Vyzkoušejte trenažéry Tacx na vlastní kůži

Holandská společnost Tacx, která je na trhu již od roku 1972, se postupně vyprofilovala jako výrobce špičkových cyklistických trenažérů. V roce 2000 byla například prvním výrobcem, který propojil cyklistický trenažér s počítačem za účelem řízení zátěže. Tacx je také průkopníkem ve virtuálním projíždění tratí a závodění online.

Není proto náhodou, že se o Tacx začala zajímat společnost Garmin a v roce 2019 ji zařadila do své skupiny.

„Tacx přináší do fitness portfolia společnosti Garmin zcela novou kategorii produktů, která rozšiřuje náš dosah na trh indoorových tréninků,“ řekl prezident a generální ředitel společnosti Garmin Cliff Pemble. „Společně s Tacx nabídne Garmin cyklistům bezproblémový, příjemný a motivující zážitek uvnitř i venku po celý rok.“

Získání Tacxu umožní společnosti Garmin při navrhování produktů zohlednit aspekty vnitřního tréninkového prostředí. Její vývojáři nyní mohou navrhovat GPS, měřiče výkonu, trenažéry a tréninkový software tak, aby vznikl ekosystém propojující vnitřní a venkovní trénink. To přinese a již přináší výhody pro uživatele obou značek.

Celoroční význam

pulsmetry-tarx-trenazery-01nad

Ať už si domů pořídíte jakýkoliv fitness trenažér, většinou to dopadá tak, že v zimě ho používáte a v létě na něj padá prach. To ale není případ Tacx trenažérů. Je samozřejmé, že v pěkném počasí a při dostatku času vyjedete ven. Jenže pokud žijete třeba v Praze nebo Polabské nížině, těžko natrénujete prudká stoupání nebo táhlé kopce. A právě chytré trenažéry Tacx vám umožní trénovat speciální tréninky, ať je venku jakékoliv počasí a žijete kdekoliv. Můžete si nasimulovat jakoukoliv zátěž a ještě mít perfektní diagnostiku tréninku. Investice do kvalitního chytrého trenažéru se vyplatí každému, pro koho je cyklistika zábavou, osobní výzvou nebo cestou, jak se udržet v dobré kondici.

Reálná simulace jízdy

pulsmetry-tarx-trenazery-02nad

V nabídce Tacxu najdeme základní odporové trenažéry Boost a Flow. Flow je nejnižsí model s připojením k tréninkové aplikaci. Střed nabídky tvoří setrvačníkové modely řady Flux Smart. Vrcholné modely s unikátním brzdným systémem pomocí neodymových magnetů nesou označení Neo 2 Smart a Neo 2T Smart. Ve všech těchto případech uživatel upíná do trenažéru své vlastní kolo, ať už silniční, trekingové nebo horské. Pomyslný vrchol tvoří chytré kolo Neo Bike.

Tacx je považován za společnost s velkou mírou soběstačnosti, protože produkty nejen vyvíjí, ale také přímo vyrábí. Konstrukce trenažérů je vyvíjena s cílem dosáhnout realistického dojmu z jízdy a maximálního tréninkového efektu.

Odporové trenažéry lze doporučit méně náročným cyklistům, kteří jízdu na trenažéru vyhledávají jen občas. Nabídnou sice slušný tréninkový efekt, ale setrvačníkovým nebo elektromagnetickým kolegům z hlediska výkonu a uživatelského komfortu nemohou konkurovat. Nadšený cyklista by měl svůj výběr začít u řady Flux. Proti odporovým trenažérům jsou méně hlučné, zvládají výkon až 2000 wattů a simulují stoupání až 16 %. Zcela bez přehánění můžeme říct, že tréninkem na Fluxu se může v zimě na sezónu připravit každý profesionál.

pulsmetry-trenazery-NEO-2T_HR_1000-1
Cyklistický trenažér Tacx Neo 2T Smart autenticky simuluje jízdu na vlastním kole.

Jenže Tacx získal svůj věhlas ještě o kategorii výš. Zatímco většina konkurence končí produkci právě u setrvačníkových modelů, Tacx zařazuje na vyšší stupeň a neustále vylepšuje svoji top řadu NEO. O dávkování zátěže se stará 32 integrovaných neodymových magnetů umožňujících vysokou brzdnou sílu i výkon. Konstrukce cyklotrenažéru Neo 2T Smart zaručuje maximální stabilitu, a to i při výbušných spurtech až do výkonu 2200 wattů. Simulace stoupání až 25 % spolehlivě potrápí i toho nejlepšího vrchaře. Odměnou mu potom bude částečná simulace jízdy z kopce. Vše, co uslyší, bude zvuk řetěžu. Jinak bude trenažér téměř neslyšitelný. S jednou výjimkou, a tou bude jízda po kostkách nebo „kvalitní české silnici“.

Neo totiž simuluje i povrch, po kterém zrovna jedete (funkci lze samozřejmě vypnout). NEO bez kalibrace měří s odchylkou do 1 % výkon, kadenci a rychlost. Pomocí softwarových nástrojů budete mít dokonalou analýzu tréninku.

Vše, co je uvedeno v předchozích dvou odstavcích, platí také pro chytré kolo Neo Bike. To ale přidává další výhody. Tou hlavní je samozřejmě to, že k němu již nepotřebujete žádné další kolo. V domácnostech, kde se vyskytuje více než jeden sportovní nadšenec, tak snadno najde optimální pozici „za řídítky“ drobná žena i dvoumetrový dlouhán. Nastavení nezabere více než minutu.

Elektronická programovatelná „přehazovačka“ umožní najít správný převodový stupeň každému, aniž by ho ale ochudila o tradiční „škubnutí“ při přeřazení. Díky absenci řetězu, jehož funkci u chytrého kola přebírá silný převodový řemen, je provoz tišší než u ostatních modelů. Velmi povedenou vychytávkou jsou integrované ventilátory, které jsou řízeny pomocí intenzity jízdy nebo tepové frekvence. Chytré kolo disponuje také vlastním displejem, je ovladatelné i bez připojení k jakékoliv aplikaci, a dokonce je funkční i bez připojení do elektrické sítě.

Nekonečná konektivita a zábava

pulsmetry-tarx-trenazery-03nad

Aby byl trenažér opravdu „chytrý“, musí mít dostatečnou konektivitu s externími zařízeními a aplikacemi. Jedině tak nabídne dokonalé vyhodnocení tréninkových dat a pořádnou porci zábavy.

Tacx dnes nabízí přímé propojení s hodinkami a navigacemi Garmin, teoreticky se tak obejdete bez další aplikace a můžete přes tato zařízení trenažér ovládat. Samozřejmě pokud připojíte trenažér k aplikaci Tacx, Rouvy nebo Zwift, získáte mnohem lepší tréninkové možnosti, ale hlavě do tréninku vnesete potřebnou dávku zábavy a nebudete trénink doma vnímat jako povinnost. Můžete závodit s přáteli nebo lidmi z druhého konce planety v reálném čase, projíždět se po nejslavnějších trasách, zlepšovat se na oblíbených tratích atd. Obraz můžete sledovat na připojeném tabletu, ten dále zrcadlit na televizi, případně lze trenažéry propojit i s notebookem nebo stolním počítačem.

pulsmetry-trenazery-NEOBike-Smart_HR_1002
Užijte si nekonečnou zábavu při domácím tréninku s Tacx NEO Bike.

Testovací centrum Tacx

Pokud o chytrém trenažéru uvažujete, ale nejste si jisti, jaký model zvolit a jestli bude splňovat vaše očekávání, můžete se před koupí ujistit „na vlastní kůži“. V pardubické prodejně jsme připravili testovací centrum, kde si můžete vyzkoušet řadu Flux, Neo 2T i NeoBike. Ukážeme vám aplikaci Tacx nebo Rouvy, propojení se zařízeními, např. chytrými hodinkami Garmin a poradíme s případnou instalací. K dispozici máme pedály standardu SPD a SPD-SL i Look, takže si případně nezapomeňte vzít tretry, ať si o funkčnosti trenažéru uděláte co nejlepší představu. Zastavit se můžete kdykoliv v rámci naší otevírací doby. Aby se vám mohl věnovat některý z kolegů bez ohledu na další zákazníky, můžete si rezervovat termín návštěvy v našem rezervačním systému zde na stránkách nebo telefonicky.

Pro vaše dotazy jsme zřídili také speciální Tacx linku: 608 059 664, ta je určena pro nové i stávající zákazníky.