Garmin Enduro 2 – Nový král nejen Outdooru

Pokud máte rádi stylové a odolné hodinky a jste sportovní nadšenci, zároveň vás už trochu omrzela řada Garmin Fenix, nezabrala na vás elegance a námořní funkce modelu Quatix 7X nebo vás neoslovil robustní design a vojenské funkce Tactix 7 Pro Solar, máme pro vás řešení.

Přichází ultimátní a nekompromisní Garmin Enduro 2 s extrémní výdrží baterie a funkcemi, které jinde nenajdete. Zatímco Enduro první generace byly hodinky vycházející z modelové řady Garmin Fenix 6X a vše u nich bylo podřízeno výdrži baterie, a to i na úkor omezené funkční výbavy a výkonu proti Fenixu, Endura druhé generace jdou zcela jinou cestou, a to je dobře.

Enduro první generace se nyní dají pořídit za zajímavou cenu a stále se jedná o velmi dobré outdoorové hodinky. Jejich většímu úspěchu mezi uživateli bránila poměrně vysoká cena v době jejich představení. Pro naprostou většinu zákazníků dávalo větší smysl koupit Fenix 6X Solar s lepší funkční výbavou. Delší výdrž baterie zkrátka nevykompenzovala při vyšší ceně ústupky ve výbavě.

Chytré hodinky Garmin Enduro 2 nejen že vydrží déle než současný Fenix 7X Sapphire Solar, ale překonávají ho i funkčně. V základním balení jim kromě silikonového řemínku nechybí ani ultra lehký, pouze 6 g vážící řemínek UltraFit 26 s dokonalou fixací hodinek na zápěstí. Ten byl poprvé představen právě u předchozí generace. Je použitelný pro řadu Fenix 5X, 6X, 7X, Quatix 6X, 7X, Taxtix Delta a Taxtix 7. Proti standardnímu silikonovému řemínku sníží celkovou hmotnost uvedených modelů o 20 gramů.

enduro2-1

Argumenty pro Enduro 2 

  • •   Výdrž v režimu SmartWatch až 34 dní / až 46 dní při aktivním solárním dobíjení 
  • •   Výdrž v režimu GPS až 110 hodin / až 150 hodin při aktivním solárním dobíjení 
  • •   Výdrž v expedičním režimu GPS až 77 dní / až 172 dní při aktivním solárním dobíjení 
  • •   Multi-band GNSS 
  • •   Hmotnost hodinek včetně řemínku UltraFit 26 je jen 70 g 
  • •   Solární sklíčko Power Sapphire, titanová luneta 
  • •   2 řemínky v balení (standardní silikonový a super lehký UltraFit 26 s hmotostí 6 g)

Integrovaná LED svítilna Super bright (dvakrát jasnější než u Garmin fēnix® 7X) s nastavitelnou intenzitou a různými režimy svícení a možností přepnutí do režimu červeného bezpečnostního světla. 

SatlQ technologie: automaticky vybírá nejvhodnější režim příjmu GPS signálů. Technologie udržuje optimální poměr mezi výdrží a maximální přesností výpočtu pozice. 

Funkce NextFork: při pohybu v terénu zobrazuje vzdálenost k další křižovatce tras a název trasy na této křižovatce. 

Aplikace Adventure Racing: speciální sportovní profil je k dispozici pro závody typu Adventure race. Sportovní profil umožňuje během závodu sledovat srdeční tep, nadmořskou výšku, časy úseků a další metriky a zaznamenávat trasu pomocí GPS. GPS trasa, ani GPS souřadnice se ale během závodu nezobrazují, aby nebyla porušena pravidla závodu. Obrazovka shrnutí pomáhá ověřit u závodní komise váš čas dokončení závodu.

Speciální sportovní profil připravený pro příznivce ultra dlouhých běžeckých závodů. Sportovní profil zaznamenává nejen čas, vzdálenost a převýšení, ale dokáže stopovat i časy odpočinku a zaznamenat časy strávené na občerstvovacích stanicích.

Náš názor a doporučení 

Strategie Garminu stavět na špičkové modelové řadě Fenix další specifické odvozené modely se nám líbí. Řada Fenix se postupem času stala doslova ikonickou a z Garminu se i díky ní stala značka, vůči které jsou zákazníci velmi loajální. Speciální modely zmíněné v tomto článku umožňují plnit specifické požadavky jednotlivých zákaznických skupin ať již jde o vzhled nebo funkce. 

Enduro 2 se asi nejvíc zaměřují na extrémní vytrvalce a nadšence do outdoorových výzev, vojenství/military nebo expedic. Udávaná výdrž baterie bude stačit pro absolvování naprosté většiny „šílených“ ultra maratonů všeho druhu. Nezanedbatelným benefitem hodinek je vylepšená svítilna, která může plnit praktickou, ale i bezpečnostní funkci (například při běhu v šeru nebo ve tmě). Kdo jste měl možnost vyzkoušet tu ve Fenix 7X, víte že i ta funguje skvěle. 

Řemínek UltraFit, díky němuž hmotnost hodinek výrazně klesne je vynikající pro sportovní aktivity, při kterých hodinky na ruce dokonale fixuje. Od našich zákazníků ale víme, že hodně z nich ho používá i k běžnému nošení. Řemínek lze koupit samostatně, není to tedy ten hlavní důvod proč se rozhodnout právě pro Enduro 2. 

Proti safírové verzi Fenix 7X si připlatíte 2 500 Kč. Za tento příplatek získáte lehce pozměněný design, druhý řemínek v hodnotě 1 490 Kč, lepší svítilnu a delší výdrž baterie. To není vůbec špatná nabídka a nemusíte být zrovna ultramaratonci, aby se vám uvedený příplatek vyplatil.

Pokud se outdooru a extrémním závodům aktivně věnujete, využijete nejspíš i další specifické funkce. 

Nacházíte-li se zrovna ve fázi rozhodování o koupi nových špičkových GPS hodinek, Garmin Enduro 2 rozhodně zařaďte do vašeho výběru. Trochu vybočíte z řady a získáte něco navíc. 

Vybíráte hodinky pro ženu? Navštivte naší kategorii.

enduro2-3 

Základní srovnání modelů vycházejících z řady Fenix 7X

srovnani-enduro

Kompatibilní řemínky

QuickFIt 26 mm a UltraFit 26 mm

enduro2-2

Konektivita a kompatibilní příslušenství

Snímače tepové frekvence: HRM Dual, HRM Pro, HRM Pro Plus 

Běžecké snímače: Running Dynamics Pod 

Snímače pro cyklistiku: Snímač rychlosti, snímač kadence, wattmetry Rally 

Cyklistické radary: Varia RTL 315, RTL 515, RCT 715 

Ostatní čidla: Teplotní čidlo Tempe 

Chytré cyklistické trenažery Tacx: řada Flow, Flux, Neo 2, Neobike