Vybíráte cyklonavigaci? Poradíme vám, na co se zaměřit

Také rádi na kole objevujete nová a nová místa? Pak pro vás bude jedním z nejlepších pomocníků kvalitní cyklonavigace. Jak se cyklistická navigace liší od cyklopočítače s jednoduchou navigací a navigace s funkcí cyklopočítače a na jaké parametry se při jejím výběru zaměřit?

Rozdíl mezi cyklopočítačem, cyklonavigací a navigací

Cykloelektroniku je možné rozdělit na cyklopočítač neboli cyklocomputer, cyklonavigaci a navigaci s funkcí cyklopočítače. Jaké jsou mezi těmito zařízeními největší rozdíly?

Cyklopočítač

Začněme nejjednodušším zařízením z výše uvedených, a sice s cyklopočítačem. K základním funkcím cyklopočítačů patří měření aktuální rychlosti, výpočet průměrné rychlosti a počítání ujetých kilometrů a hodin strávených za řídítky kola.

Pokročilejší modely cyklopočítačů (například cyklopočítače Sigma) mohou disponovat také například měřením spálených kalorií, měřením teploty nebo například měřením tréninkových časů. V případě, že je cyklopočítač vybavený GPS, na rozdíl od cyklonavigace nezobrazuje mapu, ale dokáže vám poskytnout informace o převýšení nebo zaznamenat trasu. Vzhledem k omezeným funkcím bývají cyklocomputery poměrně levné, jejich cena se pohybuje okolo 600 až 2000 Kč.

Cyklonavigace

Pokud vám údaje poskytované cyklopočítačem nestačí, doporučujeme se poohlédnout po cyklonavigaci. Jak už název cyklistických navigací napovídá, jejich hlavním úkolem je navigovat na cestách. Kromě základních funkcí, kterými disponují cyklopočítače, tedy dokáží graficky zobrazit mapy, takže se na cestách nikdy neztratíte.

Cyklonavigace často disponují přehlednými barevnými displeji s dotykovým ovládáním a nabízejí celou řadu praktických funkcí. S pomocí vestavených přijímačů GPS dokážou například přesně určit, kde se zrovna nacházíte, včetně nadmořské výšky. Umí také spočítat překonané převýšení nebo změřit tepovou frekvenci.

GPS navigace na kolo ve vyšších cenových relacích často také disponují WiFi připojením, díky kterému můžete zařízení propojit s nespočtem aplikací. Vzhledem k tomu, že mají navigace pro cyklisty předinstalované mapy pro řadu zemí, využijete je nejen na cestách Českem, ale také za hranicemi.

pulsmetry-vybirame-cyklonavigaci-012024-2
S cyklonavigací se už nikdy neztratíte.

Navigace pro kolo s funkcí cyklopočítače

Kromě klasických cyklistických navigací na kolo se můžete setkat i s pokročilými cyklo navigacemi, které dokáží přizpůsobit trasu vaší jízdě, pomůžou vám najít tu nejlepší cestu nebo umožňují sledovat trasu ostatních cyklistů. Takové navigace, jejichž cena se pohybuje v řádu tisíců, jsou vybaveny i funkcemi cyklopočítače.

Jak vybrat navigaci na kolo?

Zaujaly vás ze všech zařízení nejvíce cyklonavigace a přemýšlíte nad tím, co všechno vzít při jejich výběru v potaz? Pak čtěte dále.

Mapové vs. nemapové navigace

Při výběru se setkáte jak s mapovými, tak i nemapovými navigacemi. Nemapové navigace by se však daly nazvat spíše jako cyklopočítače doplněné o GPS, protože při cestě nenavigují, ale pouze ukládají ujetou trasu.

Kabelové vs. bezdrátové navigace

V nabídce jsou dostání kabelové a bezdrátové cyklonavigace. Bezdrátové cyklistické navigace jsou díky absenci kabelů spojené s velmi jednoduchou instalací.

Funkce

Jedním z nejdůležitějších údajů, které berou cyklisté v potaz, jsou funkce cyklistických navigací. Navigace kromě map řady států obvykle disponují také výškoměrem, kompasem, teploměrem, funkcí měření kadence nebo záznamem trasy. Některé modely je možné propojit s chytrým telefonem, po propojení se na cyklonavigaci zobrazí notifikace z telefonu. Velmi užitečné jsou i bezpečnostní funkce, ke kterým patří například detekce pádu cyklisty.

Displej

Co se týče displeje, může být černobílý i barevný a může se ovládat tlačítky nebo dotykem. Jeho úhlopříčka se zpravidla pohybuje okolo pěti až dvanácti centimetrů.

Baterie

Cyklonavigace jsou většinou vybavené zabudovanou baterií, kterou je možné dobít za pomocí USB kabelu. Důležitým údajem spojeným s baterií je její výdrž. Vysokou výdrž baterie oceníte zejména v případě, že plánujete několikadenní vyjížďky.

Výrobce

Výběr vám může usnadnit i to, když se zaměříte pouze na cyklistické navigace osvědčených značek, k těm patří například značka Sigma nebo Garmin. Cyklonavigace s funkcemi cyklopočítačů Garmin jsou dostupné v několika cenových kategorií a jsou vybaveny všemi potřebnými funkcemi.

pulsmetry-vybirame-cyklonavigaci-012024-3

Navigace na kolo Garmin Edge.

Cena

Cyklonavigace je možné rozdělit do tří cenových kategorií, a sice na zařízení do 5 000 Kč, od 5 000 Kč do 10 000 Kč a nad 10 000 Kč. Čím je cena cyklistické navigace vyšší, s tím větším počtem funkcí můžete počítat. Zatímco cyklonavigace do 5 000 Kč mají často černobílý displej, dražší modely jsou vybavené velkým barevným dotykovým displejem. Přečtěte si recenzi na oblíbenou cyklonavigaci Garmin Edge 840.

Závěrem

Pokud na kolo hledáte zařízení, které disponuje přehlednými mapami Česka a také dalších zemí a které vám poskytne cenné informace o vaší jízdě na kole, s cyklonavigací neuděláte krok vedle. K předním výrobcům navigací na kolo patří například značka Garmin se svou širokou nabídkou elektroniky pro cyklisty.

Dále doporučujeme navštívit kategorie světel na kolo, cyklotrenažérů Tacx nebo článek s tipy na dárky pro cyklisty.