Jak vybrat ty správné outdoorové hodinky?

Patříte k milovníkům turistiky a chcete z okamžiků strávených venku vytěžit maximum? Pak je možná právě teď ten pravý čas pořídit si outdoorové chytré hodinky. V tomto článku se dozvíte, na základě čeho chytré hodinky na outdoor vybrat a jaké funkce by jim neměly chybět. Připravili jsme pro vás také tři tipy na kvalitní hodinky, které jsou jako stvořené na venkovní dobrodružství.

Proč si pořídit outdoorové chytré hodinky?

Proč vůbec začít uvažovat o tom, že si koupíte sportovní hodinky? Protože vám mohou významně zpříjemnit pobyt a sportování v přírodě, a nejen to, mohou vám také zjednodušit každodenní život. Outdoorové chytré hodinky totiž zpravidla kromě sportovních funkcí nabízejí také chytré funkce, jako je propojení s telefonem, přehrávání hudby nebo bezkontaktní platby.

Většina outdoorových hodinek samozřejmě nabízí i celou řadu praktických sportovních funkcí, které využijete při túře, procházkách i stanování, ať už se jedná například o měření tepové frekvence, krokoměr, barometr nebo integrované mapy.

Podle čeho outdoorové hodinky vybírat?

Výběr chytrých hodinek je v současnosti velmi bohatý, takže není úplně snadné se v nabídce zorientovat. Co byste tedy měli vzít v potaz, pokud chcete najít kvalitní a funkční outdoorové pánské nebo dámské hodinky?

Funkce

V první řadě se zaměřte na to, jaké funkce chytré outdoorové hodinky nabízejí. Většina turistů při svých cestách přírodou využije GPS a navigaci, a to zejména ve chvíli, kdy se pohybují v neznámých nebo odlehlých oblastech. U outdoorových hodinek je také velmi užitečný kompas, výškoměr, krokoměr a barometr – ten vám pomůže určit, jestli v blízké době nepřijde bouře, a dokáže vás tak ochránit před výkyvy počasí.

 pulsmetry-jak-vybrat-outdoorove-hodinky-02
Navigace vám pomůže zorientovat se v neznámém terénu.

Odolnost

Aby vám outdoorové hodinky spolehlivě sloužily řadu let a zvládly i extrémní podmínky, měly by být odolné. Ideálně by měly být odolné nejen proti nárazu a poškrábání, ale také vodě. Některé modely outdoorových hodinek například nabízejí voděodolnost až do 100 metrů.

Výdrž baterie

Pokud plánujete několikadenní túru, jistě oceníte, pokud nebudete muset hodinky neustále nabíjet. Kvalitní outdoorové hodinky jsou spojené s výdrží baterie přesahující i 20 dní. Při výběru narazíte i na solární hodinky, které se nabíjejí ve chvíli, kdy jsou vystaveny slunečnímu záření. Co se týče výdrže, jsou takovéto hodinky tím nejlepším, co na trhu najdete.

Ovládání

Outdoorové hodinky by měly také mít dostatečně velký a čitelný displej a měly by se dát jednoduše ovládat. Vybírat můžete mezi hodinkami, které se ovládají pomocí dotykového displeje i těmi, jež se ovládají prostřednictvím tlačítek. Pokud nechcete dělat kompromisy, sáhněte po outdoorových hodinkách s duálním ovládáním, tedy kombinaci dotykového displeje a tlačítek.

Konektivita

Abyste mohli chytré outdoorové hodinky využít na 100 %, je důležité, aby je bylo možné propojit s chytrým telefonem. Před tím, než si tedy vyberete konkrétní model hodinek, ujistěte se, že je možné ho synchronizovat s vaším telefonem, případně další elektronikou.

Design

Většina lidí vybírá chytré hodinky také s ohledem na jejich design a použité materiály. Záleží jen na vás, jestli dáte přednost ryze sportovnímu designu nebo sáhnete po elegantnějších hodinkách, které využijete i na každodenní nošení.

Cena

Důležitým parametrem při výběru chytrých outdoorových hodinek je pochopitelně také cena. Cena kvalitních sportovních hodinek se pohybuje zhruba od 7 000 Kč výše, zvolit však můžete také prémiové chytré hodinky vhodné i pro vrcholové sportovce, jejichž cena se pohybuje okolo 20 000 Kč.

Tipy na populární outdoorové hodinky Garmin

Nevíte, které hodinky si vybrat ze široké nabídky chytrých hodinek určených k outdoorovým aktivitám? Mezi nejprodávanější značky chytrých outdoorových hodinek patří značka Garmin, jejíž hodinky propojují funkčnost, odolnost a atraktivní design. Přinášíme vám tři tipy na outdoorové hodinky Garmin, se kterými se v přírodě rozhodně neztratíte.

Hodinky Garmin Forerunner 965

Naším prvním tipem na kvalitní outdoorové hodinky jsou hodinky Garmin Forerunner 965. Jedná se o prémiové sportovní chytré GPS hodinky, jež jsou spojením špičkového designu, vysoce jasného AMOLED displeje, výdrže baterie až 23 dní v režimu chytrých hodinek a nespočtu praktických funkcí.

Tyto outdoorové hodinky s vestavěnými mapami a vícepásmovou GPS jsou vhodné i pro vrcholové sportovce. Ovládají se prostřednictvím dotykového i tlačítkového displeje a mají připravený samostatný sportovní profil pro většinu sportů. Využijete je tak nejen při procházce přírodou, ale také například při plavání, cyklistice, lyžování nebo silovém tréninku.

 
Hodinky Garmin Forerunner 965 s GPS, mapami a řadou sportovních funkcí.

Hodinky Garmin Instinct 2X Solar se solárním dobíjením

Dalšími odolnými outdoorovými hodinkami od značky Garmin jsou hodinky Garmin Instinct 2X Solar, které jsou stejně jako hodinky Garmin Forerunner 965 dostupné v celé řadě barevných provedení. Tyto hodinky nabízejí kombinaci outdoorových, sportovních a zdravotních funkcí a mají integrovanou vysoce účinnou LED svítilnu.

Jednou z klíčových předností hodinek Garmin Instinct 2X Solar je skutečnost, že jsou vybaveny solárním sklíčkem Power Glass. Toto sklíčko se stará o hybridní dobíjení a má pozitivní dopad na výdrž baterie. Hodinky, jež jsou vodotěsné až do hloubky 100 metrů, splňují přísné vojenské normy. I přesto, že jsou velmi odolné, vyznačují se nízkou hmotností.

Hodinky Garmin Enduro 2 Sapphire Solar s extrémní výdrží baterie

Jaká esa v rukávu mají outdoorové hodinky s GPS Garmin Enduro 2 Sapphire Solar? Vyznačují se sportovně všestranným využitím a nízkou hmotností. S těmito hodinkami se můžete těšit na podrobné mapy, navigační funkce, vestavěnou LED svítilnu i možnost bezkontaktních plateb. Hodinky obsahují v základním balení dva řemínky – jeden silikonový a druhý extra lehký nylonový řemínek Ultrafit.

Pokud hledáte kvalitní outdoorové hodinky, které nebudete muset neustále dobíjet, hodinky Garmin Enduro 2 Sapphire Solar budou těmi pravými. Přinášejí totiž výdrž až 35 dnů provozu v režimu chytrých hodinek plus 12 dnů navíc při využití solárního dobíjení. Hodinky je možné ovládat jak pomocí dotykového displeje, tak i tlačítek.

Závěrem

Jeden z nejlepších pomocníků všech milovníků turistiky a dalších venkovních aktivit? Jednoznačně outdoorové hodinky, díky kterým budete mít k dispozici všechny potřebné údaje o svých sportovních aktivitách. Jak by měly vypadat ideální outdoorové hodinky? Měly by být odolné, vyznačovat se dlouhou výdrží baterie a mít praktické funkce, jako je výškoměr, barometr nebo kompas. Kvalitní outdoorové hodinky najdete například pod značkou Garmin.

Kompletní nabídka nejen Garmin sportovních hodinek.