Jak vybrat nejlepší sportovní hodinky

Jak vybrat sportovní hodinky, abyste byli ve skvělé kondici?

Vybrat sportovní hodinky není zase taková věda, ale přesto je třeba mít se na pozoru a nenechat se zlákat reklamou. Ne všechny chytré hodinky jsou totiž vhodné pro sport, nebo alespoň ne pro aktivně sportující uživatele. Výrobci se to samozřejmě snaží „maskovat“, protože naprostá většina uživatelů chytrých hodinek si koupí jedny, které chce využít pro všechny aktivity. Proto platí známé „když ptáčka lapají“... Zákazník dostane příslib čehokoliv, aby koupil právě inzerovaný model. Přečtěte si naše doporučení, jaké sportovní hodinky by mohly být ty nejlepší pro vás.

Téma číslo 1 - Ovládání 

Už jsem někde slyšel, že každé správné „smartky“ mají zářivý dotykový displej. Klasické smart hodinky možná, ale ty, co mají být použitelné u sportu, rozhodně ne. Další často žádanou vychytávkou z reklamního katalogu je otočná luneta. Na tu raději také zapomeňte. 

Možná vás napadá otázka, proč to píšu. Odpovím jedním příkladem: venku je 30°C, vaše tepová frekvence je skoro 150 tepů za minutu, zrovna jste se polili vodou a máte mokré ruce… A zrovna si chcete přepnout zobrazení na displeji, ale displej politých hodinek na vaše povely mokrými prsty ne a ne reagovat. A jinak na tom ve stejnou dobu nebude ani „kolega“ na jižní polokouli, který běží v rukavicích, protože tam zrovna klesla teplota pod nulu.

Pro ovládání sportovních hodinek jsou proto ideální čtyři až pět tlačítek s jasnou odezvou. Špatná není ani kombinace stejného počtu tlačítek a dotykového displeje. Pro různé fitness aktivity jsou použitelné modely, které tvoří určitý kompromis a disponují dotykovým displejem a dvěma tlačítky. Pro příklad uvedu elegantní Garmin Vivoactive4 a Venu, u kterých ovládání funguje velmi dobře, ale určitě to nejsou modely vhodné pro atlety nebo triatlonisty. 

Téma číslo 2 - Výdrž baterie

U hodinek pro sportovní využití rozhodně neplatí to samé co u chytrých hodinek, které mají plnit úlohu „prodloužené ruky“ telefonu, případně počítat kroky a kalorie. U nich se zákazníci často spokojí s „ukolébavkou“, že nabíjet hodinky každý druhý nebo dokonce každý den je normální. Ne, není to normální a u sportovních hodinek je to nepoužitelné. Zapomeňte také na větičku: „Vydrží na jedno nabití až 4 dny.“ Pokud sportujete alespoň dvakrát týdně, zaměřte se na modely, které nabízí v režimu chytrých hodinek výdrž „až“ 7 dní. Ty totiž zvládnou několik kratších nebo jednu dlouhou aktivitu se zapnutou GPS a čtyři až pět dní provozu na jedno nabití. Už jsem zažil hodně zákazníků, kteří přišli se slovy: „Včera jsem běžel svůj nejlepší závod, ale moje hodinky se mnou běžely jen do půlky. To potom zamrzí.

Téma číslo 3 – GPS přímo v hodinkách nebo sdílená s telefonem

Už to bude možná 10 let, co se řešilo, jestli si pořídit sporttester s integrovaným GPS modulem, nebo externím, komunikujícím přes bluetooth. Tohle dilema už se dávno neřeší a když GPS, tak samozřejmě přímo v hodinkách. Na trhu jsou ale modely, které GPS nemají, mají však schopnost sdílet tu z telefonu. Pokud se věnujete hlavně aktivitám uvnitř nebo nemáte potřebu využívat měření vzdálenosti, rychlosti, trasování a další funkce spojené s GPS, vůbec není špatně, když si koupíte hodinky bez GPS. Dokonce nelze pro ojedinělé použití zatratit ani možnost uvedeného sdílení. V žádném případě si ale nenechte namluvit, že je to řešení pro pravidelné použití. Není a nedává v dnešní době žádnou logiku. Přes 90 % seriózních sportovních modelů vlastním čipem disponuje. A ty dotykové smart hodinky, u kterých výrobce tvrdí, že sdílená GPS je v pořádku, nechte někomu jinému.

 

Pro cyklisty je integrovaná GPS nezbytnou součástí sportovních hodinek. 

Téma číslo 4 – Tréninková aplikace k hodinkám

Každé sportovní chytré hodinky by byly „poloviční“ bez chytré tréninkové aplikace neboli tréninkového deníku. Ten má většinou svoji mobilní verzi pro telefony a tablety a potom verzi pro počítače. Data se ukládají na server výrobce, telefon a počítač slouží jen k jejich zobrazení a úpravě, stejně jako je tomu u mnoha dalších aplikací v dnešní době. Díky tomu si svoje data můžete zobrazit téměř kdekoliv. Ke svému účtu v aplikaci se přihlásíte podobně jako třeba k e-mailu. Dříve hodně uživatelů používalo nějakou nezávislou tréninkovou aplikaci v telefonu (například Endomondo, Runtastic a mnohé další) a při koupi svých prvních hodinek vyžadovali konektivitu právě s jimi používanou aplikací, protože v ní měli tréninkovou historii.

Pulsmetr v naprosté většině případů primárně komunikuje se svojí „mateřskou“ aplikací výrobce a ta následně umožňuje nějakou formu exportu dat do dalších aplikací. Dnes již je takový požadavek spíše výjimkou, žádanější je ale komunikace s rozšiřujícími aplikacemi, které nabízí něco navíc. Asi nejznámější je dnes například STRAVA a její tréninkové segmenty. Oblíbené jsou také aplikace sledující váš jídelníček. V České republice, ale i ve světě, je z aplikací výrobců hodinek jedním z lídrů Garmin a jeho Connect. Co do kvality se s ním může rovnat Polar a jeho „tréninková appka“ Polar Flow. My, co si ještě pamatujeme „pravěk“ v podobě zapisování tréninkových dat do papírového bloku, si nyní připadáme minimálně jako kosmonauti. 

Téma číslo 5 – Výbava

Naštěstí je pryč doba, kdy běžecké GPS hodinky měly sportovní profil jen pro běh a fitness hodinky jen obecnou aktivitu. Dnes i základní model s cenovkou začínající okolo 3 000 Kč nabídne minimálně 5 nastavitelných sportovních profilů, které zahrnují běh, kolo, chůzi nebo fitness. U modelů s cenou mezi 6 000 – 10 000 Kč už nejste nabídkou sportovních profilů většinou nijak omezeni a vybere si téměř každý, profily lze často vytvářet nebo dohrávat.

Samozřejmě že můžete jezdit na in-line bruslích a mít zapnutou aktivitu kolo, jen budete mít potom v deníku trochu nepořádek. V této cenové kategorii lze najít i sporttestery s tzv. multisportovním profilem, kdy můžete mít v rámci jedné aktivity různá nastavení pro různé disciplíny. To využijí hlavně triatlonisté.

Dalším specifickým sportem je plavání. Měření tepu ve vodě má svá specifika, již se objevují hodinky, které tuto možnost poskytují pomocí vestavěného optického snímače tepu. Měření tepu ve vodě je možné také pomocí hrudního pásu. Ten ale musí mít interní paměť pro data, která následně přenese do hodinek, ovšem ne každé hodinky tuto komunikaci podporují. Měření vzdálenosti a plaveckých metrik v bazénu nabídne hodně modelů v této cenové kategorii, pro stejná měření na otevřené vodě je výběr menší a nabízejí je většinou až modely v cenové kategorii 10 000 Kč a více. 

Nejlepší sportovní hodinky zvládnou monitorovat téměř všechny sporty včetně plavání. 

Obecně lze říci, že modely ve střední cenové kategorii nabídnou dostatečné parametry, funkce, konektivitu a tréninkovou diagnostiku pro většinu výkonnostních sportovců. Při výběru si ale musíte dát pozor, aby nechyběla zrovna funkce nebo specifická vlastnost, která je pro vás důležitá. Stále se totiž ještě nejedná o plně vybavené all-in-one modely.   

„Plnotučné“ sporttestery začínají s cenou přibližně na úrovni 10 000 Kč. Horní hranice je přibližně okolo 16 000 Kč. Lze pořídit i dražší modely, kde se připlácí za design, materiály jako je titan, safírové sklíčko, zvýšenou odolnost, vojenské funkce, extrémní výdrž baterie a mnohé další vlastnosti. Ceny takových modelů končí přibližně na 25 000 Kč. Nad touto úrovní jsou potom ještě speciální edice zahrnující další příslušenství nebo luxusní provedení top modelů. 

Pokud jste tedy ochotni utratit 10 000 Kč a více, můžete počítat s plnou sportovní výbavou, možností navigování, ve vybraných případech včetně podrobné mapy, s barometrem, plnou konektivitou s různými čidly a senzory nejen na kolo, velkou výdrží baterie často dosahující i více než 50 hodin v režimu GPS a 20 dní v režimu chytrých hodinek, golfovými funkcemi a mnoha dalšími vychytávkami. 

V tomto článku zmiňuji jen základní přehled sportovních „dovedností“, nezabývám se smart funkcemi, jako jsou notifikace volání, zpráv atd., které samozřejmě většina sportovních hodinek také zvládá.

Nejlepší sportovní hodinky jsou ty, které odpovídají vašim individuálním požadavkům. 

Téma číslo 6 – Nabídka na trhu

Uvedu neúplný přehled značek, jejichž produkty lze v ČR nějakou formou zakoupit. Je jich určitě víc, uvádím ty známější nebo ty, se kterými mám zkušenost, případně k nim mohu připojit krátký komentář. 

Garmin – současný lídr co do šíře nabídky a technologií. V ČR má silnou pozici, oficiální zastoupení i technickou podporu. Garmin byl také prvním, kdo všechny modely i aplikace  lokalizoval do češtiny. Mezi uživatele chytrých sportovních hodinek přivedl masy rekreačních sportovců, ale přešlo k němu také mnoho profesionálů. Je to značka, která přináší inovace a udává směr. Zároveň se jí daří ze všech „sportovních brandů“ nabídnout nejvyváženější mix nejen sportovních, ale i smart funkcí. Tím drtí konkurenci nejen z níže uvedeného seznamu, ale znepříjemňuje situaci i technologickým gigantům, jako je Apple nebo Samsung, kteří nemají na jeho modely odpověď.

 Nejlepší sportovní hodinky v roce 2021 nabízí značka Garmin.        

Polar – zakladatel segmentu z Finska, který v 80. letech začal s vývojem měřičů tepové frekvence. Před lety pozici lídra ztratil, ale v poslední době uvádí velmi dobré modely a jeho tréninková aplikace Flow patří mezi nejlepší. Díky know-how, které vlastní, patří stále na špičku. V ČR je oficiálně dostupný již od 90. let. Modely i aplikace mají podporu češtiny. 

Suunto – další finský zástupce známý hlavně u milovníků potápění a outdooru. V potápěčských computerech patří stále mezi elitu. V segmentu sportovních a outdoorových hodinek, kde dříve patřil mezi premianty v kvalitě zpracování a designu, v posledních letech ztrácí. Poslední povedený model je na trhu už téměř 5 let a bylo by na čase přijít s něčím novým. Značku vlastní nadnárodní sportovní koncern, který má českou pobočku, hodinky i aplikace mají podporu češtiny. 

Fitbit – značka dosáhla velkého komerčního úspěchu hlavně v Severní Americe. Zaměřuje se na fitness náramky a hodinky nižší nebo střední cenové kategorie. V ČR je možné produkty Fitbit zakoupit, ale oficiální zastoupení v ČR stejně jako podpora češtiny v produktech chybí. 

Timex – hodinářská firma, jejíž historie sahá až do roku 1854. Mezi sportovci je známá svými „digitálkami“ řady Ironman s charakteristickým podsvícením displeje Indiglo. Pod řadou Ironman jsou dnes nabízeny i GPS sporttestery. Nejbližší zastoupení je v Polsku. Nabídka hodinek a „digitálek“ Timex je v různých hodinářstvích a e-shopech široká. Chytré sportovní hodinky lze sehnat již hůře a opět u nich chybí podpora češtiny a hlavně místní technická podpora. 

Sigma Sport – německý výrobce je známý hlavně mezi cyklisty. Snad každý druhý, kdo si někdy koupil „tachometr“ na kolo, ho měl právě od Sigmy. Vyhledávané jsou také jednoduché sporttestery bez GPS s hrudním pásem. V téměř nezměněné podobě se vyrábí již více než 10 let. V poslední době se ale v nabídce objevily i jednodušší modely s GPS a optickým snímačem tepu. Produkty jsou do ČR dováženy několika velkoobchody, ale opět chybí oficiální zastoupení i podpora češtiny.                

Coros – značka sídlící v USA, která uvedla své první GPS hodinky na trh teprve v květnu 2018. Aktuálně se snaží prosadit v Evropě a je dostupná i v ČR. Jak to bude do budoucna s její lokální technickou podporou a lokalizací produktů do češtiny, si budeme muset ještě počkat.  

Sportovní chytré hodinky vás mohou motivovat ke sportu a pohybové aktivitě, mohou vám pomoci efektivně řídit trénink, předejít přetrénování a lépe sledovat vaši fyzickou kondici. To hlavní: pohyb je však na vás. Sportujte pro radost a dobrou kondici, nesledujte každý zaznamenaný krok, ale plňte si své cíle a předsevzetí. Sportujte s hodinkami, ne pro hodinky. ☺