Jak správně cvičit na veslovacím trenažéru

Chcete si protáhnout a procvičit celé tělo? Jedním z oblíbených fitness přístrojů, které cílí na všechny části těla, je veslovací trenažér. Pojďme se podívat na to, jaké jsou benefity cvičení na veslovacím trenažéru a jak na tomto přístroji správně cvičit.

Co jsou to veslovací trenažéry?

Jak už název veslovacích neboli veslařských trenažérů napovídá, jedná se o efektivní posilovací a fitness stroje, které simulují pohyb záběrů při veslování. Jedná se o velmi univerzální stroj, který je možné využít k silovému i aerobnímu fitness cvičení. Veslovací trenažéry na doma jsou dostupné v několika cenových kategoriích a liší se zejména systémem zátěže, pojezdem a výbavou. Některé veslařské trenažéry například nabízejí měření tepové frekvence nebo mají několik automatických programů.

Veslařský trenažér na doma tedy umožňuje cvičit z pohodlí domova za jakéhokoliv počasí.

Veslovací trenažér má řadu benefitů

Jak už jsme zmínili v úvodu, jednou z největších výhod veslovacího trenažéru je, že umožňuje procvičit téměř celé tělo současně, především se jedná o svaly na přední straně stehen, břišní svaly a ramenní a zádové svaly.

Dalším plusem je, že veslovací trenažér kombinuje posilování svalů s aerobním tréninkem. S pomocí veslovacího trenažéru tak nejen vypracujete svaly, ale zároveň vylepšíte dýchání a díky možnosti nastavení zátěže můžete zvolit kondiční nebo kardio trénink. Přejete si zhubnout? I v tomto případě si veslovací trenažér oblíbíte. Pravděpodobně oceníte i skutečnost, že je cvičení na tomto přístroji velmi šetrné ke kloubům a stimuluje kardiovaskulární činnost. K měření výsledků vám dále pomohou i fitness hodinky.


Některé veslovací trenažéry nabízejí řadu chytrých funkcí.

Pro koho je cvičení na veslovacím trenažéru vhodné?

Další nespornou výhodou veslovacího trenažéru je, že je vhodný takřka pro všechny. Cvičení na něm je vhodné pro začátečníky i profesionální sportovce a odborníci ho doporučují i lidem s problémy pohybového aparátu a také seniorům. V neposlední řadě je ideálním fitness přístrojem i pro lidi se sedavým zaměstnáním vzhledem k tomu, že dokáže zmírnit negativní následky dlouhého sezení.

Chcete posilovat zejména spodní část těla, tedy nohy a hýždě? V tom případě vyzkoušejte i další oblíbené typy domácích fitness trenažérů:

  • Běžecké pásy vám umožní běhat za jakéhokoliv počasí a udržovat si tak perfektní kondici. Na běžeckém pásu si můžete zvolit sklon i rychlost a nastavit intenzitu tréninku. Je jen na vás, jestli dáte přednost rychlejší chůzi, běhu nebo intervalovému tréninku.
  • Cyklotrenažéry velmi autenticky simulují jízdu na kole. Rovněž si lze nastavit požadovanou zátěž i zvolit styl jízdy, tedy vsedě nebo vestoje. Nejpokročilejší smart cyklotrenažéry nabízí i řadu chytrých funkcí, dokáží simulovat povrch trasy a měřit důležité údaje o vaší kondici. Jsou ideální volbou pro profesionální a náročné cyklisty.
  • Rotopedy jsou určené pro rekreační sportovce, seniory či lidi v rekonvalescenci. Umožňují pouze jízdu vsedě. Jejich hlavním cílem je udržování fyzické kondice a zdraví pohybového aparátu při co nejmenším zatížení kloubů. Zjistěte, jaké jsou rozdíly mezi cyklotrenažérem a rotopedem.
  • Eliptické trenažéry umožňují posilovat svaly celého těla. Jsou skvělým pomocníkem při hubnutí i nabírání svalové hmoty, aniž by zatěžovaly klouby.

Jak vybrat veslovací trenažér

Pokud jste se rozhodli pro veslovací stroj, dbejte na jeho správný výběr. Na co se zaměřit?
Samozřejmostí by měla být bytelná a kvalitní konstrukce, která zajistí nejen bezpečný trénink, ale i tichý chod a dlouhou životnost. Velikost a nosnost trenažéru musí odpovídat vaší výšce a váze, ale také prostorovým možnostem.

Kvalitní veslovací trenažéry disponují magnetickým brzdným systémem a elektronickou regulací zátěže. Trenažér s displejem vám navíc umožní sledovat důležité metriky vašeho tréninku.

Před nákupem se také informujte o délce záruky a možnosti servisu u zákazníka - posílat trenažér do servisu je komplikované a nákladné. V naší nabídce najdete špičkové veslovací stroje s displejem značek FINNLO a NORDICTRACX. K nákupu navíc od nás zdarma dostanete ochrannou podložku pod trenažér.

Tipy, jak na veslovacím trenažéru správně cvičit

Podobně jako u ostatních fitness přístrojů i v případě veslařských trenažérů platí, že k tomu, abyste dosáhli těch nejlepších možných výsledků, je třeba zaměřit se na správnou techniku cvičení a cvičit pravidelně. Přinášíme vám proto několik tipů odborníků, které vám přiblíží, jak by mělo cvičení na veslovacím trenažéru vypadat.

Jak veslovat na trenažéru?

V první řadě si na cvičení oblečte pohodlné sportovní oblečení, které vás nebude omezovat v pohybu, a zvolte vhodnou sportovní obuv. Samotné cvičení se rozděluje do několika fází.

Rozjezd

Nejdříve nastavte zátěž a nadhmatem uchopte madla na šíři ramen, ruce mějte natažené dopředu, pokrčte nohy a tělo mějte v mírném předklonu s rovnými zády. Následuje první pohyb, který vychází pouze ze spodní části těla tak, že se proti opěrkám trenažéru zapřete nohama. V tuto chvíli by měl být trup zafixovaný a paže se do pohybu nezapojují.

Jízda

Ve chvíli, kdy se nohama dostanete do půlky dráhy trenažéru, zapojte i trup pohybem dozadu. Pohyb musí vycházet z kyčlí a z bederní páteře a záda zůstávají rovná. Paže se do pohybu ani v této fázi nezapojují. K pohybu paží dochází až ve chvíli, kdy jsou nohy takřka natažené a trup je v kolmé pozici. Nyní pažemi přitáhněte madlo trenažéru k bránici.

Návrat do původní pozice

Návrat do původní pozice by měl být dvojnásobně delší než záběr a slouží k odpočinku. První jdou dopředu ruce a až se dostanou nad kolena, jde směrem dopředu i trup, nakonec přicházejí na řadu nohy.


Správná technika je při veslování klíčová.

Posilování na veslovacím trenažéru

Veslovací trenažér hravě nahradí i činky či posilovací věž. Po veslovacím tréninku můžete zařadit několik izolovaných cviků na bicepsy, tricepsy, prsní svaly a ramena. Jednoduše k tomu použijte madlo na lanku.

Na co si dát při cvičení pozor?

Častou chybou lidí, kteří na veslovacích trenažérech začínají cvičit, je, že si navolí příliš vysokou zátěž nebo při cvičení zapojují převážně paže bez toho, aby více zapojili také nohy. V začátcích je důležité cvičit zvolna a nesnažit se o příliš rychlé pohyby, které by mohly vést k bolesti svalů a zad.

Mezi další chyby při tréninku patří pokrčené paže při zahájení záběru, předčasný záklon těla a zvednutá ramena při záběru.

Jak dlouho a jak často cvičit na veslovacím trenažéru

Častou otázkou lidí, kteří si pořídí veslařský trenažér, je, jak dlouho cvičit, aby se dostavily vytoužené výsledky. Obecně platí, že délka tréninku by se měla pohybovat zhruba mezi 30 až 60 minutami. Pokud chcete při cvičení spalovat přebytečný tuk, měla by se vaše tepová frekvence pohybovat přibližně na úrovni 65 až 75 % vaší maximální tepové frekvence. Tu u žen vypočítáte pomocí vzorce 209 – (0,9 x váš věk) a u mužů 214 – (0,8 x váš věk).

Četnost cvičení by se měla odvíjet zejména od vaší fyzické zdatnosti. V začátcích stačí, když budete cvičit dvakrát až třikrát týdně. Pro pokročilejší sportovce je vhodnější ještě četnější frekvence, tedy cvičení třikrát až pětkrát týdně.

Pokud je vaším cílem zejména hubnutí na veslovacím trenažéru, cvičte ráno nalačno. Pokud vám ale cvičení nalačno nevyhovuje, dejte si před tréninkem lehkou snídani. Nikdy necvičte po vydatném jídle a nezapomínejte na pitný režim během tréninku.

Nezapomínejte na protažení před cvičením i po něm

Veškeré sportovní aktivity by měly být zahájeny rozcvičkou a protažením a cvičení na veslovacím trenažéru není výjimkou. Rozcvička může být dlouhá jen několik minut, ale měla by se zaměřit na všechny části těla. Také na konci cvičení byste se měli protáhnut a dopřát tělu regeneraci.

Přečtěte si také, kdy a jak správně jíst před cvičením, aby byl váš trénink efektivní na našem partnerském blogu.