Jak vybrat chytré sportovní hodinky na plavání

Hodinky na plavání nebo chcete-li pro plavce znamenají pro každého něco jiného. Při jejich výběru dochází často ke zmatku a zákazník mnohdy přesně neví, co od takových hodinek očekává nebo může očekávat. Pokusíme se vám v tom udělat trochu přehled, abyste mohli snadněji vybírat.

Téma první – vodotěsné vs voděodolné hodinky na plavání

Mnoho zákazníků myslí dotazem, jestli jsou hodinky plavecké, pouze tuto základní informaci. Přesto zde dochází k mnoha omylům. Nejčastěji se setkáváme s označením 30 m, 50 m nebo 100 m. Tato čísla opravdu neoznačují, do kolika metrů se mohu s hodinkami potápět. Mnoho uživatelů si to ale myslí. Jak to tedy je?

30 m (3 ATM) – takto označené modely zvládnou déšť, polití, pád do vody nebo povrchové plavání.

50 m (5 ATM) – hodinky vhodné pro běžné plavání včetně skoku do vody z bloku, žádné další experimenty se nedoporučují.

100 m (10 ATM) – s těmito hodinkami můžete plavat a šnorchlovat bez přístrojů, doporučovaná limitní hloubka je 10 m pod hladinou.

U všech plaveckých hodinek platí pravidlo, že pod vodou se nemačkají tlačítka.

Pokud hledáte hodinky pro hlubinné dobrodružství, musíte již hledat mezi speciálními, často jednoúčelovými „počítači“. Je třeba si uvědomit, že ve větších hloubkách už jde přeci jen o život a při takovém potápění je třeba dodržovat jasná pravidla. S hodinkami, se kterými chodíte běhat, si tady nevystačíte.
 pulsmetry-hodinky-na-plavani-01
Pro plavání na otevřené vodě vybírejte plavecké hodinky s GPS a pohybovými čidly.

Téma druhé – měření tepové frekvence při plavání

Tady dochází také k mnoha dezinformacím, které svojí neznalostí šíří i někteří velcí prodejci, když tvrdí zákazníkům, že všechny hodinky s optickým snímačem měří tepovou frekvenci ve vodě. Ne, opravdu neměří, možná ukazují nějaká čísla, ale ta s přesnou TF nemají nic společného.

Tepovou frekvenci šlo dlouhé roky měřit sporttestery značky Polar, které používaly přenosovou frekvenci 5 kHz šířící se i ve vodě. Ta se již dnes nepoužívá a digitální přenos ANT+ nebo Bluetooth Smart ve vodě nefunguje. Jaké jsou tedy dnes možnosti? Garmin, Polar nebo Suunto používají hrudní pásy, které mají svoji interní paměť. Snímanou tepovou frekvenci následně přenesou do hodinek a přiřadí ji k probíhající nebo ukončené aktivitě. Aktuální seznam modelů hrudních pásů a plaveckých hodinek podporujících tuto funkci najdete na konci článku. Polar a Garmin jdou také cestou měření tepu ve vodě pomocí integrovaného snímače tepu v hodinkách (týká se to aktuálně modelů Vantage M2 a V2 a Garmin řady Fenix6 a Forerunner 945). Lze předpokládat, že další modely budou postupně následovat.

Mně měří tep ve vodě i jiné modely…?” Toto je častá námitka, u většiny modelů při běžné aktivitě diody snímače tepu opravdu pracují, ale ukazují spíše náhodná čísla. Proto například hodinky Garmin při zapnutí režimu plavání snímač vypnou (to neplatí pro výše uvedené modely).

A proč tedy optika ve vodě u většiny modelů neměří? Optické měření tepu je metoda, která je ovlivněna mnoha vnějšími faktory, jako je odstínění, zahřátí ruky, stabilita hodinek na ruce atd. Z tohoto důvodu seriózní výrobci tuto funkci ve vodě nabízejí pouze u modelů, kde jsou si jisti výsledkem.

Téma třetí – co vše umí chytré hodinky na plavání ve vodě měřit

Dostáváme se k otázce, kterou si mnoho zákazníků vůbec při výběru plaveckých hodinek nepoloží. Dnešní sportovní hodinky totiž dokáží měřit víc, než si myslíte, ale má to svá ale … 

Bazén nebo otevřená voda?

To je naprosto zásadní parametr. Plavecké metriky v bazénu zvládají hodinky s cenou okolo 5 tisíc a výše. Lze říci, že u hodinek s touto a vyšší cenou mají plavecký režim v bazénu téměř všechny modely Garminu, Polaru, Sigma Sport nebo Suunta. Vzdálenost na otevřené vodě měří jen vybrané modely s cenovkou startující přibližně od 3 tisíc korun výše.

Bazén - v bazénu hodinky umí měřit uplavanou vzdálenost, počet bazénů, vyhodnotit plavecký styl, efektivitu záběru nebo jejich počet. Model od modelu se výčet funkcí může lišit. Všechna tato měření jsou prováděna na základě pohybových čidel, kterými hodinky pro plavce disponují. Podmínkou je také nastavení délky bazénu, většina modelů umožňuje zadat nejmenší délku 14-15 metrů.

Aby dávalo měření při plavání v bazénu smysl, je třeba plavat celé bazény bez změny stylu, plavat „čistým“ stylem, provádět stejné otočky atd. Čidla v hodinkách lze snadno zmást, potom načtou „falešné“ bazény a statistiky přestanou dávat smysl. Plavecký režim v hodinkách má tedy význam hlavně pro kondiční a výkonnostní plavání. Ze zkušenosti vím, že aktivní plavci jsou z fungování metrik nadšeni, občasní rekreační plavci spíše rozhořčeni.
Pokud si tedy jdete občas zaplavat pro radost a rehabilitaci stylem „ouško“, neměly by být plavecké funkce hlavním rozhodovacím argumentem při výběru sportovních hodinek.

Špičkové plavecké modely mají podporu plaveckých tréninků, které zahrnují nácvik nohou, jedné ruky, netypické způsoby atd.

pulsmetry-garmin-hodiny-pro-plavani
Hodinky Garmin vhodné pro plavání v bazénu.

Otevřená vodana otevřené vodě hodinky pro plavce zvládají stejné metriky jako v bazénu, ale pro jejich určení je použita kombinace GPS a pohybových čidel. Odpadá samozřejmě kalibrace „délky jezera“ :-). Zároveň je k dispozici mapový záznam uplavané trasy. Hodně záleží na plaveckém stylu, hodinky se zkrátka musí o signál GPS trochu poprat, aby vytvořily spojnice vašeho pohybu po hladině. Krátké vzdálenosti, kdy budete opakovaně plavat například úseky 10 metrů tam a zpět, budou zatíženy nepřesnostmi, následný mapový záznam nebude ve většině případů dávat vůbec smysl. Je třeba brát na zřetel přirozenou nepřesnost GPS a taky ztížený přístup hodinek k signálu pod hladinou v případě, pokud budete plavat výhradně stylem prsa.

NÁŠ TIP: Pokud je plavání vaší hlavní aktivitou a chcete získat maximum funkcí za velmi lákavou cenu, koukněte se na model Garmin Swim2. Mnoho zákazníků tento model volí také jako druhé chytré hodinky, které používají výhradně pro plavání.

Téma čtvrté - funkce pro další sporty

Jen málokterý sportovec hledá hodinky pouze na plavání. Většina sportovních hodinek s funkcemi pro plavce toho ale naštěstí nabízí mnohem víc a je jen na vás, jaké další funkce od hodinek očekáváte.

Standardně lidé požadují, aby hodinky pro plavce zvládly změřit i běh a jízdu na kole, což jsou nejoblíbenější sporty vůbec. Hodinky na triatlon mají speciální profily pro všechny 3 klasické disciplíny - běh, jízdu na kole a plavání. Multisportovní režim pro triatlon navíc umožňuje zvolit pořadí disciplín, mezi kterými pak snadno přepínáte. Kromě vyhodnocení jednotlivých disciplín vám hodinky na triatlon poskytnou i souhrnné statistiky a tréninkové plány.

Nejpokročilejší sportovní hodinky vám nabídnou až sto různých sportovních profilů - od vysokohorské turistiky přes posilování až po jógu nebo třeba golf, skialpinismus či surfování. Možnosti využití takových hodinek jsou takřka neomezené.

Vyberte si z naší široké nabídky kvalitních dámských a pánských sportovních hodinek v češtině.

Závěrem

Cílem článku bylo ukázat vám, co vše lze od vodotěsných hodinek na plavání očekávat. Možná jste právě zjistili, že plavecké funkce nejsou tím hlavním, co od hodinek čekáte. Nebo jste se naopak dozvěděli o funkcích, o kterých jste nevěděli a nyní je začnete používat nebo je zařadíte mezi kritéria při výběru sportovních hodinek.

V obou případech nevynechávejte plavání z tréninkových aktivit. Je skvělé pro udržení dobré kondice a vaše záda vás budou mít ráda :-)

Aktuální seznam hrudních pásů pro měření tepu použitelných ve vodě

Polar

Polar H10+ - funkce je možné využít s hodinkami řady Vantage M2 a Vantage V2.

Polar Verity Sense – jedná se o optický snímač tepu na paži, který lze pomocí speciálního adaptéru umístit na plavecké brýle a tep snímá z oblasti spánku. Funkce je možné využít s hodinkami řady Vantage M2 a Vantage V2.

Suunto

Suunto Smart Sensor – funkce je možné využít v kombinaci s řadou hodinek Suunto 5 a Suunto 9.

Garmin

Garmin HRM Swim – hrudní pás se speciálním popruhem, který má ve vodě vynikající fixaci na těle, není vhodný pro ostatní aktivity mimo plavání, tam by naopak byl velmi nepohodlný.

Garmin HRM PRO – novinka nahrazující HRM Tri, která má stejné funkce, tedy maximálně přesně měří tep v hale, venku i ve vodě, ale disponuje navíc duální konektivitou (ANT+, Bluetooth Smart), přímým propojením s aplikací Garmin Connect a do budoucna lze očekávat další funkční výhody.

Funkce měření tepu při plavání lze s uvedenými hrudními pásy využít s modely hodinek:

pulsmetry-swim-snimac-tepove-frekvence-pro-plavani
Snímač tepové frekvence pro plavání.

Modely hodinek s měřením tepu ze zápěstí ve vodě při zapnutém plaveckém režimu