovec musíte hledat důvody, proč nezvolit právě Instinct 2X Solar. Velmi zjednodušeně lze shrnout, že sportovní výbava je hodně podobná modelům střední třídy řady Forerunner kromě multi-sportovního režimu pro triatlon. Asi největším handicapem budou zobrazovací možnosti displeje, pro někoho absence dotykového displeje a pro někoho velikost, možná výška hodinek. I přes opravdu dobrou sportovní výbavu nemá Instinct úkol nahradit sportovnější modely. Je to prostě univerzál s preferencí outdooru a důrazem na odolnost. 

Taktické funkce 

Verze Tactical rozšiřuje výbavu o další funkce, které ocení příslušníci AČR a další nadšenci. Jedná se o taktické a bezpečnostní funkce, mezi které patří podpora systému nočního vidění, dvojí souřadnice včetně MGRS, režim utajení Stealth Mode, kdy hodinky neukládají data o poloze a nevysílají žádný signál nebo funkce okamžitého smazání všech dat Kill Switch.

Garmin Pay a chytré funkce

To že se s těmito hodinkami můžete vydat daleko mimo civilizaci neznamená, že u nich nemůžete používat funkce a služby, které jsou běžné i u „civilnějších“ modelů. Nabízí se tedy notifikace veškerých zpráv a hovorů, funkce najít telefon, najít hodinky, možnost předdefinované odpovědi (pouze s Android) a mnohé další. Nechybí služba bezpečných plateb Garmin Pay nebo možnost ovládat hudební přehrávač v telefonu. 

Není to Fénix a ani si na něj nehraje 

Dost často se setkávám s dotazy, jestli zvolit Instinct 2X Solar nebo Fénix 7X. Tohle srovnání není na místě.

Ve spoustě parametrů se sice tyto hodinky prolínají, ale v konečném důsledku jsou zcela jiné. K jejich srovnání asi nejvíc svádí výdrž baterie. Ta je velmi podobná a každý z modelů je na tom o něco lépe za určitých specifických podmínek. Instinct dosahuje skvělých výsledků ve vybraných parametrech díky kompromisům a minimalistickému řešení v jiných oblastech. Fenix 7X naopak žádný kompromis neuznává. Vše je u něho na 100 % a určuje pravidla a limity současné nositelné elektroniky. To má samozřejmě vliv i na cenu, která je přibližně dvojnásobná. Jediný parametr, kde je Instinct lepší je odolnost. Pokud se budete k hodinkám chovat velmi hrubě, titanovou lunetu Fénixu poškrábete a nezachrání ji ani DLC úprava. Vysokopevnostní polyamid Instinctu vydrží více a případné šrámy na něm budete vnímat asi s větší tolerancí. Jizva na tváři bojovníka je vnímána také jinak než u elegána v obleku. 

prehled2x

Poměr výkon cena 

Za předpokladu, že se Vám líbí styl a design řady Instinct a netoužíte po hodinkách s barevným displejem a efektní grafikou, je tento parametr velmi silnou stránkou „2X“. Za ceníkovou cenu 10 990 Kč dostáváte extra odolné, velké, svým způsobem stylové a velmi dobře vybavené hodinky pro sport i outdoor. 


Co se nám líbí

+ Odolnost
+ Výdrž baterie
+ Bohatá sportovní i outdoorová výbava
+ Univerzálnost použití
+ Integrovaná svítilna   

Co se nám líbí méně

- Displej by mohl mít větší rozlišení
- Odlesky solárních panelů pod určitým úhlem

Cena při uvedení na trh: 10 990 Kč (verze Tactical 11 990 Kč).

instinct-tabulka

* Solární dobíjení; předpokládá se celodenní nošení se třemi hodinami venku při intenzitě světla 50 000 luxů
** Solární dobíjení; předpokládá se používání při intenzitě světla 50 000 luxů

K dispozici jsou i další režimy GPS, které jsou energeticky náročnější nebo naopak úspornější.