Jak vybrat eliptický trenažér?

Vybavujete si domácí posilovnu a uvažujete nad tím, jaké fitness přístroje zvolit? Velmi častou volbou jsou eliptické trenažéry, které najednou zapojují většinu svalových skupin. Pro koho jsou eliptické trenažéry vhodné, jaké jsou jejich výhody a na co se zaměřit při jejich výběru?

Co jsou eliptické trenažéry?

Eliptický trenažér, který je také někdy nazývaný jako orbitrek, crossový trenažér nebo také eliptical, je fitness přístroj, jenž umožňuje posílit a protáhnout celé tělo bez toho, aby zatěžoval klouby. Je navržený tak, aby simuloval specifický pohyb, který je možné nazvat jako kombinaci chůze, běhu a stoupání po schodech.

Jedná se o jeden z vůbec nejoblíbenějších fitness přístrojů pro domácí cvičení. Cvičení na eliptickém trenažéru díky pohybu nohou po eliptické dráze posiluje nohy a díky protichůdnému pohybu madel posiluje také paže. Cvičení na elipticalu by se dalo přirovnat ke cvičení na běžeckém trenažéru, rotopedu nebo stepperu.

S eliptickým trenažérem získáte vysněnou figuru i pevné zdraví

Cvičení na eliptickém trenažéru je spojené s celou řadou benefitů pro naše zdraví. Výhodou je skutečnost, že je cvičení velmi šetrné ke kloubům a je spojené s rychlým spalováním tělesného tuku. Během hodiny intenzivního tréninku je možné spálit až 800 kalorií.

Kromě toho, že cvičení na elipticalu pomáhá zhubnout, posiluje také kardiovaskulární systém a slouží k udržení formy. Díky koordinovanému pohybu je cvičení na eliptickém trenažéru zaměřené na celé tělo. Šlapáním dochází k posílení stehenních, hýžďových a lýtkových svalů a pohyb paží posiluje hrudník, ramena, krk, záda a paže.


S eliptickým trenažérem efektivně procvičíte celé tělo.

Pro koho je eliptický trenažér vhodný?

Pokud uvažujete nad tím, jestli je cvičení na eliptickém trenažéru vhodné i pro vás, odpověď je pravděpodobně ano. Eliptický trenažér je totiž vhodný pro začínající sportovce, pokročilé i profesionály a je také vhodný pro všechny věkové skupiny, tedy od dětí až pro seniory. Ocení ho všichni, kteří chtějí zhubnout, posílit svaly i kardiovaskulární systém, a tím zlepšit svoji fyzickou kondici.

Jak vybrat eliptický trenažér

Eliptické trenažéry jsou dostupné v několika cenových kategoriích, ty nejlevnější pořídíte již od několika tisíc korun a cena prémiových eliptických trenažérů pro domácí použití se může pohybovat i okolo 60 000 korun. Jaké jsou mezi těmito trenažéry základní rozdíly a podle čeho vybrat orbitrek, který bude vyhovovat vašim požadavkům a představám?

Základní parametry

V první řadě by se měl výběr eliptického trenažéru odvíjet od toho, kdo na něm bude cvičit. Zásadní roli hraje zejména váha a výška osoby, která ho bude používat. Nosnost elipticalu by měla být zhruba o 20 % vyšší než vaše váha.

Délka kroku

Důležitým parametrem při výběru orbitreku je délka kroku. Pro menší osoby s výškou do 170 cm postačí eliptické trenažéry s délkou kroku okolo 30 cm. Pokud jste však vyšší, doporučujeme zvolit přístroj s délkou kroku alespoň 40 cm. Délka kroku u některých fitness strojů je nastavitelná a může se pohybovat i do 80 cm.

Zátěžový systém

Eliptické trenažéry jsou nejčastěji vybaveny magnetickou brzdou, mezi jejíž hlavní výhody patří nízká hlučnost, vysoká spolehlivost a v neposlední řadě dlouhá životnost.


Moderní eliptické trenažéry mají nadstandardní výbavu.

Ovládání zátěže

Při výběru narazíte na eliptické trenažéry s manuální regulací zátěže a také na dražší modely, které nabízejí elektronickou regulaci zátěže s několika automatickými programy. Požadovanou zátěž tak můžete jednoduše nastavovat pomocí dotykového displeje. Displej většinou zobrazuje i důležité informace jako délka tréninku, spálené kalorie, tepová frekvence a podobně.

Výbava

Dalším významným faktorem, který hraje roli při volbě eliptického trenažéru, je výbava. Ta může zahrnovat například snímač tepové frekvence umístěný v madlech nebo tréninkové aplikace integrované v počítači přístroje.

Manipulace

Některé eliptické trenažéry jsou vybaveny praktickými přepravními kolečky, díky kterým můžete přístroj jednoduše přemístit z místa na místo. Orbitrek může disponovat i vyrovnávačem nerovností podlahy, který garantuje stabilitu i při maximálním zatížení.

Jaký eliptický trenažér tedy koupit? Podívejte se na naši nabídku kvalitních eliptických trenažérů a vytěžte ze svého tréninku maximum i vy.

Vhodným doplňkem k eliptickým trenažérům jsou jedny z chytrých fitness hodinek.