Vybíráme pánské sportovní hodinky

Z posledních průzkumů vyplývá, že zhruba polovina Čechů vlastní chytré hodinky nebo náramky a dalších 30 % o pořízení takzvané nositelné elektroniky uvažuje. Plánujete si i vy pořídit chytré hodinky, které vám poskytnou cenné informace o vašem pohybu i zdraví? Poradíme vám, na co se při jejich výběru zaměřit.

Podle čeho vybrat chytré hodinky pro muže?

V současné době je nabídka pánských chytrých hodinek opravdu bohatá a jednotlivé modely hodinek se liší jak svými funkcemi, tak i svým designem nebo cenou. Každému samozřejmě vyhovuje něco jiného, takže sportovní hodinky vybírejte s ohledem na to, co od nich vlastně očekáváte.

Design

Začněme tím, čeho si většina z nás všimne asi úplně nejdříve, a sice designu hodinek. Ten může být jak sportovní, tak i elegantní. Robustní modely oceníte zejména při náročnějších sportovních aktivitách, ty elegantní zase v případě, že chcete monitorovat svoji celodenní aktivitu. Hodinky pro muže jsou dostupné v celé řadě barev, k těm nejoblíbenějším patří univerzální barvy, jako je černá a šedá.

 pulsmetry-jak-vybrat-panske-sportovni-hodinky-11-2023
Elegantní modely chytrých hodinek můžete nosit i do práce a sledovat svoji celodenní aktivitu.

Odolnost

Mnoho mužů od chytrých hodinek požaduje, aby byly velmi odolné. Co se materiálů používaných na výrobu chytrých hodinek týče, ke špičce patří safír, který se používá k výrobě sklíček, a titan pro výrobu lunety.

Výdrž baterie

Při výběru hodinek se zajímejte také o výdrž baterie, abyste nemuseli hodinky neustále nabíjet. Po jakých hodinkách se dívat, pokud chcete, aby se výdrž baterie pohybovala v řádu týdnů?

Premiantem co do výdrže baterie je již dlouhé roky řada Garmin Fenix s úsporným displejem. Nově uvedená řada Garmin Epix Pro je funkčně stejnou alternativou k Fenixu, ale disponuje kontrastním Amoled displejem a rovněž velmi dobrou výdrží baterie. U vybraných modelů lze výdrž baterie navíc prodloužit solárním dobíjením.

Displej a ovládání

Při výběru hodinek narazíte jak na hodinky s tlačítkovým, tak i dotykovým ovládáním, případně na hodinky s duálním ovládáním, které kombinují oba uvedené typy. Pro sportovní aktivity je vhodnější plnohodnotné tlačítkové ovládání. Naprosto ideální je duální ovládání pomocí tlačítek a dotykového displeje, zvláště pokud lze dotyk displeje zamknout. Čistě dotykové ovládání zcela bez tlačítek nebo jen s jejich částečnou funkčností není pro sport vhodné.

Co se týče displeje, setkat se můžete zejména s LCD, transflektivním a AMOLED displejem, který je spojený s nejjasnějšími barvami.

Funkce

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru chytrých hodinek jsou bezesporu funkce. Ty můžeme rozdělit do tří kategorií:

Sportovní funkce

K základním sportovním funkcím chytrých hodinek patří krokoměr, měření vzdálenosti a rychlosti pomocí GPS, měření tepové frekvence a měření spálených kalorií. Sáhnout však můžete i po hodinkách s vestavěnými mapami, funkcí doporučení tréninku a regenerace nebo s funkcí připravenosti k tréninku či předpovědí výsledků.

TIP: Pokud máte cyklistický trenažér Tacx, oceníte také možnost propojení chytrých hodinek Garmin s cyklotrenažérem, nebo si jimi doplníte další data o jízdě na kole, která vám neposkytne váš cyklopočítač.

pulsmetry-vybirame-panske-sportovni-hodinky-112023-3
Pánské hodinky Garmin Tactix 7 obstojí i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Zdravotní funkce

Řada chytrých pánských hodinek kromě sportovních funkcí přináší i ty zdravotní. Jednat se může například o nepřetržité měření srdečního tepu na zápěstí, monitoring spánku, sledování zatížení organismu, pulsní oxymetr nebo funkci Body battery, jež umožňuje sledovat úroveň energie vašeho těla.

Univerzální funkce

V neposlední řadě vám každodenní aktivity zpříjemní i univerzální funkce chytrých hodinek, které zahrnují možnost přijímat e-maily, textové zprávy a telefonovat, bezkontaktní platby, kalendář, kalkulačku nebo vestavěný hudební přehrávač.

TIP: Zjistěte také, jak vybrat dámské chytré hodinky.

3 tipy na kvalitní pánské chytré hodinky v češtině

Když se řekne pánské chytré hodinky v češtině, řadě lidí se vybaví značka Garmin, která u nás patří k nejprodávanějším značkám chytrých hodinek a sportovci na ni nedají dopustit. V její nabídce samozřejmě kromě pánských hodinek najdete i chytré dámské hodinky v češtině. Které tři modely chytrých hodinek pro muže Garmin bychom vám doporučili?

Chytré hodinky Garmin Forerunner 255

Jak už název chytrých hodinek Garmin Forerunner 255 napovídá, jedná se o dnes již legendární běžecké GPS hodinky. To však ani v nejmenším neznamená, že je využijí pouze běžci. Právě naopak. Díky všestrannému sportovnímu využití vám skvěle poslouží při různých sportech. Výhodou hodinek je dlouhá výdrž baterie, možnost bezkontaktních plateb díky funkci Garmin Pay nebo automatické plánování tréninků.

Chytré hodinky Garmin Forerunner 965

Velké oblibě se mezi sportovci těší i další hodinky z řady Forerunner, a sice hodinky Garmin Forerunner 965. Tyto hodinky se vyznačují jasným AMOLED displejem, vícepásmovou GPS i vestavěnými mapami a jejich předností je i dotykové a tlačítkové ovládání a lehká titanová luneta. Hodinky jsou také spojeny s funkcí doporučení tréninku a regenerace a stejně jako hodinky Garmin Forerunner 255 jsou dostupné v několika barevných provedeních. Podívejte se na další oblíbené hodinky na běhání.

Pánské chytré hodinky Garmin Epix Pro (Gen 2) Sapphire

Pokud nechcete dělat kompromisy a hledáte prémiové hodinky vyrobené z nejkvalitnějších materiálů a nabité pokročilými funkcemi, budou pro vás těmi pravými hodinky Garmin Epix Pro (Gen 2) Sapphire. Na co se s nimi můžete těšit? Na barevný AMOLED displej chráněný safírovým sklíčkem, celodenní monitoring zdravotních funkcí, integrovanou LED svítilnu nebo pokročilé tréninkové ukazatele a doporučení pro regeneraci. Jde o velmi oblíbený outdoorový model hodinek.