Garmin Edge 540 / 840 jsou zde

Čekání dlouhé téměř čtyři roky je u konce. Garmin právě představil nové modely cyklistických GPS navigací střední třídy řady Edge. I když lze bez nadsázky říct, že dvojice Edge 530 a 830 předběhla dobu a stále má co nabídnout, čtyři roky je přeci jen dlouho a nové modely netrpělivě vyhlíží cyklisté všech výkonnostních kategorií. 

A když už jsme čekali 4 roky, nadělil nám Garmin hned čtyři modely. Edge 540 a Edge 540 Solar s tlačítkovým ovládáním. A dotykové modely Edge 840 a Edge 840 Solar. Jenže u řady 840 zachoval kromě dotykového displeje všechna tlačítka, takže ovládání je nyní hybridní podobně jako u hodinek řady Fenix 7 nebo Epix 2. Říkám si, proč jen tohle vynikající řešení někoho nenapadlo dřív.

840-2

Zásadní novinky

Delší výdrž baterie 

Ve standardním režimu GPS je u obou modelů výdrž až 26 hodin. V úsporném módu je to až 42 hodin. Solární verze tyto hodnoty prodlužují za ideálních podmínek až na 32, respektive 60 hodin. Pro srovnání, stávající modely nabízely 20 hodin ve standardním módu, v úsporném až 40 hodin.

Při velmi podobných rozměrech s předchozí generací se tedy jedná zvláště u solárních verzí o výrazný nárůst výdrže.  

Verze Solar 

Solární verze je nabízena pro modely 540 i 840. Solární panely primárně neslouží pro nabíjení, ale prodlužují reálnou výdrž přístroje. Podobně jako u většího modelu Edge 1040 Solar je ale možné navigaci „přiživit“ i když zrovna nejedete a přístroj je jen v pohotovostním režimu. Za jízdy můžete sledovat intenzitu slunečního záření a jeho aktuální přínos pro stav baterie.  Solární panely jsou rozmístěny okolo displeje.

Velikost navigací je stejná, jen ta nesolární má větší černý rámeček okolo displeje. 

Multi-Band GNSS 

Tuhle technologii použil Garmin poprvé v hodinkách u řady Fenix 7, z navigací ji jako první dostal model Edge 1040. Nyní ji získávají i modely 540 a 840.  Na výběr je aktuálně ze tří možností. Pouze GPS, tato volba je energeticky nejúspornější. Druhou volbou je použití více satelitních systémů (GPS, Galileo, Glonass), kdy dochází k zpřesnění měření. Třetí volbou, která je ale energeticky nejnáročnější je použití více systémů a více pásem. Tato volba zvyšuje odolnost vůči odrazům a výpadkům signálu v husté městské zástavbě nebo v lese.

Právě při používání tohoto nastavení dává největší smysl pořízení solárních verzí.  

Real Time Stamina 

Zařazením této funkce Garmin příjemně překvapil, protože u hodinek ji ponechal pouze u nejvyšších modelů (Forerunner 955/965, Fenix7, Tactix, Enduro 2, Epix 2). U navigací ji tedy bude mít nejen řada 1040, ale i 540/840. Pokud má zařízení dostatek vašich tréninkových dat včetně hodnoty VO2 Max a používáte při jízdě alespoň měření tepové frekvence, ideálně i wattmetry, je schopno odhadovat váš „dojezd“ při aktuální intenzitě vaší zátěže. Údaj zobrazí v čase, kilometrech a procentech včetně zohlednění průběžného vývoje jízdy.

Při jízdě tak můžete u solárních navigací sledovat, jak se daří dobíjet baterii ze slunce a zároveň jak dochází „baterky“ vám 😊.  Z vlastní zkušenosti mohu říci, že funkce je poměrně přesná a pro rozložení sil v tréninku nebo závodě je velmi užitečná. 

Edge 540 ve verzi pro západní a východní Evropu 

Edge 540 disponuje pamětí pouze 16 GB (Edge 840 má paměť 32 GB a Edge 1040 dokonce 64 GB). Z tohoto důvodu výrobce uvádí pro evropské zákazníky dvě verze. Mapové podklady jsou rozděleny na tři části. Západ, střed a východ. Střed Evropy je nainstalován v obou verzích. Západ a východ pouze v dané verzi.

V praxi to znamená, V ČR se bude prodávat východní verze, která obsahuje mapové podklady celé Východní Evropy, zároveň ale obsahuje Rakousko, Německo, Itálii a další země až po hranice s Francií, Francii už ale neobsahuje. V západní specifikaci je i ČR, ale Polsko nebo Slovensko už tam nenajdete.   

Hybridní ovládání u řady 840 

Dotykový displej a zachovaná všechna tlačítka. Toto řešení mi udělalo opravdu radost a myslím, že i mnohým z vás. Složité rozhodování zvláště sportovně zaměřených uživatelů, zda vsadit na hardwarová tlačítka (530) s jasnou odezvou za všech podmínek (déšť, zima, rukavice), ale zároveň se vzdát možnosti aktivně pracovat s mapou nebo u takto kompaktního přístroje zvolit dotykové ovládání (830), ale potom občas čelit za výše uvedených podmínek horší odezvě displeje je pryč. Edge 840 kombinuje výhody obou řešení.

Z Edge 840 se tak stává perfektní univerzál, který získává určitou výhodu i proti vyšší řadě Edge 1040. Dotykové ovládání u „1040“ je ale komfortnější díky většímu displeji, takže absence tlačítek není takový problém ani za silného deště nebo v zimě při použití rukavic. 

Nové menu a styl ovládání 

Přechod na novou strukturu menu a styl ovládání není žádným překvapením. Edge 540 / 840 tak jen následují Edge 1040 a Edge Explore 2. Pokud budete přecházet ze současných modelů 530 /830, nemusíte se ničeho obávat. Velmi rychle si zvyknete. Nové uživatelské rozhraní je jednoznačně lepší a přehlednější. Zobrazení tréninkových dat a historie aktivit synchronizovaných z dalších zařízení je na zcela jiné úrovni.       

Celkově vyšší standard 

Dosud platilo, že řada 10XX byla proti 5XX /8XX kromě velikosti displeje a jeho zobrazovacích schopností a výdrže baterie výrazně lepší i funkčně. Nyní se ale tento poslední parametr téměř vyrovnává a bude otázkou, jaké rozdíly bude Garmin udržovat zvláště mezi řadami 840 a 1040. Garmin uvedením nové řady tak trochu přenastavil kritéria pro rozhodování jaký model si pořídit. Nové modely nejsou jen generačním vylepšením stávajících, ale sahají tak trochu o třídu výš.

840-540-garmin


Jaký model a proč zvolit 

Edge 540 / 540 Solar 

  • Pokud chcete cyklopočítač kompaktních rozměrů s bohatou sportovní výbavou.
  • Zároveň pro vás není důležitá aktivní práce s mapou a vystačíte si s tlačítkovým ovládáním.
  • Výhodou tohoto řešení bude nižší cena proti dotykovým modelům.

Edge 840 / 840 Solar 

  • Požadavek na kompaktní rozměry zůstává, zároveň ale chcete naplno využívat možnosti mapových funkcí.
  • Hybridní ovládání bude použitelné v každých podmínkách.

Edge 1040 / 1040 Solar 

  • Dáváte přednost většímu a přehlednějšímu displeji pro zobrazení údajů, mapy i pro komfortnější ovládání.
  • Vyžadujete maximální výbavu a zároveň nekompromisní výdrž baterie.

V takovém případě ale musíte tolerovat větší rozměry celého přístroje. Osobně to nepovažuji za výraznou komplikaci. 

Častým doplňkem cyklisty jsou chytré hodinky. Podívejte se na nabídku sportovních dámských hodinek a chytrých hodinek pro pány.

Víte, že navigace/cyklopočítače Garmin se dají perfektně propojit s cyklistickými trenažéry TACX? Je pro vás navigace na kole spíše jen jednou z funkcí kterou využijete jen občas? Prohlédněte si kategorii cyklocomputerů Sigma.

840-1