Garmin Forerunner 255 – střední třída nebyla nikdy tak perfektní

S Garminem je to podobné jako s auty. Garmin sice hodinky mezigeneračně nezvětšuje, jako to dělají automobilky se svými modely, ale posouvá jejich výbavu a schopnosti o kategorii výš. Když přišel na trh levný Forerunner 55, stal se z dříve základního a velmi jednoduchého sporttesteru v podání předchůdců s označením 35 a 45 „dospělý“ model. 

beh-255-cover

Nyní Garmin uvádí Forerunner 255 a 255 Music ve dvou velikostech. A ten toho umí víc, než by v dané kategorii kdokoliv čekal. 

Výhody Forerunner 255:

  • •   Dvě velikostní verze
  • •   GNSS
  • •   Garmin Pay
  • •   Výdrž baterie
  • •   Režim multisport
  • •   Všestranné použití
  • •   Adaptivní tréninkové plány
  • •   Měření TF ze zápěstí ve vodě
  • •   Analýza VST
  • •   Ovládání chytrých trenažerů Tacx
  • •   Možnost kompletního nastavení z aplikace i hodinek

Hned na úvod je třeba říct, že se už nejedná jen o běžecké hodinky. To už neplatilo ani o předchůdci 245, ale 255 nabízí více než 30 sportovních aktivit, včetně režimu multisport pro triatlon a plavání na otevřené vodě. K výbavě se ale dostaneme podrobněji v dalších kapitolách. 

Vrátím se trochu do historie. Není to tak dlouho co v běžeckém poli každého závodu co do počtu dominoval ve své době velmi oblíbený Forerunner 235. Mezi jeho nevýhody patřil omezený počet sportovních profilů (běh, běh uvnitř, kolo, kolo uvnitř a cardio) a i když měl velmi nízkou hmotnost, větší rozměry nebyly komfortní pro každou dámskou nebo juniorskou ruku i díky vystouplému optickému snímači. Když Garmin uvedl nástupce v podobě modelu Forerunner 245, všechny běžkyně a běžci s útlým zápěstím se mohli radovat. Malé, lehké a proti předchůdci výbavou nadopované hodinky, které padnou dokonale na ruku. Jenže pokud si je dal na ruku „chlap jako hora“, vypadalo to, že si je půjčil od dětí. 

vyska-1

Forerunner 255 přichází v základní velikosti s pouzdrem o průměru 46 mm a menším provedení 255s s pouzdrem 41 mm. Větší model vypadá „dospěle“ i na silné ruce, je to podpořeno i silnějším řemínkem Quick Release 22 mm a displejem 1,3“. Menší model vypadá velmi elegantně a na útlé zápěstí padne ještě lépe než Forerunner 245. Na eleganci mu přidává naopak slabší řemínek o šířce 18 mm stejného standardu. Drobnou nevýhodou se může zdát displej o velikosti jen 1,1“.  Kromě velikosti máte na výběr ještě verze s označením Music, které disponují hudebním přehrávačem.

Srovnávací tabulka základních parametrů

tabulka-255


Menu a ovládání 

Pokud již nějaké hodinky od Garminu máte, asi vás nic nepřekvapí. Rozmístění tlačítek u všech modelů bez dotykového displeje je roky stejné a menu postupně prochází evolucí. Díky tomu je zase o něco přehlednější a pojme větší množství funkcí, aniž by se v něm uživatel ztrácel. Za co jednoznačně Garmin chválíme je fakt, že to co lze nastavit přímo v hodinkách lze nyní nastavit také pomocí aplikace Connect. Změny lze provádět dokonce i u probíhající aktivity. Pokud se teprve chystáte stát členem Garmin komunity, věřte, že ovládání si velmi rychle osvojíte. Pokud přejdete z nějakých dotykových hodinek, budete si chvilku zvykat. 4 měsíce používám dotykový Garmin Epix 2 a první dny jsem také mačkal občas displej J Kombinace pěti tlačítek a dotykového displeje (Fenix 7, Epix 2, Forerunner 955) je ten nejrychlejší a nejpohodlnější způsob ovládání, ale přímo v terénu jsou tlačítka tou nejlepší volbou. 

30+ sportovních aktivit včetně triatlonu a měření tepu ve vodě.

Název Forerunner začíná být z hlediska použitelnosti trochu zavádějící. Kromě několika profilů běhu hodinky nabízí profily pro mnoho dalších sportů včetně cyklistiky, lyžování, snowboardu, běžkování, veslování, jógy. Nechybí například ani elektrokolo. Forerunner 255 je nyní vhodný i pro triatlonisty díky multisportovnímu režimu. Tato možnost byla dříve vyhrazena pouze řadě 7xx,9xx a Fenix. V základní nabídce v době tohoto testu stále chybí inline bruslení, ale to lze snadno vyřešit stažením ověřené aplikace My APP, která je zdarma a nabízí kromě dalších funkcí více než 40 sportů včetně bruslení.

beh-1

GNSS a Multiband GPS 

Skoro se mi nechtělo věřit, že Forerunner 255 dostal všechny současné družicové systémy, které Garmin používá. To znamená že je k dispozici GPS, Glonass, Galileo a více kanálový režim GPS. V nastavení jednotlivých aktivit si potom můžete vybrat následující možností. Počítejte s tím, že pokud vyberete poslední možnost a ještě si z hodinek pustíte hudbu, spotřeba energie výrazně vzroste, ale stále se bude jednat o několik hodin provozu. Bez hudby se rozhodně unavíte dřív než hodinky i v tom nejlepším nastavení.

Forerunner 255 Forerunner 255s
Úsporný UltraTrac až 54 hodin až 44 hodin
Pouze GPS až 30 hodin až 26 hodin
Všechny systémy až 25 hodin až 20 hodin
Všechny systémy + vícekanálový režim až 16 hodin až 13 hodin
Pouze GPS + přehrávání hudby až 7 hodin až 6 hodin
Všechny systémy + přehrávání hudby až 6,5 hodin až 5,5 hodin

V přehledu jsou hodnoty udávané výrobcem. Nejsou ale nijak vzdáleny realitě, slůvko až je na místě, protože opravdu hodně záleží na konkrétních podmínkách. Já jsem měl u hodinek z výroby nastavenu v profilu Běh nejvýkonnější kombinaci a u kola aktivní všechny systémy. Pokud tedy „jedete“ na spotřebu, nastavení si upravte. UltraTrac ale používejte jen pokud se dostanete do energetické krize. Pokud zapnete všechny systémy, dojde k maximálnímu zpřesnění záznamu, velmi dobře je to vidět na běžeckém oválu. Vícekanálový režim pomáhá při náročných podmínkách, jako je hustý les, vysoká městská zástavba nebo počasí, kdy by „psa nevyhnal“, ale vy jdete stejně běhat.

Vliv dalšího nastavení na výdrž baterie 

V režimu chytrých hodinek výrobce udává výdrž až 12 dní u menšího a až 14 dní u většího provedení. Pokud budeme brát v úvahu, že máme aktivní trvalé propojení s chytrým telefonem, notifikace příchozích zpráv a hovorů, monitoring pohybu, tepu a spánku, můžeme výdrž hodinek výrazně ovlivnit dvěma faktory. Funkci gesto (aktivace podsvícení displeje pohybem ruky) necháme aktivní pouze po setmění a intenzitu podsvícení nastavíme na úroveň 60-70 %. Při takovém nastavení a cca 6 hodinách aktivit s GPS v nelepším módu jsem hodinky nabíjel po osmi dnech. Když jsem nechal gesto aktivní celý den a jas nastavil na 100 %, zkrátila se výdrž skoro o tři dny. Celodenní zapnutí funkce gesto nedává u tohoto typu displeje ani smysl, takže se nejedná o žádný problém.

S hudbou nebo bez? 

Díky hudebnímu přehrávači v hodinkách jsem se naučil běhat bez telefonu v ruce nebo kapse. Kvalita zvuku i hlasitost je velmi dobrá, konektivita s většinou značkových sluchátek také. Osobně používám sportovnější verze JBL. Přehrávač podporuje několik streamovacích služeb, kdy si do hodinek stáhnete offline playlisty nebo podcasty. Zkušenosti mám se Spotify (podmínkou je placená verze). Podpora Apple Music chybí. Do hodinek lze také uložit MP3 soubory. To že mohu jít běhat, poslouchat hudbu a zároveň sebou nemusím mít telefon je osvobozující. 

Další výhodou verze Music je, že do sluchátek dostáváte tréninkové informace. Někdy jich je možná až moc, ale zvláště u naplánovaných kombinovaných tréninků vám to umožní soustředit se víc na běh a méně koukat na displej. 

Je velmi přesný nejen na dráze 

Forerunner 255 disponuje samostatným profilem pro běhání na dráze. V nastavení můžete zadat, v které dráze běžíte, nastavit si automatické mezičasy a různé alarmy. Měření vzdálenosti je naprosto přesné včetně zakreslení v mapě. Velmi přesně běh na dráze zaznamená i standardní profil běhu. Testoval jsem v různých nastaveních celkem 6 běhů 4 x 400 m. Naměřená vzdálenost byla 5 x 1 600 m a jednou 1 590 m, ale to jsem „ulil“ start asi o metr, který se nezaznamenal, takže výsledné zobrazení bylo 1 590 m, protože 10 m je systémově nejmenší vzdálenost. Pro testování přesného měření vzdálenosti jsem zvolil dráhu záměrně. Jednak není pochyb o její přesné délce a zároveň je to pro hodinky poměrně náročná disciplína vzhledem k malému okruhu pro satelitní systémy. Přesnost v běžném terénu se již posuzuje hůře pokud nemáte k dispozici kalibrovanou trať, ale nepochybuji o ní. Zakreslení trasy po městě s relativně vysokou zástavbou bylo také přesné. 

draha-profil

Nadchne běžce a atlety 

O běhu tyto hodinky vědí snad vše. Nekonečné možnosti nastavení nebo nahrání různých tréninků nebo intervalů vám usnadní řízení tréninku. Už samotné hodinky vám o tréninku podají detailní hlášení. Pokud k nim připojíte hrudní pás řady HRM Pro, diagnostika tréninku bude obohacena o údaje typu vertikální oscilace, vyvážení zatížení pravé a levé nohy, doby styku chodidla se zemí atd. Nebude chybět ani záznam wattového běžeckého výkonu.

beh-2

Nezklame ani turisty 

Forerunner 255 dostal do výbavy barometrický výškoměr, bouřkový alarm, kompas, teploměr, možnost trasování a navigaci slepou mapou. Výškoměr a barometr sice nemají zobrazení mezi doplňky, ale lze je přidat mezi ovládací prvky, které se vyvolávají delším stiskem tlačítka light. V rámci aktivity lze údaje o výšce, sklonu, nastoupených metrech atd. zobrazit jako datové pole. Zobrazení nadmořské výšky si můžete nastavit z výškoměru i z dat GPS. K dispozici je automatická i manuální kalibrace výškoměru. Ta je dostupná i v průběhu aktivity.

Při výstupu na Sněžku se výškoměr odchýlil na přibližně 800 metrech převýšení o necelých 20 metrů a to došlo k lehké změně počasí. Pokud půjdete několika hodinovou túru v Alpách a budete chtít co nejpřesnější výsledky, pohodlně provedete například každou hodinu manuální kalibraci pomocí GPS.

snezka

Překvapí cyklisty

Pro cyklistiku je k dispozici celkem 5 profilů včetně elektrokola a MTB elektrokola.

Hodinky zvládnou připojit všechny externí snímače včetně radarů Varia a wattmetrů Rally.

Pokud na kole trávíte dlouhé hodiny, zřejmě budete kvůli velikosti displeje používat některý z modelů Garmin Edge. Pokud ale žádnou navigaci k dispozici nemáte, Forerunner 255 vám nabídne plnohodnotnou výbavu i pro profesionální cyklistickou přípravu.  

Ovládání chytrého trenažeru a konektivita s cyklo snímači

Garmin a Tacx už nějaký čas patří k sobě, takže souhra obou značek je stále lepší. Forerunner 255 lze k trenažerům připojit jako ovladač, vybrat v hodinkách uloženou trasu a spustit start. Trenažer převezme informace o trase a bude vám podle výškového profilu dávkovat zátěž. Jízda se vám potom se všemi údaji přenese do Garmin Connectu jako indoor trénink.

FR255_03

Potěší triatlonisty a plavce 

Triatlonisté nejsou nijak omezeni. Ani z jejich pohledu se nejedená o kompromisní model.

Možnosti nastavení profilu Triatlon jsou téměř neomezené. Hodinky jsou vhodné pro trénink i závod. Výdrž baterie je dostatečná i pro absolvování Ironmana.

Forerunner 255 logicky nabízí plavecké metriky nejen v bazénu, ale také na otevřené vodě, měří online tepovou frekvenci ze zápěstí ve vodě, případě pomocí odpovídajícího hrudního pásu (HRM Pro, HRM Swim). Při měření tepu optickým snímačem ve vodě jsem nezaznamenal žádné „ústřely“ ani výpadky měření. Počty uplavaných bazénů hodinky zaznamenaly přesně i u „neplavce“ jako jsem já. Jen se mi občas stalo, že když jsem aktivitu stopnul pozdě, přičetly mi jeden bazén navíc. Je třeba si uvědomit, že pohybová čidla nejsou umělou inteligencí a mají svoje limity.

mapa

Závěr

Nepochyboval jsem, že Garmin Forerunner 255 bude skvěle vybaven pro běh, atletiku nebo cyklistiku. Pro tyto sporty nabízí opravdu maximum funkční výbavy. Menším překvapením je plnohodnotné využití pro triatlon. Na co bych si ale před uvedením modelu na trh nevsadil, to je univerzálnost a použitelnost snad pro všechny sporty včetně outdooru. Hodinky co se výbavy týká nemají moc slabin. V ceně do 10 000 Kč budete těžko hledat lépe vybavený model. Vše je podpořeno slušnou výdrží baterie a příkladným zpracováním. Odezva tlačítek je také optimální. Snadno vyměnitelné řemínky se stávají zavedeným standardem. Pokud vám vyhovuje i sportovní vzhled hodinek, těžko budete hledat chybu. Pokud hledáte elegantnější řešení, budete si muset připlatit za řadu Fenix nebo Epix, případně slevit ze sportovní výbavy a poohlédnout se po modelu Venu 2 a Venu 2 Plus v podobné ceně. Z konkurenčních modelů stojí za zmínku Polar Pacer Pro. Nabídne velmi dobrou výbavu pro běžce i další sporty. Hodinkami od Polaru ale nezaplatíte ani si z nich nepustíte hudbu. Forerunner 255 nabídce delší výdrž a výbavu v režimu Smartwatch. Garmin navíc těží z uceleného systému dalších produktů a příslušenství v nabídce.

Naše doporučení

  1. 1.  Pro muže doporučujeme výhradně větší verzi 
  2. 2.  Ženy mají na výběr mezi větším displejem nebo elegancí menší verze. 
  3. 3.  Věnujte pozornost nastavení hodinek, zvláště automatické aktivace podsvícení displeje, výrazně tím ovlivníte výdrž baterie 
  4. 4.  Obrazovku výškoměru a barometru můžete přidat do menu ovládacích prvků, nenajdete ji ale mezi doplňky 

Konektivita a kompatibilní příslušenství

Snímače tepové frekvence: HRM Dual, HRM Pro, HRM Pro Plus

Běžecké snímače: Running Dynamics Pod

Snímače pro cyklistiku: Snímač rychlosti, snímač kadence, wattmetry Rally

Cyklistické radary: Varia RTL 315, RTL 515, RCT 715

Ostatní čidla: Teplotní čidlo Tempe

Chytré cyklistické trenažery Tacx: řada Flow, Flux, Neo 2, Neobike