Recenze Garmin Edge 1040: Bezkonkurenční výdrž, nové funkce

Přinášíme vám exkluzivní recenzi Garmin Edge 1040, která byla teprve nedávno oficiálně představena.

Níže se dozvíte, jak se liší od předchozí generace 1030 Plus, jaké novinky přináší, v čem nemá konkurenci, a zda stojí za to.

1040

Co je nového oproti Edge 1030 Plus?

Edge 1030 Plus byla vlajkovou lodí cyklonavigací Garmin zhruba po dva roky. Až na pár drobností jí v podstatě nic nechybělo a uspokojila i ty nejnáročnější uživatele.

1040 přichází ve dvou variantách:

Garmin Edge 1040

Garmin Edge 1040 Solar

Jak už název druhé varianty napovídá, obsahuje zabudované solární panely pro dobíjení během jízdy. 

Kromě toho, že se výrobcem deklarovaná výdrž zvedla oproti 1030 Plus z 24 na 35 hodin, u verze solar bychom se za ideálních podmínek měli dostat až na 45 hodin. 

Při zapnutém režimu úspory baterie se pak bavíme až o 100 hodinách. Tato výdrž nemá u konkurence obdoby.

porovnani-1040-1030-kolaz

Dalšími změnami jsou ve zkratce:
•   Přesnější GPS (GNSS)
•   Přepracované uživatelské rozhraní
•   Nastavení navigace a datových polí pomocí mobilní aplikace
•   Funkce Real-Time Stamina informující o tom, jak dlouho vydržíte jet dané tempo (na základě vašeho výkonu)
•   Sofistikovanější funkce pro trénink
•   Přechod z MicroUSB portu na USB-C
•   Funkce Power Guide pro snazší rozvržení sil pro danou trasu
•   Mírný redesign (nově kovový slot pro držák, uhlazenější křivky)
•   ClimbPro poskytuje detailnější vyobrazení sklonu

A mnohé další, které teprve objevujeme.

1040vs1030

Obsah balení

V balení Edge 1040 se nachází standardní příslušenství, na které jsme zvyklí. 

•   Cyklonavigace Edge 1040
•   Předsazený držák
•   Držák na představec
•   USB-C nabíjecí kabel
•   Poutko
•   Manuál

U verze Solar Garmin dodává také silikonové pouzdro.

1040baleni

Základní nastavení

Párování probíhá stejně, jako u předchozích cyklonavigací Garmin. Pokud jste již používali některé ze zařízení Edge, stáhnou se vám uživatelská nastavení (včetně datových polí) automaticky díky účtu Garmin Connect.

Tato "drobnost" vám tak ušetří čas a vaše jednotka tak bude připravena k jízdě během pár minut.

Zkušenosti s Garmin Edge 1040

Níže uvádíme shrnutí podstatných novinek a rozdílů 1040 oproti 1030 Plus.

1.   Edge 1040 je mnohem rychlejší než 1030 Plus (např. při zapínání, kalkulaci trasy či hledání bodů zájmů). 
2.   Nové uživatelské rozhraní je modernější, přehlednější a intuitivnější.
3.   Mírně přepracovaný design působí prémiověji a uhlazeněji.
4.   Dírka pro bezpečnostní poutko již není umístěna pod krytkou nabíjecího portu.
5.   Po první jízdě trvající 3 hodiny a 18 minut je baterie na 91 % (připojen senzor tepové frekvence, wattmetr, RTL515 radar a telefon).

Poznámka: Testovaná cyklonavigace Edge 1040 při používání několikrát zamrzla (zejm. při navigování a využívání map). Po aktualizaci softwaru a soft resetu se tento problém neopakoval.

Co je to soft reset, k čemu je dobrý a jak ho provést?
Soft reset restartuje zařízení Garmin a může vyřešit problémy, jako je náhlé zamrznutí. Doporučuje se provést zhruba jednou za měsíc.
Provedete jej podržením tlačítka napájení po dobu 15-30 sekund. Poté zařízení zapněte pomocí tlačítka napájení.

Pojďme se podívat na jednotlivé vlastnosti a funkce podrobněji.

Displej

3,5palcový displej Edge 1040 je stejný jako u modelu 1030 Plus. Má stejný jas, čitelnost, ovladatelnost atd. Nicméně, u modelu 1040 Solar je kvůli solárnímu panelu o něco tmavší. 

Je škoda, že Garmin stále umožňuje nastavit maximálně 10 datových polí. Pro srovnání, displej Wahoo ELEMNT ROAM dokáže zobrazit až 11 datových polí najednou a přitom má pouze 2,7palcový displej.

Mimochodem, více o displeji se dočtete v recenzi Edge 1030 Plus.

Ovládání a uživatelská přívětivost

Nové uživatelské rozhraní a přizpůsobení prostřednictvím chytrého telefonu jsou funkcemi, na které se těšil nejeden uživatel. 

Menu je nyní intuitivnější, přehlednější a poskytuje lepší uživatelský zážitek než menu na starších jednotkách Edge.

Například Dashboard zobrazuje podrobnější informace o vašich jízdách, tréninku, počasí atd. a můžete si jej dále přizpůsobit dle potřeby.

Implementací nastavení prostřednictvím aplikace pro chytré telefony se Garmin snaží vyrovnat konkurenčním cyklonavigacím Wahoo ELEMNT.

Paradoxně je stále jednodušší přizpůsobit si datová pole přímo v zařízení. Aplikace Garmin Connect není tak intuitivní jako Wahoo ELEMNT Companion a dotykový displej 1040 zkrátka funguje skvěle.

Otestovali jsme také schopnost ovládání displeje za mokra a v rukavicích. Displej reaguje celkem dobře, ale ne vždy na 100 %. Většinou jej však stačí otřít od velkých kapek a jeho funkcionalita se výrazně zlepší. Viz následující video:



Problém může nastat, pokud budete chtít cyklonavigaci ovládat v celoprstových rukavicích. Pokud vám nebudou dobře sedět, budete mít možná problém trefit se na konkrétní tlačítko. Z tohoto důvodu stále spousta lidí upřednostňuje tlačítkové cyklonavigace, jako je například Edge 530.

Mapy a navigace

Garmin Edge 1040 (Solar) nabízí všechny navigační funkce, na které si vzpomenete. Dokáže vás navigovat na vybranou adresu, body zájmu (POI), zpět na start atd. 

Dodává se také s předinstalovanými mapami konkrétních regionů a můžete si zdarma stáhnout podrobnější TOPO mapy. 

Rozdíl mezi modely 1040 a 1040 Solar mimo jiné spočívá i ve větším úložišti (32 vs. 64 GB). Model Solar je tedy dodáván s více předinstalovanými regiony a vleze se do něj více map. Nicméně, i 32GB vám poskytne dostatečně velké uložiště.

Série Edge 1040 je velmi rychlá při načítání tras nebo výpočtu nových. V současné době je v tomto ohledu asi nejrychlejší na trhu. Zatímco 1030 Plus načítala testovací, 130 km dlouhou trasu téměř minutu, 1040 to zvládla během několika sekund.

Garmin také představil novou funkci nazvanou Up Ahead. Ta umožňuje přidávat tzv. body trasy (waypoints), takže budete vědět, jak daleko vám zbývá například k vrcholu kopce, bufetu, kavárně apod. Pamatujte na to, že trasu a waypoints si musíte manuálně vytvořit v aplikaci Garmin Connect.

Přesnost GPS

Edge 1040 je díky vícepásmovému systému GNSS jedním z nejpřesnějších cyklocomputerů na trhu. 

Provedli jsme dva testy.

1.   Srovnání s jinými cyklocomputery (Wahoo ELEMNT BOLT v2). 
2.   Srovnání různých systémů (vícepásmový GNSS, GNSS a GPS).

Podle očekávání byl Edge 1040 nejpřesnější v režimu vícepásmového GNSS. Wahoo ELEMNT BOLT v2 měl při špatném GPS signálu problémy s přesností. 

Viz následující obrázky stejného úseku trasy.

test-pulsmetry

Výdrž baterie

Garmin Edge 1040 a zejména 1040 Solar mají oproti předchozí generaci výrazně delší výdrž baterie.

Tabulkově by Garmin Edge 1040 měl vydržet až 35 a Edge 1040 Solar až 45 hodin v ideálních podmínkách.

Výdrž baterie v úsporném režimu je u Edge 1040 až 70 a u Edge 1040 Solar až 100 hodin. Tomu říkáme pořádná výdrž!

Při reálném používání vydržel model Edge 1040 zhruba 31.5 hodin. V průběhu testování k němu byl připojen měřič tepové frekvence, měřič výkonu, radar Varia RTL515 a smartphone. Jas byl nastaven na auto a přesnost GPS na maximum. Baterii stále zbývala 4 %. Působivé.

Otázkou je, zda potřebujete tak dlouhou výdrž baterie. Je skvělé, že cyklonavigaci nemusíte dobíjet každý týden.

Většina lidí však asi nebude potřebovat extra výdrž baterie modelu 1040 Solar. Ačkoliv se jedná o skvělou technologii, její účinnost je stále poměrně nízká*. 

*Podle Garminu Solar prodlouží výdrž baterie až o 42 minut za hodinu v úsporném režimu za ideálních podmínek, což vede až ke 45 hodinám výdrže baterie.

Pokud tedy nejste někdo, kdo potřebuje delší výdrž baterie kvůli super dlouhým vytrvalostním závodům, nemyslíme si, že je Solar vhodnou volbou. Model Edge 1040 je naprosto dostačující. Namísto Solaru si můžete pořídit Edge 1040 Bundle, pokud ještě nemáte ostatní senzory. 

Bude zajímavé sledovat, zda se inženýři a produktoví manažeři budou snažit tyto parametry ještě vylepšit, nebo se zaměří na jiné, například softwarové funkce. Co myslíte, kam budou cyklocomputery směřovat? 

Funkce Výdrž (Real-Time Stamina)

Garmin představil funkci Real-Time Stamina na začátku tohoto roku u svých chytrých hodinek Garmin Fenix 7 a nyní ji implementoval do cyklonavigací Edge 1040 a 1040 Solar.

Co je funkce Real-Time Stamina?

Stručně řečeno vám cyklonavigace vypočítá, jak dlouho ještě vydržíte jet aktuálním tempem.

Níže uvádíme podrobnější vysvětlení:

Výdrž v reálném čase odhaduje vaši námahu během jízdy, abyste si mohli lépe rozložit síly.

Tato funkce funguje na základě vaší tepové frekvence, výkonu a VO2 max

•   Výdrž (Stamina) indikuje, jak dlouho vydržíte při současném výkonu. Bere v úvahu vaši aktuální námahu a také předchozí aktivity. To znamená, že na začátku nové jízdy nebude tento ukazatel na 100 %, pokud řádně nezregenerujete z předchozí jízdy. Část výdrže můžete obnovit zpomalením a jízdou v nižší intenzitě.
•   Potenciální výdrž (Potential Stamina) ukazuje, na kolik procent jste vyčerpali svou potenciální energii. Tato metrika je užitečná hlavně při delších trasách.

Co když se vaše výdrž blíží nule?
Jakmile se vaše výdrž přiblíží k nule, vaše schopnost udržet vyšší výkon bude značně omezená. Možná nebudete schopni nastupovat nebo držet vyšší tempo v kopcích. Pravděpodobně však budete stále schopni udržet středně intenzivní výkon mírně pod svým laktátovým prahem nebo FTP, pokud je vaše potenciální výdrž vyšší než 0. (Zdroj)

Co když se vaše potenciální výdrž blíží nule?
Když je vaše potenciální výdrž vyčerpaná, budete mít problém udržet i středně intenzivní výkon.  To nemusí nutně znamenat, že nebudete schopni šlapat, ale očekávejte, že se budete muset více soustředit na to trasu vůbec dokončit, než na podání vysokého výkonu. (Zdroj)

Tato funkce se nám moc líbí a věříme, že se jedná o směr, kterým se bude Garmin ubírat. Mnoho začátečníků má totiž tendenci přepálit začátek a následně problém trasu nebo závod vůbec dokončit.

Díky slušné přesnosti si tak díky této funkci můžete snáze rozložit síly, což oceníte zejména při delších vyjížďkách.

Funkce Průvodce výkonem (Power Guide)

Power Guide je funkce podobná strukturovanému tréninku, ale použitelná pro plánované trasy. V podstatě vám navrhne výkonové zóny na základě vašeho FTP. 

Pokud tedy máte nějaký oblíbený okruh, na kterém chcete dosahovat lepších časů, stačí si v Garmin Connect naklikat daný okruh a relativní výkon, jakým chcete jet. Algoritmus následně spočítá výše zmíněné zóny.

Budete-li se cítit silní (nebo naopak), můžete si výkon upravit přímo v cyklonavigaci během jízdy.

Konektivita

Edge 1040 (Solar) stále nabízí podporu Bluetooth, Wi-Fi a ANT+ podobně jako i ostatní cyklonavigace.

Umí se tedy propojit s různými snímači či chytrým telefonem. Samozřejmě umí také automaticky synchronizovat aktivity s aplikacemi třetích stran atp. 

Narozdíl od 1030 Plus však již nepodporuje snímač Varia Vision, přenos zařízení a duplicitní proces párování Bluetooth.

Alternativy Garmin Edge 1040

Zde jsou některé z alternativ cyklonavigace Garmin Edge 1040, které stojí za zvážení.

•   Garmin Edge 1030 Plus je předchozí generace modelu Edge 1040, která je levnější, není vybavena tolika funkcemi, a není dostupná ve verzi 'Solar'. 
•   Garmin Edge 830 nabízí téměř stejné funkce jako 1030 Plus, avšak je cenově dostupnější. Na druhou stranu má menší (2,6″) displej a chybí funkce jako např. návrhy tréninků, navigace do míst zájmů (POI), a další. 

Garmin Edge 1040: Často kladené dotazy

Kolik stojí Garmin Edge 1040?
Garmin Edge 1040 ve standardní verzi pořídíte za 14 990 Kč a v balíčku s dalším příslušenstvím za 17 490 Kč. Verze Edge 1040 Solar stojí 17 490 Kč.

Jaký je rozdíl mezi Garmin Edge 1040 a 1040 Solar?
Hlavní rozdíl mezi Garmin Edge 1040 a 1040 Solar je ten, že verze Solar má zabudované solární panely, které jsou schopny dobíjet baterii za jízdy. Výdrž baterie se tak za ideálních podmínek prodlouží z 35 až na 45 hodin při standardním používání, a ze 70 až na 100 hodin v režimu úspory baterie.
Verze Solar má navíc dvojnásobné 64GB interní úložiště.

Jaký je rozdíl mezi Garmin Edge 1040 a 1030 Plus?
Hlavní rozdíl mezi Garmin Edge 1040 a 1030 Plus je ten, že 1030 Plus je předchozí generací s kratší výdrží baterie (35 vs. 24 hodin) a méně funkcemi. Zároveň se mírně liší vzhled, kdy 1030 Plus má černé tělo, zatímco 1040 má bílý okraj a o něco vyhlazenější křivky. 1030 Plus také využívala MicroUSB port, zatímco Edge 1040 již používá USB-C.

Edge 1040 má také kompletně přepracované uživatelské rozhraní a je mnohem rychlejší. 

Pro více podrobností si přečtěte recenzi Garmin Edge 1030.

Technické specifikace Garmin Edge 1040

Níže uvádíme shrnutí technických specifikací Garmin Edge 1040.

Výdrž baterie: 35 hodin, 45 hodin u verze solar (USB-C port)
Displej: 3.5palce / 88.9mm (282×470px)
Dotyková obrazovka: Ano
Hmotnost: 126g (verze Solar 133g)
Rozměry: 118×59×20 mm
Strava live segments: Ano
Ovládání chytrých trenažerů: Ano
Pokročilé navigační funkce: Ano
Detekce nehod: Ano
Konektivita: ANT+, Bluetooth, Wi-Fi
Voděodolnost: IPX7
Kapacita úložiště: 32GB (verze Solar 64GB)

Shrnutí

Naše dojmy z Edge 1040 jsou až na pár maličkostí veskrze pozitivní. Jejím uvedením (včetně verze Solar) Garmin podniknul další krok k dominanci trhu s cyklonavigacemi

Stejně jako u 1030 Plus, i u Edge 1040 také platí, že se nejedná o cyklonavigaci pro každého. A to zejména kvůli vyšší pořizovací ceně a velikosti.

Edge 1040 je ideální pro cyklisty vyžadující dlouhou výdrž baterie, podrobné mapy a přesnou navigaci, a ty, kteří chtějí zefektivnit svůj trénink díky chytrým funkcím.

Pro Pulsmetry.cz zpracoval Petr Minařík, zakladatel webu cyclistshub.com.

Doporučené doplňky

Níže uvádím několik doporučených doplňků pro Garmin Edge 1040.