Odhaleno: Chytrá elektronika, kterou používají profesionální cyklisté a můžete ji mít i vy

Napadlo vás někdy, že díky technologiím a inovacím můžete v dnešní době při jízdě na kole za velmi dostupnou cenu používat chytrá zařízení, která používají profesionální cyklisté?

cyklo-uvod

Co definuje chytrou cyklistiku? 

Chytrou cyklistikou můžeme nazvat soubor technologických vychytávek, které společně tvoří ekosystém schopný efektivně řídit cyklistický trénink, preventivně sledovat zdravotní funkce, ale také přispět k větší bezpečnosti při jízdě na kole. 

Garmin v hlavní roli

Garmin, dříve známý jako lídr ve výrobě automobilových navigací se za posledních patnáct let transformoval do role lídra pelotonu mezi výrobci chytrého vybavení pro sport. Jeho produkty najdou uplatnění v širokém spektru sportovních odvětví. Přesto, že Garmin si hýčká všechny sportovce, běžci a zejména cyklisté si užívají zvláštní pozornosti. 

A jaké jsou základní stavební kameny celého systému? 

Navigace a Trénink 

S GPS cyklopočítači Garmin Edge nejenže najdete tu správnou trasu, ale získáte i detailní přehled o svém výkonu a tréninkovém progresu. Měřiče tepové frekvence a wattmetry Rally představují další krok k preciznímu měření vašeho úsilí, umožňující optimalizaci vašeho tréninku. 

Bezpečnost a Komfort 

Bezpečnostní radary a osvětlení řady Varia poskytují nejen větší bezpečnost při jízdě v kteroukoliv denní dobu, ale zároveň zvyšují vaši viditelnost pro ostatní účastníky provozu. 

Komfortní domácí trénink 

Chytré trenažéry Tacx přinášejí možnost efektivního a realistického tréninku v pohodlí domova za každého počasí. 

Zdraví a Diagnostika 

Garmin nezapomíná ani na vaše zdraví. Tlakoměr a chytrá váha Index společně s chytrými hodinkami pro sledování zdravotního stavu jsou klíčem k preventivní péči a umožňují vám udržet vaše srdce i tělo v nejlepší možné kondici.

Jak vše chytře poskládat? 

Svou výbavu můžete rozumně rozšiřovat, aniž byste museli kvůli kolu prodat auto.

Ukážeme vám klíč k efektivnímu a promyšlenému vylepšování vašeho cyklistického vybavení, ať už jste na začátku, nebo už máte kus cesty za sebou. 

GPSpocitaceradyedge

GPS cyklopočítače řady Garmin Edge

Cyklopočítač řady Edge tvoří základ každé sestavy. Edge disponuje GPS přijímačem, takže zajistí veškeré údaje související s rychlostí, vzdáleností, převýšením a záznamem trasy. V návaznosti na připojené příslušenství zobrazí a vyhodnotí další tréninková data, která synchronizuje s aplikací Garmin Connect

Až na minimalistický Edge 130 Plus podporují všechny přístroje mapové podklady. Pokud chcete přímo v zařízení aktivně pracovat s navigací a mapou, vždy vybírejte model s dotykovým displejem. Řada Edge Explore je zaměřena na cykloturisty bez sportovních ambic. Není použitelná pro jízdu v terénu, chcete-li ji používat k navigování. Modely s označením Solar dosahují delší výdrže baterie na jedno nabití než stejné modely bez tohoto označení, Solární panely ale nenahrazují standardní nabíjení.

  Edge 130 Plus Edge Explore 2 Edge 540 Edge 840 Edge 1040
Rozměry 41 × 63 × 16 mm 106.1x 55.7 x 20.6 mm 57.8 x 85.1 x 19.6 mm 57.8 x 85.1 x 19.6 mm 59,3 × 117,6 × 20,0 mm
Velikost displeje Úhlopříčka 45,0 mm (1,8") Úhlopříčka 77,0 mm (3,0") Úhlopříčka 66 mm (2.6″) Úhlopříčka 66 mm (2.6″) Úhlopříčka 88,9 mm (3,5″)
Ovládání dotyk / tlačítka Ne / Ano Ano / Ne Ne / Ano Ano / Ano Ano / Ne
Vhodné pro sport Ano Ne Ano Ano Ano
Vhodné pro cykloturistiku Ne Ano Ne Ano Ano
Výdrž baterie Až 12 hodin Až 16 hodin Až 26 hodin / verze Solar až 32 hodin Až 26 hodin / verze Solar až 32 hodin  Až 35 hodin / verze Solar až 45 hodin
Podpora map Ne Ano Ano Ano Ano

 

„Osobně považuji za technicky nejvyspělejší Edge 840 nabízející plnou funkční výbavu a duální ovládání (tlačítka i dotyk) v kompaktním těle. Používám ale největší model Edge 1040. Hlavním důvodem je můj horší zrak, kdy na větším displeji mohu mít přehledně více údajů, které jsou i tak dobře čitelné. Pokud bych nebyl tak trochu technický hračička, displej menších modelů by mi stačil.“  

snimac-frekvence

Snímače tepové frekvence 

Bez snímače tepové frekvence je každý Edge „poloviční“. Minimálně, pokud jezdíme na kole pro zvýšení fyzické kondice nebo máme sportovní ambice. Tepová frekvence měřená po dobu fyzické aktivity je základním údajem pro posuzování naší kondice a plánování tréninků. Údaje o tepové frekvenci Edge vyhodnotí v kombinaci s dalšími naměřenými údaji a dá nám okamžitou i následnou zpětnou vazbu. 

Nejvhodnější pro měření tepové frekvence při cyklistice je hrudní pás. Podrobné informace najdete v našem článku: Vybíráme přesný snímač tepové frekvence k chytrým hodinkám nebo cyklopočítači. Alternativě lze využít chytré hodinky s funkcí sdílení srdečního tepu. Toto řešení je při jízdě na kole méně praktické z hlediska komfortu a přesnosti měření. (poloha zápěstí a stabilita hodinek na něm s ohledem pozici optického snímače vůči ruce). 

Pohybová čidla rychlosti a kadence 

Dvě drobnosti, které nemusí mít každý, ale proč se o nich nezmínit. Čidlo kadence se umisťuje na kliku a poskytuje údaj o frekvenci šlapání, neboli kadenci. Více se používá v silniční cyklistice, kde patří mezi základní tréninkové metriky. 

Možná vás napadá, k čemu je u GPS navigace dobré čidlo rychlosti. Jeho použití je vhodné pro jízdu v terénu. Umísťuje se na náboj předního kola. Pokud jedete v členitém terénu navíc s prudkými krátkými stoupáními a klesáními, GPS ze své podstaty není schopna tyto drobné odchylky směru a sklonu v řádu nižších jednotek metrů zaznamenat. Při delší jízdě takovým terénem by vznikaly nepřesnosti, právě ty dokáže čidlo rychlosti doměřit a předat k vyhodnocení do cyklopočítače, který je skombinuje s GPS údaji.

Obě čidla jsou bezdrátová a jejich instalace na kolo je dílem okamžiku.

wattmetr

Wattmetry Garmin Rally 

Wattmetry jsou ze všech produktů z celého popisovaného systému cenově nejnákladnější a jsou určeny hlavně pro cyklisty se sportovními ambicemi. 

Průměrný výkon na kilogram tělesné hmotnosti je klíčovým ukazatelem ukazující, jak efektivně cyklista dokáže přeměňovat svou energii na rychlost, zejména při stoupáních.

U profesionálních cyklistů hodnoty průměrného výkonu na kilogram mohou dosahovat hranice okolo 6,5 W/kg udržitelných po dobu asi 20 až 40 minut. To jsou typické časové rámce pro náročná stoupání v etapových závodech. Tyto hodnoty mohou být ještě vyšší v krátkodobých úsecích jako jsou sprinty nebo krátká, ale extrémně strmá stoupání.

Pro srovnání, trénovaní hobby a výkonnostní cyklisté v závislosti na jejich kondici mohou dosahovat průměrného výkonu okolo 2,5 W/kg až 4,5 W/kg. 

Údaje o výkonu cyklopočítač Edge propojí s daty o tepové frekvenci, rychlosti a frekvenci šlapání. Diagnostika tréninku je tak povýšena na další úroveň. Edge na základě těchto údajů umí stanovit hodnotu VO2 Max při jízdě na kole, což je další důležitý ukazatel vytrvalostní trénovanosti. 

Garmin nabízí wattmetry integrované v pedálech pro silniční cyklistiku ve standardech Shimano a Look a také pro horskou cyklistiku ve standardu Shimano SPD. Pro každý standard nabízí verzi s jednostranným měřením nesoucí označení 100 a verzi s oboustranným měřením a označením 200. 

U verzí 100 je měřící elektronika pouze v jednom pedálu měřící absolutní výkon. U verzí 200 je měřící elektronika v obou pedálech. Toto řešení kromě absolutního výkonu snímá i poměr mezi pravou a levou nohou, dynamiku jízdy, rozpozná jízdu v sedě a ve stoje, snímá silovou fázi a dokáže vyhodnotit optimální pozici kufrů treter vůči pedálu. 

Systém Rally umožnuje při zakoupení jednostranné verze 100 pozdější upgrade na oboustrannou verzi 200. Je také možné pořídit konverzní sady, kdy je možné měřící elektroniku uživatelsky přendávat z těla silničního pedálu Rally do horského a obráceně. 

Pedály Rally mají zároveň i funkci čidla kadence.

Bezpečnost na prvním místě – Radary a světla Garmin Varia 

Tento odstavec je určen pro všechny majitele jízdních kol. Cyklistické radary Varia by snad měly být součástí povinné výbavy každého cyklisty.  

Zpětný radar Garmin Varia nabízí cyklistům pokročilou preventivní ochranu tím, že vizuálně i zvukově upozorňuje na vozidla přibližující se zezadu na vzdálenost až 140 metrů. S úhlem záběru 220 stupňů poskytuje široké pokrytí okolí. Modely s integrovanou svítilnou zvyšují vaši viditelnost pro přijíždějící vozidla na vzdálenost až 1,6 kilometru, přičemž nabízí různé režimy svícení a blikání, které se adaptují na přítomnost vozidel. 

Vše o radarech řady Varia najdete v článku -  Jízda bez obav: Cyklistické radary Garmin Varia - přehled všech modelů 

Součástí nabídky je také přední adaptivní svítilna UT800 s vysokou svítivostí a možností uchycení na řídítka nebo přilbu. Po spárování s cyklopočítačem se intenzita svícení dokáže automaticky přizpůsobit rychlosti a profilu jízdy. Vybrané cyklopočítače Edge dokážou rozpoznat úroveň okolního světla a automaticky podle toho upravují jas svítilny, čímž prodlužují výdrž baterie. 

Dost často svůj radar Varia 515 půjčím nějakému kamarádovi k vyzkoušení. Ten mi ho většinou vrátí později a já mám bohužel tu možnost připomenout si, jaká je jízda bez radaru, když se chci projet. Ten rozdíl je opravdu větší, než si myslíte.

Trénujte i když mrzne až praští 

Určitě vás nebudeme navádět k jízdě venku v počasí, které by ohrozilo vaše zdraví a bezpečnost. Máme pro vás lepší řešení v podobě chytrých trenažerů značky Tacx, jejíž je Garmin vlastníkem. Tyto trenažery jsou plně integrovány do cyklistického ekosystému Garmin. 

Pokud máte na základě zkušeností s jízdou na rotopedu nebo nějakém běžném cyklotrenažeru v hlavě zakódováno, že indoorový trénink už nikdy nechcete zažít, protože je to jen nuda a utrpení, případně že takto najeté kilometry nejsou plnohodnotné, vyzkoušejte řadu unikátních chytrých trenažerů TACX NEO. 

V našem testovacím centru pochopíte, že právě v tomto segmentu došlo k neuvěřitelnému pokroku. Trénink doma může být nejen zábavný, ale také efektivní.  Řada NEO díky systému magnetů a absenci setrvačníku dokáže věrně napodobit jízdu venku po rovině, do kopce i z kopce. Více si můžete přečíst v našem článku: Vyzkoušejte trenažéry Tacx na vlastní kůži, nebo recenzi nejnovějšího modelu  Tacx Neo 3M Smart Trainer – připravte se na jízdu plnou emocí.   

Trenažery je možné také ovládat pomocí řady Edge nebo si užít ještě více zábavy s aplikacemi Tacx a Rouvy. Tyto aplikace je možné instalovat do telefonu, tabletu nebo počítače. Pro ještě lepší efekt je možné obraz přenést na velkou chytrou televizi. 

Zákazníci, kteří k nám přijedou vyzkoušet trenažer přibližně v poměru 50/50 uvažují o řadě Flux nebo NEO. Po vyzkoušení 90 % z nich i přes vyšší cenu zvolí řadu NEO.“ 

Zdraví pod dohledem 

Cyklistika je krásný, ale také fyzicky náročný sport. Ať už na kole jezdíte z jakéhokoliv důvodu, nikdo by neměl zapomínat na preventivní prohlídky u lékaře, zvláště pokud patříte do nějaké rizikové skupiny jako jsou například kardiaci.   

Vybavení od Garminu lékařský dohled určitě nenahradí, může ale kromě tréninkových dat poskytovat také preventivní zdravotní data. 

chytrehodinky

Chytré hodinky Garmin 

Pokud není cyklistika vaším jediným sportem, možná už nějaké chytré hodinky od Garminu máte a používáte je pro ostatní aktivity. Vhodné chytré hodinky dokáží dokonce nahradit i cyklopočítače Edge. Neposkytnou ale na kole komfort velkého displeje a další výhody. 

Díky celodennímu nošení a sledování tepové frekvence, pohybové aktivity a kvality spánku dodají tolik potřebné informace o adaptaci našeho organismu na tréninkovou zátěž. Aplikace Garmin Connect dokáže data z cyklopočítače Edge a chytrých hodinek Garmin synchronizovat a následně nám dodat perfektní zpětnou vazbu. 

Pokud se výkonnostně věnujete pouze cyklistice, klidně vám postačí některý ze základních modelů čistě pro monitoring výše uvedených údajů. 

Jestli ale se stejným úsilím trénujete i v jiných disciplínách a skombinujete Edge řad 540 / 840 / 1040 s některým z modelů hodinek Forerunner 255 / 265 / 955 / 965 / Fenix / Epix / Enduro 2 / Tactix, získáte plnou synchronizaci všech tréninků včetně jejich zaměření a zohlednění v tréninkových plánech a doporučení v jednotlivých disciplínách. 

„První sporttester od Polaru jsem si koupil v roce 1997. Za tu dobu se z nudných digitálek stal chytrý počítač na ruce, co může mít i stylový vzhled. Pokud si nejste jisti výběrem, není nic snadnějšího než se u nás zastavit nebo k nám zavolat. Kvalifikované poradenství je jedním z důvodů, proč se k nám zákazníci vracejí.“ 

Chytrá váha Index 

Měření hmotnosti, podílu tuku/svalů/vody, BMI, kosterní hmoty chytrá váha rovněž přenese do aplikace Connect. Jedna váha umí rozlišit až 16 uživatelů, takže vám bude do rodiny stačit opravdu pouze jedna. 

„přínos chytré váhy je kromě sledování hmotnosti hlavně sledování trendu poměru aktivní tělesné hmotnosti a tuku. Není důležité sledovat denní pohyby, už z důvodu, že záleží na podmínkách měření, díky kterým vždy dojde k drobným nepřesnostem v řádu 2-3 %. Důležitý je ale střednědobý a dlouhodobý trend. Pokud by v něm docházelo k úbytku svalové hmoty, je to signál nedostatečné stravy nebo příliš náročného tréninku, na který se naše tělo není schopno adaptovat.“

kolaz

Chytrý tlakoměr Index BPM 

Nejnovější přírůstek do ekosystému Garmin je manžetový tlakoměr na paži z řady Index. Můžete mít historii měření krevního tlaku ve vašem tréninkovém deníku Connect. 

„když jsem měl tlakoměr na testování, půjčil jsem ho na několik dní svému otci, který již spadá do věkové kategorie 70+, záměrně jsem mu neřekl nic k ovládání atd. Když mi Index BPM vracel, ukazoval mi historii měření v Connectu a měl radost, jak dobře to funguje a kdy a za kolik to začneme prodávat“ 

„Já měl radost, že vše funguje intuitivně a taky že táta bude mít lepší přehled o svém zdravotním stavu díky ucelenosti údajů z hodinek v kombinaci s tlakoměrem.“ 

https://www.pulsmetry.cz/blog/predstaveni-chytreho-tlakomeru-garmin-index-bpm-vitej-do-rodiny/ 

Věřím, že pokud jste dočetli až sem, byl pro vás článek v nějakém směru přínosný. Pokud vás některý z produktů nebo celkové řešení zaujalo a potřebujete podrobnější informace pro správné rozhodnutí, napište nám nebo zavolejte. Rádi vám poradíme.