Blíží se Světový den obezity. Víte, jak ji léčit?

Světový den obezity připadá na 4. 3. 2022, napříč republikou však už 26. února začíná osvětový týden, který bude zakončen 5. března. Světový den obezity upozorňuje na rizika spojená s touto nemocí a představuje i možnosti, jak obezitu léčit. Jaké jsou dopady obezity na lidské zdraví a jaké platí zásady pro sportování lidí s obezitou?

Kdy mluvíme o obezitě?

Podle údajů z loňského roku patří Česká republika k zemím s největším procentem obézních lidí v Evropě, obézních je u nás zhruba 25 % lidí a dalších 25 % má nadváhu, velkým problémem je obezita u dětí. Obezita je definovaná jako nadměrné uložení tuku v organismu, přičemž za normální podíl tuku se u žen považuje 25 až 30 % a u mužů 20 až 25 %. Vyšší podíl tuku značí nadváhu nebo obezitu.

Výpočet BMI

BMI neboli Body Mass Index se používá jako měřítko tělesné hmotnosti. BMI vám na základě pohlaví, věku, výšky a váhy poskytne údaj o tom, zda je vaše váha optimální, nebo máte podváhu, nadváhu, obezitu nebo silnou obezitu:

  • Za podvýživu je považované BMI do 18,5,
  • za normální hmotnost BMI od 18,5 do 25,
  • za nadváhu BMI od 25 do 30,
  • za obezitu I. stupně BMI od 30 do 35,
  • za obezitu II. stupně BMI od 35 do 40
  • a za obezitu III. stupně BMI nad 40.

Pokud si chcete BMI změřit online, podívejte se na BMI kalkulačku na webu KetoDiet.cz. Kromě indexu BMI je vhodné zaměřit se i na měření pasu. U mužů by ideální obvod pasu neměl přesáhnout 102 cm a u žen by neměl být vyšší než 88 cm.

Stupně obezity

Nadváha se považuje za předstupeň obezity, ale i s nadváhou jsou spojena některá zdravotní rizika. Rizika výrazně rostou v případě BMI nad 27. Již při obezitě I. stupně, která je označovaná také jako mírná obezita, roste riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Obezita III. stupně, známá také jako morbidní obezita, je velmi závažným a život ohrožujícím onemocněním.

Jaké jsou příčiny vzniku obezity?

Mezi nejčastější příčiny obezity se řadí kombinace nezdravého životního stylu, genetických předpokladů a vlivů okolí. Na vznik obezity může mít nezanedbatelný vliv dlouhodobé vystavení stresu, těhotenství, klimakterium nebo nedostatek spánku a pohybu. Nejvýznamnějším faktorem je samozřejmě nadměrný příjem kalorií.

pulsmetry-svetovy-den-obezity
Na vzniku obezity má největší podíl nadměrný příjem kalorií, zejména z nezdravých tuků.

Možné následky obezity

Obézní lidé mají zvýšené riziko vzniku řady nemocí, jedná se například o cukrovku 2. typu, vysoký krevní tlak, zvýšený výskyt zhoubných nádorů, bolesti kloubů, neplodnost, žlučové kameny nebo kardiovaskulární onemocnění.

Ze statistik také vychází, že až 80 % pacientů, kteří končili v nemocnicích kvůli nemoci Covid-19, mělo nadváhu nebo obezitu. Obezita je mnohdy spojená také se sociální izolací, úzkostmi nebo depresí, sníženým sebevědomím a samotou.

Jaké jsou možnosti léčby obezity?

Vzhledem k tomu, že se na vzniku obezity většinou podílí více faktorů, je třeba k léčbě přistupovat komplexně. Obor, který se zabývá léčbou obezity, se nazývá obezitologie a na léčbě se většinou podílí hned několik odborníků, například nutriční specialisté, gastroenterologové a diabetologové. Léčba obvykle spočívá v celkové změně životosprávy, redukční dietě, pohybových aktivitách a mnohdy také pravidelných návštěvách psychologů či psychoterapeutů. Pokud si nevíte rady využijte odborné poradenství zdravé výživy z Firmy.cz.

Jaké sportovní aktivity jsou vhodné pro lidi s obezitou?

U lidí s nadváhou a obezitou je důležité být v případě sportovních aktivit velmi opatrný a vyhnout se sportům, které příliš zatěžují klouby a dýchací soustavu. O výběru sportu je vždy dobré poradit se s odborníkem a zajít si na lékařskou prohlídku, která odhalí celkový zdravotní stav.

Mezi vhodná cvičení pro obézní lidi a lidi s nadváhou patří zejména chůze, pilates, cvičení s pomůckami nebo cvičení s vlastní vahou. Správnou volbou je také plavání a jízda na kole, jež je vhodná i pro lidi s artrózou, protože při cyklistice nejsou klouby zatěžované váhou těla.


Horká novinka - sportovní hodinky Garmin Fenix 7.

Lidem s obezitou mohou pomoci chytré hodinky

Chytré hodinky jsou pro lidi s nadváhou a obezitou skvělou pomůckou. Umožňují totiž zaznamenávat si své sportovní výkony a motivují k pohybu. Jsou tak vhodné pro všechny lidi, kteří se snaží zhubnout a udržet v dobré kondici. Chytré hodinky nabízejí celou řadu praktických funkcí, k těm základním patří měření tepové frekvence, měření spálených kalorií nebo krokoměr.

Oblíbené jsou například chytré hodinky značky Garmin, které patří k nejprodávanějším na českém trhu i celosvětově. Horkou novinkou této značky je model Garmin Fenix 7, který přináší celou řadu funkcí, špičkový design i skvělou výdrž a vysokou odolnost.

Chytré hodinky mohou u obézních lidí měřit nepřesně. Řešení ale existuje

Nedávná studie amerického Národního institutu zdraví odhalila, že u obézních lidí mohou chytré hodinky ukazovat odchylky při měření srdeční aktivity. Důvodem je skutečnost, že se obézním lidem kvůli vrstvě tuku hůře prokrvuje svrchní vrstva kůže. Ze závěru studie však vyplývá, že je tento problém odstranitelný a měření u obézních lidí může zpřesnit jiná kalibrace senzorů.

Obezita a nadváha je v České republice velkým problémem, který se týká až 50 % Čechů. Následky obezity jsou velmi vážné, a proto je třeba včas přistoupit k léčbě, jejíž součástí jsou i pohybové aktivity. Pohyb mohou lidem s nadváhou zpříjemnit chytré hodinky, které budou zaznamenávat jejich pokroky a motivovat je k ještě lepším výsledkům.