Rozhodování mezi Garmin Edge 840 a Edge 1040: Klíčové rozdíly a přednosti

V dnešním přehledu se zaměříme na srovnání dvou populárních modelů GPS počítačů značky Garmin: Edge 840 a Edge 1040. Zatímco oba modely nabízejí řadu pokročilých funkcí, zákazníci často váhají, který model lépe vyhovuje jejich specifickým potřebám. Prozkoumáme jejich klíčové vlastnosti, od rozměrů přes uživatelské rozhraní až po výdrž baterie, abychom vám pomohli se správně rozhodnout." 

Nejedná se o klasický srovnávací test, ale spíše o můj subjektivní dojem a zkušenosti doplněné o technická data výrobce a zpětnou vazbu od zákazníků.

Proč je Edge 840 více než jen nástupce modelu 830?

Model Garmin Edge 840 je více než pouhý nástupce svého předchůdce Edge 830. Garmin v tomto modelu implementoval téměř identickou funkční výbavu, jakou najdeme u svého většího sourozence, modelu 1040. Uživatelé tak mají k dispozici široké spektrum pokročilých tréninkových funkcí. K nim patří například Stamina, pomáhající odhadnout a spravovat úroveň vaší energie během dlouhých jízd, stejně tak funkce pro zaměření a připravenost k tréninku, které umožňují efektivně plánovat a hodnotit jednotlivé tréninkové jednotky. Uživatelé ocení i funkci Power Guide, která radí, jak optimálně rozložit síly v průběhu závodu či tréninku (v kombinaci s wattmetry).  Co se týče navigace, Edge 840 je vybavena stejnými možnostmi práce s mapami jako model 1040, což zahrnuje pokročilé možnosti trasování a snadnou orientaci v terénu.

840-vedle-sebe2Garmin Edge 840

Kde tedy hledat podstatné rozdíly mezi Edge 840 a 1040

Klíčové rozdíly mezi modely Garmin Edge 840 a 1040 se skrývají v technických parametrech, které ovlivňují jak uživatelský komfort, tak funkčnost zařízení. 

Jedním z nejvýraznějších je velikost a rozlišení displeje. Zatímco Edge 1040 nabízí větší displej s vyšším rozlišením, což umožňuje rozšířenou zobrazovací kapacitu pro komplexnější navigační data a podrobnější informace, Edge 840 zůstává kompaktnější. 

Dalším významným faktorem je kapacita baterie, která přímo souvisí s výdrží na jedno nabití a ovlivňuje celkovou praktičnost zařízení při častém používání nebo při extrémních cyklistických výzvách. 

1040-vedle-sebeGarmin Edge 1040

Rozdíl je také v ovládání, kdy Edge 1040 spoléhá kromě tlačítek pro funkce start/stop a okruhy čistě na dotykové ovládání, zatímco Edge 840 jako vůbec první model kombinuje dotykové ovládání s plnohodnotným tlačítkovým ovládáním. Toto hybridní ovládání se Garminu velmi osvědčilo u většiny současných sportovních modelů hodinek.

Posledním zásadním rozdílem je velikost vnitřní paměti. 1040 nabídce 64 GB a 840 polovinu, tedy 32 GB. Tento parametr nemusí naprostá většina uživatelů vůbec řešit. Kapacita 32 GB s přehledem stačí na základní nainstalované cyklistické mapy celé Evropy + na instalaci podrobné TOPO Czech mapy, kterou s přístrojem v našem obchodě automaticky získáte zdarma. Pokud je ale někdo „světoběžník“ a bude ochoten si dokoupit podrobné TOPO mapy hned několika zemí, mohl by na limit vnitřní paměti narazit. Do žádného z přístrojů nelze vložit dodatečnou paměťovou kartu.

Pro informaci TOPO Czech V5 vyžaduje 600 MB prostoru, podrobná TOPO mapa Španělska 2,75 GB nebo Itálie 1,90 GB. Podrobné TOPO mapy jsou v rozlišení 1:5 000 až 1:10 000, což lze reálně přirovnat například k mapám v aplikaci Mapy.cz.

Předinstalované mapy obsahují kompletní silniční síť a většinu zpevněných cest. K dispozici jsou také různé body zájmu a další informace. Rozlišení je ale menší než u podrobných TOPO map. 

Předinstalované cyklistické mapy (openstreetmap) v přístrojích Edge 840 a 1040 zahrnují pokrytí těchto zemí:  Obsahuje podrobné pokrytí Albánie, Andorry, Belgie, Běloruska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Černé Hory, Česka, Dánska, Estonska, Faerských ostrovů, Finska, Francie, FYR Makedonie, Chorvatska, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Lichtenštejnska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Moldavska, Monaka, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Republiky Kosovo, Rumunska, Kaliningradu (Rusko), Řecka, San Marina, Slovenska, Slovinska, Srbska, Španělska, Švédska, Švýcarska, Turecka, Ukrajiny, Vatikánu a Velké Británie.

  Edge 840 Edge 840 Solar Edge 1040 Edge 1040 Solar
Fyzické rozměry 57.8 x 85.1 x 19.6 mm 57.8 x 85.1 x 19.6 mm 59,3 × 117,6 × 20,0 mm 59,3 × 117,6 × 20,0 mm
Velikost displeje Úhlopříčka 66 mm (2.6″) Úhlopříčka 66 mm (2.6″) Úhlopříčka 88,9 mm (3,5″) Úhlopříčka 88,9 mm (3,5″)
Rozlišení displeje 246 x 322 pixelů 246 x 322 pixelů 282 × 470 pixelů 282 × 470 pixelů
Výdrž baterie Až 26 hodin Až 32 hodin Až 35 hodin až 45 hodin 
Velikost paměti 32 GB 32 GB 64 GB 64 GB
Hmotnost 84,8 g 88,9 g 126 g 133 g

 

Vyplatí se verze Solar? 

Výdrž obou modelů je velmi dobrá už v základu, zvláště u 1040 a to i při zapnutí všech satelitních systémů včetně vícekanálové GPS, která akumulátor vybíjí přeji jen rychleji.

Velmi také záleží na počtu připojených snímačů, nastavení displeje a na tom, jestli používáte navigaci. Solární verze tedy pro naprostou většinu uživatelů není „životně“ nutná, ale zvyšuje do jisté míry uživatelský komfort. Za slunečného počasí je účinnost solárních panelů poměrně vysoká a pokud zjistíte až na kole, že jste svůj Edge nedali nabít a zbývá vám třeba jen 10 % kapacity akumulátoru, máte reálnou šanci, že díky solaru v pohodě zvládnete dlouhý výlet, protože panely výrazně omezí vybíjení přístroje. 

Ceníkový rozdíl je v případě Edge 840 a Edge 840 Solar 2 500 Kč. U většího modelu 1040 a 1040 Solar je to 3 600 Kč. Edge 1040 Solar má v balení příslušenství v hodnotě 1 480 Kč navíc proti základní verzi. (3 držáky místo 2 držáků a silikonové pouzdro)

nahled-hezky

Jaké faktory nejvíce ovlivňují výdrž baterie?

  • Nastavení displeje
  • Počet a typ připojených snímačů
  • Navigace a sledování trasy
  • Klimatické podmínky 

Vzorové příklady výdrže baterie najdete v tabulce na konci článku.

Moje osobní zkušenost s displejem:

I přes menší velikost displeje může Edge 840 zobrazit ve většině případů stejný počet datových polí jako větší model (maximum je v obou případech 10 polí na jednu obrazovku). V případě kombinovaných obrazovek – datová a grafická pole jsou některé segmenty menší a jinak uspořádané. Zásadní rozdíl je potom při zobrazení mapy a práci s ní, kdy jasně vítězí větší displej. 

I když lze na menší displej Edge 840 dostat téměř stejný obsah, při jízdě to není z hlediska přehlednosti a čitelnosti ideální. Rozumnější je nastavit jednotlivé obrazovky s menším počtem datových polí, která jsou potom větší a přehlednější.

Moje osobní zkušenost s ovládáním:

Díky 3,5“ displeji a dobré odezvě je ovládání Edge 1040 komfortní ve všech ohledech a za všech okolností. Základní funkce a přepínání datových obrazovek je snadné i za jízdy. Displej dobře reaguje i v zimě v rukavicích.  Pokud prší, nedochází k náhodnému ovládání dopadajícími kapkami, přepínání datových obrazovek je stále použitelné i za silného deště.

U Edge 840 je displej při dotykovém ovládání pocitově i fakticky výrazně menší. V detailním procházení menu nebo zadávání adresy přímo v navigaci se musíte proti 1040 mnohem víc soustředit. Vše ale funguje rychle a odezva je bezchybná. Při jízdě se většinou na ovládání pomocí displeje až na výjimky opravu jen na přepínání datových obrazovek. V situacích, kdy je zima nebo prší přichází na řadu ovládání tlačítky, která reagují vždy stejně a mají v těchto situacích jasnou odezvu. Tím „840“ dokonale vyrovnává velikostní handicap. Pokud držím navigaci v ruce, zvykl jsem si stejně jako u hodinek Garmin kombinovat tlačítka a dotyk. Pro pohyb v menu a případné nastavení mi to přijde jako nejrychlejší a nejpohodlnější způsob.

Veškerá detailní nastavení lze u obou modelů samozřejmě provádět v aplikaci Connect a následně synchronizovat.

Je důvod obávat se velikosti Edge 1040? 

Je to snad nejčastější otázka, kterou dostáváme. Osobě si myslím, že je to zbytečná obava, pokud není člověk vysloveně minimalista. Samozřejmě pokud přecházíte z letitého malinkého cyklo computeru, čeká vás podobný šok jako byste přecházeli z 20 let staré CRT televize s úhlopříčkou 63 cm na současnou „placku“ s úhlopříčkou 75“.

Většina těchto uživatelů má tendenci nahradit tento počítač modelem Edge 130 Plus. Ten je sice po technické stránce perfektní a velikostně se rovná právě těmto historickým modelům, uživatelským komfortem se nemůže větším kolegům rovnat ani náhodou. 

Je potřeba si uvědomit, že 1040 je i přes úhlopříčku displeje 3,5“ stále výrazně menší než naprostá většina dnešních mobilních telefonů. Obava z pořízení 1040 je častější u majitelů MTB. Bojí se rizika vylomení navigace z držáku při pádu, nebo nechtěné manipulaci a podobných rizik. Kvalita originálních předsazených držáků a uchycení je na vynikající úrovni. K dispozici je také bezpečnostní poutko, které doporučujeme používat.

Jaké jsou aktuální zákaznické preference mezi Edge 840 a 1040? 

Menší model volí přibližně 65 %, větší 35 %. Verze Solar tvoří v obou případech asi 20 % poptávky. 

Hlavní zákaznické argumenty pro Edge 840 

  • Požadavek na kompaktní přístroj
  • Nižší cena
  • Duální ovládání

Hlavní zákaznické argumenty pro Edge 1040

  • Velikost displeje
  • Výdrž baterie 

Zákaznická zkušenost s „840“ je natolik dobrá, že i přes vyšší cenu je žádanější než pouze tlačítková „540“. Přitom v předchozí generaci 530/830 tomu bylo právě naopak.

Hodně zákazníků se obávalo pouze dotykového ovládání u modelu 830, proto raději zvolilo tlačítkový model 530 i přes absenci některých funkcí spojených hlavně s navigací. A právě majitelé „530“ přecházejí častěji na novější Edge 840 místo Edge 540. Argument, který je přesvědčil je právě povedené duální ovládání.

porovnani-840_1040

Závěrem

Ať se rozhodnete pro kteroukoliv verzi jednoho nebo druhého modelu, budete mít pravděpodobně to nejlepší, co lze aktuálně v daném segmentu pořídit. Jestliže platí dominance Garminu ve světě chytrých sportovních hodinek, tak v případě cyklistických navigací to platí dvojnásob. Garmin v tomto segmentu udržuje na poměry chytré elektroniky až nestandardně dlouhé časové prodlevy do uvedení nové generace přístrojů. Rozdíl, který potom přinese každá další generace je opravdu velký. Pokud tedy vlastníte některou ze starších generací řady Edge, můžete si být jisti, že přechodem na současné modely 840/1040 (ale i 540) zažijete velký posun.   

Vzorové příklady výdrže baterie u modelu Edge 1040 / Edge 1040 Solar 

Výdrž baterie zařízení Edge může být ovlivněna používáním jednotlivých funkcí nebo s jakým nastavením je používáno. Informace v tabulkách níže jsou orientační pro představu za jakých podmínek lze dosáhnout odhadovaných hodnot výdrže baterie.

Popis použití Ultra úsporný režim Úsporný režim Standardní použití Plné vytížení
Nastavení GPS GPS GPS Multi-GNSS Multi-Band Multi-GNSS Multi-Band
Počet spárovaných ANT senzorů 0 2 2 4
Typ ANT senzoru N/A Rychlost, kadence Rychlost, kadence Rychlost, kadence, srdeční tep, výkon
Telefon spárován a připojen Ne Ano Ano Ano
LiveTrack povolen Ne Ano Ano Ano
Jas podsvícení Automaticky Sníženo * Automaticky Automaticky
Časový limit podsvícení Zapnuto 15 sekund Zapnuto Zapnuto
Počet přijatých oznámení za hodinu 0 4 4 8
Počet interakcí s uživatelským rozhraním za hodinu 5 10 10 15
Konfigurace uživatelského rozhraní Datové obrazovky Datové obrazovky Datové obrazovky Mapová obrazovka
Sledování trasy / navigování ** Ne Ano Ne Ano
Provozní teplotní rozsah 10°C - 40°C 10°C - 40°C 10°C - 40°C 10°C - 40°C
Odhadovaná výdrž baterie Až 90 hodin Až 70 hodin Až 40 hodin Až 35 hodin
Odhadovaná výdrž baterie verze SOLAR *** Až 180 hodin Až 100 hodin Až 50 hodin Až 45 hodin

* Úspora baterie – podsvícení: Jas podsvícení a nastavení časového limitu podsvícení se automaticky nemění, když je zapnuta úspora baterie. Uživatelé mohou změnit jas podsvícení po zapnutí úspory baterie výběrem možnosti: Snížit podsvícení v menu úspory baterie. Uživatelé mohou změnit časový limit podsvícení přes System->Display (Systém->Displej). Ponechání nastavení jasu na Automaticky a časového limitu na Zapnuto může vést ke snížení výdrže baterie. 

** Sledování trasy / aktivní navigace – Každá trasa je jedinečná, pokud jde o počet a typ generovaných upozornění. Počet upozornění generovaných trasou ovlivní výdrž baterie. Trasy, které generují velké množství nebo častá upozornění, mají větší vliv na výdrž baterie než trasy s menším počtem zatáček nebo upozornění. 

*** Účinnost solárních panelů je ovlivněna světelnými podmínkami. Když je baterie nabitá na 100 % nebo se plnému nabití blíží, může systém výkon panelů snížit, což může také ovlivnit celkovou výdrž baterie v závislosti na podmínkách. Výpočet předpokládá, že denní jízda probíhá za konstantních podmínek 75 000 luxů.