Jak se zlepšovat při jízdě na kole a jak vám v tom pomohou chytré hodinky?

Jízda na kole je velice oblíbeným sportem. Mnoho z nás jezdí na kole pravidelně, protože si u toho vyčistíme hlavu a dáme svému tělu zabrat. Velkou výhodou oproti běhu je určitě vzdálenost, kterou jsme schopni za stejnou dobu ujet. Milujete kolo nebo s cyklistikou začínáte a chcete zlepšit svůj výkon? V našem článku se dozvíte, jak na to a jak vám ve zlepšení výkonu pomohou chytré hodinky.

Důležitost správného technického provedení jízdy

Správné technické provedení jízdy na kole je základním předpokladem pro efektivní a bezpečnou jízdu. Správné držení těla, správné sezení a správné řazení převodů - to vše jsou klíčové prvky, které ovlivňují vaši jízdu.

Význam tréninku a plánování tréninkových jednotek

Plánování a účelný trénink jsou nezbytnými prvky pro zlepšování vašich výkonů při jízdě na kole. Chytré hodinky pro cyklisty vám pomůžou sledovat váš trénink a poskytnou vám informace o tom, jak se vaše výkony v průběhu času zlepšují. Tyto informace vám pomohou plánovat další tréninkové jednotky a zlepšovat se tak efektivněji.

pulsmetry-zlepsni-vykonu-na-kone-s-chytrymi-hodinkami-02
Jízda na kole je velice efektivní kardiovaskulární trénink

Když je venku nevlídno, aneb doplněk pro každého cyklistu

Eliptický trenažér může být užitečným doplňkem pro cyklistiku, protože poskytuje efektivní kardiovaskulární trénink, který zároveň posiluje svaly nohou, hýždí a středu těla. Použití eliptického trenažéru jako součást tréninkového plánu pro cyklistiku může zlepšit vaši vytrvalost a zvýšit aerobní kapacitu. Navíc tento typ cvičení nabízí výhodu tréninku celého těla, což zahrnuje i horní část těla a ramena. To zase pomáhá vylepšit stabilitu a rovnováhu na kole.

Eliptický trenažér také pomáhá při regeneraci a prevenci zranění, protože je šetrnější ke kloubům než cyklistika a mnoho jiných sportů. Střídání mezi jízdou na kole a eliptickým trenažérem může snížit opotřebení kloubů a šlach, což snižuje riziko zranění a umožňuje svalům efektivnější regeneraci. Tím, že se v tréninku střídají různé druhy cvičení, může cyklista také předejít jednostrannému namáhání a zvýšit svou celkovou pohybovou schopnost.

Funkce chytrých hodinek při jízdě na kole

Funkce chytrých hodinek při jízdě na kole se mohou výrazně lišit v závislosti na konkrétním modelu. Ty nejmodernější modely jsou vybaveny funkcemi, jako jsou GPS, měření tepové frekvence, sledování výkonu a další, které usnadňují jízdu na kole. Tyto funkce mohou být velmi užitečné pro cyklisty, kteří chtějí zlepšit svůj výkon a monitorovat svou kondici.

Jízdní data pečlivě sledují především jezdci na silničních kolech, kteří se častěji snaží o zlepšení svých výkonů. Navíc data z různých jízd na silnici se snáze porovnávají než data z jízd v terénu, protože terén dokáže významně ovlivnit náročnost jízdy a každý trénink tak může na mnoha grafech vypadat úplně jinak. Každopádně i ambiciózním majitelům horských kol, kteří při svých trénincích obvykle míří do terénu, chytré hodinky samozřejmě dokážou pomoci se zlepšením stejně jako milovníkům hladkého asfaltu. Prozkoumejte i kategorii chytrých hodinek pro ženy.



GPS je praktickou funkcí chytrých hodinek nejen pro cyklisty

Podívejte se na kompletní nabídku chytrých hodinek pro dámy a sportovních hodinek pro pány.

Mezi hlavní funkce patří:

GPS

Díky snímání polohy pomocí GPS vaše hodinky mohou sledovat trasu a uchovávat informace o tréninku. Tyto informace mohou být později analyzovány pro zlepšení výkonu a optimalizaci tréninku. Tato funkce je nedílnou součástí drtivé většiny chytrých hodinek.

Poznámka autora: Ovšem zde je třeba podotknout, že každé hodinky měří jinak přesně. Já například používám hodinky od společnosti Apple a GPS lokace se mi “chytne” okamžitě při zapnutí aplikace. Oproti tomu partnerka používá starší hodinky Xiaomi, které chytí GPS lokaci klidně až po několika desítkách vteřin. Tedy potom se velice liší průměrná doba ujetého kilometru a vůbec ujetá vzdálenost.

Měření rychlosti a vzdálenosti

Chytré hodinky mohou měřit rychlost a vzdálenost jízdy, což je užitečné pro cyklisty, kteří chtějí sledovat svůj pokrok a zlepšovat svůj výkon, ale i obecně pro kontrolu najetých kilometrů. Tato funkce je například vhodná, pokud jedete na kole pouze „tam a zpět“ a chcete ujet jen určitý počet kilometrů. Výborné je si tyto údaje zapisovat do tabulky nebo tréninkové aplikace a vyhodnotit si například po měsíci svůj progres.

Tepová frekvence

Tato funkce už zřejmě nikoho nepřekvapí. Ovšem ne všechny hodinky měří tepovou frekvenci dobře. Pokud vás tato funkce tedy zajímá, je potřeba zjistit, jakým snímačem chytré hodinky disponují.

Víte, že chytré cyklistické hodinky Garmin můžete využívat i na chytrých cyklistických trenažérech TACX? Přečtěte si více o konektivitě Garmin hodinek a Tacx trenažérů. Díky tomu, že jsou obě značky velmi úzce propojeni můžete všechny zařízení i se svými oblíbenými aplikacemi využívat opravdu naplno. Poradíme vám podle čeho vybírat cyklotrenažéry

Tápáte jestli je pro vás vhodnější cyklotrenažér nebo rotoped? Poradíme vám!

Vhodné stravování pro cyklisty

Stravování je klíčovou součástí přípravy jakéhokoli sportovce, a cyklisté nejsou výjimkou. Ať už jste profesionál nebo amatér, správná výživa může výrazně ovlivnit vaši výkonnost. Vyvážený přísun živin je klíčový pro regeneraci svalů, zvyšování výkonu a udržení celkového zdraví. Při pokusu dosáhnout těchto cílů je nejlepší vařit si doma, kde máte plnou kontrolu nad tím, co jíte.

Pokud nemáte čas nebo vaření nepatří mezi vaše koníčky, můžete zvážit další alternativy: sdílené vaření s dalšími sportovními nadšenci (např. kolegy v práci), restauraci či bistro, kde vaří zdravě nebo můžete vyzkoušet krabičkovou dietu. Tyto diety jsou navrženy tak, aby vám poskytly pestrou a vyváženou stravu, která dodá vašemu tělu správný poměr živin. Navíc jsou pohodlné a snadno je zařadíte do rušného životního stylu.

pulsmetry-zlepsni-vykonu-na-kone-s-chytrymi-hodinkami-03
Zdravá a vyvážená strava je klíčem k úspěchu každého sportovce

Základní stravovací principy pro sportovce

Před tréninkem/závodem

Jídlo před tréninkem by mělo obsahovat dostatek komplexních sacharidů pro energii a malé množství bílkovin pro opravu a růst svalů. Omezte tuky a vlákninu, které mohou způsobit zažívací potíže. Příkladem takového jídla může být celozrnný chléb s nízkotučným sýrem a ovoce.

Během tréninku/závodu

Během delšího tréninku nebo závodu je důležité doplňovat energii a tekutiny. Jednoduché sacharidy, jako je glukóza nebo fruktóza, jsou rychle vstřebatelné a mohou dodat rychlou energii. Sportovní nápoje, gely nebo tyčinky jsou také vhodné pro rychlé doplnění energie. Nezapomeňte pít dostatek vody nebo iontových nápojů pro hydrataci.

Po tréninku/závodě

Po fyzické námaze je důležité doplnit ztracené živiny a tekutiny a podpořit regeneraci svalů. Jídlo by mělo obsahovat kombinaci sacharidů a bílkovin. Příkladem můžou být kuřecí prsa s quinoou a zeleninou.

Průběžná strava

Všeobecně platí, že strava by měla být bohatá na celozrnné produkty, ovoce, zeleninu, libové bílkoviny a zdravé tuky. Měli byste se snažit jíst pravidelně a udržovat stabilní hladinu cukru v krvi po celý den. Omezte příjem prázdných kalorií z cukru a nasycených tuků.

Stravovací styl doporučený pro cyklisty zahrnuje následující principy:

  1. Dostatek energie: Cyklisté potřebují dostatek energie k podpoře svých tréninků. To znamená dostatek kalorií a správnou rovnováhu makroživin - sacharidů, bílkovin a tuků.
  2. Hydratace: Vypít dostatek tekutin je klíčové pro výkon a obnovu. To zahrnuje vodu a sportovní nápoje, které mohou pomoci doplnit elektrolyty ztracené pocením.
  3. Pravidelnost a pestrost: Měli byste se snažit jíst pravidelně a zahrnout do své stravy širokou škálu potravin, aby byl zajištěn dostatek všech potřebných živin.
  4. Individuální přístup: Každý je jedinečný a co funguje pro jednoho cyklistu, nemusí fungovat pro druhého. Je důležité naslouchat svému tělu a přizpůsobit stravovací plán svým individuálním potřebám a reakcím. To může zahrnovat upravení množství a typů potravin, které jíte, v závislosti na tom, jak se cítíte během tréninku a závodů.
  5. Doplnění živin po výkonu: Po vysilujícím tréninku nebo závodě je důležité doplnit živiny a tekutiny, které jste spotřebovali. To zahrnuje dostatek bílkovin pro opravu a růst svalů a sacharidů pro obnovu hladiny glykogenu.
  6. Omezení prázdných kalorií: I když potřebujete dostatek kalorií pro svůj výkon, je důležité se vyhnout „prázdným“ kaloriím z potravin, které neobsahují žádné výživné látky, jako jsou sladké nápoje, sladkosti a rychlé občerstvení.

Objevte také výhody cyklocomputerů Sigma nebo navigací s funkcemi cyklopočítačů od Garminu.