Kompletní průvodce cyklostezkou Baťův kanál

Toužíte objevovat krásy Česka na kole? Jednou z nejoblíbenějších českých cyklostezek je páteřní trasa podél Baťova kanálu, která nadchne jak dálkové cyklisty, tak i rodiny s dětmi, které si chtějí užít příjemný výlet na kole. Přinášíme vám všechny důležité informace o cyklostezce Baťův kanál na jednom místě.

Baťův kanál na kole: základní informace

Cyklostezka, která vede po březích Baťova kanálu směrem od Kroměříže až do Hodonína, má celkovou délku 80 km. Stezka kopíruje vodní cestu, jež byla vybudovaná Baťovými závody pro transport uhlí. Výhodou stezky je, že vede mimo frekventované silnice, takže je jízda po ní bezpečná.

Co se týče povrchu cyklostezky, v rámci Zlínského kraje je převážně asfaltový, v Jihomoravském kraji je kombinací zpevněných úseků a polních cest. Vzhledem k tomu, že se jedná o převážně rovinatou trasu, je cyklostezka vhodná pro začátečníky i pokročilé a je vhodnou volbou i pro rodiny s dětmi.

Cyklookruhy u Baťova kanálu

V okolí cyklostezky se nacházejí cyklookruhy, které umožňují sjet z hlavní cyklostezky a navštívit nejzajímavější místa v okolí kanálu – včetně těch známých, ale i nejrůznějších skrytých pokladů.

Více o cyklookruzích v okolí se dozvíte na těchto webových stránkách, jejichž součástí je i praktická aplikace a mapa Baťova kanálu.

Zajímavosti cyklostezky Baťův kanál

Cyklostezka podél Baťova kanálu je spojená s nespočtem skvělých aktivit a míst, která stojí za návštěvu:

  • Baťův kanál: Začněme rovnou samotným kanálem. Jedná se o největší umělý tok v Česku, který byl vybudovaný ve 30. letech 20. století a aktuálně je mezi Otrokovicemi a Sudoměřicemi využívaný pro lodní přepravu.
  • Plavba lodí: Cyklotrasa přímo vybízí k propojení cyklistiky s plavbou lodí. Výlet si můžete zpříjemnit například tím, že se v rámci zpáteční cesty necháte svést výletní lodí přizpůsobenou k přepravě kol.
  • Vinařské stezky: Vinařské stezky jsou bezesporu jedním z pokladů Moravy a na cyklostezku Baťův kanál jich navazuje hned celá řada.
  • Památky: Pokud patříte k milovníkům památek, potěší vás, že se v blízkosti trasy nachází například zámek Buchlovice, Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži, Velehrad nebo hrad Buchlov.

Tipy pro cyklisty

Cyklostezku podél Baťova kanálu každoročně využívají desítky tisíc cyklistů. V hlavní cyklistické sezóně tak může být na stezce poměrně rušno. V případě, že si chcete užít poklidnější jízdu, zvolte některý z méně frekventovaných měsíců. Pokud plánujete výlet na kole spojit s návštěvou některé z místních zajímavostí, nezapomeňte si předem zjistit otevírací dobu.

Abyste si cyklistický výlet užili na maximum, nepodceňte kvalitní výbavu. Všechny jízdy na kole vám zpříjemní například sportovní chytré hodinky.

Závěrem

Cyklotrasu Baťův kanál, která propojuje průmyslové dědictví s přírodními krásami Česka, můžeme jednoznačně doporučit všem cyklistům, ať už těm zkušeným nebo začínajícím. Její nespornou předností je možnost propojit příjemnou jízdu na kole v rovinatém terénu s plavbou lodí, návštěvou památek nebo vinařských oblastí.