Recenze: Garmin Forerunner 55

Konec výmluv, trénovat může každý

Novinka červen 2021
Cena při uvedení na trh 5 290 Kč

Musím říct, že GPS hodinkami Forerunner 55 mi udělal Garmin velkou radost. Ne snad, že bych byl v úžasu z nějakých nových High-End technologií, to v žádném případě, ty jsou vyhrazeny jiným modelům. Jde o to, že jako základní model sportovní řady dospěl a tvrdě dotírá na své „větší kolegy“. Za startovací cenu 5 290 Kč nabídne víc, než by leckdo čekal.

 

Pohled do historie

V historickém okénku přeskočíme opravdu jednoduché modely Forerunner 10, 15 a 25. Připomeneme si ale rok 2015. Na trhu se začal poměrně slušně prosazovat TomTom s druhou generací řady Runner. Nasadil v té době docela agresivní cenovou politiku a za cenu mezi 5 – 6 tisíci nabídnul slušné hodinky se zajímavým řešením. Garmin neváhal a odpověděl modelem Forerunner 35. Jednoduchý model, který ale v kombinaci s ekosystémem aplikace Garmin Connect nabídnul velmi snadné ovládání, monochromatický displej a až 13 dní výdrže na jedno nabití. Nejednalo se o žádnou funkční hitparádu, ale nic podstatného pro méně náročného uživatele nechybělo. Nyní se doprodává s cenou pod 3 tisíce korun. 

TomTom vydal ještě řadu Runner 3 a následně své snažení na poli GPS hodinek ukončil. V roce 2019 přišel nástupce v podobě modelu Forerunner 45. Ten již má barevný displej, větší, ale stále omezený počet sportovních profilů a je mnohem více podobný ostatním modelům z řady Forerunner. Stále ovšem platí, že aktivně sportující uživatel bude muset udělat poměrně velký kompromis v nárocích nebo koukat o model výš. Aktuálně se ceny Forerunneru 45 pohybují přibližně o 1 000 Kč níž, než je startovací cena Forerunneru 55.

garmin-forerunner  Modely Garmin Forerunner 35, 45, 55. 

Pokud bych porovnával zmíněné předchůdce s novinkou, vypadalo by moje hodnocení vzhledem k aktuální ceně Forerunneru 55 a nabídce na trhu takto:

Forerunner 55 90%
Forerunner 45 50%
Forerunner 35 30%

Srovnání ukazuje, jak velký posun mezigeneračně nastal.

 

Proč koupit právě Garmin Forerunner 55?

Je to trochu zvláštní stav, ale i přes velkou konkurenci na trhu v cenovém pásmu okolo 5 tisíc korun neexistuje stejně „našlápnutý sportovní model“. Právě cenové pásmo do 5 – 6 tisíc korun je vysoce konkurenční, protože pro řadu uživatelů se jedná o rozumnou cenovou hranici. Jenže ten konkurenční boj se odehrává v kategorii převážně dotykových hodinek zaměřených hlavně na smart funkce, jejichž základ „55“ nabízí samozřejmě také (zobrazení příchozích hovorů, čtení zpráv, ovládání hudebního přehrávače telefonu, počítání kroků, kalorií…). 

Konkurencí jsou s ohledem na cenu  Garmin Venu SQ, Polar Ignite 2 a potom modely z nabídky Samsungu, Honoru, Huawei a některých dalších výrobců nabízených oficiálně v ČR. Všechny zmíněné modely budou vypadat lépe k elegantnímu oblečení, nabídnou zářivější dotykové displeje i lepší portfolio smart funkcí. Jenže až se s nimi rozhodnete pravidelně aktivně nebo výkonnostně sportovat, ve srovnání s „55“ se vám bude zdát, jako byste šli výstup na Sněžku v případě Venu a Ignite v tretrách určených na dráhu a ve většině ostatních zmíněných modelů v pantoflích.

 

Je čas tréninku…

Sportovních profilů je na výběr téměř neomezeně, takže si lze vybrat od několika verzí běhu, cyklistiky, fitness až po jógu. K dispozici jsou i plavecké metriky v bazénu. Samozřejmě chybí režim multisport pro triatlon, ale to sporttesteru v této ceně nelze absolutně vyčítat.

garmin-forerunner-55-displej Množství sportovních profilů a dobře čitelný displej.

Displej má viditelnou úhlopříčku 1,04“, vyšší modely řady Forerunner nabídnou 1,20“. Proti předchůdci dostal ale možnost plnohodnotného nastavení datových obrazovek, takže si lze nastavit na jednu obrazovku v každém sportovním profilu 1 až 5 údajů včetně názvu údaje a jednotlivé obrazovky přepínat. Pro každý sport si lze nastavit až 6 obrazovek. Model Forerunner 45 nabízí pouze 1 až 3 údaje na obrazovku bez názvu údaje. Rovněž lze nastavit různá upozornění například na překročení tepové frekvence, tempa atd. 

Pokud připojíte k hodinkám hrudní pás pro měření tepové frekvence, budou hodinky při běhu schopny odhadnout hodnotu vašeho VO2 Max. Dalšími povedenými funkcemi, které vám napoví o vaší regeneraci a fyzickém stavu, jsou Body Battery, Stress Score, monitoring kvality spánku nebo zhodnocení kondice vůči věku – Fitness Age. 

Velmi cennou funkcí pro běžce je také Pace Pro, která pomůže naplánovat strategii pro příští závod a navrhne tempo na základě GPS pro vybranou trasu nebo vzdálenost v aplikaci Garmin Connect. Hodinky umí využít „služby“ virtuálního běžeckého trenéra, ten připraví individuální tréninkové plány, nabídne bezplatné tréninky a pokyny od profesionálních trenérů. Tréninky se navíc přizpůsobí vašim potřebám a cílům. Funkce predikce výsledků zohledňuje vaši aktuální sportovní úroveň a tréninkovou historii. Pomůže vám pracovat na dosažení stanoveného cíle pro závod a sledovat vliv tréninku na předpokládaný čas dokončení závodu. 

Pro zábavu, ale i bezpečí je zde LiveTracking a bezpečnostní funkce přivolání asistence a automatická detekce nehody. Poslední uvedené funkce vyžadují propojení s telefonem včetně dat.

 

Konektivita a výbava

Garmin Forerunner 55 disponuje příjmem signálu GPS, Glonass i Galileo. Samozřejmostí je integrovaný optický snímač tepové frekvence a akcelerometr. Hmotnost je pouhých 37 g a vodotěsnost 5 ATM pro povrchové plavání. 

Výdrž baterie dosahuje až 20 hodin v režimu GPS a až 14 dnů v režimu chytrých hodinek. Po 3 dnech testování bez režimu GPS pozoruji úbytek 20 %. Zeptejte se u „chytré“ konkurence, kolik procent baterie reálně zůstane u jejich hodinek po třech dnech provozu. Garmin je v tomto ohledu prostě jednička. 

Pokud byste neprovedli delší dobu synchronizaci dat s aplikací v telefonu, zvládne Forerunner 55 uchovat 200 hodin tréninkových záznamů. Velkým posunem k lepšímu je použití snadno vyměnitelných řemínků Quick Release 20 mm. Uchycení řemínku ocení uživatelé s útlým zápěstím. Čitelnost displeje je za všech světelných podmínek vynikající, nelze ale nastavit intenzitu dodatečného podsvícení.

garmin-forerunner-55-sportovni-profily  Garmin Forerunner 55 vás potěší skvělou výbavou.

S telefonem hodinky jako tradičně komunikují pomocí Bluetooth Smart, k počítači je lze připojit USB kabelem. Další příslušenství komunikuje pomocí ANT+ frekvence. Připojit lze externí snímač tepové frekvence, snímač rychlosti a kadence na kolo.

Stejně jako u všech sportovních a chytrých hodinek je jejich nedílnou součástí aplikace v telefonu a webovém prohlížeči. V případě Garminu jde o aplikaci Connect, která odeslaná data zobrazuje a vyhodnocuje. Potřebná data odesílá zpět do hodinek a je v ní možné většinu funkcí nastavit, hodinky aktualizovat atd.

 

Komu udělají „55“ radost?

Všem sportovně založeným uživatelům, kteří se dosud tréninkovému parťákovi v podobě hodinek vyhýbali. Všem aktivně nebo výkonnostně sportujícím nadšencům, kteří nechtějí investovat do hodinek vyšší částky. Všem skromným profesionálům! Ano, výbava je tak dobrá, že by před pár lety splňovala požadavky na sporttester vyšší střední třídy. Vývoj jde dopředu a profesionálové by měli volit k dosažení svých výsledků vyšší modely, protože ani jejich konkurence nespí.

Zvlášť vhodný je dnes testovaný model pro sportující mládež. Ať již se jedná o žákovské kategorie řekněme od 10 let či dorostence nebo juniory ve všemožných sportovních odvětvích. Ergonomie hodinek umožnuje totiž pohodlné upnutí pro zápěstí s obvodem od 120 mm.

Alternativou může být i pro nadšené cyklisty, pro které tvoří kolo převážnou většinu sportovní aktivity a ostatní sporty provozují jen občas. Na kole potom používají cyklonavigaci a sportovní hodinky využijí jen okrajově.

+ Bezkonkurenční sportovní výbava vzhledem k ceně
+ Výdrž baterie a nízká hmotnost
+ Ergonomie – bez problémů „sednou“ i na dětské nebo hodně útlé zápěstí
+ Snadno měnitelné řemínky Quick Release 20 mm

- Menší displej (je ale skvěle čitelný a kontrastní i na přímém slunci)
- Absence pulsního oxymetru

 

 

Aleš Rohlík