Jak vybrat fitness oblečení a doplňky pro optimální trénink

Chystáte se začít svou fitness cestu, ale nevíte, kde začít? V tomto komplexním průvodci probereme vše od výběru správného sportovního oblečení přes strategie pro udržení motivace až po využití chytrých hodinek pro sledování vašeho pokroku. Představíme vám také důležité aspekty výživy a hydratace, které jsou klíčové pro dosažení vašich fitness cílů. Ať už jste úplný začátečník nebo hledáte způsoby, jak oživit svůj stávající tréninkový plán, náš článek vám poskytne vše potřebné pro úspěšný start a udržení vaší cesty ke zdraví a kondici.

Rady pro začátečníky

Pokud jste úplným začátečníkem v oblasti fitness, je důležité začít správně. Nejdříve si stanovte realistické cíle, které jsou dosažitelné a měřitelné. Například místo toho, abyste si řekli „chci zhubnout“, zkuste stanovit cíl „chci zhubnout 5 kg během dvou měsíců“.

Začněte pomalu a postupně zvyšujte intenzitu a délku cvičení, aby vaše tělo mělo čas se přizpůsobit. Důležité je také naučit se správné formy cviků, což pomůže předejít zraněním. Nebojte se hledat pomoc u odborníků, jako jsou osobní trenéři, kteří vám mohou poskytnout cenné rady a přizpůsobený tréninkový plán. Konečně, buďte trpěliví a nečekejte okamžité výsledky; zlepšení fyzické kondice je dlouhodobý proces.

Správný materiál a střih je základ úspěchu

Oblečení na cvičení se vyrábí z různých materiálů - bavlny, polyesteru, funkčního materiálu, merino vlny atd. Jaký materiál tedy vybrat, když existuje tolik možností? Zaměřte se na aktivitu, kterou chcete vykonávat. Zde jsou tipy, pokud se chcete věnovat fitness cvičení.

Materiál

Bavlna je přírodní materiál a je na těle opravdu příjemná a měkká. Velkou nevýhodou je, že saje pot a velmi dlouho usychá, takže budete v mokrém oblečení, a to rozhodně není ideální, hlavně v zimě. Dejte si pozor na oblečení ze 100% bavlny nebo je používejte v situacích, kdy se nebudete moc potit, např. jóga a protahování.

Na druhou stranu funkční materiály se dokáží spolehlivě přizpůsobit dané aktivitě a někdy i dokonce teplotě. Kombinují v sobě různá syntetická vlákna (např. polyesterová), aby se dosáhlo toho nejlepšího výsledku. Existují varianty na celoroční nošení a i ty, které vás v zimě ohřejí a v létě ochladí. Záleží na tom, jakou směs výrobce použijete. Doporučujeme sledovat cedulky a popisky konkrétního zboží. Obrovskou výhodou je, že materiál nejen pot nasaje a izoluje od kůže, ale také rychle schne. Díky tomu se budete cítit komfortně po celou dobu pohybu. Menší nevýhodou je to, že je takové oblečení dražší, ale rozhodně se vyplatí.

Ještě o něco dražší, ale za to přírodní, je merino vlna. Merino vlna se vyrábí z vlny speciálního plemene ovcí, známého jako merino. A je naprosto perfektní na aktivity, kde se tolik nepotíte, ale na druhou stranu trvají i několik hodin nebo dní, např. výlety, výšlapy. Odvod potu je postupný a termoregulace excelentní. Bakterie se v tomto materiálu skoro nemnoží a trvá opravdu dlouho, než si všimnete výraznějšího zápachu.

Střih

Krátce ještě rozvedeme střihy. Každý se cítí pohodlně v něčem jiném, takže se nedá s jistotou říct, co vám bude vyhovovat. Určitě ale doporučujeme zjistit, jak to mají značky s číslováním. Bohužel totiž není jisté, že když vám sednou legíny velikosti S od jedné značky, bude vám S u jiné. E-shopy v popisu občas uvádí, že je velikost větší/menší než obvykle, tak se tím snažte řídit. Nebojte se také velikosti vybírat podle použitého materiálu, některé látky jsou přirozeně více elastické než jiné.

Jak udržet motivaci?

Udržet si motivaci pro pravidelné fitness cvičení je někdy těžší než samotné cvičení. Je důležité stanovit si realistické cíle, které jsou dosažitelné a měřitelné. Mít jasný plán a postupně zvyšovat intenzitu cvičení může pomoci udržet zájem a předcházet vyhoření. Najít si cvičebního partnera nebo se připojit ke skupinovým lekcím může také zvýšit odpovědnost a poskytnout sociální podporu.

Odměňování se za dosažené milníky může být další motivací, ať už je to nový kousek oblečení na cvičení nebo relaxační den. Pamatujte, že motivace se může měnit, a je důležité být k sobě shovívavý a přizpůsobovat své fitness cíle a plány tak, aby odpovídaly vašemu aktuálnímu životnímu stylu a potřebám.

Sledování pokroku pomocí hodinek

Sport není jen o oblečení, ale také o sledování vašeho pokroku. A neznamená to, že to musíte přehánět a vše přísně sledovat. Přesto je skvělé mít přehled o tepové frekvenci, ušlých krocích a monitorovat si spánek.

Tyto body mají na celkové zdraví poměrně velký vliv, takže neškodí mít přehled a případně se podle nich zařídit. Nezapomínejte ani na sledování sportovní fitness aktivity. Díky tomu je dosahování nastavených cílů jednodušší a nejde pouze jen o náhodné tréninky „bez ladu a skladu“. Chytré hodinky Garmin vám po skončení aktivity ukáží všechny možné přehledy, které si navíc můžete mnohem detailněji prohlédnout v aplikaci a porovnávat je.

Chytré hodinky si vybírejte nejen podle vzhledu, ale i nabízených funkcí. Velmi často se pak liší i cena, takže se vyplatí se zamyslet, co opravdu využijete, co je pro vás esenciální vlastnost a co tolik nevyužijete. Hodinky lze samozřejmě propojit s telefonem a sledovat příchozí notifikace, zprávy a hovory. Některé modely dokonce nabízí i spolehlivou navigaci a nastavení bodů zájmu, takže vás dovedou zpět. Více se o výběru fitness hodinek dozvíte zde.

Psychologické aspekty cvičení

Kromě fyzických výhod je důležité si uvědomit i psychologické přínosy pravidelného cvičení. Fyzická aktivita prokazatelně snižuje stres, zlepšuje náladu a posiluje duševní zdraví. Endorfin, který se uvolňuje během cvičení, je přírodní hormon štěstí, který pomáhá bojovat proti úzkosti a depresi.

Navíc pravidelné cvičení může zlepšit kvalitu spánku, zvýšit sebevědomí a posílit celkovou psychickou odolnost. Tento aspekt je zvláště důležitý v dnešním uspěchaném a často stresujícím světě, kde hledání rovnováhy mezi fyzickou a duševní pohodou je klíčové pro udržení zdravého životního stylu.

Jaké cvičební pomůcky a vybavení vybrat

Cvičit doma není zas tak složité. Stačí mít doma pár pomůcek a snadno si vytvoříte full body workout. Mezi základní cvičební pomůcky patří:

  • set činek
  • gumy s různou úrovní zátěže
  • kettlebell
  • stálky/madla na kliky
  • podložka nebo pěnové puzzle

Trénink si s trochou zkušeností vymyslíte sami, nebo se podívejte na internet, případně na Youtube, kde jsou tisíce domácích workoutů, a to pro muže, ženy ale i děti. Společné cvičení utuží nejen zdraví, ale také vztahy.

Kromě tréninků tam najdete i návody, jak s jednotlivými pomůckami vůbec cvičit a jak je používat. Možná vás překvapí, na kolik způsobů je lze využít a co všechno s nimi jde trénovat.

Nezapomínejte na výživu a hydrataci

Se zvýšenou sportovní aktivitou se pojí dostatečná hydratace a vyvážená strava. Tělo během sportu ale i mimo něj potřebuje doplnit živiny a vodu a regenerovat, aby příště dosáhlo ještě lepších výsledků.

Během sportu pijte dostatečné množství neperlivé vody, můžete ji obohatit o elektrolyty, případně rovnou popíjet iontový nápoj s obsahem elektrolytů, vitamínů a aminokyselin. Mezi elektrolyty řadíme např. draslík, vápník, hořčík a sodík. Tyto látky se během pocení vylučují a je dobré je pro intenzivnější trénink doplňovat.

Po tréninku nezapomeňte přijmout dostatečné množství bílkovin, které se podílí na stavbě svalové hmoty a její opravě po náročné zátěži.

Přirozená aktivita je někdy víc než ta sportovní

Možná vás to překvapí, ale přirozená aktivita je důležitější než ta sportovní. Přirozeně aktivní lidé jsou na tom se zdravím často lépe než ti, kteří celý den sedí u počítače a 4x týdně jdou na hodinu do posilovny.

Pravidelné procházky, chůze a manuální práce je pro tělo velmi prospěšná a dokáže tělu dát opravdu hodně. Od zdraví srdce přes protažení až po zdravé klouby.

Nebojte se svůj den udělat přirozeně aktivnější. Při práci u počítače se pravidelně zvedejte a trochu se protáhněte nebo vystupte o zastávku dřív a dojděte pěšky domů. Dobrým parťákem může být pejsek. Pokud máte zahradu, rozhodně na procházky s chlupatým kamarádem nezapomínejte a běžte se 2x denně projít. Uděláte něco pro sebe, ale i pro svého pejska, který se bez objevování a socializace prakticky neobejde.

Snažte se být aktivnější a uvidíte, že se váš zdravotní stav a pravděpodobně i váha posunou tam, kam potřebujete. Důležité je to ale nepřehánět a mít i dny, kdy opravdu odpočíváte, a hlavně kvalitně spíte.