Epix vrací úder. Přichází Garmin Epix 2. generace

Když Garmin před lety uvedl na trh první generaci GPS hodinek Epix, sliboval si možná větší úspěch. Jenže paradoxně porazil sám sebe jiným modelem. A tím modelem byl Fenix 3. Fenix první a druhé generace byl čistě outdoorovým modelem, který neoslovil zase tolik zákazníků. V té době také slavilo úspěch Suunto se svým modelem Ambit první a druhé generace. Ambit si získal oblibu díky povedenému mixu sportovních i outdoorových funkcí. Navíc měl menšího a levnějšího sourozence, Ambit Sport, který oslovil mnoho výkonnostních a profesionálních sportovců.

Suunto se postupně vyřadilo z dobré pozice sérií vlastních chyb při uvedení řady Ambit3. Definitivně ho ale zastínil Garmin díky modelu Fenix 3. Fenix 3 nezastínil jen Suunto, ale právě i Epix z vlastní stáje. Epix se svým hranatým tvarem hlásil ke špičkovým sportovním modelům Garmin Forerunner 910 a 920. Jenže i když byl doslova nabitý zajímavými funkcemi a parametry včetně podpory map, nezaujal tolik, jako právě Fenix 3, který se začal prosazovat díky své univerzálnosti a designu.

Řada Fenix se stala postupně standardem chytrých hodinek od Garminu nositelných i k formálnímu oblečení, a to přilákalo další a další zájemce. Epix tak zůstal lákavý jen pro nadšence a technické fandy.

Epix 2 může změnit pravidla hry

Nyní se může historie opakovat, ale v opačném gardu. Fenix se stal ikonou a je nabízen v tolika provedeních, že z toho mají občas zamotanou hlavu nejen zákazníci, ale i my při doplňování skladových zásob.

Epix 2 přichází ve třech barevných provedeních, z nichž jedno má základní sklíčko a dvě safírové. Velikostně odpovídá Fenixu 7 ve střední velikosti s průměrem 47 mm. Tím hlavním prvkem, kterým Epix vyčnívá nad Fenixem, je displej typu Amoled s rozlišením 454 x 454 bodů.

Celkové zpracování hodinek v kombinaci s vysoce kontrastním displejem působí velmi elegantním až luxusním dojmem. A právě to by mohlo zlákat k přechodu na Epix část zákazníků, kteří před lety objevili kouzlo Fenixu jako sportovně chytrých hodinek vhodných i do kanceláře a k dennímu nošení.

Dalo by se říct, že řada Fenix tak dlouho čekala na konkurenceschopného soupeře, až ho musel vyrobit samotný Garmin. Zní do nadneseně, ale není to daleko od pravdy.

Amoled displej vs. výdrž baterie

Vyšší spotřeba energie jinak perfektních Amoled displejů je jeden z důvodů, proč Garmin u většiny svých modelů používá mnohem úspornější Chroma displeje, které mají zároveň vynikající čitelnost na přímém slunci. I přes tyto vlastnosti působí Amoled efektněji a v některých situacích nabídne lepší komfort. Až si půjdete s Epixem zaplavat do bazénu, možná neuvěříte svým očím, jak může být displej čitelný pod hladinou.

pulsmetry-recenze-garmin-epix-2-2
Garmin Epix 2 nabízí fantastický Amoled displej.

Garmin použil poprvé Amoled u první generace Venu, následně u druhé generace a u Venu 2 Plus, které představil před 14 dny. U první generace Venu si zřejmě inženýři vyzkoušeli možnosti, jak s displejem pracovat, aby Garmin nabídl stejně zářivé barvy jako konkurence, ale porazil ji na hlavu ve výdrži baterie. Venu 2 a Venu 2 Plus zvládnou na jedno nabití v režimu always-on dva dny. Při rozumném nastavení, kdy displej zhasíná, ale jinak jsou hodinky aktivně používány, se lze pohodlně dostat na 5-7 dní. Při úsporném používání není 9-11 dní udávaných výrobcem nereálných.

Jenže Epix se pohybuje ve zcela jiných hodnotách. Garmin v materiálech udává, že v režimu always-on je výdrž až 5 dní, v režimu smartwatch, kdy displej zhasíná až 16 dní a v režimu GPS až 42 hodin.

A jaká je moje dosavadní zkušenost? V době, kdy píšu tento text, má za sebou Epix od plného nabití 5 dní, celou dobu je od 6-23 hodin v režimu alway-on a v noci v úsporném módu displeje. Po celou dobu je zapnuté snímání tepu, pohybu a spánku. S hodinkami průběžně pracuji a občas na chvilku zapnu GPS. Hodinky nejsou ale připojeny k telefonu (je před oficiálním představením a Connect je nepřihlásí). Baterie ale hlásí stále ještě 40 % kapacity! Čistě teoreticky tedy vydrží další 3 až 4 dny. Pokud bych je mohl spárovat s telefonem a bylo by neustále zapnuté Bluetooth, výdrž by samozřejmě klesla. Vypadá to, že udávaných 5 až 16 dní v takovém případě nebude žádná fikce, ale realita! Samozřejmě si to hned po uvedení hodinek na trh vyzkoušíme a s výsledky našeho testování vás seznámíme.

Výbava

Jak jsem již psal, Epix 2 se nabízí pouze v jedné velikosti. Na rozdíl od řady Fenix 7 není nabízena solární verze. Epix v safírovém provedení disponuje Multi-band GPS, základní provedení tuto možnost nenabízí. Jinak je výbava obou verzí stejná a kopíruje tak výbavu Fenixu 7 v prostřední velkosti. Epix tedy nabídne plnou sportovní výbavu a konektivitu, outdoorové funkce, podporu map, hudební přehrávač a platební metodu Garmin Pay.

pulsmetry-recenze-garmin-epix-2-1
Plná sportovní výbava včetně podpory map.

Hodinky testuji v předprodejním módu paralelně právě s Fenixem 7 PRO Glass, Silver / Graphite. Podrobnější popis ovládání a funkcí najdete právě v této recenzi.

Tabulka základních parametrů

pulsmetry-recenze-garmin-epix-2-tabulka

Kdo z koho?

Pokud si právě kladete otázku, proč si pořídit Fenix 7, když tady tak vychvaluji Epix 2, možná pro vás nějaké argumenty mám. Fenix sbírá body díky třem nabízeným velikostem. 7S je ve většině provedení čistě dámská záležitost a díky drobným rozměrům a nižší hmotnosti skvěle sedne na štíhlé zápěstí. Design 7S sahá od sportovně elegantních až po luxusně vyhlížející kousky. Naopak pro urostlé pány bude lákavá varianta 51 mm 7X s displejem 1,4“ a řemínkem 26 mm.

Dalším argumentem pro Fenix 7 je fenomenální výdrž baterie. I přes veškerou chválu výdrže u Epixu je v tomto ohledu Fenix zcela jinde. Pro mnoho uživatelů je výdrž u Epixu naprosto komfortní. Pokud jste si ale zvykli na dlouhou výdrž u 6X, trávíte dlouhé hodiny na kole, při turistice nebo se vyžíváte v ultramaratonech všeho druhu, zůstanete možná také u Fenixu.

V neposlední řadě bude mít vliv na rozhodování možná i cena. Při pohledu do ceníku na doporučené koncové ceny je mezi nejlevnějším modelem Fenix 7 a levnějším Epixem rozdíl 5 000 Kč. Dražší provedení Epixu stojí stejně jako Fenix 7X Solar Sapphire Titanium. Fenix v tomto případě má větší displej, cca 3x delší výdrž baterie a integrovanou svítilnu.

Osobně si myslím, že i když Epix ve své druhé generaci Fenixu nějaké zákazníky převezme, Fenix rozhodně nezapadne jako první generace Epixu. Budou společně na trhu válcovat ostatní výrobce podobně jako například řada Garmin Edge v cyklistických navigacích. Tam vlastně také téměř žádná konkurence neexistuje.

Teoreticky je pro řadu Garmin Fenix 7 a Epix 2 nejbližší konkurencí dvojice Polar Vantage V2 a Polar Grit-X Pro. Tyto modely cenou i celkovou výbavou patří o třídu níž. Polar stále umí skvělé sporttestery a má povedenou aplikaci Polar Flow. Není ale Garminu schopen konkurovat v chytrých funkcích, nemá k dispozici platební metodu, nenabídne model s hudebním přehrávačem, offline mapami a mnoho dalších funkcí nebo ekosystém, kterým dnes disponuje Garmin. Některé technické parametry a vychytávky Epixu nebo Fenixu jsou výš ne o jednu, ale minimálně dvě třídy.

Recenze, kterou právě pročítáte a výše zmíněná recenze Fenixu 7 obsahují jen první praktické zkušenosti s oběma modely. Pokud jste již zkušení uživatelé produktů Garmin, možná vám pomohly v rozhodnutí, jestli je ten správný čas udělat si novou radost. A případně jakou. Pokud zvažujete nákup svého prvního top modelu ze stáje Garminu a nejste ještě rozhodnuti, sledujte blog Pulsmetry.cz, protože pro vás připravujeme celou sérii recenzí, které podrobněji rozeberou jednotlivé oblasti funkcí těchto modelů. Dostat všechny důležité informace do jednoho textu je totiž skoro nemožné.

Pro

  • Fantastický displej
  • Výdrž baterie
  • Maximální výbava
  • Rychlost sytému
  • Design

Proti

  • Pouze jedna velikost
  • Žádná verze pod 20 000 Kč