Garmin Forerunner 965: Elegantní Ironman v titanu

Jestli se řadě Forerunner 9XX dalo něco vyčítat, tak až příliš plastový, podle někoho možná laciný vzhled. Někomu to nevadilo, někdo sáhnul raději i přes vyšší hmotnost k řadě Fenix nebo ke konkurenčnímu Polaru Vantage V2, který je váhově blíž k Forerunneru 955, ale působí hodnotněji.

Jenže s tím je teď nejspíš konec. Právě představený Forerunner 965 bude vedle „955“ alternativou pro všechny, kteří i u takto ultimátního sporttetsteru design přeci jen řeší. FR965 se dostává elegancí přibližně na půl cesty mezi FR955 a řadou Fenix. Nízká hmotnost zůstala, tělo je stále z pevného polyamidu, ale luneta je titanová, krycí sklíčko je na stranách lehce zakřivené, zakončené lesklým černým lemem. A pod ním je ukrytý velký Amoled displej s viditelnou úhlopříčkou 1,4“ a rozlišením 454 x 454 bodů. Je to zatím největší Amoled displej, který Garmin u svých hodinek použil. Celek působí velmi vyváženě až elegantně. Stále se jedná o sportovní hodinky, ale o laciném vzhledu nemůže být řeč. Asi nejzajímavější je bílá verze se světlou lunetou, tmavé provedení je neutrálnější, ale dokáže ho oživit řemínek s výraznými barvami.

nahled965

Displej bez hranic

Nejen, že se jedná o největší Amoled displej, který zatím Garmin v hodinkách použil, ale zároveň je největší vůči celkovým rozměrům hodinek. U řady Fenix 7X je transflektivní displej 1,4“ v 51 mm těle. Forerunner 965 má v průměru jen 47,2 mm. Velikost a rozlišení displeje umožňují doslova nekonečné možnosti rozvržení datových obrazovek. Zvláště zobrazení grafických segmentů je na vyšší úrovni. Za běžných světelných podmínek je zkrátka uživatelský komfort lepší než u modelů s úsporným transflektivním displejem. 

Výhody a nevýhody displejů

Transflektivní MIP Amoled
+  Energeticky úsporný
+  Trvalé zobrazení údajů
+  Perfektní čitelnost na slunci
+  Vysoký jas a kontrast
+  Vysoké rozlišení
+  Plné barvy
-  Méně výrazné barvy
-  Menší rozlišení
-  Větší spotřeba energie
-  Na přímém slunci jas klesá

 

Výbava a design evoluce / výdrž baterie revoluce

Vzhled a jeho změny proti FR955 jsem již popsal. Výbava obou modelů je plně srovnatelná s tím, že FR955 některá vylepšení získává formou současné aktualizace. Rozdíly ve výbavě jsou spojeny hlavně v zobrazovacích možnostech většího Amoled displeje. Plavci ocení svítivost, kdy je displej dobře vidět pod hladinou bazénu, stejnou výhodu poznáte při indoorových aktivitách nebo po setmění. Druhou výhodou je právě velké rozlišení a lepší grafika. V některých momentech to přináší funkční zlepšení, v každém případě to zvyšuje uživatelský komfort.

Kde ale došlo k revoluci je výdrž baterie v kombinaci s použitým displejem. Výrobce uvádí až 23 dní v režimu chytrých hodinek a až 31 hodin aktivity s GPS. Pro srovnání u loni představeného modelu Epix 2 jsou udávány hodnoty až 16 dní v módu chytrých hodinek při zhasínání displeje a až 6 dní v always-on režimu, kdy displej trvale zobrazuje. Až 42 hodin s GPS aktivitou. Jenže Epix váží o více než 20 g víc a lze tedy předpokládat, že má i větší akumulátor. To podporuje i fakt, že je horší ve výdrži ve smart režimu, ale lepší při zapnuté GPS. Ve smart režimu poměrově mnohem více do spotřeby promlouvá právě displej. Navíc Epix má displej jen 1,3“.

Z pouhého porovnání těchto dat vyznívá, že inženýrům Garminu se povedlo výrazně vyladit celý systém a dosáhnout procentuálně až neuvěřitelného posunu. Během krátkého několikadenního testování před uvedením hodinek na trh jsem je nosil s nastavením alway- on displeje bez možnosti připojení k telefonu. Úbytek akumulátoru byl do 10% denně, takže lze předpokládat reálnou výdrž okolo 10 dnů. Ve stejném režimu jsem se loni u Epixu dostal na 8 dní. Celodenní připojení k telefonu u Epixu snížilo výdrž na přibližně 5-6 dnů. Pokud bude s připojením k telefonu u 955 výsledná výdrž cca 7 dní, bude reálná praxe potvrzovat specifikaci uvedenou výrobcem.

Výsledek tedy je, že novinka poráží dosavadního rekordmana v podobě Epixu 2 velmi výrazně. A to s menší baterií a větším displejem.

Srovnání Forerunner 955 a 965

tabulka-porovnani

porovnani-blog-965

Na fotografii: Forerunner 265s / 265 / 965


Top funkce pro sport

  • Měření běžeckého výkonu ze zápěstí
  • Měření dynamiky běhu ze zápěstí
  • Funkce Real-Time Stamina
  • VST-vyhodnocení variability srdečního tepu
  • Vyhodnocení připravenosti k tréninku
  • Automatické plánování strategie tréninku na závod
  • Ovládání chytrého trenažeru Tacx
  • Training Effect a zhodocení výkonu
  • Funkce pro běh na dráze
  • Multisportovní profily pro triatlon, duatlon a další

Top technologické funkce

  • Garmin Pay bezpečné platby
  • Podrobné mapy, lyžařské areály, golfová hřiště
  • technologie SATIQ optimalizuje výkon vícepásmového systému GNSS
  • Hudební přehrávač a hlasový coach  

Konektivita

Bluetooth Smart
ANT+
WI-FI

Kompatibilní příslušenství

Snímače tepu Garmin HRM Dual nebo HRM Pro Plus a všechny starší verze včetně snímačů
Snímače rychlosti a kadence
Running Dynamics Pod
Wattmetry řady Rallye nebo Vector 3
Cyklistické radary a světla řady Varia
Teplotní čidlo Tempe
Chytré trenažery Tacx (hodinky je možné připojit jako snímač nebo ovladač trenažeru) 

Komu je Forerunner 965 určený?

Primárně míří na špičkové triatlonisty, běžce, atlety a cyklisty. Jeho výhody může využít každý aktivní sportovec, který sportuje třeba jen pár hodin týdně, ale chce, aby byl jeho trénink maximálně efektivní a využil tak svůj omezený čas pro sport na maximum. Trénovat s FR965 na ruce znamená využívat nejlepší dostupné technologie pro trénink.   

Forerunner 955 zůstává v nabídce souběžně s 965 | Oba modely jsou vůči sobě jakousi alternativní verzí v kategorii top GPS sporttesterů, stačí si jen vybrat tu nejvhodnější verzi dle osobních preferencí. 

Proč koupit Forerunner 955: nejnižší cena a vynikající poměr výkon / cena 

Proč koupit Forerunner 955 Solar: nejdelší výdrž baterie v režimu GPS při slunečném počasí

Proč koupit Forerunner 965: nejlepší uživatelský komfort díky použitému displeji, hodnotnější vzhled, nejdelší výdrž v režimu chytrých hodinek (pokud není amoled displej v režimu always-on)

965-pouzivani

Závěr 

Garmin Forerunner 965 lze právem označit za Hi-tech produkt. Funkčně disponuje vším co je dnes dostupné v chytrých hodinkách se sportovním zaměřením. Když pomineme speciální funkce leteckých, jachtařských nebo vojenských verzí hodinek z dílny Garminu, nechybí ze zásadních věcí opravdu nic vyjma svítilny. Jenže jako první přináší tuto funkčnost v kombinaci s velký kontrastním displejem a zároveň s výdrží o které si mohou ostatní výrobci nechat jen zdát. A to včetně technologických gigantů. A na rozdíl od svých stájových kolegů s podobnou výbavou je zase výrazně lehčí a kompaktnější. Pokud by měl někdo nedůvěru k použitým materiálům z hlediska odolnosti, tak mohu říct, že od řady 935 si nepamatuji reklamaci na téma pronikání vlhkosti do hodinek řady 9XX nebo zákazníka, který by přišel s tím, že svoje „devítky“ při aktivním a náročném používání mechanicky poškodil s dopadem na funkčnost, pominu-li řemínek. Devítková řada je celkově staticky velmi málo reklamovaná.

Plusy

+ Velký kontrastní displej
+ Výdrž baterie
+ Plná sportovní výbava
+ Tenké tělo a nízká hmotnost
+ Titanová luneta

Mínusy

- Nenabízí se se safírovým sklíčkem