Recenze Garmin Edge 840: Kandidát na best seller?

Tuto recenzi pro pulsmetry.cz zpracoval Petr Minařík, zakladatel webu cyclistshub.com. 

V Italských Dolomitech jsem otestoval nový Garmin Edge 840, kde jsem jej používal společně s Edge 540 Solar a dalšímu konkurenčními cyklonavigacemi.

Níže vám prozradím, co od 840 čekat, jak se liší od 540 a 1040, a mnohem více. Podíváme se také na funkce jako ClimbPro, Real-Time Stamina a Power Guide.

Ve zkratce, Garmin Edge 840 oproti 830 přináší následující změny:

  • Nové uživatelské rozhraní, 
  • nové funkce, 
  • delší výdrž baterie a dostupnost ve verzi Solar
  • ovládací tlačítka (stejná jako u Edge 540)
  • a další…

Dle mého názoru je Edge 840 nejlepší volbou ze všech čtyř nově představených variant. Pojďme si vysvětlit proč.

Shrnutí výhod a nevýhod Garmin Edge 840 (Solar)

Během používání Edge 840 jsem objevil následující výhody a nevýhody.

Výhody

  • Ideální velikost displeje
  • Kombinace dotykového displeje a ovládacích tlačítek
  • Možnost přizpůsobení (např. datových polí) pomocí aplikace pro chytré telefony
  • Nadprůměrná výdrž baterie
  • K dispozici v solární variantě
  • Bohaté funkce (Real-Time Stamina, ClimbPro, Power Guide a další)
  • Relativně krátká doba spuštění (asi 13 sekund)
  • Nabíjecí port USB-C
  • Vysoká přesnost GPS díky vícepásmovému GNSS
  • Rozšíření ke stažení z Connect IQ
  • Snadno stisknutelná tlačítka

Nevýhody

  • Stahování map vyžaduje připojení kabelem k počítači
  • Nové uživatelské rozhraní není tak uživatelsky přívětivé jako u konkurence
  • Zastaralý design (tlusté rámečky)
  • Datová stránka ClimbPro nabízí pouze limitovanou možnost úpravy datových polí

 edge840-1

Co je nového ve srovnání s Edge 830?

Garmin Edge 830 jsem považoval za jednu z nejlepších cyklonavigací Edge, díky její kompaktnosti a cenové dostupnosti. Edge 840 ji posouvá na nový level.

Mezi hlavní změny 830 vs. 840 patří

  • Kombinace dotykového displeje a tlačítek
  • Prodloužení výdrž baterie z 20 na 26 hodin
  • Vyšší paměť (z 16 na 32 GB)
  • Dostupnost ve standardní i solární variantě
  • Tlustší rámečky
  • Přesnější GPS (vícepásmový GNSS)
  • Přepracované uživatelské rozhraní
  • Datová pole přizpůsobitelná prostřednictvím aplikace pro chytré telefony
  • Zjednodušené nastavení
  • Funkce Real-Time Stamina a Power Guide
  • Vylepšený ClimbPro (nově funguje i pro neplánované trasy)
  • USB-C port

Garmin do Edge 840 implementoval uživatelské rozhraní, které známe z modelů Edge 1040 a Explore 2.

U 840 jej můžete ovládat tlačítky, což u 830 nebylo možné. Je však nutné dodat, že bylo navrženo pro dotyková zařízení, takže jeho používání pouze pomocí tlačítek není tak intuitivní. O ovladatelnosti však až později.

Unboxing a nastavení

V balení nenajdeme žádné překvapení. Garmin si stále drží stejnou linii a v balení dodává:

  • Garmin Edge 840
  • Předsazený držák + držák na představec 
  • Nabíjecí kabel USB-C
  • Poutko
  • Návod k použití

Garmin však zjednodušil počáteční nastavení. Nově stačí naskenovat QR kód (jako u cyklistických počítačů Wahoo ELEMNT). Také se mi líbí, že si stahuje uživatelská nastavení a senzory z cloudu (tedy pokud už jste v Garmin ekosystému).

Dále musím ocenit možnost nastavení navigace prostřednictvím aplikace Garmin Connect.  Přestože datová pole díky dotyku nastavíte pravděpodobněji rychleji, je fajn mít i možnost nastavovat zařízení přes telefon. A na rozdíl od Wahoo ELEMNT cyklopočítačů, které lze nastavit pouze přes telefon, nevzniká 100% závislost na smartphonu.

Moje zkušenosti s Edge 840

Pojďme se podívat na jednotlivé vlastnosti a funkce 840 podrobněji.

Displej

Rozměry displeje modelu Garmin Edge 840 zůstávají stejné jako u Edge 830, tedy 2,6 palce, s rozlišením 246×322px. 

Osobně si myslím, že tato velikost je ideální pro většinu uživatelů. Bez ohledu na to, zda jste silniční cyklista nebo bajker. “Osmsetčtyřicítka” je kompaktní a lehká, skvěle se hodí pro každodenní ježdění. Pokud však máte horší zrak, možná byste měli zvážit Edge 1040, který nabízí stejný počet datových polí (maximálně 10), ale větším písmem, které je snadněji čitelné. 

Edge 840 je vybavena senzorem okolního osvětlení, takže automaticky upravuje jas podle světelných podmínek a šetří tak baterii. 

Čitelnost na přímém slunci je dobrá, ale některá konkurenční zařízení mají matný displej, který se méně leskne a poskytuje ještě lepší čitelnost.

S úpravou datových polí na Edge 840 není problém. Díky dotykovému displeji jde vše hladce. Podrobněji se zabývám uživatelskou přívětivostí níže.

Výdrž baterie

Vylepšená výdrž baterie u zařízení Edge 840 dosahuje až 26 hodin, což je 30% nárůst ve srovnání s předchozí generací. 

Solární verze může za ideálních podmínek prodloužit výdrž o 25 minut za hodinu jízdy, což znamená až 32 hodin celkem. Na druhou stranu, Edge 1040 má udávanou výdrž až 35 hodin (více info o této vlajkové lodi se dozvíte v recenzi Edge 1040).

Pamatujte, že verze Solar se nedokáže ze slunce dobíjet, nýbrž pouze prodlužuje výdrž baterie. 

Edge 840 mi vydržela asi 24 a čtvrt hodiny. Měl jsem k ní připojen měřič tepové frekvence, wattmetr, Varia RTL515 a telefon. Navigaci jsem využíval přibližně u 30 % jízd.

Osobně si nemyslím, že solární verze stojí za příplatek přibližně 2500 Kč. Vzhledem k velikosti Edge 840 je solární panel méně účinný než u Edge 1040 Solar. 

Pokud jste ultramaratonec, pravděpodobně stejně raději sáhnete právě po modelu 1040 Solar. 

Nejsem si jistý, na jakou skupinu uživatelů Garmin s variantami 540 Solar a 840 Solar cílí. Ale nesolární varianty se mi zdají jako lepší volba.

Mimochodem, Edge 840 jde konečně nabíjet přes USB-C.

Ovládání a uživatelská přívětivost

Garmin Edge 840 se mnohem snáze používá než Edge 540. Pro mě osobně je tato skutečnost tak důležitá, že jsem se rozhodl si připlatit a koupit si právě 840. A vám doporučuji totéž. 

Mnohá nastavení lze provést přes smartphone v Garmin Connect. Nicméně, dotykový displej funguje skvěle a díky relativně rychlé odezvě zařízení jde vše hladce. 

Zastánci tlačítek si také přijdou na své. Díky tlačítkům můžete Edge 840 relativně snadno ovládat i v rukavicích nebo v dešti. Očkoliv právě funkčnost displeje v dešti je překvapivě dobrá. Posuďte sami:

Garmin Edge 840 when wet 720p

Přesto si však neodpustím kritiku, kvůli spoustě funkcí si Edge cyklopočítače vyžadují trochu času, než si na ně zvyknete a v menu najdete přesně to, co hledáte. Troufám si tvrdit, že spoustu funkcí ani nevyužijete, pokud nejste tzv. power user.

Mapy a navigace

Edge 840 je bohatě vybavená cyklonavigace. Při zakoupení u pulsmetry.cz ji navíc dostanete s TOPO mapami, které jsou podrobnější než ty standardní, a těžit z nich mohou zejména bajkeři.

Díky větší paměti (z 16 na 32 GB) se do ní vejde více regionů, takže pokud často cestujete, nebudete muset přemýšlet nad tím, které mapy mazat.

Bohužel zatím neexistuje způsob, jak mapy stáhnout bezdrátově. Navigaci musíte připojit kabelem USB k počítači a použít desktopovou aplikaci Garmin Express. Tento přístup je konkurencí dávno překonán a nechápu, proč Garmin neimplementoval aktualizace map přes WiFi. Možná z důvodu velkého datového objemu?

Na druhou stranu, Edge 840 umí mnohem rychleji načítat a přepočítávat trasy než Edge 830. Trasy se načtou téměř okamžitě, narozdíl od desítek sekund čekání u delších tras.

Dále je potřeba zmínit, že jedním z mála rozdílů mezi Edge 840 a 540 je, že 840 nabízí vyhledávání adres a vytváření tras přímo v zařízení.

Přesnost

Edge 840 podporuje družicové systémy GPS, GLONASS, Galileo a nově i vícepásmové GNSS. To zlepšuje přesnost, zejména v oblastech s horším signálem.

Přesnost 840 jsem testoval v Dolomitech. S vícepasmovým GNSS mám z 1040 a lokálních podmínek dobré zkušenosti. Ve vysokých horách sice cyklopočítače 840 a 540 Solar nebyly úplně stoprocentní, ale stále velmi přesné.

edge-porovnani-dolomity

Zde je celá trasa z Edge 540 Solar. Na identickou trasu z Edge 840 se můžete podívat zde.

Mimochodem, všiml jsem si, že mapy.cz mají v ČR tendenci podhodnocovat nastoupané metry. Nicméně v Itálii celkem odpovídaly. Odhady v Garmin Connect o něco lépe odpovídají realitě.

ClimbPro

ClimbPro je oblíbená funkce, která zobrazuje podrobnosti o nadcházejících stoupáních. Dřívější verze fungovala pouze pro plánované trasy.

Na cyklopočítačích Garmin Edge 540, 840 a 1040 však nyní funguje i pro neplánované trasy. Garmin tak konečně vyslyšel přání mnohých. 

Tuto funkci jsem testoval a zatím není stoprocentně přesná. Někdy začne zobrazovat stoupání příliš brzy, někdy příliš pozdě. 

Zobrazený sklon také někdy neodpovídá realitě a chvíli trvá, než se “stabilizuje”. Předpokládám, že přesnost by se mohla zlepšit s budoucími aktualizacemi firmwaru.

Jednou z největších nevýhod je však omezená editace datových polí. Dvě třetiny obrazovky zabírá mapa a sklon. Osobně bych například mapu nahradil jinými metrikami. Pro ilustraci přidávám obrázek srovnání s funkcemi podobnými ClimbPro u konkurence.

ClimbPro_vs._Climber_vs._Summit_1

Vadí mi také, že ClimbPro funguje pouze na dedikované stránce, takže pokud zrovna nechci sledovat údaje o stoupání, musím si přepnout stránku. U kratších kopců je to otravné vzhledem k omezenému počtu zobrazených datových polí na ClimbPro stránce.

Real-Time Stamina

​​Původně byly funkce Real-Time Stamina a Power Guide představeny v chytrých hodinkách Garmin Fenix 7. Později byly implementovány do modelů Garmin Edge 1040 a 1040 Solar.

Funkce Real-Time Stamina poskytuje užitečné informace o vaší vytrvalosti během aktivit, zatímco Power Guide vás vede k udržování stanoveného výkonu.

Když jsem recenzoval Edge 1040, nebyl jsem z těchto funkcí příliš nadšen, i když jsem si uvědomoval jejich potenciál pro určitou skupinu cyklistů. Nicméně, s odstupem času musím ocenit, kam Garmin směřuje.

Pro dosažení maximální přesnosti je důležité mít dostatečné množství dat, která algoritmus používá k "poznání" vašeho výkonu a poskytování přesnějších doporučení. Pokud tedy používáte hodinky Garmin s podobnou funkcionalitou, bude Stamina přesnější. Hodinky lze zpravidla nosit celý den, případně i během spánku, a proto tak o vás nasbírají více dat.

Osobně jsem v minulosti využíval především cyklopočítače od konkurenčních značek, takže nemám v aplikaci Garmin Connect tolik jízd přímo z Edge cyklonavigací s touto funkcionalitou. Pro účely této recenze jsem však začal nosit hodinky a také importoval historická data z předchozích jízd.

Během svých jízd v Dolomitech jsem si Staminu pro zajímavost občas prohlédl. Logicky mi ukazovala kratší odhadovanou vzdálenost při vysokém výkonu než při klidnějším tempu.

Bylo také zajímavé sledovat pokles tzv. potenciálu. Nikdy jsem ho úplně nevyčerpal, ale s jeho klesající hodnotou rostla i moje únava. Nejníže jsem se dostal asi na 12 %. To už jsem se cítil unavený, ale stále jsem měl nějakou rezervu.

Možná se jednou pokusím dostat potenciál na nulu a uvidíme, zda už nebudu schopen dále šlapat.

Power Guide

Power Guide je skvělá funkcionalita, která možná dokonce předčí Real-Time Staminu (i když to tak na první pohled možná nevypadá).

Její princip je jednoduchý - vyberete si trasu, pro kterou chcete vytvořit Power Guide. Poté upřesníte několik dalších detailů, jako je celková váha vašeho kola a příslušenství, preferovaná jízdní pozice apod., a samozřejmě intenzitu jízdy.

Algoritmus poté navrhne cílovou hodnotu ve wattech, která je přizpůsobena profilu trasy. Obvykle jsou vyšší hodnoty ve stoupáních a nižší ve sjezdech nebo rovině.

Tato funkce je ideální pro ty, kteří nechtějí striktně dodržovat wattová pásma strukturovaných tréninků, ale zároveň ocení alespoň nějakou strukturu.

Pomůže také těm, kteří mají oblíbené okruhy a chtějí si na nich zlepšit svůj čas efektivním tréninkem.

Nicméně je třeba podotknout, že tato funkce je spíše vhodná pro samostatnou jízdu než pro jízdu ve skupině.

Extra funkce

U cyklonavigací Garmin Edge chci ještě vyzdvyhnout následující funkce:

  • MTB Dynamics měří obtížnost, plynulost a skoky. Je užitečná hlavně pro bajkery.
  • Detekce nehod a pádů zjistí, pokud spadnete, a upozorní vaše nouzové kontakty.
  • Virtuální partner vám pomůže udržovat stanovené tempo. 
  • Trailforks vám umožní najít traily ve vašem okolí.
  • LiveTrack umožňuje sdílet polohu s ostatními a zobrazit ji přímo na mapě. To je užitečné například z bezpečnostních důvodů a během skupinových jízd, abyste věděli, kde se nachází vaši kamarádi.

Garmin těmito funkcemi drtí své konkurenty, kteří je většinou nenabízejí. 

Konektivita

Garmin Edge 840 má připojení ANT+, Bluetooth a WiFi. 

To znamená, že jej můžete spárovat s dalšími snímači, jako jsou monitory tepové frekvence, wattmetry, snímače kadence a rychlosti, cyklistické radary, atd.

Edge 840 samozřejmě umí automaticky synchronizovat vaše aktivity do aplikací třetích stran, jako je Strava nebo TrainingPeaks, nebo ovládat váš chytrý trenažér, třeba od značky Tacx.

Bohužel, navzdory Bluetooth a WiFi do něj stále musíte stahovat mapy prostřednictvím desktopové aplikace Garmin Express. Což je také jedna z jeho hlavních nevýhod.

Naopak obrovskou výhodou je pokročilá propojitelnost/konektivita Garmin chytrých hodinek a chytrých trenažérů Tacx.

Garmin Edge 840: Často kladené dotazy

Stojí Garmin Edge 840 (Solar) za to?
Garmin Edge 830 byl prodáván za 9 590 Kč, zatímco Edge 840 stojí 11 990 Kč. Zvýšení ceny je tedy poměrně výrazné. Díky novým funkcím a kombinace dotykového displeji s tlačítky se však domnívám, že model Edge 840 je nejlepší volbou ze všech čtyř nově představených cyklopočítačů.

Model 840 Solar můžete vynechat, protože nabízí zhruba poloviční účinnost než model 1040 Solar, avšak za podobný příplatek.
Pokud již máte cyklonavigaci, zvažte, které funkce vám chybí a zda je 840 nabízí. Např. někteří mí kamarádi dojíždí na již krátkou výdrž baterie u dge 520 (Plus). 

Jaký je rozdíl mezi Garmin Edge 830 a Edge 840?
Hlavním rozdílem mezi Garmin Edge 830 a 840 je uživatelské rozhraní. Model 840 má přepracované uživatelské rozhraní, které známe z modelu Edge 1040 nebo Explore 2. Má také delší výdrž baterie, je rychlejší, má nabíjecí port USB-C a mnoho dalšího.

Jaký je rozdíl mezi Garmin Edge 540 a Edge 840?
Hlavní rozdíl mezi Garmin Edge 540 a 840 spočívá v tom, že model 540 má pouze tlačítka, zatímco model 840 má tlačítka a dotykový displej. 

Dalších rozdílů je kromě ceny velmi málo a většinou souvisí s navigací. Edge 540 nenabízí vyhledávání adres ani vytváření tras přímo v zařízení jako 840. Edge 840 má také dvojnásobnou velikost úložiště (32 GB).

Technické specifikace Garmin Edge 840

Zde je shrnutí hlavních funkcí a technické specifikace hodinek Garmin Edge 840.

Technické specifikace
Výdrž baterie: 26 hodin (nabíjení přes USB-C), Solar: až 32 hodin v ideálních podmínkách.
Velikost obrazovky: 2,6 palce / 66 mm

  • Dotyková obrazovka: Ne
  • Hmotnost: 80 g (Solar - 85 g)
  • Strava live segmentny: Ano
  • Ovládání chytrých trenažérů: Ano
  • Navigace (s přesměrováním při sjetí z trasy): Ano
  • Konektivita: ANT+, Bluetooth, Wi-Fi, IPX7
  • Vnitřní paměť: 32 GB
  • Senzory: GPS, GLONASS, Galileo, vícepásmový GNSS

Verdikt

Edge 840 non-solar je podle mě nejlepší volbou ze všech čtyř nově představených navigací. 

Oceňuji na ní zejména kombinaci dotykového displeje a tlačítek (přestože většinu času používám pouze dotykový displej). 

Nicméně, právě dotykový displej pro mě byl rozhodujícím faktorem, proč jsem si nakonec koupil 840 a ne 540. Zařízení se díky němu mnohem lépe ovládá.

Nové funkce jako Real-Time Stamina nebo PowerGuide pro mě nejsou takový dealbreaker, ale ti z vás, kteří cyklistiku kombinují s dalšími sporty a zároveň mají Garmin hodinky se stejnými funkcemi, z nich mohou těžit. 

Doporučuji vynechat Edge 840 Solar. Má zhruba poloviční účinnost oproti Edge 1040 Solar, ale připlatíte si za něj zhruba stejně. Potom už dává více smysl připlatit si za Edge 1040, který nabízí delší základní výdrž než Edge 840 Solar.

K navigacím Garmin doporučují následující příslušenství:

Dále vám poradíme jestli je pro vás vhodnější cyklotrenažér nebo rotoped.