Garmin Venu 2 Plus volají - recenze

Garmin 4. ledna 2022 představil svůj první model chytrých hodinek umožňujících volání pomocí Bluetooth v dosahu telefonu. Hodinky nesou název Venu 2 Plus a jejich základ vychází z modelové řady Venu 2 a Venu 2s. Změn je ale více než dost.

Vzhled, konstrukce a ovládání

Venu 2 Plus zapadnou velikostně mezi Venu 2 a Venu 2s a jsou nabízeny pouze v jedné velikosti. Díky tenčímu rámečku nabídnou Amoled displej 1,3“ stejně jako větší Venu 2 (menší Venu 2s mají displej 1,1“). Rozlišení displeje je 416 x 416 bodů. Rovněž šířka řemínku vychází z předchozích modelů a jedná se o standard Quick Release 20 mm. Délka řemínku je vhodná pro zápěstí do obvodu 190 mm, samostatně lze dokoupit i delší řemínek. Hmotnost hodinek je 51 g. Vzhledem k velikosti a stylu hodinek je délka dodávaného řemínku dostatečná, protože pro hodně silné zápěstí nejsou z estetického úhlu pohledu příliš vhodné.

Garmin zatím u všech současných dotykových modelů používá dvě hardwarová tlačítka. Venu 2 Plus mají tlačítka tři, prostřední slouží primárně pro vyvolání hlasového asistenta. Horním tlačítkem lze zahájit sportovní aktivity, delším stiskem otevřete položky rychlého menu. Spodní tlačítko slouží jako krok zpět, delší stisk otevře hlavní menu. K dispozici jsou ještě programovatelné klávesové zkratky, například pro spuštění funkce placení.

Struktura menu a celkový styl ovládání je velmi podobný všem dalším modelům značky, takže stále platí, že pokud umíte ovládat jedny hodinky Garmin, umíte ovládat všechny hodinky Garmin. Nebo alespoň jejich základní funkce. Pokud budou Venu 2 Plus vaše první Garminy, můžete si být jisti, že si na ovládání zvyknete velmi rychle.

Citlivost a reakce displeje jsou ukázkové, nehrozí náhodné zapínání funkcí a pro jistotu je k dispozici snadné uzamčení a odemčení jak displeje, tak tlačítek.

Výdrž baterie

Ještě u žádných hodinek z nabídky Garminu nebylo tolik proměnných ovlivňujících celkovou výdrž akumulátoru, jako je tomu u Venu 2 Plus. Zaměříme-li se na výdrž v režimu chytrých hodinek, tím hlavním faktorem ovlivňujícím dosaženou hodnotu bude samotný Amoled displej a jeho nastavení. Výrobce udává výdrž na jedno nabití až 9 dní. Tato hodnota je sice reálná, ale ve velmi úsporném režimu používání jak displeje, tak celých hodinek. Já jsem se při komfortním nastavení funkcí i displeje (nízký – stále ale dostatečný jas, notifikace zpráv a hovorů, celodenní monitoring pohybu, tepu a spánku, zhasínání displeje s delší prodlevou a 2 hodiny aktivity se zapnutou GPS) dostal na slušných 6 dní. Pokud ale zapnete u displeje tzv. režim „always on”, kdy displej neustále zobrazuje informace, počítejte s limitem dvou dnů. Dalším faktorem ovlivňujícím výdrž bude četnost využití volání přes hodinky a poslech hudby přes Bluetooth. Hudbu lze poslouchat dokonce přes reproduktor hodinek, ale úplný smysl to samozřejmě nedává.

V režimu GPS výrobce udává výdrž až 24 hodin, vždy záleží na podmínkách a zda se jedná o jednu dlouhou aktivitu, více kratších atd. Hodinky jsem nabil na 100 %, pustil aktivitu a nechal je v zimě na balkoně, po 8,5 hodinách stav baterie hlásil stále 71 % kapacity. Bylo přitom 5 °C pod nulou. Pokud si k zapnuté GPS pustíte ještě hudbu do sluchátek, reálná výdrž bude do 8 hodin. To je dobrá hodnota pro několik kratších tréninků za tónů oblíbené hudby.

Pokud tedy budete mít hodinky rozumně nastaveny, půjdete si 2x týdně zaběhat, 2x týdně budete mít nějakou indoorovou aktivitu, k tomu si občas přes hodinky zavoláte a budete sledovat tep, spánek i kroky, tak s vámi hodinky pohodlně zvládnou pracovní týden bez dobíjení. No možná budou chtít v pátek končit o něco dřív, jako většina z nás.

pulsmetry-garmin-venu-2-plus-recenze
Velký a perfektně čitelný displej hodinek Garmin Venu 2 Plus.

Jak je to s tím telefonováním a zprávami?

Každý, kdo už nějaké chytré hodinky od Garminu má, ví, že spolehlivě zobrazí příchozí hovor, který lze přijmout nebo odmítnout. Samotné volání již probíhá čistě pomocí telefonu. Venu 2 Plus přinášejí možnost hovor uskutečnit pomocí vlastního mikrofonu a reproduktoru. Výsledná kvalita zvuku a přenosu hovoru je na dobré úrovni. Použití je komfortní v místnosti i venkovním klidnějším prostředí. Nouzově lze hodinky použít i v autě při absenci handsfree sady, ale osobně nejsem zastáncem tohoto použití u žádných hodinek.

Číslo volaného lze vyťukat na klávesnici zobrazené na displeji hodinek, vybrat z kontaktů uložených přímo v hodinkách přes aplikaci Garmin Connect (zatím je k dispozici 50 pozic) nebo jej vyvolat pomocí hlasového asistenta Siri, případně Google Assistant z adresáře telefonu. V době, kdy píšu tuto recenzi, prošly hodinky jednou aktualizací firmwaru a lze očekávat, že další budou rychle následovat, aby Garmin vyladil celý systém a ještě zvýšil uživatelský komfort volání.

Psaní zpráv je k dispozici pomocí diktování přes hlasového asistenta Siri nebo Google Assistant. Siri zatím češtinu nepodporuje vůbec (snad již brzy bude) a Google Assistant v některých telefonech jen velmi omezeně. To zatím tuto funkci velmi omezuje a není v možnostech Garminu situaci nějak ovlivnit. Jedině, že by doplnil do hodinek další možnost, jak zprávy psát.

Čtení zpráv a všech možných messengerů funguje zcela perfektně a projevuje se u něho vynikající parametry použitého displeje.

Hodinky Garmin používám aktivně více než 10 let. Za tu dobu jsem se přesvědčil, že si značka zakládá na funkčních řešeních svých produktů. Nikoliv pouze slibech a dlouhém seznamu často nesmyslných funkcí, případně nereálných parametrů. Proto věřím, že i funkce spojené s voláním a využitím zpráv dotáhne ve Venu 2 Plus na maximum možného. Pokud tuto recenzi čtete později než v lednu 2022, některé zde zmíněné limity už možná dávno neplatí.

Hudební přehrávač na výbornou

Hudební přehrávač v hodinkách Garmin jsem zatím aktivně používal asi u 5 modelů. Nezaznamenal jsem nějaké rozdíly v kvalitě výstupu. Na rozdíl od většiny telefonů vás hodinky „neobtěžují“ doporučením na snížení hlasitosti poslechu a nechají rozhodnutí na vás. Dosažitelná hlasitost výstupu je potom až překvapivá, stejně jako kvalita zvuku. Zvuk není v ničem horší než z telefonu, který aktuálně používám.

Za poslední tři roky jsem pároval s hodinkami Garmin asi 20 typů Bluetooth sluchátek a reproduktorů. Osobně používám nejvíce JBL, ale testoval jsem také modely Sony, Aiwa, Apple nebo Vivanco. Nikdy jsem nenarazil na problém s párováním a konektivitou. Asi u dvou modelů sluchátek se mi ale stalo, že si používané hodinky neuměly poradit s ovládáním hlasitosti. Mohlo to být způsobeno neaktuálním firmwarem hodinek nebo sluchátek, nebo se zkrátka protokoly hodinek a sluchátek 100% nepotkaly. Pokud si budete pořizovat nová sluchátka, doporučuji volit model, který má vlastní ovládání hlasitosti, tím lze případný problém vyřešit. Podobné drobné nekompatibility se v dnešním světě elektroniky běžně objevují a není to jen případ hodinek nebo sluchátek.

Kapacita Venu 2 Plus je až 650 MP3 souborů. Doporučuji nezahlcovat plně tuto kapacitu. Případný poškozený soubor by se hůř hledal a hodinky si s ním nemusí poradit. Osobně místo nahrávání MP3 souborů do hodinek používám Spotify playlisty a je to mnohem pohodlnější, vše navíc proběhne přes WiFi během chvilky.

Garmin Pay

Platební metoda Garmin Pay, která se poprvé objevila v modelu Vivoactive 3, se již stala standardem na trhu a akceptuje ji naprostá většina velkých i malých bank. Je komfortní, bezpečná a její aktivace vám v aplikaci Garmin Connect nezabere víc než 5 minut. Pro samotné placení nepotřebujete fyzickou přítomnost platební karty ani telefonu. Odpadá tak nutnost nosit s sebou hotovost, kartu nebo telefon například na koupaliště. Hodinky máte vždy na ruce a pokud by vám je z ruky snad někdo strhnul, šance že s nimi někde zaplatí, než službu zablokujete, je 1:9999.

Jdeme sportovat

Vše, co bylo napsáno v předchozích odstavcích, se týkalo převážně sekce „Smartwatch“, kde je Garmin vystaven konkurenci Applu, který těží ze svého perfektně vybudovaného ekosystému (iPhone – iPad – Mac – iWatch), dále Samsungu, Huawei a dalších značek. A co se týká funkcí a parametrů, rozhodně si Venu 2 Plus v této konkurenci vedou velmi dobře.

Jenže nyní se podíváme na sekci „Sport“, a tam zmíněné značky hrají zcela jinou soutěž. A v ČR má v současné době Garmin vlastně jediného soupeře, kterým je Polar. Jenže ten zase hraje nižší soutěž ve výše uvedené sekci „Smart“. A právě v tom je umění Garminu. Propojovat tyto dva světy jako nikdo jiný. Řada Venu je z jeho nabídky nejblíže smart světu, ale překvapí právě i v oblasti sportu. Výhoda Garminu je v tom, že podobně jako má Apple svůj ekosystém, Garmin má svůj ze světa sportu. Hodinky, aplikaci Garmin Connect, cyklonavigace Edge a radar Varia pro bezpečnost, váhu Index, trenažéry Tacx a širokou nabídku čidel a snímačů. A tomu se těžko konkuruje.

Více než 25 sportovních profilů

Výběr sportovních profilů je opravdu bohatý jak pro vnitřní, tak venkovní sporty. Hodně je věnováno oblasti fitness a kardio. Každou aktivitu lze upravit a nastavit tak, aby vyhovovala právě vám. Nastavit můžete zobrazené údaje na displeji, různá upozornění, limity atd. Pokud si z nabídky sportů nevyberete, můžete si vytvořit vlastní profil nebo si stáhnout další speciální aplikace. Samozřejmě lze očekávat, že jako u ostatních modelů Garmin v rámci aktualizace dohraje další funkce a vychytávky.

Přesnost GPS

Nemám moc rád debaty o přesnosti GPS v hodinkách v rámci jedné generace hodinek. Výrobci neuvádějí bližší specifikace, systém je navíc ovlivněn přirozenou a „chtěnou“ nepřesností pro civilní účely. GPS čipy v hodinkách musí navíc zvládat co nejlepší poměr mezi přesností a úsporností. Za těch více než 10 let zkušeností s GPS hodinkami mohu říct, že průběžně dochází ke zlepšování poměru mezi velikostí a hmotností hodinek, jejich výdrží na jedno nabití a přesností. K tomu v nich přibylo mnoho dalších funkcí a čidel. Určitým přínosem je také kombinace GPS – Galileo – Glonass, kterou Venu 2 Plus samozřejmě podporují.

To, jak si hodinky poradí s družicovým signálem, lze nejlépe posoudit v komplikovaném prostředí, jako jsou úzké ulice měst, hustý les nebo velmi nepříznivé počasí. Dobře si pamatuji, jak jsem před lety za tmy hledal ubytování v gotické čtvrti Barcelony a navigace v telefonu skákala z uličky do uličky a já se motal skoro v kruhu. Odrazy od budov prostě systém potrápí i v mnohem větších zařízeních, než jsou hodinky.

Pokud se tedy ponoříme do subjektivního posuzování přesnosti, velmi chválený je model Garmin Forerunner 745, který je na trhu více než rok. Po zatím velmi krátké zkušenosti s Venu 2 Plus mohu říci, že mi rozhodně nepřijdou horší než zmíněný Forerunner, a to je víc než skvělý výsledek. Na přiložené fotce vidíte pohyb v parku, kde je vyznačena cesta o šířce cca 2 m a nejsou znatelné žádné „ústřely“. Celý okruh je navíc velmi krátký (200 m) a je vidět, jak na něm hodinky opakovaně zvládají i ostré zatáčky.

pulsmetry-garmin-venu-2-plus-recenze-trasa
Přesný záznam trasy.

Při chůzi městem jsem také na mapě chodil po chodníku nebo středem ulice, ale nikdy ne přes domy. V přímém srovnání stejné trasy dopadl telefon v kapse s aplikací Strava dokonce o něco hůře v tomto ohledu. U modelu, který není primárně založen na outdoor a výkonnostní sport, je to opravdu vynikající výsledek a dává nám to signál, že další modely Garminu budou minimálně stejně dobré nebo lepší.

Navigace

Řada Venu 2 Plus neumožňuje plánování tras a nemá offline mapové podklady jako některé sportovní a outdoorové modely. Umožnuje ale uložení polohy nebo oblíbených bodů zájmu a na ty vás potom nasměruje. Stejně tak má funkci zpět na start. V praxi to funguje tak, že vám hodinky pomocí kompasu ukazují směr, kterým máte jít a zároveň zobrazují vzdálenost, která zbývá do uloženého bodu. Je to praktická funkce, pokud se vydáte třeba na výlet v neznámém prostředí.

Sledování kondice a zdravotního stavu

Venu 2 Plus vám umožní mít přehled o vaší kondici, pohybové aktivitě, spotřebě kalorií nebo spánku. Garmin během posledních let tento monitoring postupně vyladil tak, že informace, které vám hodinky dávají k dispozici, jsou opravdu relevantní. Můžete si mimo jiné evidovat dodržování pitného režimu, využít pulsní oxymetr, ženy můžou sledovat menstruační cyklus.

Velmi užitečnou funkcí hodinek Garmin je Body Battery. Hodinky analyzují odchylky tepové frekvence, úroveň stresu, kvalitu spánku a data z pohybových aktivit, aby mohly určit vaši celkovou úroveň Body Battery. Stejně jako ukazatel paliva v autě udává množství dostupných zásob energie. Rozsah Body Battery je od 0 do 100, kde 0 až 25 je nízká rezerva energie, 26 až 50 je střední rezerva energie, 51 až 75 je vysoká rezerva energie a 76 až 100 je velmi vysoká rezerva energie.

 pulsmetry-garmin-venu-2-plus-recenze-2
Garmin Venu 2 Plus vám poskytnou detailní informace o vaší kondici i zdravotním stavu.

Závěrečné hodnocení

Tím, že Garmin přidal do svých hodinek poprvé možnost Bluetooth volání, se pustil do segmentu, který zatím vynechával. Vznikl tak univerzální „lifestyle a fitness model“ pro každodenní nošení do práce, který ale s přehledem zastane funkci sporttesteru střední třídy. Navíc pokud se vydáte občas na horskou túru nebo lyžovat, Venu 2 Plus vás nezklamou ani tam.

Ceníková cena 11 590 Kč při uvedení na trh plně odpovídá tomu, co hodinky nabízí. Garmin se cenou nikdy nepodbízel, ale za své peníze zákazník vždy dostane funkční produkt, který tvoří špičku ve své třídě.

Pro:

  • Dokonalá univerzálnost
  • Velký a skvěle čitelný displej
  • Sportovní výbava a sledování kondice
  • Výdrž baterie vzhledem k použití displeje Amoled

Proti:

  • Pouze jedna velikost, která není opticky vhodná pro silné zápěstí - pokud je to pro vás zásadní nedostatek navštivte kategorii dámských chytrých hodinek
  • Diktování textových zpráv je zatím limitováno tím, že hlasoví asistenti v telefonu nepodporují češtinu (v tom je Garmin nevinně)

Základní technické údaje:

MATERIÁL OBJEKTIVU Corning® Gorilla® Glass 3
MATERIÁL RÁMEČKU Nerezová ocel
MATERIÁL POUZDRA Polymer zpevněný vlákny, zadní kryt z nerezové oceli
ŘEMÍNEK QUICK RELEASE Ano (20 mm, normováno)
MATERIÁL POPRUHU Silikon
FYZICKÁ VELIKOST 43,60 × 43,60 × 12,60 mm
Pro obvod zápěstí 125–190 mm
DOTYKOVÝ DISPLEJ Ano
BAREVNÝ DISPLEJ Ano
VELIKOST DISPLEJE Průměr 1,30 mm (″ 33)
ROZLIŠENÍ DISPLEJE 416 × 416 pixelů
TYP DISPLEJE AMOLED; volitelně možnost trvale zapnutého displeje
HMOTNOST 51 g
VÝDRŽ BATERIE Režim chytrých hodinek: Až 9 dní
Režim chytrých hodinek s úsporou baterie: Až 10 dní
Režim GPS s přehráváním hudby: Až 8 hodin
Režim GPS bez přehrávání hudby: Až 24 hodin
STUPEŇ VODOTĚSNOSTI 5 ATM – povrchové plavání
PAMĚŤ/HISTORIE 200 hodin dat aktivity