Jak vybrat funkční oblečení na sport

Lidé se kvůli pandemii koronaviru věnují více než kdy dříve pohybu, s čímž souvisí také skutečnost, že výrobci sportovního oblečení zaznamenávají zvýšenou poptávku. Díky kvalitnímu a funkčnímu oblečení se totiž při sportu cítíme lépe a nepřeberný výběr dámského i pánského sportovního oblečení navíc umožňuje, abychom při tréninku i skvěle vypadali.

Proč je důležité mít na sport vhodné oblečení?

Běhat nebo jezdit na kolečkových bruslích jde samozřejmě i v klasickém tričku a teplácích. Proč si tedy na sport pořizovat sportovní oblečení? Důvodů existuje hned několik.

Abyste se při sportování cítili co nejlépe, je nezbytné, aby bylo oblečení co nejpohodlnější a bylo vyrobené z odolných a funkčních materiálů. Nesprávně zvolené oblečení totiž může nepříjemně kousat nebo vás omezovat v pohybu. Některé materiály navíc neodvádí vlhkost a teplo od těla, což může mít za následek oděrky a puchýře.

Zásady správného výběru sportovního oblečení

Podle čeho sportovní oblečení vybírat? Zaměřit byste se měli zejména na tři klíčové parametry, a sice na kvalitu, pohodlí a funkčnost. Na sport vždy volte savé a prodyšné materiály, které dobře odvádějí pot a výběr přizpůsobte počasí i typu sportu.

V případě sportovního oblečení se vyplatí investovat do kvalitních kousků, které plní svou funkci na 100 %. Pokud zvolíte správnou velikost, materiál a střih sportovního oblečení, budete se při sportu cítit lépe než kdy dříve, což se pozitivně odrazí i na vašem sportovním výkonu.

pulsmetry-funkcni-obleceni-na-sport-2
Oblečení vybírejte podle druhu sportu.

Co nosit při sportování uvnitř?

Výběr oblečení na sport by se měl samozřejmě odvíjet od toho, zda plánujete cvičit venku, nebo vevnitř. Při sportování doma, ve fitness centru nebo v hale samozřejmě nebudete potřebovat tolik vrstev. Ani v tomto případě byste ale neměli výběr oblečení podcenit.

Začněte u spodního prádla, které by vám mělo dobře padnout. Sportovní podprsenka by vám vždy měla zajistit dostatečnou oporu, čímž zabrání bolestem prsou i zad, aniž by vás při cvičení omezovala. Ženy mohou na cvičení zvolit tílko nebo tričko z prodyšného materiálu a sportovní legíny. Muži mohou taktéž sáhnout po sportovním tričku nebo tílku a kalhotách nebo šortkách. Při některých druzích sportu je možné cvičit bosky, jiné vyžadují sálovou obuv.

pulsmetry-obleceni-na-sport-leginy-puravidashop

Výběr sportovního oblečení podle druhu sportu – indoor aktivity

Jak už jsme naznačili, sportovní oblečení byste měli volit s ohledem na to, k jakému sportu bude primárně určeno. Každý sport totiž vyžaduje trošku jiné oblečení. Základem oblečení na fitness je u žen sportovní podprsenka, pohodlné dámské legíny a tílko nebo tričko a u mužů sportovní kalhoty, kraťasy a tričko nebo tílko. V případě, že plánujete cvičit jógu nebo pilates, oceníte zase elastické oblečení určené speciálně na jógu.

Co na sebe při sportování venku?

Výběr oblečení na venkovní sportovní aktivity by se měl opět odvíjet od druhu sportu a také od počasí. Klíčové je zejména správné vrstvení a volba funkčních materiálů.

Řiďte se pravidlem, že když vyrážíte z domu, nemělo by vám být hned teplo, protože se vaše tělesná teplota začne zvyšovat, jakmile se pustíte do aktivity. Obecně platí, že byste se na sportování venku měli obléci tak, jako by bylo venku o 10 stupňů více, než kolik doopravdy je a vždy byste měli preferovat více tenkých vrstev.

Spodní vrstva, kterou máte přímo na těle, by měla dobře odvádět vlhkost, horní vrstva by zase měla být větruvzdorná a voděodolná z povrchu dovnitř a zároveň by měla regulovat teplotu od těla směrem ven.

Výběr oblečení podle druhu venkovního sportu

Pokud plánujete běhat, je velmi důležité zmíněné vrstvení oblečení. V chladnějších dnech se neobejdete bez lehké bundy nebo vesty, v případě běhu jsou zcela klíčové kvalitní dětské, dámské i pánské běžecké boty. Při běhu také oceníte kalhoty nebo běžecké legíny s bezešvou konstrukcí, která usnadňuje pohyb.

Pokud ještě tyto důležité části vaší běžecké soupravy nemáte, zřejmě jste se začali po nich někde poohlížet. Zajděte si do kamenné prodejny se sportovním vybavením, kde vám pomohou, nebo navštivte online srovnávače jako je například web Modio.cz nebo Glami, kde naleznete stovky produktů od různých značek a prodejců na jednom místě.

Pro silniční cyklistiku je zase vhodné elastické a obepnuté oblečení, které má menší aerodynamický odpor, při chladnějším počasí je opět vhodné oblečení vrstvit. V případě výběru oblečení na kolečkové brusle platí, že by mělo být zejména pohodlné a umožňovat vám volný pohyb.

pulsmetry-funkcni-obleceni-na-sport-3
Pro venkovní sporty je klíčové správné vrstvení oblečení.

Jak prát sportovní oblečení, aby vám dlouho vydrželo?

Každý materiál vyžaduje jinou péči. Detailní návod jak prát sportovní oblečení bývá na cedulce. Ale tu dost často před použitím ustřihneme. Co s tím? Řiďte se tímto návodem na webu Modio.cz. Dozvíte se v něm spoustu tipů, čemu se vyvarovat, jak často prát apod. Ve zkratce:
  1. Volte program Sport, Outdoor nebo jemné praní
  2. Sportovní oblečení perte naruby.
  3. Kontrolujte kapsy, ať v nich nezůstanou kapesníky nebo peníze.
  4. Sušičce se raději vyhněte.
  5. Sportovní podprsenku vložte do pracího sáčku na jemné prádlo.
  6. Na sportovní boty zvolte program na jemné tkaniny nebo program přímo pro boty.
  7. Tašky a batohy se doporučuje prát na 40 °C, nejlépe bez odstředění, maximálně však na 400 otáček.
  8. Pokud si nejste jisti, zeptejte se výrobce nebo prodejce vašeho sportovního oblečení.

Při sportu je důležité nejen oblečení, ale také doplňky

Sport vám výrazně zpříjemní nejen kvalitní sportovní oblečení a vhodná obuv, ale také celá řada praktických doplňků.

Jaké doplňky při sportu oceníte?

Pokud plánujte chodit do fitness centra (ženy mohou vyzkoušet fitness centra jenom pro ženy) nebo máte rádi halové sporty, neměla by vám ve výbavě chybět sportovní taška. Při sportování je nesmírně důležitý dostatečný pitný režim, se kterým vám pomůže láhev na pití.

Mezi další oblíbené sportovní doplňky patří například rychleschnoucí osuška, rukavice na cvičení, díky nimž můžete předejít mozolům, nebo sluchátka. Ne nadarmo se totiž říká, že hudba motivuje k pohybu a lepším výkonům.

Vhod vám přijde i chytrá elektronika

Chcete mít přehled o svých sportovních aktivitách? Pak jednoznačně oceníte fitness náramek, který je vhodný pro celou řadu sportovních aktivit. Ještě více funkcí však nabízejí chytré sportovní hodinky, jejichž součástí bývá krokoměr, monitoring spánku, měřič tepové frekvence a řada dalších senzorů, na které sportovci nedají dopustit.

Náš tip na chytré hodinky na outdoor aktivity

Pokud chcete hodinky, které jsou určeny pro nespočet sportovních aktivit včetně lyžování, běhání, cyklistiky a golfu, neměly by vaší pozornosti uniknout chytré hodinky Garmin Fenix6 Pro Glass, které jsou vyrobeny ze špičkových materiálů a splňují přísné americké normy odolnosti proti teplotám, nárazům i vodě. V režimu chytrých hodinek je výdrž baterie až 14 dní a nedílnou součástí hodinek je snímač tepu na zápěstí a pulzní oxymetr.

Náš tip na chytré hodinky na indoor aktivity

Hodinky, které oceníte nejen při sportovních aktivitách, ale využijete je i na běžné nošení? Elegantní sportovní hodinky Garmin Vívoactive4S, díky kterým budete mít skvělý přehled o svém zdraví. Tyto hodinky vás nadchnou vestavěným hudebním přehrávačem i animovanými cvičeními, díky kterým se můžete stále udržovat ve skvělé kondici z pohodlí domova.