Cvičte dobře, spěte lépe

Zdravý spánek připraví naše tělo na podání lepšího sportovního výkonu. Ale platí to i naopak. Sportování ovlivňuje kvalitu spánku. Cvičení působí na naši kondici, psychiku i spaní, což jsou jedny z pilířů zdravého životního stylu. Výkony i spánek dokáže zkvalitnit řada věcí. Jsou mezi nimi i chytré hodinky či optimální klima.

Sport a zdravý spánek

Spěte dobře, a na těle se to projeví. Především ve chvílích, když potřebujete podat skvělý výkon při cvičení či jiném sportování. S kvalitním spánkem ideálně regenerujeme a obnovujeme energii, tím se vyvarujeme vyčerpání ve chvílích, když potřebujeme vynaložit úsilí.

Sport a spánek jdou ruku v ruce, vzájemně se ovlivňují. Jistě jste již zažili nebo zaslechli konverzaci: „Dneska jsem po tréninku tak unavený.” – „Alespoň se ti bude dobře spát.” Zní to banálně, ale je na tom spousta pravdy. Cvičení (a celkově únava pohybem) může být cestou k tomu, jak rychle usnout. Spánek po výkonu zároveň bývá hlubší a tělo lépe regeneruje. Někdo to má naopak tak, že po sportu nemůže usnout. Mysl je stále nabuzena. Kvalitní spánek tak většinou přichází až další noc, kdy tělo potřebuje dobít energii dvojnásob.

Kromě regenerace sil umožňuje spánek mozku zpracovat všechny naše podněty z uplynulého dne. Naplno také funguje náš imunitní systém.

pulsmetry-cvicte-dobre-spanekSpěte dobře, a na těle se to projeví

A co se s námi děje, když zrovna spíme? Tělo je v klidu, klesne krevní tlak. Během REM fáze spánku pak dochází k svalové paralýze a pohybům očí pod víčky. Dějí se i fyzické změny jako omlazování pokožky díky vytváření kolagenu či tělesnému růstu (například svalů po cvičení).

Na co dbát při cvičení?

Cvičíme z různých důvodů. Někdo chce zhubnout, pro jiného je prioritou dobrá fyzička – buď její udržování, nebo neustálé zvyšování fyzické kondice a posouvání vlastních možností. Pozitivní vliv má sportování i na naši psychiku. Myšlení, vnímání, vůle i emoce, na to vše působí tělesný stav při cvičení. Přináší přeladění a odreagování, některé sporty výrazněji redukují napětí. Společně se zdravým spánkem jsou toto důsledky cvičení, které zkvalitňují život. Rozhodně platí – sportem ku zdraví.

pulsmetry-cvicte-dobrePravidelné cvičení vám zpříjemní život

Když chceme cvičit, možností je v dnešní době skutečně spoustu. Kromě posiloven a fit center si každý může zacvičit venku, na svém oblíbeném místě. Někdo běhá, jiný je zvyklý provádět cviky v parku, oblibě se v současnosti těší i workoutová hřiště s různým náčiním a překážkami pro posilování. Ale za jistý výkon lze považovat i běžnou procházku.

Pravděpodobně jste takto venku nějakého sportovce postřehli, jak sleduje hodinky. Nebo to sami tak děláte. Dnes již chytré sportovní hodinky a náramky neslouží pouze profi sportovcům, ale všem, kteří se snaží udržovat v kondici nebo hubnout. Kromě měření vzdálenosti a rychlosti pomocí GPS a dalších funkcí je klíčové měření tepové frekvence. Pokud chceme přesně vědět o kaloriích a řídit spotřebu naší energie a spalování tuků, musíme tepovou frekvenci znát. Díky pulsmetrům, sporttesterům a chytrým hodinkám na fitness se dá dosáhnout lepších výsledků. Oblíbené jsou i proto, že neměří tep jen při cvičení, ale sledují ho souvisle po celý den i při spánku. Přináší tak velký přehled o srdeční aktivitě.

venu2-hero3Chytré hodinky mohou nepřetržitě měřit srdeční tep a naměřená data zaznamenávat do své paměti.

Doma jsou možnosti cvičení rovněž pestré. Do bytu i domu můžeme pořídit různá zařízení a pomůcky, dost dobře to jde i bez nich. Cviky máme naučené, nebo si jednoduše pustíme video, které vysvětlí, co a jak. Posilovat, protáhnout se, zacvičit si jógu… žádný problém. Během chvíle můžeme začít.

Při cvičení uvnitř jen pozor na podmínky. Na kvalitu vnitřního klima je třeba dbát nejen kvůli komfortu, ale i zdraví. Při cvičení to platí obzvlášť. Klima přitom není jen o teplotě. Ladit spolu musí jak optimální teplota, tak optimální vlhkost a kvalita vzduchu v místnostech. S vhodnými podmínkami vnitřního klimatu je cvičení efektivnější a zdravější.

Tipy pro zdravý spánek

Již jsme zmínili, jak důležitý je kvalitní spánek pro naše sportovní výkony. Právě zdravější spaní je v dnešní rychlé době plné technologií velké téma. Spousta z nás totiž stále opomíjí jeho důležitost. Přitom jen drobnými úpravami v našich návycích a životním stylu můžeme dosáhnout výrazně lepšího spánku, který našemu tělu a mysli prospěje.

Monitoring spánku

Sledování kvality spánku je jedna ze základních možností. Většina lidí dnes má chytrý telefon. Stačí si pořídit chytré hodinky, třeba od Garminu, nebo náramek, stáhnout správnou mobilní aplikaci a každý den si můžeme zhodnotit, jak jsme spali a proč jsme tak spali. Fáze spánku se v průběhu noci střídají. Na displeji můžeme zjistit, jak přesně se to děje u nás. Aplikace dokáže posloužit například tak, že vás vzbudí v nastaveném intervalu v ten nejvhodnější moment. Měli bychom se totiž probouzet při lehkém spánku, jenže budík nás často probere v hlubokém. A to se pak nevstává snadno. Cítíme se vyčerpaně.

Polar-Ignite_KSP2-Rest_Recovery_0S chytrými hodinkami získáte dokonalý přehled o kvalitě vašeho spánku.

Ztlumte světla

Dejte tělu šanci, aby se naladilo a připravilo na spaní. Je dobré ztlumit světla tam, kde večer trávíme čas. I s tím nám již pomáhají technologie. Díky jejich inteligentnímu, automatizovanému ovládání je možné nastavit, aby se světla v bytě či domě sama stlumila například se západem slunce. Člověk ve skutečně chytré domácnosti nemusí světla tlumit ručně, pravý předspánkový relax mu zajistí technologie.

Nastavte si režim

I spánek se dá naplánovat. Nastavením správných osobních pravidel je možné spací režim vyrovnat. Je však důležité, abychom svůj plán dodržovali a spali podle něj. Jen tak vyřešíme, jak lépe usnout a jak se probouzet odpočatější. Je také možné do režimu zahrnout rutiny před spánkem, například čtení knihy, pití bylinkového čaje, užívání bylinných směsí a podobně.

Správná teplota a vzduch

Vnitřní klima jsme již zmínili v souvislosti s cvičením. Neméně důležité je i v noci, především v ložnici. Tam je ideální udržovat teplotu mezi 16 a 18 °C, vzduch má být čerstvý s vlhkostí kolem 40 až 60 %. I tady již dnes přebírají úlohu inteligentní domy, které hodnoty jednoduše ohlídají a vnitřní klima je optimální.

IG_wohlfuehltemperatur-jeder-raum
Každá místnost slouží k jinému účelu. Inteligentní dům vám pomůže udržet správnou teplotu. Zdroj: Loxone.com

Pozor na jídlo a alkohol

U spánku platí, že nestačí jen jíst zdravě, ale také jídlo správně načasovat. Poslední jídlo bychom měli dojíst 3 až 4 hodiny před usnutím. Potravu musíme nejdřív strávit, až pak může být tělo skutečně v klidu. Pokud to nejde jinak a musíme se najíst později večer, vhodnější jsou luštěniny a obiloviny. Naopak masu a mléčným výrobkům je lepší se před ulehnutím vyvarovat.