Recenze a první reálné zkušenosti s řadou Garmin Fenix 7

Přinášíme vám kompletní přehled variant Garmin Fenix řady 7 a první reálné zkušenosti, konkrétně s modelem Fenix 7 PRO Glass, Silver / Graphite.

Garmin Fenix 7 – PRO 7 dní v týdnu

Ano, všechny verze řady Garmin Fenix nesou označení PRO a jsou určeny pro každý den v týdnu. Na jedno nabití vydrží samozřejmě mnohem déle než 7 dní.

Je to už skoro rok, kdy se začaly objevovat zaručené termíny uvedení nástupce dodnes skvělé řady Fenix 6. Garmin nás tentokrát nechal čekat o něco déle než u předchozích generací. Svoji roli sehrál i covid a Garmin určitě nechtěl svůj nejlepší model ukázat a potom dodávat, jak se to povedlo v poslední době více značkám vyrábějícím elektroniku. Na druhou stranu, kdyby nás nechal čekat ještě další rok nebo dva, asi by řada 6 byla stále před konkurencí.

Pohled do historie

Je to přibližně 10 let od řady Garmin Fenix 1. První dvě generace Fenix 1 a Fenix 2 oslovily hlavně outdoorové nadšence a měly zdatného soupeře v podobě konkurenčních modelů značky Suunto, konkrétně Ambit a Ambit 2. Jenže uvedením ikonické generace Fenix 3 Garmin zařadil vyšší rychlost a veškerou konkurenci nechal daleko za sebou.

Tato generace jako první disponovala Bluetooth konektivitou s chytrým telefonem. Možnost propojení sportovních a chytrých hodinek s telefonem zcela změnila situaci na trhu v tomto segmentu. Další revolucí bylo integrování optického snímače tepu přímo do těla hodinek. Ten se sice už nějakou dobu v hodinkách používal, ale co se kvality měření týče, začal být reálně použitelný až v době, kdy ho začal používat právě Garmin, Tomtom nebo Mio. A poprvé u řady Fenix se objevil ve čtvrté generaci s označením Fenix 3 HR Optic.

Právě tato generace přilákala mnoho nových uživatelů, kteří by o takovém typu hodinek dříve asi ani neuvažovali. Stále to ale ještě nebylo to „správné šílenství“, které vyvolala řada Fenix 5. Jako první nabídla 3 velikosti a poprvé také offline mapy přímo v hodinkách.

Asi nejvíce inovací přinesla generace Fenix 5 Plus. Mapy pro všechny verze, poprvé Garmin Pay a integrovaný hudební přehrávač. Současná řada Fenix 6 nabídla poprvé verzi Solar, 3 velikosti displeje a výrazně vyšší výdrž baterie. Zároveň se proti předchozí generaci zlepšily parametry snad ve všech ohledech. Fenix 7 je vlastně 8. generace, která dostala sourozence v podobě modelu Epix 2 a inovací je víc, než kdokoliv asi čekal.

3 velikosti hodinek zůstávají – Fenix 7S, 7 a 7X

3 typy sklíčka také, i když v pozměněné sestavě – základní označení jako Strengthened Glass, solární Power Glass a nově solární safírové Power Sapphire (poprvé bylo použito u Tactix Delta Solar). Safírové verze mají zároveň titanovou lunetu s úpravou DLC.

3 velikosti displeje 1,2“, 1,3“ a 1,4“ se také nemění včetně jejich rozlišení.
Stejné zůstávají i řemínky standardu QuickFit pro snadnou výměnu v šířkách 20, 22 a 26 mm.

Všechny verze nesou označení PRO, disponují podporou map, platbami Garmin Pay a hudebním přehrávačem.

A co je nového?

  • Elegantnější vzhled – luneta bez šroubků
  • Duální ovládání – 5 tlačítek + dotykový displej u všech verzí
  • Výrazně delší výdrž baterie u všech verzí
  • Multi-band GPS u verze Sapphire Solar
  • 2x účinnější solární panely u verzí Solar a verze Solar se safírovým sklíčkem
  • Integrovaná svítilna u vybraných verzí 7X
  • Ještě lepší podpora offline map v hodinkách a práce s nimi díky dotykovému displeji
  • Garmin Epix 2 s Amoled displejem 

Elegantnější vzhled

Šroubky. Ano, šroubky byly velké téma, které řešilo hodně zákazníků, ať již online na webu nebo v prodejně. Dost často si někdo objednal verzi 6S v domnění, že se jedná o stejně velké hodinky, ale s hladkou lunetou. Někteří zákazníci se potom přímo v obchodě domáhali toho velkého modelu s hladkou lunetou, který mají v nejmenovaných eshop-hypermarketech.

Fenix 7S, což je převážně dámské provedení, zůstává u zcela hladkých lunet. Verze Fenix 7 a Fenix 7X mají nyní designové šroubky umístěny na „nožičkách“ držících řemínek. Luneta je tak hladká. U všech provedení je luneta celkově méně zkosená s ostřejšími hranami. Vypadá to uhlazeněji a elegantněji, velké verze si přesto zanechávají známky outdoorového původu.

Luneta je také nepatrně tenčí a kratší jsou i již zmíněné úchytky řemínku. Ve výsledku Fenix 7 zase o něco lépe „sedí“ na ruce, displej vypadá o něco větší a vznikl tak prostor pro větší solární panely u verzí Solar.

Základní verze 7S PRO Glass a 7 PRO Glass mají ocelové lunety ve stříbrném provedení. Veze 7S, 7 a 7X PRO Solar mají ocelovou lunetu s PVD úpravou. 7S, 7 a 7X PRO Solar Sapphire Titanium mají titanové lunety s DLC úpravou.

Tabulka základních parametrů

Fenix 7s  Fenix 7 Fenix 7X
7S 7S Solar 7S Solar Sapphire 7 7 Solar 7 Solar Sapphire 7X Solar 7X Solar Sapphire
Typ sklíčka Strengthened Glass Power Glass Power Sapphire Strengthened Glass Power Glass

Power Sapphire

Power Glass Power Sapphire
Displej 1,2“ (30,4 mm)
240 x 240 px
1,2“ (30,4 mm)
240 x 240 px
1,2“ (30,4 mm)
240 x 240 px
1,3“ (33 mm)
260 x 260 p
1,3“ (33 mm)
260 x 260 px
1,3“ (33 mm)
260 x 260 px
1,4“ (35,5 mm)
280 x 280 px
1,4“ (35,5 mm)
280 x 280 px
Hmotnost 63 g (tělo 47 g) 63 g (tělo 47 g) 58 g (tělo 42 g) 79 g (tělo 56 g) 79 g (tělo 56 g) 73 g (tělo 50 g) 96 g (tělo 68 g) 89 g (tělo 61 g)

Zápěstí max.

182 mm 182 mm 182 mm 208 mm 208 mm 208 mm 210 mm 210 mm

Řemínek

20 mm 20 mm 20 mm 22 mm 22 mm 22 mm 26 mm 26 mm

Vodotěsnost

10 ATM 10 ATM 10 ATM 10 ATM 10 ATM 10 ATM 10 ATM 10 ATM

Konektivita

Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, USB

 

 

Garmin Pay

Hudební přehrávač

Podpora map

Multi-band GPS

Integrovaná svítilna

Fenix 7S

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Fenix 7S Solar

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Fenix 7S Solar Sapphire

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Fenix 7

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Fenix 7 Solar

Ano

Ano

Ano

Ne Ne

Fenix 7 Solar Sapphire

Ano

Ano

Ano

Ano Ne

Fenix 7X Solar

Ano

Ano

Ano

Ne Ano

Fenix 7X Solar Sapphire

Ano

Ano

Ano

Ano Ano

Epix 2

Ano Ano Ano Ne Ne

Epix 2 Sapphire

Ano Ano Ano Ano Ne

Duální ovládání, displej a menu

U ovládání došlo k největším změnám proti předchozím generacím. Vynikající zpráva je, že zůstalo všech 5 tlačítek s plnou funkčností. Druhá dobrá zpráva je, že odezva, citlivost a celkové chování displeje je naprosto perfektní. Zkoušel jsem to jak v pohodlí domova, tak při teplotách lehce pod nulou v terénu.

Chování displeje si lze navíc nastavit pro různé režimy včetně spánku, takže se nemusíte obávat, že si hodinky budou dělat, co samy chtějí. Díky duálnímu, nebo dle označení Garminu hybridnímu ovládání se práce s hodinkami velmi zrychlila, a to i během aktivity. Ovládání pomocí displeje nijak neomezuje ani to, že displej je lehce zapuštěný pod okrajem lunety.

Výrobce možnost rychlejšího ovládání využil k tomu, že nyní lze ve Fenixech nastavit mnohem více detailů. Ať již se jedná o nastavení sportovních aktivit, osobního profilu, systému, úspory baterie, map. Zkrátka možností je nyní mnohem víc než u předchozích generací. Systém je přitom svižný a nemusíte se obávat, že budete na něco čekat. Lze očekávat, že pomocí aktualizací budou „sedmičky“ postupně vyladěny a dovybaveny k dokonalosti. Nyní lze opravdu říct, že koupí Fenixu 7 si nepořizujete hodinky, ale malý počítač na ruku.

 pulsmetry-recenzre-fenix7
Garmin Fenix 7 nabízí pohodlné ovládání a bezkonkurenční výdrž baterie.

Výrazně delší výdrž baterie u všech verzí

Battery management a výdrž hodinek na jedno nabití je oblast, kde Garmin snad ještě více exceluje nad konkurencí. Tabulkové údaje slibují nikoliv drobné vylepšení, ale přímo dramatický skok ve výdrži. Nejmenší verze 7S bez Solaru slibuje až 11 dní v režimu chytrých hodinek a 37 hodin v režimu GPS, největší 7X potom 28 dní ve smart režimu a 89 hodin při zapnuté GPS. Při využití solárního dobíjení to je až 37 dní / 122 hodin. V tabulce uvádíme srovnání s předchozí generací.

V době, kdy vzniká tato recenze, hodinky používám zatím bez připojení k telefonu a aplikaci Garmin Connect, takže nemá smysl udávat nějaká data o reálné výdrži v režimu smartwatch. Při testu výdrže v režimu GPS jsem udělal statický test, kdy jsem hodinky nabil na 100 % a nechal je venku při teplotě 0 až -5 °C po dobu 15 hodin. Z baterie základního provedení v prostřední velikosti ubylo pouze 30 %.

Podle tabulkových hodnot bude tedy možné bez problémů zvládat extrémní závody typu Beskydské sedmičky na jedno nabití i s nejmenším modelem Fenix 7S.

Režim Smartwatch Režim Smartwatch + Solar Režim GPS Režim GPS + Solar
Fenix 7S Až 11 dní - Až 37 hodin -
Fenix 7S Solar Až 11 dní Až 14 dní Až 37 hodin Až 46 hodin
Fenix 6S Až 9 dní - Až 25 hodin -
Fenix 6S Solar Až 9 dní Až 10,5 dne Až 25 hodin Až 28 hodin
Fenix 7 Až 18 dní - Až 57 hodin -
Fenix 7 Solar Až 18 dní Až 22 dní Až 57 hodin Až 73 hodin
Fenix 6 Až 14 dní - Až 36 hodin -
Fenix 6 Solar Až 14 dní Až 16 dní Až 36 hodin Až 40 hodin
Fenix 7X Solar Až 28 dní Až 37 dní Až 89 hodin Až 122 hodin
Fenix 6X Až 21 dní - Až 60 hodin -
Fenix 6X Solar Až 21 dní Až 24 dní Až 60 hodin Až 66 hodin
Epix 2 Amoled Až 16 dní / až 5 dní alway-on - Až 42 hodin -

* Solární dobíjení; předpokládá se celodenní nošení se třemi hodinami venku při intenzitě světla 50 000 luxů
** Solární dobíjení; předpokládá se celodenní nošení se třemi hodinami venku při intenzitě světla 50 000 luxů

V současné době pro vás již testujeme hodinky v plném režimu a jejich reálné výdrži budeme věnovat samostatný článek. Na ten si ale budete muset počkat, protože už nyní víme, že potrvá opravdu dlouho, než se hodinky vybijí.

Multi-band GPS u verze Sapphire Solar Titanium

Pokud si připlatíte za vrcholné provedení se safírovým solárním sklíčkem, získáte navíc benefit v podobě Multi-band GPS. U tohoto systému Garmin uvádí špičkovou přesnost pomocí technologie, kterou dříve měla k dispozici pouze armáda. Přístup k více frekvencím vysílaným navigačními satelity zajistí lepší přesnost polohy v oblastech, kde se signály GNSS odrážejí, jsou slabé nebo obvykle nepronikají.

Připravujeme pro vás přímé srovnání hodinek s tímto čipem ve specifických prostředích. Multi-band GPS lze samozřejmě deaktivovat a zapínat dle potřeby, protože má vliv na spotřebu energie.

2x účinnější solární panely u verzí Solar a verze Solar se safírovým sklíčkem

U předchozí generace nebyla instalace solárních panelů až tak silným argumentem, proč zvolit právě verzi Solar. Reálná výdrž na jedno nabití se sice prodloužila, ale zlepšení bylo v rozmezí 5-10 %. U provedení 6X Solar byla tato výhoda navíc spojena s nižší hmotností díky použití titanové lunety. To bylo pro mnoho uživatelů zásadnějším argumentem. Proti hrál fakt, že krycí sklíčko Power Glass nemělo vlastnosti safírového skla.

Nyní je situace zcela odlišná. Solární panely dosahují mnohem vyšší účinnosti díky jejich větší ploše. Získaný benefit v podobě prodloužení výdrže hodinek už dává mnohem větší smysl. Instalaci větších panelů okolo displeje umožnila tenčí luneta s pozměněným tvarem. Krycí sklíčko tak zabírá větší plochu, aniž by došlo ke změně průměru těla hodinek. Přidanou hodnotou tohoto řešení je ještě elegantnější vzhled hodinek.

Pokud se podíváme na nabídku všech verzí, Solar chybí pouze u dvou provedení 7S a dvou provedení 7. Všechny ostatní verze jsou v provedení Solar. Co je ale ještě zajímavější, že většina solárních modelů nepoužívá krycí sklo Power Glass, ale Power Sapphire. Tento typ sklíčka byl poprvé použit u modelu Tactix Delta Pro Solar Sapphire. U „sedmiček“ je toto sklíčko navíc vždy nabízeno s titanovou lunetou v povrchové úpravě DLC. Titanová luneta lehce snižuje celkovou hmotnost hodinek.

Integrovaná svítilna u vybraných verzí 7X

Tuto vychytávku oceníte například při večerním běhu jako další bezpečnostní prvek. Svítilna má několik režimů svícení a překvapivě dobré parametry. Měl jsem možnost vidět její účinnost zatím jen při krátké prezentaci a musím říci, že to není jen lákadlo na zákazníky, ale opravdu funkční doplněk. Doba svícení je až 6 hodin. Určitě ji otestujeme, až se podrobněji podíváme na srovnání 7 a 7X.

pulsmetry-recenzre-fenix7-2
Špičková přesnost GPS a další funkce pro ještě snadnější orientaci v terénu.

Ještě lepší podpora offline map a jejich instalace

Série Fenix 7 posouvá praktickou využitelnost instalovaných map v hodinkách o velký kus dál. Možnost mapu posouvat prstem je mnohem pohodlnější než jen tlačítky. S mapami souvisí další zásadní novinka. Hodinky nyní připojíte k Wi-Fi také přímo, nikoliv jen přes Connect nebo Expres. Hodinky bez problémů vyhledají dostupné sítě (nepodporují 5 GHz), heslo zadáte na displeji hodinek a připojíte se. V menu Mapy si otevřete položku správce map. Do hodinek si můžete stáhnout kterýkoliv světový region nebo provést jeho aktualizaci. Dle verze hodinek jsou vybrané mapy již nainstalovány, jiné si stáhnete.

Přímo v menu hodinek lze také pohodlně upravit zobrazení map podle vašich preferencí. Samozřejmostí zůstávají nahraná golfová hřiště a nové jsou mapy SkiView s názvy sjezdovek a hodnocením obtížnosti pro více než 2 000 lyžařských středisek po celém světě.

Pulsmetry.cz dodávají zboží výhradně z oficiální distribuce pro ČR, takže sedmičky od nás budou opět obsahovat poukaz na stažení ještě podrobnější mapy ČR včetně stezek, vrstevnic atd.

Shrnutí

Diskuze o tom, co nový model nabídne a zda bude mít význam přejít ze stávajícího modelu, jsou u konce. Novinek, vylepšení a nových funkcí je více než dost. Pro majitele starších generací bude případný přechod na „sedmičky“ znamenat obří skok. To stejné bude platit, pokud nyní používáte některý z nižších modelů nebo modelů jiných značek.

Garmin Fenix 7 opět udává směr a ukazuje, jaké možnosti dnešní vývoj v oblasti nositelné elektroniky nabízí. Jestli se někdo blíží současnému limitu, je to právě Fenix 7. Jestli je důvod přecházet z řady 6, je na zvážení každého uživatele. Fenix 6 jsou stále v prodeji za nižší cenu a stále se jedná (nyní již) o druhou „nejnašlápnutější“ řadu na trhu.

A je tu ještě jedna otázka. Epix 2, model představený současně, který nenabídne tolik verzí, nenabídne tak limitní technické parametry výdrže, ale zase disponuje Amoled displejem.

Za nás Garmin jednoznačně opakovaně ukázal, že umí posouvat limity a že je lídrem trhu, který nastavuje pravidla.

Možnosti celé řady Fenix 7 jsou tak široké, že je nejde dostat do jedné recenze. Navíc hodinky máme k dispozici pouze chvilku a zatím s omezenou konektivitou. Již nyní ale pracujeme na podrobnějším zpracování jednotlivých témat, která postupně uvedeme.

Stejně jako vy se těšíme, až naplno vyzkoušíme, kde jsou limity sedmiček.