Garmin Enduro: Opravdová lehkost outdooru

Posvítili jsme si na verzi Titanium a přinášíme Vám minitest. 65 dní výdrže v 58 gramech svět GPS ještě neviděl. Naše první postřehy najdete zde.

Novinka, kterou uvedl Garmin v únoru na trh není modely pro každého, rozhodně nenahradí a ani nemá ambici nahradit ikonický Fenix. Jedná se o odvozený model, kterým Garmin opět dokazuje, že umí nabídnout stejně jako u řad Tactix nebo Quatix hodinky pro náročné uživatele se specifickými požadavky.

A v čem je tedy výjimečnost Endura?

Výrobce dal dohromady mix největšího displeje jaký má v nabídce – 1,4“ s rozlišení, 280 x 280, který známe z řady Fenix6X, nízké hmotnosti, která je u námi představované verze v kombinaci s odlehčeným měkkým nylonovým řemínkem UltraFit 58 g!!! A to hlavní co Vás asi nejvíce zajímá je výdrž baterie a dokonalé řízení její spotřeby. A čísla udávaná výrobcem jsou opravdu zajímavá, začnu údajem, který neměl ještě možnost nikdo otestovat a asi si kvůli tomu tyto hodinky nikdo nekoupí, ale nedá mi to … v úsporném režimu hodinek (myšleno opravdu jen „hloupých“ hodinek) v kombinaci se solárním dobíjením je udávaná výdrž 1 rok!

Na obsáhlejší test zatím nebyl čas, ale pokusím se Vám přiblížit první dojmy po rozbalení a zapnutí hodinek a dvou denní zkušenost s jejich používáním. Úplně vynechám popis ovládání, menu atd., to se nijak neliší od modelů řady Fenix, případně vyšších modelů řady Forerunner. Garmin logiku ovládání v čase postupně vylepšuje a u jednotlivých modelů případně přizpůsobuje specifickým požadavkům, základ ale zůstává stejný a lze tedy s trochou nadsázky říct … jednou Garmin … vždycky Garmin nebo Garmin do celé rodiny.

První co Vás po vybalení bude asi zajímat je pocit z udávané hmotnosti. Znalci z oboru „garminologie“ budou vědět co myslím tím, když napíšu, že člověk má pocit že vidí Fenix6X, ale v ruce drží Foreruner 945. Pocitový rozdíl v hmotnosti proti Fenixu6X je opravdu tak velký, reálně je Forerunner 945 ještě o 8 g lehčí, ale to už zase tolik nepoznáte.

Řemínek

Některé možná zklamu, některé potěším, když uvedu, že váhový rozdíl proti titanové verzi Fenix6X je z velké části dán rozdílem hmotností silikonového řemínku QuickFit 26 mm a nylonového řemínku UltraFit 26 mm (20 g). Rozdíl v hmotnosti těla hodinek je na naši váze 1-2 g, což může být dáno i nepřesností váhy. Výrobce ve specifikaci uvádí pouze typ, nikoliv kapacitu akumulátoru. Můžeme se tedy domnívat, že něco na hmotnosti se ušetřilo absencí datového úložiště pro mapy a hudbu a naopak přidalo o něco větší baterií.

Nylonový řemínek UltraFit nemá nic společného s nylonovými řemínky QuickFit dodávanými například k modelu Tactix Delta Solar, jsou ale zaměnitelné a univerzální pro všechny řady se stejným řešením osiček, rozhodující je šířka . V případě řemínku dodaného k Endruru se jedná o slabý, téměř nic nevážící pásek (cca 6 g), který provléknete mezi osičkou a hodinkami. Na obou koncích má suchý zip, takže na ruce jej dotáhnete z obou stran. Na poprvé si hodinky jen trochu porovnáte na ruce, aby byl řemínek dotažený z obou stran rovnoměrně. Funguje to spolehlivě a ztrátu hodinek se bát nemusíte. U Garminu někdo přemýšlel prakticky podobně jako u systému QuickFit, který považuji za nejlepší, jaký jsem u sportovních hodinek za 20 let jejich prodeje viděl.

QuickFit řemínek rozměru 26 mm je součástí balení a pokud jím nahradíte nylonový řemínek, od Fenixu Enduro poznáte jen díky žluté lince vedené po okraji displeje. Tělo je stejné jako u zmíněného Fenix6X Solar Titanium … tedy kombinace titanu, polyamidu a solární sklíčko typu Power Glass.

Výbava Garmin Enduro

Pojďme tedy k tomu hlavnímu a tím je výbava a výdrž baterie. Začnu tím, čím většinu nepotěším. Jak už si pozornější z Vás všimli, Enduro nemají datové úložiště pro hudbu a mapy. Hudbu si tedy budete muset pouštět z mobilu, ale možnost ovládání jeho přehrávače z hodinek zůstala. Co se navigačních funkcí týká, jsou možné pouze tzv. „slepou mapou“ jako je tomu u základních modelů Fenix6 nebo starších modelů řady 5. Funkce pohodlných a bezpečných plateb Garmin Pay zůstala zachována, takže občerstvení na ultradlouhém trailu hodinkami zaplatíte.

Když jsem hodinky vybalil, byla baterie nabita cca ze 70% a na displeji mi svítil údaj o výdrži 37 dní. Výrobce udává v režimu smartwatch 50 dní a 65 dní při solárním dobíjení. To jsou hodnoty, které nemají srovnání s žádným jiným modelem. U Endura bude platit stejně jako u Fenixu6 nebo Instinctu Solar, že celkové nastavení hodinek ovlivní výdrž na jedno nabití mnohem víc, než tomu bylo u starších modelů. Tam také nebyly tak široké možnosti nastavení. Z vlastní zkušenosti doporučím věnovat pozornost nastavení jasu displeje při aktivním podsvícení, už samotné snížení jasu ze 100 na 60% dovede výdrž prodloužit o několik dní. Stejně tak důležité je nastavení funkce gesto pro automatické rozsvícení displeje. Jen díky rozumnému nastavení těchto dvou parametrů se výdrž dostává do režimu chytrých hodinek na dosah výrobcem udávaného maxima. Samozřejmě pokud se vzdáme trvalého BT připojení s telefonem nebo nepotřebujeme sledovat vše co hodinky sledovat dokážou (spánek, kroky … ) výdrž letí raketově vzhůru. Pokud vypneme vše, tak začneme ale popírat smysl koupě takto špičkového modelu, takže i zde platí zlatá střední cesta. Význam ultra úsporného režimu spočívá v situacích, kdy zkrátka potřebujeme Enduro udržet aktivní, ale nemáme zdroj napájení a venku je mlha, že není na krok vidět. 

Jak jsem naznačil už v úvodu, Garmin Enduro je model rozšiřující nabídku výrobce o model, pro zákazníky se specifickým požadavkem na výdrž baterie, ať už z důvodu různých expedic nebo pro komfort, při kterém nebudou nucení neustále myslet na to, jestli dobíjecí kabel je zrovna v autě, na chatě, práci nebo doma.

Kromě titanové verze bude v nabídce také levnější provedení s lunetou z nerez oceli a tělem  z nerez oceli a polyamidu. Jedná se o stejné tělo a lunetu jako mají Fenuix6X Sapphire. Safírové sklíčko je ale nahrazeno solárním Power Glass. Tato kombinace nabídne hmotnost 72 g.

Zajímavou novinkou je také samotný nylonový řemínek Ultrafit, pro spoustu běžců by mohl být důvodem pro pořízení Fenixu6X, protože by pro ně dostal celkovou hmotnost na příjemnější hodnotu při běhu. Nižší hmotnost a lepší stabilita na ruce má také pozitivní vliv na přesnost měření TF optickým snímačem.

Vyzkoušejte i další z řady hodinek vhodných na vojenství/military. Vybíráte hodinky pro ženu? Navštivte naší kategorii.

Garmin Enduro, Carbon Gray DLC Titanium/Black UltraFit Nylon Strap | Údaje výrobce 

  • až 50 dní v režimu smartwatch + až 15 dnů se solárním dobíjením
  • až 70 hodin v plnohodnotném GPS záznamu + až 10 hodin se solárním dobíjením
  • až 200 hodin v úsporném GPS záznamu + až 100 hodin se solárním dobíjením
  • až 65 dní v expedičním GPS záznamu + až 30 dní se solárním dobíjením
  • až 130 dní v úsporném režimu hodinek - až 1 rok se solárním dobíjením
  • Anténa: EXO- je součástí lunety kolem displeje 
  • Baterie - typ: dobíjecí Li-Ion
  • Baterie - výdrž: 70/80hod GPS, 50/65 dní smart, 65/95 dní expedice
  • Displej - rozlišení, ŠxV: 280 x 280 pix.
  • Displej - typ: barevný chroma TFT, transflektivní, MIP (Memory-In-Pixel)
  • Displej - úhlopříčka, vel. š. x v.: 1,4"
  • Hmotnost: 58g
  • Podsvícený displej: Ano
  • Provozní teplota: -20°C až 60°C
  • Rozměry zařízení, ŠxVxH: 51 x 51 x 14,9 mm
  • Materiál řemínku: Nylon
  • Materiál krycího sklíčka: Power Glass™ (chemicky tvrzené sklíčko se solárním nabíjením)
  • Materiál lunety: Titan s DLC povrchovou úpravou
  • Materiál těla hodinek: Tvrzený polymer + titan
  • Vysocecitlivý přijímač GLONASS: Ano
  • Vysocecitlivý přijímač GALILEO: Ano
  • Vysocecitlivý přijímač GPS: Ano
  • Šířka řemínku: 26mm QuickFit