Recenze Garmin Edge 1030 Plus: Cyklonavigace pro náročné

Edge 1030 Plus patří mezi nejpokročilejší cyklonavigace Garmin a také nejpokročilejší na trhu.

V této recenzi se dozvíte její přednosti, ale také nevýhody ve srovnání s konkurenčními zařízeními.

Garmin Edge 1030 Plus pohled zepredu

Pojďme na to.

Výhody a nevýhody Garmin Edge 1030 Plus

Výhody

  • •   Velký (3.5in, 282×470px), snadno čitelný, barevný, dotykový a citlivý displej
  • •   Dlouhá životnost baterie (až 24 hodin)
  • •   Pokročilé navigační funkce
  • •   Automatické návrhy tréninku a regenerace
  • •   Možnost používat aplikace třetích stran z obchodu Garmin Connect IQ
  • •   Detekce nehod a odcizení
  • •   MTB metriky (grit, flow, jump)
  • •   Kompatibilita s aplikacemi Trailforks a ForkSight
  • •   Relativně rychlé spuštění (asi 15 sekund)
  • •   Dostatečné úložiště pro mapy několika kontinentů

Nevýhody

  • •   Dotykový displej se špatně používá se zpocenýma rukama, ve vlhkém prostředí, nebo rukavicemi
  • •   Příliš velký pro každodenní jízdu
  • •   Absence možnosti nastavení pomocí chytrého telefonu
  • •   Absence USB-C nabíjecího portu
  • •   Abecední klávesnice (ne QWERTZ)
  • •   Vyšší cena

Garmin Edge 1030 Plus (vydaný v červnu 2020) je vylepšenou verzí Edge 1030 z roku 2017.

Verze "Plus" přinesla řadu vylepšení, včetně černého pouzdra, většího interního úložiště (16 GB + karta microSD oproti 32 GB), automatickách návrhů tréninků, vylepšeného displeje, delší výdrže baterie atd. Podrobněji je vysvětlím níže.

Mezi lety 2020 a 2022 se jednalo o nejvyšší model. I ten se však nedávno dočkal vylepšení díky Edge 1040.

Ta má delší výdrž baterie, zejména ve verzi Solar a další vylepšení. Nově lze např. datová pole nastavovat pomocí mobilní aplikace, nabíjet pomocí USB-C, a mnohé další.

Základní nastavení

Model Edge 1030 Plus se dodává se standardním příslušenstvím, jako jsou držáky na představec a na řídítka, microUSB nabíjecí kabel, bezpečnostní popruh a příručka.

Pro zprovoznění 1030 Plus se musíte přihlásit ke svému účtu Garmin Connect (kde můžete nastavit například svou hmotnost, preferované jednotky atd.) a poté projít procesem párování s telefonem.

Mobilní aplikace vás provede základním nastavením. Vše je snadno pochopitelné a celý proces vám nezabere déle než 3 minuty.

Při párování jsem se nesetkal se žádnými problémy s připojením senzorů. Ty 1030 Plus vždy rozpoznala a úspěšně spárovala.

Nutno však podotknout, že proces základního nastavení je o něco zdlouhavější než u konkurenčních zařízení Wahoo.

POZNÁMKA: Pokud jste již používali cyklistický počítač Garmin Edge, 1030 Plus si stáhne nastavení z vašeho účtu Garmin Connect.

Garmin Edge 1030 Plus vs. iPhone 6s

Zkušenosti s Garmin Edge 1030 Plus

Níže shnuji moje zkušenosti a dojmy z používání 1030 Plus.

Displej
Upřímně řečeno, trochu jsem se obával dotykového displeje, jelikož jsem u cyklopočítačů zvyklý na tlačítkové rozhraní.

Displej Edge 1030 Plus mě však mile překvapil a rychle jsem si na něj zvykl. Koneckonců smartphone používám každý den.

Jeho povrchová úprava je lesklejší než například u Wahoo ROAM, takže je z některých úhlů hůře čitelný, ale po většinu času jsem s čitelností nezaznamenal problém.

Jas si můžete nastavit sami, nebo použít jeho automatickou úpravu na základě vnějších světelných podmínek. Mějte na paměti, že čím vyšší jas, tím rychleji bude docházet k vybíjení baterie. Ze všech vlivů na výdrž baterie, je hodnota jasu tou nejvýznamnější.

Obrazovka s úhlopříčkou 3,5 palce je jednou z největších obrazovek cyklistických počítačů na trhu. Je ideální pro zobrazení více datových polí nebo velkých map (více o mapách a navigaci níže).

Rychlost odezvy displeje umožňuje například pohodlnou změnu datových polí. Ta byla mnohem jednodušší a rychlejší, než jsem očekával.

garmin-display

Nečekejte výkon na úrovni dnešních chytrých telefonů s 60Hz nebo 120Hz displeji. Více o ovládání v následující části.

Ovládání a uživatelská přívětivost

Jsem zvyklý na tlačítkové cyklonavigace, takže jsem byl zvědavý na použitelnost dotykového displeje při jízdě na kole. Slyšel jsem na ně spoustu stížností kvůli špatné ovladatelnosti za mokra nebo v rukavicích.

Své zkušenosti bych shrnul následovně. Pokud jsou dobré podmínky (např. se nepotím, nenosím celoprsté rukavice* nebo neprší), je používání dotykového displeje lepší než u tlačítkových cyklocomputerů.
*Rukavice musí být kompatibilní s dotykovými displeji.

Například procházení menu nebo mapy je rychlejší a pohodlnější než mačkání tlačítek.

Při dešti, nebo v rukavicích, už se displej nemusí vždy “chytnout” a zaznamenat vaši instrukci. Zde jsou jednoznačně spolehlivější tlačítka.

Bohužel jsem Edge 1030 Plus nemohl vyzkoušet v extrémnějších podmínkách - například na blátivých lesních cestách v celoprstých rukavicích.

Co se horské cyklistiky týče, doporučoval bych spíše alternativy v MTB bundle jako je Edge 830 a Edge 530[1] . Jsou totiž mnohem kompaktnější. 1030 Plus je na horáka příliš velká.

Garmin by také mohl zlepšit uživatelskou přívětivost. Například když jsem poprvé začal používat Wahoo ELEMNT ROAM, intuitivně jsem věděl, jaké tlačítko zmáčknout nebo jakou záložku v menu otevřít.

Vzhledem k široké nabídce funkcí a složitým nabídkám vám bude pravděpodobně chvíli trvat, než si na počítače Edge zvyknete (pokud tedy již nejste na Edge zvyklí).

Já si na Edge zvykal asi 3 dny. Stále však mám občas problém najít některé funkce.

Garmin Edge 1030 Plus pohled shora

Ocenil bych také možnost úpravy nastavení (například datových polí) pomocí aplikace pro chytré[2] [3]  telefony, jako je tomu u některých konkurenčních zařízení nebo u nových modelů hodinek (např. Garmin Fenix 7 a Epix).

Garmin u výše zmíněných hodinek zároveň zachoval možnost úpravy jak v samotných hodinkách, tak i v telefonu. Je možné, že podobná funkcionalita bude zpřístupněna časem i na Edge díky softwarovým aktualizacím.

Ano, dotykový displej zařízení Edge sice reaguje rychle a rozhraní je chytře navrženo, smartphony jsou pro dotykovou interakci přeci jen přívětivější. Je to však o zvyku a vašich preferencích.

Nevýhodou závislosti nastavení cyklonavigace pomocí telefonu je jednak to, že telefon musíte mít s sebou, a při jízdě jej musíte vytáhnout z kapsy. U Garminu vše zvládnete přimo na řídítkách.

Mapy a navigace

Pokud vás zajímají mapy a navigace, pravděpodobně nenajdete lepší volbu než Edge 1030 Plus.

Je to především díky displeji a podrobným mapám. Nejsem jejich častým uživatelem, protože je používám jen při jízdách do míst, která neznám, nebo na zahraniční dovolené.

Pro účely této recenze jsem však navigaci samozřejmě vyzkoušel.

Dříve jste si museli detailnější mapy dokupovat, s představením 1030 Plus jsou však již v ceně.

Při nákupu Edge 1030 Plus u Pulsmetry.cz, na zařízení budou předinstalovány cyklo mapy pro Evropu, a zároveň získáte voucher pro stažení detailnějších TOPO Czech PRO map.

Díky 32GB úložišti budete mít dostatek místa pro několik kontinentů. Úložiště u 1030 Plus opravdu není problém.

Je škoda, že na rozdíl od cyklocomputerů Wahoo nemůžete do 1030 Plus stáhnout přes Wi-Fi pomocí mobilní aplikace. Musíte Garmin nejprve připojit k počítači a poté využít aplikaci Garmin Express.

Edge 1030 Plus umí navigovat k tzv. bodům zájmu (POI - Points of Interest) - například k obchodu s potravinami, čerpací stanici, restauraci a mnohým dalším. V podstatě nemusíte vytahovat telefon, abyste tato místa našli. Díky těmto pokročilým navigačním funkcím Edge 1030 Plus nemá konkurenci.

Garmin Edge 1030 Plus info navigace

Výdrž baterie

Výdrž baterie je závislá na počtu používaných snímačů a funkcí.

Společnost Garmin uvádí až 48 hodinovou výdrž baterie, pokud nespárujete žádné snímače a používáte pouze základní funkce, jako je GPS nebo záznam jízdy. To je však ideální scénář. Jaký je tedy reálnější příklad?

Cyklonavigace 1030 Plus by měla při intenzivním používání vydržet 24 hodin. To znamená zapnutí GPS+GLONASS, navigace, připojených více snímačů, atd. Více připojených snímačů znamená kratší výdrž.

Při reálném používání mi cyklopočítač Edge 1030 Plus vydržel asi 18 a půl hodiny. Nutno však podotknout, že tato konkrétní jednotka nebyla přes zimu používána, což se na výdrži mohlo negativně projevit.

TIP: Pro zachování delší životnosti baterie ji nenechávejte přes zimu vybitou. Občas navigaci zapněte a případně nabijte. Toto doporučení platí pro všechny modely.

Během reálného používání jsem měl k 1030 Plus připojený měřič výkonu, snímač tepové frekvence, radar Garmin Varia RTL515 a telefon. Zhruba polovinu času jsem používal pouze záznam jízdy a polovinu času také navigaci.

Podle toho, kolik hodin týdně najezdíte, vám Edge vydrží mezi 1-3 týdny bez nabíjení.

Edge 1030 Plus má také "režim spánku". Pro zajímavost jsem otestoval, jak moc bude baterii vybíjet. Dobil jsem tedy baterii na 100 % a nechal tři dny v tomto režimu. Kapacita klesla o 1 % za 24 hodin.

Konektivita

Garmin Edge 1030 Plus nabízí Bluetooth, ANT+ a Wi-Fi konektivitu.

To znamená, že jej můžete spárovat v podstatě s jakýmikoliv snímači se stejnými komunikačními protokoly. Bude také synchronizovat vaše jízdy s aplikacemi třetích stran, jako jsou Strava, TrainingPeaks a další.

Skvělá je kompatibilita s radary Garmin Varia (jako u většiny cyklonavigací Edge). Ty jej totiž umí probudit z pohotovostního režimu, a po ukončení jízdy je také automaticky vypnout. Zároveň můžete upravovat jejich režimy (svícení, blikání, atd.) přímo z cyklonavigace.

Alternativy Garmin Edge 1030 Plus

Zde jsou některé z alternativ cyklonavigace Garmin Edge 1030 Plus, které stojí za zvážení.

  • •   Garmin Edge 830: nabízí téměř stejné funkce jako 1030 Plus, je však cenově dostupnější. Na druhou stranu má menší (2,6″) displej a chybí funkce jako např. návrhy tréninků, nebo navigace do míst zájmů (POI).
  • •   Garmin Edge 1030 je předchozí generace modelu 1030 Plus, která je levnější, není vybavena tolika funkcemi, a má také menší úložiště (16GB + microSD karta). Oficiálně se také již neprodává.

Garmin Edge 1030 Plus: Často kladené dotazy

Stojí Garmin Edge 1030 Plus za to?
Garmin Edge 1030 Plus patří mezi nejpokročilejší cyklonavigace na trhu. A to zejména díky 3,5palcovému, dotykovému displeji a pokročilým funkcím.

Její pořizovací cena je sice vyšší, ale pokud preferujete větší displej, pokročilé navigační funkce, automatické návrhy tréninků, plnou kompatibilitu s Varia radary, atp., nenajdete na trhu lepší variantu.

Mezi nevýhody Edge 1030 Plus patří paradoxně právě její velikost, hmotnost a dotykový displej. Ten totiž nemusí vždy fungovat 100% např. v dešti, nebo pokud nosíte celoprstové rukavice.

Jaký je rozdíl mezi Garmin Edge 1030 a 1030 Plus?

Hlavní rozdíl mezi Garmin Edge 1030 a 1030 Plus spočívá v tom, že pouzdro 1030 Plus je černé (nikoli bílé). Má vylepšenou obrazovku, delší výdrž baterie a větší vnitřní úložiště (16 GB + slot na kartu microSD vs. 32 GB).

1030 Plus také nabízí více funkcí, například kompatibilitu s aplikacemi Trailforks a ForkSight, dokáže poskytovat návrhy na trénink, nebo navigovat do bodů zájmu. Obsahuje také podrobné mapy pro většinu regionů (kromě Asie) a TOPO mapy lze stahovat zdarma.

Cyklonavigaci Edge 1030 však již nelze z oficiální distribuce pořídit.

Jaký je rozdíl mezi Garmin Edge 1030 Plus a Edge 830?
Hlavní rozdíl mezi Garmin Edge 1030 Plus a Edge 830 spočívá v tom, že model 1030 Plus má větší displej (3,5″ vs. 2,6″), je dražší a obsahuje více funkcí. Model 1030 Plus má také delší výdrž baterie (24 h vs. 20 h) a nové možnosti navigace. Na druhou stranu Edge 830 postrádá některé funkce, jako jsou návrhy tréninků v závislosti na vašich aktivitách.

Níže shrnujeme technické specifikace Garmin Edge 1030 Plus.

Technické specifikace

  • •   Výdrž baterie: 24 hodin (MicroUSB port)
  • •   Displej: 3.5in / 88.9mm (282×470px)
  • •   Dotyková obrazovka: Ano
  • •   Hmotnost: 124g
  • •   Rozměry: 114×58×19 mm
  • •   Strava live segments: Ano
  • •   Ovládání chytrých trenažerů: Ano
  • •   Pokročilé navigační funkce: Ano
  • •   Detekce nehod: Ano
  • •   Konektivita: ANT+, Bluetooth, Wi-Fi
  • •   Voděodolnost: IPX7
  • •   Kapacita úložiště: 32GB

Garmin Edge 1030 Plus na drzaku integrovaneho cockpitu

Shrnutí

Cyklonavigace Garmin Edge 1030 Plus je vhodná hlavně pro silniční cyklisty, kteří ocení vynikající navigační funkce, přesné mapy, bohaté metriky, a velký, dotykový displej.

Na druhou stranu, ve srovnání s některými konkurenčními cyklonavigacemi, Edge 1030 Plus nelze nastavit přes mobilní aplikaci a uživatelská přívětivost systému občas pokulhává.

Velkým tématem je také vyšší pořizovací cena. Edge 830 nabízí mnohem lepší poměr ceny a výkonu. U modelu 1030 Plus v podstatě platíte za větší obrazovku a několik málo funkcí navíc.

Doporučuji vám tedy zamyslet se, pro jaké účely budete cyklonavigaci používat, a jaké jsou vaše preference.

Je pro vás navigace na kole spíše jen jednou z funkcí kterou využijete jen občas? Prohlédněte si kategorii cyklopočítačů Sigma s GPS.

Pro Pulsmetry.cz zpracoval Petr Minařík, zakladatel webu cyclistshub.

Doporučené doplňky

Níže uvádím několik doporučených doplňků, které s Garmin Edge 1030 Plus výborně fungují. Jedná se například o: