Jak správně běhat na běžeckém pásu?

Rozhodli jste se začít běhat, ale počasí vám brání v tom, abyste běhali venku? Nevadí. Řešením, jak běhat v jakémkoliv počasí a v jakoukoliv denní dobu, jsou běžecké pásy. Jaké druhy běžeckých pásů existují a jak správně na běžeckých trenažérech cvičit?

Základní informace o běžeckých pásech

Běžecké pásy, které jsou někdy nazývané také jako běžecké trenažéry, patří k populárním fitness strojům, jež simulují běh nebo chůzi v domácím prostředí. Běžecké pásy umožňují běhat nebo chodit i za nepříznivého počasí nebo v místech, kde se z nějakého důvodu běhat nedá.

Jaké benefity s sebou cvičení na běžeckém pásu přináší?

S pravidelným cvičením na běžeckém pásu je spojena celá řada výhod. Běhání na běžeckém pásu podporuje spalování tuků, takže je běžecký trenažér skvělým pomocníkem při hubnutí. Kromě toho má trénink na běžeckém trenažéru pozitivní efekt na krevní tlak, zvyšuje vitální kapacitu plic, snižuje klidový tep a optimálně zatěžuje srdce. Při běhání posilujete zejména nohy a hýždě.

Výhodou běžeckých pásů je i jejich široký rozsah použití, využít je můžete na rehabilitační chůzi nebo třeba na náročný běžecký trénink.

Pro koho jsou běžecké trenažéry vhodné?

Dalo by se říci, že jsou běžecké trenažéry vhodné takřka pro každého. Ocení je jak lidé, kteří chtějí zhubnout, tak i rekreační běžci a profesionální sportovci. Běžecké pásy je navíc možné použít i jako rehabilitační pomůcku při řadě onemocnění.

Pokud ovšem není běh vaším oblíbeným sportem anebo máte problémy s kyčlemi, vyzkoušejte raději eliptické trenažéry nebo cyklotrenažéry, které autenticky simulují jízdu na kole. Cyklistika je totiž ve srovnání s běháním mnohem šetrnější ke kloubům. Pokud vás cyklotrenažéry zaujaly, podívejte se na značku Tacx. Pro začátečníky, seniory či lidi v rekonvalescenci jsou alternativou k cyklotrenažérům rehabilitační rotopedy.

Druhy běžeckých pásů

Při výběru běžeckého pásu narazíte hned na několik typů, které se liší svými funkcemi i účelem použití.

Domácí běžecké pásy

Běžecké pásy je možné rozdělit na pásy pro domácí a profesionální použití. Domácí běžecké pásy se vyznačují nižší cenou, jsou skladné a nehlučné.

Profesionální běžecké pásy

Profesionální běžecké pásy jsou navrženy tak, aby obstály při permanentním používání, a jsou určeny do komerčních fitcenter a do posiloven. Samozřejmě jsou spojeny také s vyšší cenou.


Běžecký pás Nordictrack Incline Trainer je špičkou na trhu.

Trenažér s manuálně nastavitelným sklonem

Většina běžeckých pásů umožňuje naklopit plochu, abyste nemuseli běhat stále jen po rovině. Při nákupu běžeckého pásu můžete zvolit buďto pás s manuálně, nebo elektronicky nastavitelným sklonem. Výhodou trenažéru s manuálně nastavitelným sklonem je nižší pořizovací cena.

Trenažér s elektronicky nastavitelným sklonem

Nespornou předností běžeckých pásů s elektronicky nastavitelným sklonem je podstatně pohodlnější a přesnější ovládání bez nutnosti trénink přerušit.

Co vzít v potaz při výběru běžeckého pásu?

Běžecké pásy se odlišují také velikostí plochy na běhání, nosností, odpružením, ovládáním pásu (tlačítka nebo dotykový displej), speciálními funkcemi, doplňky a v neposlední řadě samozřejmě také cenou. Nejlevnější běžecké pásy se pohybují okolo 10 000 Kč a cena běžeckých pásů pro profesionální použití obvykle převyšuje 100 000 Kč.

Vsaďte na kvalitu a vytěžte z tréninku maximum

V naší nabídce naleznete kvalitní běžecké pásy od značek Housefit a Tunturi pro všechny kategorie běžců. Pro rekreační či začínající sportovce a ty, kteří chtějí běžecký pás využít zejména k rekonvalescenci, jsou určeny základní modely s manuálně nastavitelným sklonem. Jejich výhodou je zejména nízká hmotnost, která usnadňuje manipulaci s trenažérem, a také příznivá cena.

Pokud nechcete dělat žádné kompromisy, vyberte si některý ze špičkových modelů běžeckých pásů, které nabízejí elektronicky nastavitelný sklon, rychlost až 20 km/h a maximální sklon 20 %, měření tepové frekvence či integrované reproduktory a ventilátor. Díky propojení s tréninkovou aplikací navíc získáte cenná data, která vám pomůžou optimalizovat váš tréninkový plán.

Ke všem trenažérům nabízíme servis u zákazníka, prodlouženou záruku a dárek.

Tipy, jak na běžeckém pásu cvičit

Nyní už se dostáváme k odpovědi na otázku, jak běhat na běžeckém pásu. Podíváme se na to, jak často na běžeckém trenažéru cvičit i jak při cvičení správně držet tělo.

Jak často a kdy běhat na běžeckém trenažéru?

Aby došlo ke spalování tuků a k formování postavy, měli byste na běžeckém pásu trénovat alespoň 3x až 5x týdně po dobu 30 až 60 minut.

Pokud je vaším cílem hubnutí, ideálním časem pro trénink je ráno před snídaní, kdy jsou v organismu nízké hladiny glykogenu, a tedy tělo spaluje především tuky. Pokud se vám při běhání nalačno dělá nevolno, zvolte raději odpolední nebo večerní trénink. Vždy ale běhejte alespoň 2 hodiny po jídle.

 pulsmetry-bezecke-pasy-uspech-cviceni
Základem úspěchu každého cvičení je pravidelnost a motivace.

Důležité je správné držení těla

Během tréninku byste měli zůstat ve středové části pásu a držet tělo ve správné poloze, tedy nepropínat kolena, neprohýbat se v bedrech a nezvedat ramena. Pokud bojujete s rovnováhou, je možné se přidržovat madel. V případě, že nemáte ruce na madlech, měli byste je mít volně podél těla.

Hlídejte si tepovou frekvenci

Při cvičení byste si měli hlídat svou tepovou frekvenci, s čímž vám může pomoci dotykový snímač tepové frekvence, kterým disponuje většina běžeckých trenažérů, případně externí hrudní pás nebo hodinky na běhání. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu hodinky Garmin.

V případě, že je vaším cílem hubnout, měli byste po celou dobu tréninku dodržovat střední tempo. Obecně platí, že pokud chcete hubnout, neměli byste mít během cvičení problém mluvit. Pro spalování tuků by se měla intenzita cvičení pohybovat okolo 60 až 80 % vaší maximální tepové frekvence. Tu orientačně vypočítáte tak, že od čísla 220 odečtete svůj věk.

Pokud je vaším cílem budování síly a vytrvalosti, můžete intenzitu tréninku mírně zvýšit na zhruba 80-90 % vaší maximální tepové frekvence. Během tréninku na běžeckém pásu můžete intenzitu jednoduše měnit a dosáhnout tak optimálních výsledků.

Nepodceňuje výběr obuvi

Stejně jako pro běh venku i pro běh na trenažéru je velmi důležitý správný výběr běžecké obuvi a oblečení. Ta by měla být pohodlná, měla by tlumit nárazy, a šetřit tak vaše klouby. Neměla by vás nikde tlačit a ani se při pohybu vyzouvat. Jednoduše je třeba, aby perfektně seděla na noze.

Rozcvička před i po cvičení

Aby bylo cvičení na běžeckém pásu co nejefektivnější a abyste předešli případným zraněním, je třeba se před cvičením dostatečně protáhnout. Protáhnout byste se měli i po cvičení. Na běžeckém pásu byste nejdříve měli začínat zvolna s nízkým tempem, posléze můžete pomalu přidávat tempo i zvýšit sklon.

Výživa při cvičení na běžeckém pásu

Při každém cvičení je důležitá správná strava a platí to i v případě běhu na běžeckém pásu. Strava by měla být pestrá a k večeru by mělo dojít ke snížení příjmu sacharidů, které je vhodné nahradit bílkovinami. Svému tělu byste měli dopřát kvalitní esenciální tuky a dostatek vlákniny, minerálů a vitamínů. Podceňovat byste samozřejmě neměli ani pravidelný pitný režim.

Sledujte všechny tréninkové parametry s běžeckými hodinkami

Fitness hodinky jsou skvělým pomocníkem jak při venkovním tréninku, tak při tom domácím. Hodinky na běhání s GPS vám změří tepovou frekvenci, uběhlou trasu i rychlost, spočítají spálené kalorie a navrhnou vám tréninkový plán na míru.

Běžecké pásy často používají ženy, prozkoumejte i kategorii dámských sportovních hodinek na běhání, které běžecké pásy vhodně doplní. Samozřejmostí je, že všechny dámské hodinky jsou v češtině. V naší nabídce samozřejmě nechybí ani pánské chytré hodinky v češtině. Poradíme vám také, jak vybrat chytré hodinky na běhání nejen od značky Garmin.