Recenze Forerunner 165: Jak obstojí proti dalším členům Garmin rodiny?

Garmin je značkou, která nezastává teorii jednoduché nabídky ve stylu Applu nebo automobilky Tesla. Své zákazníky „nutí“ přemýšlet jaký model mají zvolit. Rozdíly jsou často skryté v detailech. Nový Forerunner 165 je přesně tím modelem, který vás může nadchnout, ale také by nemusel být tou nejlepší volbou. Pokud máte specifické požadavky můžete přímo u Garminu najít řešení, které pro vás bude za podobnou cenu vhodnější. Je přeci fajn dostat na výběr ne? 

Snad více než kdy jindy by se vyplatilo napsat tento článek formou dotazníku, kdy se na jeho konci na základě svých odpovědí čtenář dozví, jestli má zvolit „165“ nebo jiný Garmin v podobné ceně, například Forerunner 255. Pokud běháte s Garminem více než 10 let, možná pamatujete ve své době velmi populární Forerunner 110. Od té doby Garmin označení 1XX nepoužil. Stodesítka nabízela stejně jako současná novinka velmi zajímavý mix funkcí s určitým kompromisem, ale dobrou cenou. A kdo si tehdy nastudoval specifikace obou řad, také řešil jestli zvolit FR110 nebo si trochu připlatit za FR210. Historie se opakuje, jen je mnohem širší nabídka a mnohem více proměnných, které naše rozhodování mohou ovlivnit. 

  • Jedna kompaktní velikost 43 mm
  • Nízká hmotnost 39 g  
  • Dotykový Amoled displej + 5 tlačítek
  • Nezakřivené krycí sklíčko
  • Základní verze nebo Music 

Velikostně je novinka nejblíže modelům Forerunner 245 a Forerunner 645, které byly mezi běžci velmi populární. Je tedy větší než „eskové - menší“ provedení Forerunneru 255 a 265, ale stále velmi kompaktní pro dámské, případně i dětské zápěstí. Udávaný rozsah výrobcem pro obvod zápěstí je 126–203 mm. Pokud se blížíte horní hranici, počítejte s tím, že hodinky budou na vaší ruce působit hodně drobně. Hmotnost není třeba řešit, neucítíte ji a „165“ bude i při běhu na ruce absolutně stabilní. 

Forerunner 165 Forerunner 255 Forerunner 265
Fyzická velikost 43 x 43 x 11,6 mm
Vhodné pro obvod zápěstí 126–203 mm
45,6 × 45,6 × 12,9 (mm)
Pro obvod zápěstí 130–205 mm
46,1 × 46,1 × 12,9 (mm)
Pro obvod zápěstí 135–205 mm
Hmotnost 39 g 49 g 47 g
Typ displeje Amoled Čitelný na přímém slunci, transflektivní MIP Amoled
Dotykový displej Ano Ne Ano
Velikost displeje Průměr: 30,4 mm (1,2") Průměr 32,5 mm (1,3") Průměr 32,5 mm (1,3")
Rozlišení displeje 390 x 390 pixelů 260 × 260 pixelů 416 x 416 pixelů
Krycí sklíčko Chemicky tvrzené sklo Corning® Gorilla® Glass 3 Corning® Gorilla® Glass 3

Pro ovládání zvolil Garmin nejlepší možný recept. Plnohodnotné ovládání pěti tlačítky v kombinaci s dotykovým displejem, který lze vypnout. Zamknout lze i tlačítka. Design na rozdíl od vyšších modelů řady Forerunner s Amoled displeji ustoupil funkčnosti a chemicky tvrzené sklíčko je zcela rovné. Lze na něj tedy nalepit ochranné sklo. Přesto považuji celkový vzhled za povedený, byť jasně dává najevo, že se jedná o sportovní hodinky. Pochvalu zaslouží také barevné kombinace. 

Univerzální sportovec s výjimkami

To, že Forerunner dávno není jen pro běžce a nabízí nespočet sportovních profilů je možná zbytečné připomínat. Přesto proti vyšším modelům novinka určitá omezení má. Přímo pro běh je k dispozici hned 7 profilů. Nechybí ani oblíbené fitness aktivity jako je cardio, joga nebo pilates. Samozřejmostí je chůze nebo turistika. V základu nenajdeme ale lyžařské disciplíny. Určitá omezení platí pro cyklistiku. O nich se dočtete dále v článku. Plavecké metriky jsou dostupné v bazénu i pro otevřenou vodu. Multisportovní profil pro triatlon ale chybí. Některé chybějící funkce je možné dohrát formou aplikací z IQ Connectu, ale to není případ právě triatlonu. 

vst
Funkce variability srdečního tepu napoví také o adaptaci organismu na tréninkovou zátěž.

Plná běžecká výbava

Pokud je vaším sportem číslo jedna běh a hledáte hodinky v cenové hladině 6 000 – 8 000 Kč, nemáte aktuálně asi lepší řešení. Když pominu pokročilé funkce jako je připravenost k tréninku, stav tréninku nebo Stamina, které jsou vyhrazeny vyšším modelům, narazíte při běžecké přípravě na minimum omezení. A to i z pohledu výkonnostního nebo profesionálního běžce. 

Běžecké profily: Běh, Běh na dráze, Běžecký pás, Virtuální běh, Krytá dráha, Trailový běh, Ultra běh 

Přesnost při běhu na atletickém oválu: v profilu Běh po dráze si zvolíte, v jaké dráze budete běhat. Potom ideálně zaběhnete jeden „kalibrační“ okruh, kdy si hodinky zaznamenají poziční údaje oválu. Při dalším běhu jsou již schopny kombinací měřených a uložených údajů přesně zaznamenávat váš běh. Z podstaty družicových systémů a jejich nepřesnosti pro civilní použití je běžecký ovál pro hodinky náročným prostředím.

Běžel jsem vždy 3 okruhy, nejprve v první, potom čtvrté a následně šesté dráze. Měření vzdálenosti bylo vždy naprosto bezchybné. Na obrázcích vidíte zakreslení trasy. Tam jsou přeci jen určité „ústřely“ a cestování mezi drahami. Forerunner 255 disponující navíc vícekanálovým příjmem GPS to zvládá o něco lépe. Zásadní je ale měření vzdálenosti a to „165“ zvládají na výbornou.

ovalna-DRAHA
Zakreslení v mapě sice trochu „plave“, ale vzdálenost na dráze měří Forerunner 165 naprosto přesně. Zkoušel jsem běhat v první, čtvrté a šesté dráze.

Dynamika běhu ze zápěstí 

Hodinky umí měřit ze zápěstí délku kroku, kadenci, wattový výkon, vertikální poměr a dobu kontaktu se zemí. Stejně jako ostatní modely neumí vyhodnotit vyvážení pravé a levé nohy. Na rozdíl od vyšších modelů to neumí ani s příslušenstvím, které tuto funkci nabízí (HRM Pro Plus, HRM Fit, Running Dynamics Pod).

Optika měří velmi dobře, pokud hrudní pás, stačí základní model.

Optický snímač tepu v těchto hodinkách bude většině uživatelů přesností vyhovovat nejen pro monitoring denní aktivity, ale i pro většinu tréninkových aktivit. Hrudním pásem zvláště pro intervalové nebo intenzivnější tréninky nic nepokazíte. Stačit vám bude základní HRM Dual, ostatní funkce vyšších modelů nevyužijete, jak je uvedeno v předchozím odstavci.

Podrobněji o snímačích tepové frekvence píšeme zdehttps://www.pulsmetry.cz/nase-novinky/vybirame-presny-snimac-tepove-frekvence-k-chytrym-hodinkam-nebo-cyklopocitaci/ 

Cyklistika ano, ale … 

Na výběr je pouze cyklistika a cyklistika uvnitř. Nevyberete si tak například mezi silniční a horskou cyklistikou. Hodinkami také není možné ovládat chytré trenažery Tacx a nepřipojíte k nim wattmetry. Snímače rychlosti, kadence a cyklistické radary Varia připojíte bez problémů. 

Osobně jsem na kole zastáncem cyklopočítačů Edge, ale pokud nechcete investovat do více zařízení nebo na kole jezdíte jen občas, jsou hodinky samozřejmě řešením. Jen velikost jejich displeje při jízdě není tak komfortní. Amoled displej kvůli baterii přechází do úspornějšího režimu, takže v případě slunečného počasí je ho třeba při umístění na řídítkách probudit například poklepáním na displej. Čitelnost a přehlednost je potom velmi dobrá včetně zobrazení údajů z radaru. 

kolo
Pokud si v profilu kolo rozumně nastavíte datové obrazovky, přehlednost je velmi dobrá i na menším displeji hodinek. Velmi přehledná je i signalizace radaru Varia.

Navigace po trase a turistika 

Forerunner 165 nepodporuje mapy, ale na rozdíl od lifestylových modelu Vivoactive a Venu umožnuje navigaci po předem naplánované trase tzv. slepou mapou. K dispozici je i funkce zpět na start, profil nadmořské výšky nebo navigace na uložené body. Hodinky mají barometrický výškoměr, ten ale nelze nastavit jako stručný doplněk a samostatně uživatelsky kalibrovat. Výškový údaj včetně celkového stoupání a klesání lze natavit na volitelnou datovou obrazovku v rámci aktivit.   

Reálná výdrž baterie 

Lehké malé hodinky, Amoled displej a aktivní sportovní využití. To je kombinace, která pro výdrž baterie nevěští nic dobrého. Opět se budu opakovat, že v takovém případě uživatel výdrž nastavením a stylem používání ovlivní klidně o 70 %. Jaká je tedy realita? 

Případ první – Always On režim displeje, jas při plném svícení na maximum, funkce gesto v normálním režimu zapnuta, při sportovní aktivitě zapnuta, doba svícení v plném režimu 15 sekund, zapnuté všechny notifikace, kompletní monitoring aktivit, 2 hodiny GPS aktivity denně … nabíjel jsem čtvrtý den. 

Případ druhý – Displej v režimu úplného zhasínání, jas při plném svícení nastaven na 2/3, doba svícení v plném režimu 8 sekund, funkce gesto v normálním režimu vypnuta (rozsvěcel jsem tlačítky nebo poklepáním na displej), při sportovní aktivitě funkce gesto zapnuta, zapnuté všechny notifikace, kompletní monitoring aktivit, 1 hodina GPS aktivit denně … nabíjel jsem 7. až 8. den. 

Výsledek je to myslím v dané kategorii velmi slušný a udávaných až 11 dní v režimu chytrých hodinek dosažitelný.

165-3

Základní verzi nebo Music? 

Rozdíl v ceně je 1 000 Kč, za tento rozdíl dostanete integrovaný hudební přehrávač, WI-FI a hlasové povely. Můžete tak vyběhnout bez telefonu, poslouchat svoji oblíbenou hudbu a do sluchátek dostávat tréninkové informace, které si nastavíte. Ve verzi Music je dostupných více barev, konkrétně čtyři, v základní verzi dvě.  

Komu lze Garmin Forerunner 165 doporučit? 

Aktivně sportujícím uživatelům s rozpočtem 5 - 8 000 Kč
Pokud máte pevně daný rozpočet, který nechcete překročit a zároveň je sport pevně zakódován ve vaši DNA, je pro vás FR165 rozhodně lepší volbou, než lifestylové modely v podobné ceně. Velkou výhodou „165“ při sportu je ovládání. 

Rekreačním a výkonnostním běžcům
165 jsou ve své cenové kategorii kompromisem možného, běžci jsou opravdu hýčkání, takže pokud se obejdete bez některých funkcí v tabulce, kterými disponuje FR255 budete spokojeni. Za podobnou nebo nižší cenu získáte hodinky s Amoled dotykovým displejem a atraktivnějším vzhledem.  

Sportující mládež
Pokud máte doma sportující potomky ve věku 10 a více let a potřebujete pro jejich přípravu odpovídající sporttester za rozumnou cenu, jste na správné adrese. 165 totiž v období puberty splní i funkci smartwatch.

  Forerunner 165 Forerunner 255 Forerunner 265
Profil pro triatlon Ne Ano Ano
Dynamika behu Ano Ano Ano
Vyvážení L/P a doba kontaktu se zemí Ano – ale ne vyváženost Ano – vyváženost s příslušenstvím Ano – vyváženost s příslušenstvím
VO2 Max při běhu Ano Ano Ano
Stav VST Ano Ano Ano
Doba regenerace Ano Ano Ano
Připravenost k tréninku Ne Ano Ano
Tréninková zátěž Ne Ano Ano
Zaměření tréninkové zátěže Ne Ano Ano
Tréninkový efekt Ano Ano Ano

Pro koho naopak není Forerunner 165 zcela ideální?

Triatlonisté
Pokud je triatlon vašim sportem číslo jedna, kvůli absenci multisportovního režimu bych si „FR165“nezvolil a dal bych přednost FR255 

Vybrané skupiny cyklistů
Forerunner 165 nabídne profil pro cyklistiku, ale aktuálně pouze jeden. Zvládne připojit cyklistické radary Varia, čidla kadence nebo rychlosti. Neumí ale pracovat s wattmetry. Rovněž neumí ovládat chytré trenažery Tacx. Pokud hodláte s hodinkami tyto zařízení používat, opět bude vhodnější zvolit jiný model.

Pokud na kole používáte Edge řady 540 / 840 / 1040 a hodinky máte jen pro ostatní sporty, 165 vám ostatní aktivity nezahrnou do celkové tréninkové zátěže a zaměření zátěže. Edge zmíněné série je pro plnou synchronizaci vhodnější „párovat“ s řadami 255/265/955/965/Fenix/Epix. 

Účastníkům extrémních závodů typu B7 
V případě, že vaše tréninky s GPS aktivitami dosahují vysokých hodnot, budete hodinky častěji nabíjet. V samotných závodech tohoto typu můžete narazit na celkový limit výdrže na jedno nabití.  

165-2

Alternativy od Garminu 

Forrunner 255 | může být pragmatickou volbou. Pokud nevyžadujete dotykový amoled displej ani neřešíte tolik design a na prvním místě je pro vás sportovní výbava, může být FR255 za podobnou cenu lepší volbou. Ceníkově je sice dražší, ale reálné ceny na trhu jsou téměř stejné. Z běžeckých funkcí na rozdíl proti 165 nenabídne dynamiku běhu ze zápěstí, s příslušenstvím (HRM Pro Plus, HRM Comfort, Running Dynamics Pod) ji ale nabídne včetně vyvážení pravé a levé nohy.   

Vivoactive 5 | nabídne pro ženy více elegance a hudební přehrávač u všech verzí za nepatrně nižší cenu. Pokud sportujete pro radost, hlavními aktivitami jsou fitness, jóga, procházky atd., VA5 pro vás může být zajímavější volbou. V základních technických parametrech jsou tyto dva modely identické. Zásadně rozdílné je ale ovládání (v obou případech dotykový displej, VA5 mají ale jen dvě tlačítka)

Forerunner 265 | Když pominu 2 velikosti na výběr, je Forerunner 265 jednoznačně lépe vybavený model pro výkonnostní nebo profesionální sportovce, hlavně v oblasti diagnostiky tréninku. Cena je ale v průměru o 3 až 4 tisíce vyšší. Záleží jen na vás, jak tento cenový rozdíl vnímáte.

Alternativy od konkurence

Polar Pacer Pro a Ignite 3
Polar v podobné cenové hladině nabídne dva zajímavé modely. S Amoled displejem je to elegantní spíše fitness model Ignite 3, jehož ovládání je z velké části založeno na dotykovém displeji a pouze jednom tlačítku. Pro atletický trénink se vůbec nejedná o ideální řešení.

Pacer Pro je naopak „čistokrevný“ sportovec, nemá ale Amoled displej a ovládá se pouze tlačítky. Sportovní výbavou se snaží konkurovat spíše modelům FR255 a 265.

Polar ale ani v jenom případě nenabídne možnost placení hodinkami nebo hudební přehrávač v hodinkách. Rovněž nenabídne ekosystém dalších zařízení jako Garmin. Kromě široké nabídky funkčně vyvážených hodinek je právě komplexní nabídka chytrých produktů pro sport další silnou zbraní Garminu proti konkurenci. 

Závěrečné hodnocení

Forerunner 165 nepřináší na trh zásadně nic převratného, čerpá z potenciálu vyšších modelů výrobce. Ten ale vybral velmi dobrý mix funkcí ze svého portfolia, zabalil ho do slušivého a praktického „kabátku“ a s cenou se zachoval racionálně. Hodinky se cenou nepodbízí, ale nejsou rozhodně drahé. Zaleží jen na vás, jestli se rozhodnete pro základní verzi nebo Music.

V dané ceně budete složitě hledat lepší chytré hodinky se sportovním zaměřením a Amoled displejem.

Jak probíhal test Forerunner 165? 

Délka aktivního používání hodinek: 3 týdny 

Hodinky jsem nosil jako primární zařízení pro sledování denní aktivity a spánku, používal je jako běžné Smartwatch s využitím chytrých oznámení atd.  Absolvoval jsem s nimi několik běhů v městské zástavbě i přírodě, vyzkoušel běh na dráze. Používal jsem je na kole ve smíšeném terénu. Další aktivitou byla chůze a turistika, včetně využití navigace po trase. 

Pro porovnání metrik jsem používal hrudní pás HRM Pro, navigaci Garmin Edge 1040, hodinky Garmin Fenix 7X Pro a Suunto Race.