Garmin Fenix 7 a Epix 2 jsou tady!

Čekání trvalo dost dlouho, od uvedení řady Garmin Fenix 6 je to už více než dva a půl roku. Šestky jsou dle našeho názoru stále mimo dosah konkurence, ale Garmin na nás nyní vypouští lavinu v podobě kompletní série Fenix 7. A aby nám to ještě pořádně osladil, přidal k tomu Epix 2 s Amoled displejem, který zcela přepisuje pravidla hry mezi hodinkami s tímto typem displeje.

Garmin Fenix 7 – PRO 7 dní v týdnu

3 velikosti hodinek zůstávají – Fenix 7S, 7 a 7X. 3 typy sklíčka také, i když v pozměněné sestavě – základní označení jako Strengthened Glass, solární Power Glass a nově solární safírové Power Sapphire (poprvé bylo použito u Tactix Delta Solar). Safírové verze mají zároveň titanovou lunetu s úpravou DLC.

3 velikosti displeje 1,2“, 1,3“ a 1,4“ se také nemění včetně jejich rozlišení.
Stejné zůstávají i řemínky standardu QuickFit pro snadnou výměnu v šířkách 20, 22 a 26 mm.

Všechny verze nesou označení PRO, disponují podporou map, platbami Garmin Pay a hudebním přehrávačem.

Nyní se ale pojďme podívat na zásadní novinky, kterých je opravdu hodně.

pulsmetry-garmin-fenix
Garmin Fenix 7 - elegantní vzhled, mnohem delší výdrž baterie a špičková přesnost GPS.

Elegantnější vzhled – luneta bez šroubků

U větších modelů se designové šroubky přesouvají na „nožičky“ tvořící uchycení řemínku. Luneta je zároveň tenčí s ostřejšími hranami.

Duální ovládání – 5 tlačítek + dotykový displej u všech verzí

Hodně z vás se tohoto očekávaného kroku ze strany Garminu obávalo. Ano, ani my nejsme u tohoto typu hodinek zastánci samotného dotykového ovládání. Jenže Garmin zachoval všech pět tlačítek a dotykový displej má perfektní odezvu. Navíc ho lze programově zamknout. Ovládání se tak stává rychlejší, pohodlnější a nejvíc tuto změnu oceníte například při práci s mapou.

Výrazně delší výdrž baterie u všech verzí

Kdo si myslel, že se Garmin s výdrží baterie na jedno nabití dostal na aktuální limit, se přepočítal. B7 bude možné zdolat i s nejmenším modelem, který dokáže v režimu GPS zvládnout až 37 hodin (až 46 hodin ve verzi Solar). Garmin Fenix 7X Solar potom vydrží až 122 hodin v režimu GPS a 37 dní v režimu smart.

Multi-band GPS u verze Sapphire Solar

GPS verze Sapphire Solar nabízí špičkovou přesnost pomocí technologie, kterou dříve měla k dispozici pouze armáda. Přístup k více frekvencím vysílaným navigačními satelity zajistí lepší přesnost polohy v oblastech, kde se signály GNSS odrážejí, jsou slabé nebo obvykle nepronikají.

2x účinnější solární panely u verzí Solar a verze Solar se safírovým sklíčkem

Již zmíněné tenčí lunety hodinek umožnily umístit vedle displeje větší solární panely. Efektivita solárního dobíjení by měla být až 2x lepší než u verzí Solar řady 6.

Integrovaná svítilna u verze 7X Sapphire Solar

Tuto vychytávku oceníte například při večerním běhu jako další bezpečnostní prvek. Svítilna má několik režimů svícení a překvapivě dobré parametry.

Ještě lepší podpora offline map v hodinkách a práce s nimi díky dotykovému displeji

Do hodinek bude možné stáhnout mapy jakéhokoliv světového regionu na úrovni Topo Active. V rámci dodávek z CZ distribuce bude přibalen opět poukaz na stažení velmi podrobné mapy TOPO Czech včetně stezek, vrstevnic atd. Samozřejmostí zůstávají nahraná golfová hřiště a nové jsou mapy SkiView s názvy sjezdovek a hodnocením obtížnosti pro více než 2 000 lyžařských středisek po celém světě.

A co nám nabídne Garmin Epix 2. generace?

Epix první generace nebyl až tak známý model, i když byl ve své době revoluční díky podpoře map a dalším technickým parametrům. Měl hranatý design, jak vidíte na fotce. Tuto koncepci Garmin dříve používal u dalších špičkových modelů, jakými byly Forerunner 910 a 920.

pulsmetry-garmin-fenix-2
Hranatý displej hodinek Garmin Epix první generace. Zdroj: Garmin.com

Epix 2. generace si zachoval auru inovátora, ale na rozdíl od první generace přichází v elegantním až luxusním provedení. Tou hlavní novinkou a rozdílem proti řadě Fenix 7 je nasazení vysoce kontrastního displeje typu Amoled!

Epix2
Garmin Epix druhé generace přichází s mnohem elegantnějším a vysoce kontrastním displejem.

Parametry displeje Epix 2 jsou úhlopříčka 1,3“ a rozlišení 454 x 454 bodů!

Garmin Epix 2 s tímto typem displeje přepisuje situaci na trhu chytrých hodinek. Výdrž na jedno nabití v režimu Smartwatch je až 16 dní, v úsporném režimu až 21 dní. Pokud necháte displej v režimu Always-On, je naprosto reálná výdrž 5 dní, což mohu potvrdit z průběhu testování. V režimu GPS je potom výdrž až 42 hodin.

Epix 2 je nabízen ve verzi PRO Glass a PRO Sapphire Titan. Solární verze k dispozici není. Safírové provedení disponuje stejně jako u Fenixu Multi-band GPS.

 

Epix 2 Pro Glass Epix 2 Pro Sapphire Titan
Typ sklíčka Gorilla Glass DX Sapphire
Displej 1,3“ 454 x 454 bodů 1,3“ 454 x 454 bodů
Hmotnost 76 g (tělo 53 g) 70 g (tělo 47 g)
Zápěstí max. 208 mm 208 mm
Materiál pouzdra Polymer zpevněný vlákny, ocelový zadní kryt Polymer zpevněný vlákny, titanový zadní kryt
Materiál lunety Nerezová ocel Titan
Řemínek 22 mm 22 mm
Vodotěsnost 10 ATM 10 ATM
Konektivita Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, USB
Multi-Band GPS Ne Ano
Paměť 16 GB 32 GB
Výdrž v režimu GPS Až 42 hodin Až 42 hodin
Výdrž v always-on Až 5 dní Až 5 dní
Výdrž Smartwatch Až 16 dní Až 16 dní


Obě novinky pro vás už nyní testujeme a recenze jsou těsně před zveřejněním. Sledujte proto náš web a sociální sítě. Přineseme vám první uživatelské zkušenosti s největší novinkou v oblasti nositelné elektroniky pro rok 2022.