Proč jsou trekové hole vhodné i pro mladé? A víte, jak funguje počítání kroků pomocí chytrých hodinek u trekových holí?

Trekové hole se staly v posledních letech oblíbeným vybavením pro outdoorové aktivity. Tyto hole však nejsou určeny pouze pro dospělé, ale mohou být využity i mladými lidmi. Trekové hole nejen posilují svaly a kosti, ale také pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat riziko cukrovky a obezity. S pomocí chytrých hodinek, třeba od Garminu lze navíc počítat kroky a sledovat celkovou aktivitu. V tomto článku se podíváme na to, proč jsou trekové hole vhodné i pro mladé a jak funguje počítání kroků pomocí chytrých hodinek.

Proč jsou trekové hole vhodné i pro mladé

Jak již bylo napsáno v úvodu, trekové hole jsou určeny všem, kteří rádi chodí kratší i delší vzdálenosti. Použití trekových holí má řadu výhod, které mohou mladí lidé využít k rozvoji svého zdraví a fyzické kondice.

První výhodou použití těchto holí je zlepšení celkové fyzické kondice. Posilují svaly, které byste běžnou chůzí neprocvičili a neposilovali. Trekové hole jsou také vhodné pro aerobní cvičení, které pomáhá regulovat krevní tlak a snižovat riziko cukrovky a obezity. Pokud se chcete dozvědět více o aerobním cvičení, podívejte se na tento článek.

Další výhodou je rozvoj koordinace a rovnováhy. Při chůzi s holemi je vyžadováno, aby uživatel byl schopen koordinovat pohyby těla a udržovat rovnováhu během chůze. Tyto dovednosti využijete i při jiných sportovních aktivitách a pomůžou vám rozvíjet fyzickou zdatnost.

Poznámka autora Vaška Bryndy: S trekovými holemi jsem se setkal již před několika lety. Dříve to pro mě byla hlavně pomůcka, kterou jsem viděl u starších lidí, kteří se báli, aby neupadli. Můj názor se změnil ve chvíli, kdy jsem s přáteli začal každý rok pořádat pánské jízdy a chodit na dlouhé treky do hor. Poprvé jsem vyzkoušel hole při výstupu na Triglav, kdy jsme si je střídali s parťákem a chůze s nimi a bez nich byla diametrálně jiná. Nejen že máte samozřejmě v šotolině a na šutrech lepší stabilitu, ale neuvěřitelně mi to ulehčovalo chůzi, kdy část energie je přenášena přes hole a „netáhne to vše nohama“.

pulsmetry-trekove-hole-do-hor

Obrázek: Výstup na Triglav, zdroj: osobní archiv Vaška Bryndy

Trekové hole také pomáhají s udržením váhy, protože se jedná o cvičení s vysokým výdejem energie. Můžete spálit až 500 kilokalorií za hodinu, což je významný přínos pro vaše zdraví.

Jak vybrat trekové hole

Při výběru trekových holí je důležité zvážit několik faktorů, aby byly vhodné právě pro vás. Délka hole musí odpovídat vaší výšce, aby byly pohodlné a umožňovaly správnou techniku chůze. Hole jsou samozřejmě zpravidla teleskopické (vysouvací), tedy je potřeba zjistit spíše maximální než minimální délku. Také je důležité zvážit hmotnost a kvalitu materiálu, z něhož jsou hole vyrobeny, aby byly odolné a spolehlivé v jakýchkoli podmínkách. Typicky hmotnost vás bude zajímat především pro sportovní účely, zejména vysokohorskou turistiku a extrémní pochody, kdy se každý gram váhy počítá. To ovšem neplatí u materiálu, na ten byste si měli dávat pozor vždy. Zejména pak je dobré se pověnovat mechanismu, který hůl drží v rozložené poloze. Zde totiž dochází k nejčastějšímu zničení holí.

Pokud chcete poradit od odborníků, tak můžete navštívit různé srovnávací a testovací portály. Například nezávislý recenzní sronávač Testado.cz nabízí širokou škálu trekových holí a je možné porovnat a vybrat si z řady různých modelů a značek, takže je jisté, že najdete ty nejvhodnější právě pro vás.

Například na tomto srovnávači vybrali jako nejlepší trekové hole Trail running hole LEKI Vertical K, které zřejmě všichni milovníci zimních sportů znají. Zde krátký popis těchto holí:

pulsmetry-trekove-hole-leki

Obrázek: Leki Vertical K, zdroj: testado.czObrázek: Leki Vertical K, zdroj: testado.cz

Zařazení: trail running hole | Počet holí v balení: 2 ks (1 pár) | Počet dílů: 1 | Délka: 110–140 cm (jednotná) | Materiál: karbon | Madlo: korek | Hrot: tvrzený kov | Botička: není součástí (lze dokoupit) | Hmotnost: 135 g (1 ks) | Nosnost: 140 kg | Antishock Systém: ne | Přibližná cena: 3 390 Kč
(zdroj: https://www.testado.cz/test-trekingovych-holi/

Počítání kroků pomocí chytrých hodinek při chůzi s trekovými holemi

Chytré hodinky dnes nabízejí mnoho funkcí pro sledování fyzické aktivity včetně počítání kroků. Pro většinu modelů není problém zaznamenat poměrně přesně ani kroky s použitím trekových holí. Pozor ale na laciné modely slibující za pár set korun nekonečný soupis funkcí, z nichž reálně nefungují skoro žádné. Naměřené údaje potom nedávají žádný smysl a jsou spíše matoucí. Naopak většina seriózních výrobců díky použití pohybových čidel a algoritmů nabízí modely schopné zaznamenat velmi přesně náš pohyb a přinést relevantní metriky, které nám pomohou získat přehled o naší celodenní pohybové aktivitě, počtu kroků, průměrné tepové frekvenci, spánku nebo spálených kaloriích.  

Pokud to se sportem a pohybem myslíte vážně, vybírejte chytré hodinky disponující vlastním GPS modulem. Během celého dne je GPS snímač vypnutý, pokud se ale vydáte na venkovní trénink, případně procházku s trekovými holemi, spustíte na hodinkách aktivitu se zapnutým GPS senzorem. K této aktivitě potom získáte velmi přesné údaje o ušlé vzdálenosti a rychlosti, trasu si budete moci následně prohlédnout v mapě. Kroky z takové aktivity se vám samozřejmě započtou do celodenního přehledu kroků. 

Premianty mezi chytrými hodinkami s GPS a zaměřením na sport jsou například značky Garmin nebo Polar. Chybu rozhodně neuděláte například s modelem Garmin Forerunner 945, který disponuje mapou i GPS a je vhodný pro řadu sportovních aktivit včetně chůze. Tyto multisportovní hodinky vás potěší neuvěřitelnou výdrží baterie, množstvím sportovních funkcí či možností bezkontaktních plateb.

pulsmetry-treking-chytre-hodinky

Obrázek: Garmin Forerunner 945 Black

Pro náročnější uživatele je určen model Garmin Tactix 7 PRO Solar Sapphire, který má kromě prémiových funkcí také solární dobíjení, integrovanou svítilnu a pyšní se odolností, která splňuje vojenské standardy.

pulsmetry-treking-chytre-hodinky-garmin-tactix--sapphire-02

Obrázek: Garmin Tactix 7 PRO Solar Sapphire

Je důležité si uvědomit, že některé chytré hodinky mohou mít specifický algoritmus pro počítání kroků, který umožňuje správně zaznamenávat. Proto je důležité pečlivě vybrat model, který splňuje vaše potřeby a požadavky.

Pokud přemýšlíte o používání chytrých hodinek s trekovými holemi, je dobré se poradit se zástupcem prodejce nebo si přečíst recenze a hodnocení od ostatních uživatelů na internetových stránkách, jako je Testado.cz. Tyto zdroje mohou poskytnout užitečné informace o tom, zda daný model chytrých hodinek správně počítá kroky i při použití trekových holí.

 

AUTOR:
Ing. Václav Brynda

Od malička se věnuje sportu a než vystudoval gymnázium, tak závodně lyžoval a dělal karate. S příchodem vysoké školy však přišlo více povinností a méně času na koníčky, které zabírají hromadu času. Právě na vysoké škole se začal věnovat online marketingu. V průběhu ho však nadchlo chodit a lézt po horách. V poslední době přišel na zub i boxu a wakeboardingu.